Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 2 další ukázky

V GOTHAMU VLÁDNE ANARKY!

Letadlo na gothamském mezinárodním letišti během přistávání havaruje. Posádka a cestující uvnitř ale působí, jako by byli mrtví už několik let; zdá se, že jejich těla jsou v rozkladu. To, nač zemřeli, se teď šíří po terminálu. Pokud Batman nevypátrá, kdo je za tento biologický útok zodpovědný, bude obětí mnohem víc.

A po záchraně letiště čeká Gotham City další biologický útok, tentokrát od samotného Jokera. Lonnie Machin – počítačový génius dříve známý jako Moneyspider – se postaví vražednému šílenství, jež zachvátilo město, aby zachránil svou matku.

A nakonec se vydáme do pět let vzdálené budoucnosti, kdy se Batman musí spojit s padouchem Riddlerem, aby Calendar Manovi společně zabránili zopakovat Rok nula.

Obsahuje sešity série Batman Detective Comics (New 52) #35-40 (říjen 2014 - březen 2015), Detective Comics: Endgame (březen 2015) a Detective Comics: Futures End (září 2014)

Vyšlo v brožované, limitovanější pevné vazbě s přebalem a extra limitované pevné vazbě s přebalem na speciálním papíře s černobílou variantou obálky, číslované s certifikátem (52ks).


Scénář
Brian Buccellato, Francis Manapul, Benjamin Percy
Art
Rogê Antônio, Ronan Cliquet de Oliveira, Fabrizio Fiorentino, Scott Hepburn, John Paul Leon, Francis Manapul, Cliff Richards
Ink
Rogê Antônio, Ronan Cliquet de Oliveira, Fabrizio Fiorentino, Scott Hepburn, John Paul Leon, Francis Manapul, Cliff Richards
Barvy
Brian Buccellato, Nick Filardi, John Paul Leon, Lee Loughridge, Dave Stewart
Obálka
Francis Manapul
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Petr Zenkl
Redakce
Mirka Jarotková, Pavel Kořínek
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-80-7595-274-5 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
168 x 258 mm
Tisk
barevný
Stran
208
Cena
699 Kč
Originál
Batman Detective Comics #07: Anarky (DC Comics, 2016)
Varianty
Batman Detective Comics #07: Anarky (paperback) (2019)
Batman Detective Comics #07: Anarky (pevná vazba) (2019)
Batman Detective Comics #07: Anarky (limitovaná edice 52ks) (2019)
  • Ivan Kucera
    Na letisku núdzovo pristálo (tým pádom vlastne teda skôr havarovalo, ehm ehm) lietadlo plné mŕtvych cestujúcich. Telá vyzerajú tak, že ich koniec života našiel už riadne dávno, azda dokonca až pred rokmi. Čo sa stalo? Na mieste činu sa zjavuje náčelník letiskovej kontroly a, nuž, Batman. Iskrí to medzi nimi, ale obaja si navzájom uvedomujú, že jeden druhého potrebujú. A zjavne sú obaja smrteľne nakazení, takže záhadu musia rozlúsknuť skôr, než zomrú. A možno milióny nevinných spolu s nimi Wow, pecka! Toto je tak atypická úloha pre nášho milovaného Batsa, že som si ju užíval plnými dúškami. Detto famóznu kresbu pripomínajúcu Gotham Central a niektoré kapitoly fenomenálnych Skalpov. Čo neprekvapí, keďže John Paul loen kreslil tretie Skalpy. Ono by nevadilo ani tak to, že po skvelom rozjazde prichádza divné a akési prirýchle ukončenie tohto špecifického, drsného prípadu. Vadí, že je len krátkym úvodným fragmentom a po zvyšok komiksu sa objavujú príbehy, ktoré mu nesiahajú ani po vrtuľu. Občas síce chytia dych, tempo, drajv a atmosféru, ale inokedy to všetko opäť na dlhý čas strácajú a keď to znova nájdu, je už neskoro. A veci typu „vymazanie digitálnej stopy každého Gothamčana“ sú predsa len už trošku naivné (hoc v závere Nolanovej trilógie čosi podobné relatívne fungovalo, takže zjavne závisí aj od spôsobu uchopenia). A nejak ma prestáva baviť, ako sa v každom šiestom, siedmom komikse Batman musí spojiť so svojím úhlavným nepriateľom. Tentokrát s Riddlerom. Podľa mňa narúša celistvosť univerza, keď každú chvíľu Batman s osobou X bojuje a o pár mesiacov neskôr s ňou spolupracuje a osoba X je odrazu poňatá ako vlastne fajn, len trochu viac bláznivý chlapík.
  • Norri
    První příběh Terminál je fajn a dal mi vzpomenout na atmosféru Smrtonosné pasti 2 s Bruce Willisem. S kresbou Johna Paula Leona jsme se už mohli setkat ve Skalpech a nebo v Zimním vojákovi, mě však nejvíce v něčem připomněla kresbu Michaela Larka z Gotham Central.
    Potom už nastupuje hlavní příběh Anarky a autorská dvojice Brian Buccellato - Francis Manapul, která mě nadchla už v minulé knize Ikarus. Jejich kresba, respektive práce s barvami se možná lehce změnila (nebo už mé počáteční okouzlení vyprchalo), ale pořád je to zatraceně dobré. Zajímavý je i příběh. Autorům se do jejich scénářů daří dostat i sociální rozměr a je zajímavé číst tuto knihu v době, kdy v USA probíhají masové protesty pod heslem BLM. Protesty přerůstající v bordel plný násilností a rabování. Stejně jako v tomto příběhu. Konec se jim však bohužel rozpadl. Konec byl příliš rychlý a motivace hlavního záporka zde byla v rozporu s jeho rolí v předešlé knize Ikarus. Navíc zde dostáváme origin jednoho ze superpadouchů, který jsme ale dostali jinak sérii Temného rytíře, taktéž v rámci New 52.
    Knihu uzavírá příběh z blízké budoucnosti. Řekl by průměrný až podprůměrný příběh - nebýt skvělého twistu na konci.
  • choze
    Všechny dosavadní svazky téhle série se mi jevily pod/průměrně a ani tenhle není výjimkou. První příběh s letadlem mrtvých mě bavil námětem, prostředím, časovým ohraničením a hlavně parádně atmosférickou kresbou a stejně jako u druhého bych ho rád viděl rozpracovanější na větším prostoru. Zbývající dva kraťasy mi přišly příběhově i kresebně o ničem.
  • karl173
    V této knize jsou čtyři příběhy, které se svojí kvalitou, pojetím a kresbou vskutku liší. Po příběhové stránce, ale vychází dost podobně, jelikož mají poněkud uspěchané konce a ve výsledku jsou to takové příběhy, které neurazí, ale nějak zásadně nenadchnou. Tak třeba hned první příběh. Ten má skvělou hororovou atmosféru, fajn kresbu a přes jistá klišé i dobrý nápad. Ale oni ho zabijou sotva se začne pořádně vytvářet a dají tomu jen dva sešity. Tady byla škoda, že tento příběh nějak víc nerozvinuli. Dokážu si představit, že z toho mohl být velmi slušný thriller. Hlavní příběh Anarky má také spoustu klišé, ale nečte se to vůbec špatně. Hlavní zápletka se povedla, ale opět to naráží na poněkud uspěchaný konec bez šťávy. A speciály bych shrnul tím, že se jedná o prosté jednohubky, které nejsou špatné, ale nic moc vám nedají. Když to shrnu, tak je tento díl solidní jednohubka, které se vám ale do paměti svými příběhy moc nezaryje. To se povede spíše kresbě, která má své kouzlo a vidíme Batmana v opravdu zajímavých barvách. Sem teď tedy na vážkách kolik hvězd dát a kdyby to šlo, dostal by ode mě komiks jasných 3,5 * což ale nejde a tak se spíše přikloním ke 3*
  • Palebras
    Další Detective Comics a opět další kvalitní díl série. Hned první příběh má super nádech Gotham Central a celkově strašně hutnou atmosféru v docela neotřelém letištním prostředí. Všechno perfektně šlape, ale bohužel konec přijde až moc brzy. Škoda, protože tohle mělo obrovský potenciál, který se dal pořádně rozvést. Hlavní příběh Anarky je skvělý a za mně mu hodně pomáhá zimní a Vánoční atmosféra. Poté už následují kratší příběhy, které určitě stojí za přečtení a výborně doplňují jiné série. Jsem fakt rád, že kvalita nejde nijak dolů a pořád se jedná o perfektní záležitost.
  • Spike
    Tak zase po roce nám vyšel další díl New 52 Detective Comicsu. Asi nejsem jediný koho tohle pomalé tempo vydávání ubíjí, ale přiznejme si, že zrovna u téhle série to není tak k nevydržení jako u jiných... Za prvé ta návaznost mezi jednotlivými booky je víceméně volná, a za druhé, ruku na srdce, tohle patří k těm slabším Batmanovským sériím co tu vychází/vycházely. Bez ohledu na to že tu máme už od minulé knihy třetí tvůrčí tým, který se pokouší ze série udělat něco zajímavého. Kladem (pro někoho) je, že Francis Manapul se tu nesnaží o nějaké epické provázané celky ani zásadní příběhy které nějak zasáhnou Batmanův svět. Tohle jsou tu kratší, tu delší uzavřené příběhy, jejichž vynecháním vám nic zásadního neunikne. Proč by ne, však i z takových stand-alone příběhů, když se to povede, jde vymáčknout skvělý čtenářský zážitek. Tak se pojďme podívat v čem nás kniha překvapí.
    Na začátek nás čekají 2 sešity příběhu Terminál . Je to lehce matoucí, protože tu máme jiný tvůrčí tým než ve zbytku knihy, kresbu která připomene spíše Gotham Central a celé je to takové jiné než zbytek. Zpočátku to vypadá dost zajímavě, ale dva sešity jsou na podobný příběh prostě málo... Dick Grayson je tu tak trochu navíc, a celé vyústění je takové uspěchané. O jeden dva sešity víc by tomu hodně prospělo, takhle je to jen taková jednohubka na zpestření série, ale třeba vám sedne. Následuje ústřední příběh celé knihy Anarky který už zabírá celé čtyři sešity. Tam se kresby stejně jako v minulé knize ujímá Manapul. Jeho kresba není něco co bych vyhledával nebo se jí nějak kochal, na druhou stranu určitá odlišnost od klasického mainstreamu jí upřít nelze a své kouzlo má. Navíc příběh je zasazený kolem Vánoc, a zasněžené prostředí a celková atmosféra tu vypadá dobře, tohle jsou prostě vizuální berličky které tomu vždycky přidají něco navíc. Rozjezd příběhu je dobrý, nicméně ani Manapulovi detektivní zápletky moc nejdou, a tak čím dále se příběh odvíjí, jen sledujeme na sebe se vršící nesouvisející události, jejichž propojení na konci není moc uspokojivé, tak nějak to postrádá napětí a tu pravou detektivní logiku a práci, je to jen naoko. Je fajn že se tu víc do centra pozornosti dostane Mad Hatter který až tak často prostor nedostává, stejně tak že tu stále dochází k interakcím Batmana a Bullocka, kteří ten příběh táhnou. Není to špatné, ale prostě nic co už bychom nečetli stokrát předtím. Bez příběhu Koncovka bych se obešel úplně. Je to takový vedlejšák k Endgame (ne tomu marvelovskému, k tomu od Scotta Snydera s Jokerem který tu vyšel jako Konec Hry) ale je hrozně kýčovitý a klišovitý, ještě že to nebylo delší. Knihu uzavírá storka Výročí což je taková alternativka od teď za pět let. Přiznám se že tyhle typy příběhů moc nemusím, protože mají málo prostoru aby představily nějakou propracovanější vizi, vše co se tu stane nemá nejmenší dopad na ostatní dění a většinou je to nedotažené. Což vlastně platí i zde, ačkoli Batman a Riddler jsou zde dobrá dvojka co mají fajn chemii. Autor se stejně jako v kraťasu na konci minulé knihy zaměřuje na Calendar Mana, dalšího ne moc profláklého záporáka, což taky beru jako plus.
    Takže celkově se jedná o další mírně nadprůměrný přírůstek do série Detective Comics. Příběhy jsou tu čtyři, každý trochu jiný, takže je to pestré. Ačkoli Manapul jako kreslíř dle mého nedosahuje kvalit Tonyho S. Daniela nebo Jasona Faboka z předchozích knih takže se mi na to až tak dobře nekouká, tak příběhy aspoň většinou mají hlavu a patu a čtou se příjemně. Takže si série vlastně pořád udržuje svou laťku, já jsem dostal co jsem čekal takže jsem celkem spokojený. Kdo má rád Batmana a nechce moc řešit nějaké návaznosti a spojitosti s dalšími sériemi které musí mít načtené aby chápal o co jde, tahle kniha je ideální. 6/10
  • Fry
    Batman Detective Comics #07: Anarky - Spolu s předchozí a následující knihou patří tento dějový oblouk dua Buccellato / Manapul nejspíše k tomu nejlepšímu co se v Detective Comics, nejen v rámci New 52, za posledních několik let objevilo a já s tím nemohu nic než souhlasit. Příběh z 'Futures End' doplňuje 'Annual' z předchozí knihy, hlavní linka kolem Anarkyho rozvíjí vzájemné vztahy mezi Batmanem a Bullockem a příběh 'Terminál' z pera Benjamina Percyho opravdu připomíná Gotham Central. Jen ta 'Endgame' epizodka mi moc nesedla ... Za mě 4*!
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin14.10.2019 18:45Batman Detective Comics #07: Anarky (paperback)
    Nejdříve mě namlsal první příběh se zajímavou ekoteroristickou zápletkou a zajímavou kresbou ala Gotham Central či Criminal, ale byl moc krátký. Jokerovská anarchie bez Jokera v maskách ala Anonymous a v podání rozlíceného davu manipulovaného Anarkym měla také zprvu zajímavý nápad, ale pak mě začala nudit. Celkově to má bohužel sestupnou tendenci.

    Celkový dojem: 60%
  • erik
    Vynikajúca kniha. Úvodný príbeh z letiska akoby vypadol z Gotham Centralu, akurát je tu vyšetrovateľ Batman. Anarky tiež nenudí. Kresba sa mení, ale vždy je zaujímavá. Po dlhej dobe (rebirthovej) opäť zaujímavý Batman.
  • Cinema Ranger
    První díl této série, kterému dávám 4*.
    A to proto, že mě nejenže bavil, ale narozdíl od předchozích bucích má velice zajímavou zápletku a to je taky důvod, proč jsem do tohoto sedmého dílu šel. Jinak bych to zabalil minulou knihou. Kresba se střídá sešit, co sešit a nejvíc se mi líbila v prvních dvou. 70%
    Čteno v angličtině.
22191