Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 5 dalších ukázek

Přežije Gotham válčení Jokera s Riddlerem, nebo se stane vedlejší ztrátou?

Zdálo by se, že Joker s Riddlerem jsou přirozenými spojenci. V počátcích působení Temného rytíře si ale každý z nich usmyslel, že to právě on zabije Batmana... A raději nechají Gotham lehnout popelem, než aby jeden druhému ustoupili.

V dosud nevyprávěném příběhu jedné z nejtemnějších kapitol Batmanovy minulosti se všichni gothamští padouši musejí rozhodnout, na čí stranu se v chystaném boji přidají. Z počáteční šarvátky se vyvine válka se vším všudy, včetně ztrát. Vítězství ve Válce vtipů a hádanek si může nárokovat jen jedna strana... ale jizvy, které po sobě boj zanechá, výrazně ovlivní Batmanovu budoucnost a Temný rytíř učiní nejdůležitější rozhodnutí svého života.

Obsahuje sešity série Batman (Rebirth) #25-32 (červen 2017 - říjen 2017)

Vyšlo v standardní brožované verzi, limitovanější brožované s černou variantou obálky (knihkupectví Luxor) a speciální alternativní verzi s českou verzí obálky - v tomto případě od Jiřího Gruse.


Scénář
Tom King
Art
Mikel Janin, Clay Mann
Ink
Mikel Janin, John Livesay, Clay Mann, Seth Mann, Danny Miki, Hugo Petrus
Barvy
Jordie Bellaire, June Chung, Gabriel A. Eltaeb (Gabe)
Obálka
Mikel Janin
Lettering
Petr Schwarz
Překlad
Petr Zenkl
Redakce
Jana Balharová, Filip Gotfrid
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-80-7449-751-3 (CREW)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
170 x 260 mm
Tisk
barevný
Stran
200
Cena
299 Kč
Originál
Batman #04: The War of Jokes and Riddles (DC Comics, 2017)
Varianty
Znovuzrození hrdinů DC: Batman #04: Válka vtipů a hádanek (paperback) (2019)
Znovuzrození hrdinů DC: Batman #04: Válka vtipů a hádanek (Jiří Grus) (2019)
Znovuzrození hrdinů DC: Batman #04: Válka vtipů a hádanek (Black edice) (2019)
  • Ivan Kucera
    Tom King je u Batmana strašne nevyrovnaný. Začal priemerne (Já jsem Gotham), náhle, keď sme to nečakali ani v najlepšom sne, situáciu razantným spôsobom pozmenil v dobrom agresívnou dvojicou nečakane kvalitných dielov (Já jsem sebevražda a Já jsem zhouba)... a do toho prichádza a kartami chaotickým spôsobom zamiešava divná Válka vtipů a hádanek. Vo finále Já jsem zhouba Batman šokujúco požiadal Catwoman o ruku, ale ak ste naivne čakali, že vo Válke vtipů a hádanek dôjde k svadbe, už teraz vám hovorím, že holubice, ktoré ste plánovali vypustiť na slávnostnom ceremoniáli, môžete vypustiť do voľnej prírody. Válka vtipů a hádanek je totiž prequel, v ktorom Bruce a Seline spomínajú, čo sa odohralo po prvom roku pôsobenia Batmana v Gothame. Vtedy sa proti sebe postavili majstri zločinu Joker a Riddler, každý okolo seba zoskupil množstvo pomocníkov a drsne súťažili o to, kto ako prvý zrazí Netopiera dole zo strechy. Zápletka znie fantasticky, ako niečo, čo by si za istých okolností mohlo byť budúcou batmanovskou klasikou. No... lenže nebude. Mrzí ma to, lebo som sa fakt tešil a navyše som to dostal od pani manželky ako darček na meniny 2021. Avšak nadšenie sa proste bohužiaľ nekoná. Na mieste je naopak rozčarovanie. Miestami som sa dokonca musel držať, aby som nedal iba 2*. Čo o to, nakreslené je to fajn; Clay Mann a Mikel Janín si užívajú najmä zamračeného Jokera a parádny zelený Riddlerov klobúk. Naopak, pomerne časté dvojstrany sú síce na prvý pohľad veľkolepé, ale ako keby do nich boli zhustené desiatky strán scenára, čo asi nemohlo dopadnúť dobre. A ani to veru dobre nedopadlo. Čo-to zachraňuje scenár, ktorý je zo začiatku nekompromisný (zabíjanie policajtov, rodín, žien, detí...), vynaliezavý (Nigmov spôsob, ako sa dostať von z basy, francúzska večera o deviatich chodoch) a fakt to nejaký čas vyzerá ako jedna z najlepších batmanoviek na trhu (!). Bohužiaľ, rýchlo nasleduje strmý pád dole. Na prvý raz som sa v deji neorientoval a pravdupovediac po druhom čítaní to miestami bolo rovnako nezrozumiteľné. Komiks je robustný (fajnových 200 strán), ale napriek tomu skratkovitý, nedokončený. Všetkých tých hádaniek a vtipov som mal po krk už niekde v polovici (ak nám scenárista chcel ukázať, ako „unavene“ to vyzerá v hlavách dvoch inteligentných magorov, tak sa mu to podarilo). Postáv bolo zbytočne veľa; chápem, že šlo o „vojnu“, ale ak by King použil len Jokera a Riddlera, bolo by to mrazivejšie a paradoxne efektnejšie, než keď v každom zábere postáva osem záporákov, ktorí na seba nudne mieria zbrane. Dostal som chuť na viac komiksov s Riddlerom. Je celkom zaujímavé vypočuť si ďalšiu kapitolu z počiatkov Batmana v Gothame (z ďalších menujme napr. Muž, který se smál alebo Batman: Rok jedna), ale jednak tu rozhodne ako nejaký začiatočník nepôsobí a jednak samotný komiks po vizuálnej stránke nepôsobí ako retro.
  • Spacecore
    Tady vidím velký špatný. Koncept, nebo nápad války Riddlera s Jokerem je fajn a pár věcí tu stojí za vypíchnutí, ale celé je to hrozně zbytečně rozmáchlé a hlavně nedává to smysl. Joker se nechová jak Joker, Riddler se nehcová jak Riddler a Batman je úplně nebatmanovskej. Všechno se děje proto, aby to udrželo hlavní dějovou linku, ale celkově to působí spíš jako nějaký alternativní stupidní Batman. Ne, prostě tohle bylo špatně.
  • Dinik
    Napsat, ze tohle bylo hrozne, tak to jeste prehnane chvalim.
  • honza2457
    Tohle je opravdu povedený díl, moc jsem od toho nečekal, ale dostal toho hodně. Skvělý nápad na příběh kde se utkají proti sobě Joker a Hádankář. Jsem rád, že to King pojal ve stylu války gangů, kde byli civilní oběti a výbuchy budov, ale nemuselo se zničit celé město. Příběh byl jednoduchý ( to i motivace záporáků) s krásnými souboji, zajímavými dialogy, velkým množstvím postav a dokonce jsme dostali i zrození padoucha. Kresba jak už je u této série zvykem byla výtečná a kniha se četla sama.
  • tom173
    Asi tu půjdu proti proudu, ale pro mě je tohle zatím nejslabší kniha série. Děj je strašně epizodický. Chápu že je to vlastně jen líčení vzpomínek Bruce Catwoman, ale nějak mi to celé nedrželo pohromadě. Joker a Riddler jsou tady úplně mimo svoje charaktery. Dva sešity o Kitemanovi jsou fajn a konec je jakž takž uspokojivý. Kresba opět top.
  • Palebras
    Válka vtipů a hádanek mě teda zaujala a musím říct, že tak jak u mně trochu Batman od Kinga ztrácel na Tyniona a jeho Detective comics, tímto dílem se na něj dotáhl a čtení jsem si parádně užil. Předchozí díly nebyly absolutně vůbec špatné, ale tady se mi líbila psychologická hra mezi Riddlerem a Jokerem. Absolutně oceňuji, že i přes to, že King tady jde fakt přes mrtvoly, tak celá ta válka je vyobrazena v poměrně komornějším stylu a není to další z případů, kdy je celý Gotham totálně ve sračkách a nezbude nic jiného, než ho od základů vystavět znova. Absolutně rozumím tomu, že schízo kecy Jokera a Riddlera fakt nesednou každému, ale v celém tom kontextu je to opravdu skvěle napsáno a rozhodně to není takový bordel, jaký byl schopný vypotit Snyder. Kresba od Janina super a některé dvojstránky byly totálně parádní. Já jsem si tohle fakt užil. Bylo to ukecané, umíralo se ve velkém a bylo tam mírně narváno co se týče postav a záporáků, ale nic z toho mi nevadilo a plný počet tomu klidně dám.
  • Fry
    Znovuzrození hrdinů DC: Batman #04: Válka vtipů a hádanek - Příšerný, sice ne tak moc jako jakýkoliv Batman od Snydera, ale i tak po velkolepé trilogii s Banem je tohle krok zpátky a na to že je to roztahané přes osm sešitů (!) tak tam konzistentního děje je opravdu velmi málo. Vlastně ono to celé ani moc nedává smysl. Joker je pořád zamračený, Batman spolupracuje s padouchy, umřou stovky lidí, ale fuck it, protože prostě uděláme 'válku vtipů a hádanek'. Nebýt sběratel, tak se tomu raději vyhnu, ale já si místo toho koupil obě verze obálek ... Za mě 2*!
  • Lord Baltimore
    Tohle mě chytli hned na začátku a nemohl jsem se od toho odtrhnout. Tom King tu konečně ukázal co umí.
  • krvinka56
    Tak jo tohle jsem s užil. Ač jsem nikdy nemusel Hádankáře protože to byla jen taková nic moc komická figurka tak zde je to pořádný magor na úrovni Jokera. A to se mi na něm fakt líbilo. I jeho nový vzhled mi vyhovuje víc. Co mne nejvíc dostalo tak byla strana 39 kdy je hádankář u doktora ten odkaz na Butronova Batman je super . Ač je to jen přímočaré tak to funguje suprově a jedete na jeden zátah super oddychovka s příjemnou a pohodovou kresbou. A hlavně Joker který se furt mračí je parádní to je snad jediný super nápad s tímto charakterem který se obvykle nikam neposune.
    Za mne spokojenost. Není to zas tak typický Batman .
  • Kadin
    Vím, že se budu opakovat, ale tento book je zatím nejlepší ze série. Kingovo psaní mi stále nesedí, ale v tomto díle to bylo aspoň čtivé. scénář byl ok, ničím převratný, ale za to nenudil. Ano, myšlenka ve které se střetne Joker proti Riddlerovi zní skvěle a provedení už pokulhává. Co zde musím vyzdvihnout je dějová linka o Kitemanovi, která skvěle představuje jeho origin tak i směšnost tohoto padoucha. Další plus komiksu je jeho panelování a jeho kresba. Panelování a stylizace okýnek má King zmáknuté na jedničku kupříkladu u scény s Ivy, Večeře či Deathstroke vs Deadshot. Samotná kresba je parádní, která má své světle i stinné stránky. Kupříkladu dvojstránky jsou perfektní a dialogové scény u večeře, kreslíř skvěle zvládá mimiku postav a jejich emoce, ale co mne bylo do očí byly panely kde postavy staly v místnosti. Tyto obrázky vypadaly jako kdyby je dotyčný vymodeloval v 3D programu a posléze je do místnosti naházel v malování. Fajn nadprůměr, který ničím neurazí ani nenadchne. 7/10
  • Joker189
    Za mě nejlepší díl Batmana ze znovuzrození zatím.
  • S4TW
    Tohle je prostě takové příjemné čtivo na jedno použití. Nesnaží se to o nějaké závratné filozofické myšlenky, naopak zápletky jsou možná až příliš jednoduché, postavy velmi snadno pochopitelné, jejich motivy triviální. Má kritika možná zní až příliš přísná, ale je dobré si uvědomit, že tu hodnotíme nejpopulárnější postavu ve světě komiksu, na které se podíleli ti největší velikáni. Koho nebavil King v předchozích třech knihách, nebude ho bavit ani teď, já to řadím mezi věci, které si takhle po knize jednou za půl roku rád přečtu.
    U této knihy se mi strašně těžko vynáší nějaký finální verdikt. Já osobně od Kinga už nic nečekám a řádím ho sice ke kvalitním scénáristům, ale zároveň mě nedokáže posadit na zadek. Dobře se to čte, je to krásně nakreslené, ale zároveň je to takové to tuctové superhrdinské drama. Tak si vyberte.
  • Spike
    Tak tohle bylo hodně příjemné překvapení. Kingovi Batmani, i přes výhrady, mě dosud bavili a na každý další díl jsem se docela těšil. Tohle je ale první, který mě opravdu dostal a přesvědčil o schopnostech autora. Ne tedy že by se dostavil úplný WOW efekt s otevřenou pusou, ale uznalé pokývání hlavou. V čem to je, že je tento díl z dosud vydaných (pro mě) dosud nejlepší?
    Rád bych věřil že to není jen tím že se neodehrává v současnosti, ale faktem rozhodně je že retrospektivní vyprávění tomu pomáhá. Kingův styl psaní už mi tu málokdy přijde takový násilný a na efekt jako dřív, udržuje napětí po celou dobu, opravdu mě zajímalo co a jak bude dál a se zájmem jsem obracel každou další stránku. Budovaná hrozba, její průběh i následky jsou tu podány výborně. Postavy Riddlera (jeden z nejlepších současných Batmanovských záporáků) a Jokera (po delší době ho vidíme znovu, i když jen v retrospektivě, ale jeho zdejší verze je zajímavá a vlastně i trochu jiná než co známe, přesto se to netluče) jsou napsány velmi dobře a je vidět, že když King chce, s postavami opravdu pracovat umí. I přes hrozbu a konflikt je tenhle díl vůbec takový komornější a o postavy tu jde především, velkolepé akce nebo rubaček se tu moc nedočkáme a rozhodně to ničemu nevadí, naopak. Emoce tu fungují, a i když 95% děje je situováno do minulosti, přeci jen se tu dočkáme vývoje Bruce a Seliny/Batmana a Catwoman, a tenhle jejich osobní vztah je podle mě středem a hnacím motorem celé téhle série a ať už jsem v minulosti měl proti Kingovým cokoli, tohle mu vždycky fungovalo. I samotná postava Batmana mě tu překvapivě baví. Nevím jestli se s ním King naučil lépe pracovat nebo je to jen tím že se příběh odehrává někdy první rok jeho působení a proto ho tu ještě nedělá tak OP, ale až na pár vyjímek (Batman pár ranami složí Deadshota i Deathstroka (!) naráz) je tu Batman podán uvěřitelně a civilně. Prostě tak jak jsem ho míval rád. I (pro mě nová) postava Kite Mana je povedená a zajímavá, další palec nahoru. Zvraty tu docela fungují, a i když to závěrečné odhalení co Batmana soužilo s čím se chtěl svěřit a k čemu vlastně celý příběh směřoval nebylo tak silné jak jsem čekal a doufal, nevadí to, dobrý dojem to nepokazí. Dialogy a monology netahaly za oči/uši už skoro nikde, King tu, zdá se mi, svůj styl už vybalancoval skoro do té podoby, která by mi bez výhrad sedla. Vtipný postřeh: nevím jak je to v originále nebo jestli je to překladem, ale když se postavy nazývají "ty dylino" musel jsem se nahlas smát, to mi přišlo přinejmenším... trochu zvláštní a mimo :D Kresba je ok, byl bych samozřejmě radši za Finche protože ten je top, na druhou stranu jeho doménou je akce a řekněme epičtější příběhy a zde by se nevyřádil asi jako třeba v předchozím díle, a rozhodně kresba Mikela Janína i Claye Manna je povedená a zážitek nekazí, jen to není Finch u kterého bych se vyloženě kochal.
    Takže nakonec všechny výhrady jsou jen detaily a já tentokrát musím jít s hodnocením opravdu vysoko, protože jsem nečekal že budu až takto spokojen. Ale pořád jsem opatrný, protože tohle byl díl trochu stranou, a v tom dalším, který už naplno pokračuje v současnosti, se teprv ukáže zda se Tom King vyprofiloval do autora jehož příběhy budu opravdu hltat jako kdysi začátek Snyderova runu. Ať tak či tak, kvalitám Války vtipů a hádanek to nikterak ubrat nemůže, tento komiks prostě JE dobrý, ba až skvělý. A ačkoli tu není žádný velký cliffhanger, na další příběh se velmi těším už jen kvůli kvalitě tohoto, což je ta nejlepší vizitka. Nepokaž to Tome, nepokaž to... Opravdu stabilně kvalitní současnou Batmanovskou sérii tu potřebujeme jako sůl.
  • rewkon
    Jo tenhle díl mně bavil i Joker se mi líbil ,ale dokážu pochopit ,že Kingův styl nesedne každému zde nejde ani tak o akci a napětí, ale postavy jako takové.
  • SomeOne
    Je škoda, že už od druhého dílu této série to celé King píše z toho psychologického hlediska, jak se musí všem vrtat v hlavě. Podle mě to je plýtvání potenciálem této postavy. Mnohem víc bych ocenil, kdyby všechny díly byly napsané stylem prvního dílu, ten byl výborný. Ovšem tento styl psaní je naštěstí ještě docela dobrý, mohlo by to být i horší.
    Zápletka této knihy je zajímavá, respektive je zajímavý způsob, jakým to King podává. O kresbu se opět jako u druhého dílu postaral Mikel Janín. Jeho práce není vyloženě špatná, jen se mi u tohoto Batmana více líbí kresba Davida Finche.
    Celkově mi to přišlo nepatrně lepší než předchozí dva díly.
  • George Walker Bush
    Tom King je blázen a úplně se utrhl z řetězu. Mrtvoly, brutalita. Někdy bych snad i ocenil, kdyby si zase Joker jako ve 40. letech jenom mnul ruce nad dobře vykradenou bankou. Ale King píše fakt zajímavě, originálně, "sype nám to po špetkách" jako Hugo Toxxx. Někdy to zase hraničí až s komiksovou "pseudointelektuálštinou" či jak to nazvat. Nedává čtenáři nic zadarmo. Někdy mě to baví velice, jindy bych ty stránky vzteky roztrhal a zahodil - jakože cože, Kingu?

    Jinak námět a děj tohoto komiksu je výborný. Jako by latentně aspiroval na zařazení mezi klasické batmanovské příběhy. Ovšem celkovému zpracování a finálnímu dojmu něco chybí. Nebo možná přebývá.

    Celkový dojem: 60%
  • karl173
    Tom King mi tak trochu připomíná Jepha Loeba. Jeho příběhy jsou více komorní a nesnaží se nutně o pompéznost. To je rozdíl mezi Kingem a Snyderem. Ovšem to co uměl Snyder bylo to, že dokázal filozofické myšlenky a pompézní akci smíchat dohromady. Tom KIng je naopak právě více komorní a snaží se více rozebírat psychologii postav. Jasně, gothamské figurky si tak trochu upravuje k obrazu svému, ale pokud je čtenář ochoten na to přistoupit, tak bude spokojený.
    Kresba Janina je vlastně na tom dost podobně, akorát se liší jména v porovnání. Tady to je Finch nebo Janin. Finch je silný v akci. Kdežto Janin se více soustředí na zachycení emocí. A rozhodně se mu to daří. Emoce jsou celkově v tomto komiksu velice důležité, jelikož pokud k tomuto komiksu přistoupíte jako k oddychovému čtivu, tak z toho dostanete komiks průměrný. Ovšem pokud se budete soustředit právě na emoce postav, tak dostanete od komiksu o něco více.
    Je pravda, že to pořád není úplně špičkový Batman, ale Kingův run se zatím drží bezpečně daleko od průměru a mám pocit, že stále má co nabídnout což je pro mě důležité. 4*
  • Mleako
    O něco zajímavější než předchozí booky, ale pořád to není žádné terno a stále čekám, jestli teda z Kinga vypadne něco kulervoucího. Tentokrát jsem měl místy problém se orientovat v časových liniích, protože třeba ve třetím sešitu s Kite Manem se skákalo mezi tolika časy, že jsem v tom měl totální chaos. Přitom to šlo vyřešit elegantním předtím/potom/nyní někde do rožku a hned by bylo všechno jasné.
  • Komiksum
    Čistej průměr, krásná kresba ale slabší scénář. Motivace padouchů je komická až debilní ale nevadí to, příběh nakonec vygraduje do docela dobrého finále Takže o takový průser jako s předchozím bookem nakonec nejde. Obří plus je Kite Man.
  • cyboy
    Tentokrat se mi to prekvapive celkem libilo. Jasne, ze to neni nejlepsi Batmanuv pribeh, ale taky neni nejhorsi.
    70%
  • Fimi
    Tohle už není ten Batman, po žalostném bum bác Já jsem Bane přichází přehlídka bum bác všech Gothamskych padouchů, kreslíř se skutečně vyřadil a není to špatné. Batmanovske gro a kouzlo je zcela vytraceno, konflikt dvou padouchů působí groteskně a jejich motivace směšně. Upřímně jsem se tím pronudil a po tomto díle jsem se sérií mám pocit skončil.

    Čteno v originále
  • Cinema Ranger
    Po minulém díle tu máme konečně něco čtivého a něco, co není doslova sra*ka. Válka vtipů a hádanek je celkem fajn komiks. Není to nic, co by znamenitě vystupovalo z řady Rebirthu, ale až na kresbu Clay Manna a se mi to líbilo. 70%

    (Četl jsem v angličtině)
14281641