Str_003
Str_125
Koupit
Sabrina se jednoho dne z nevysvětlitelných důvodů nevrátí domů. Její přítel se zhroutí, rodiče a sestra pátrají všemi dostupnými prostředky, zpráva proběhne i v médiích. Jakmile se na veřejnosti objeví záhadná videokazeta, rozjede se kolotoč fabulací, falešných zpráv a konspiračních teorií. Nikdo není ušetřen.

Sabrina Nicka Drnasa nesmlouvavě pitvá náš novodobý sterilní svět, ve kterém se lidská komunikace zužuje na neosobní digitální interakci, kde internet poskytuje megafon i těm nejparanoidnějším hlasům a kde se naprosto rozpadá všeobecný společenský konsenzus. Kniha byla vůbec jako první komiks nominována na prestižní literární cenu Man Booker Prize.

Původní HitHit kampaň: https://www.hithit.com/cs/project/6645/nick-drnaso-sabrina

Scénář
Nick Drnaso
Art
Nick Drnaso
Ink
Nick Drnaso
Barvy
Nick Drnaso
Obálka
Nick Drnaso
Lettering
Jakub Gnóm Němeček (Typonaut)
Překlad
Martin Svoboda
Redakce
Oedipa Maasová, Miloš Mičátek (Mankin), Jakub Němeček
Žánry
drama, psychologický, společenský, thriller
ISBN/ISSN
978-80-906058-5-5 (Trystero)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
204 x 248 mm
Tisk
barevný
Váha
924 g
Stran
204
Cena
799 Kč
Originál
Sabrina (Drawn and Quarterly, 2018)
  • perak
    perak26.7.2020 21:50Sabrina
    Hodně zajímavé a vymykající se běžné komiksové produkci. Neradostný pohled na část dnešní společnosti, moc médií, samozvané šiřitelé pravd a konspiračních teorií. Vyznění příběhu je celkem depresivní, na druhou stranu žádná postava mi nepřirostla k srdci takovým způsobem, že by mne příběh naplno zasáhnul. Možná je to zapříčiněno i zakončením, které z mého pohledu bylo trochu do ztracena. Každopádně kniha určitě stojí za přečtení.
  • Skot
    Skot mecenáš19.4.2020 18:36Sabrina
    Kniha připomínající scénář k filmu. Trochu slabý , rozvleklý, libující si v náznacích, spousta prázdné vaty. Děj minimální . Kresba minimalistická, vytvořená na počítači. jednotlivé postavy, zvláště vojáků lze od sebe obtížně rozlišit. Trochu mravokárné , ale kdo nechce, nemusí se tzv. života na sociálních sítích účastnit a to že se na nich realizují různí outsideři a duševně nenormální lidé není žádný objev. Pro mě svět, s kterým nemám nic společného ani mě neláká. Velká reklama, přísliby, velké zklamání. Příliš umělé , příliš chtěně alternativní. A to jsem knihu pro jistotu četl dvakrát za sebou .
  • sedw
    sedw13.4.2020 19:28Sabrina
    Souhlasím s komentáři, že se v komiksu v podstatě nic nestalo. Souhlasím s tím, že nemusí být zcela zřejmé, co se snažil autor říct. Ale to vše je přebité tím, že mě komiks prostě neuvěřitelně bavil. Šlo v podstatě o příběh několika osob, který zachycoval několik měsíců jejich života v těžké situaci. Co mě zaujalo asi nejvíce byla tíživá atmosféra a upozornění na věci, které se kolem nás dějí a možná si to ani většina z nás neuvědomuje (vyhledávání šokujících informací na internetu a jejich šíření). Komiks jsem přečetl s jednou přestávkou, až tak mě pohltil.
  • Lenny
    Lenny mecenáš10.12.2019 09:50Sabrina
    Bohužel jsem nepochopil, co mi chtěl autor sdělit. Těch 200 stran jsem se docela pronudil.
  • kaylin
    kaylin25.11.2019 13:39Sabrina
    Kniha "Sabrina" je na první pohled nesmírně depresivní. Odehrává se zde příběh, který není pěkný. Osobně jsem zastáncem toho, když je dílo explicitní, když je tam krev, pokud tam má být, ale Nick Drnaso zvolil cestu neexplicitní a musím říct, že to na mě zapůsobil jako málo které explicitní dílo. Když se odhalí, co se stalo, odhalí se to postupně, ale najednou jsme i na místě činu, tak z toho mrazí. A to přesto, že skoro nic nevidíme. Ale mluví se o tom, co se stalo. Mluví se o tom hodně. Náznaky, někdy i přesnější popisy. A mrazí z toho ještě víc. A tak jsem si myslel, že tahle depresivní nálada vydrží až do konce. Že to bude prostě něco, nad čím budete přemýšlet, budete se v tom deptat. A on je to příběh, v kterém je hodně možné se babrat. Ale já jsem knihu dočetl, ale neměl jsem pocit, že to ve mně bude hnít, to, jak je svět hnusný. Naopak, měl jsem pocit, naděje, že i z toho špatného a naprosto nesmyslného zla je možné se sebrat a prostě jít dál. Jako kdybych si na těch dvou stech stránkách sám jako čtenář prošel určitou terapií a vyšel z ní do jisté míry obrozený. Zajímavé, nemnoho děl na mě dokázalo takhle zapůsobit. Rozhodně jeden z nejsilnějších čtenářských zářitků letošního roku.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš20.11.2019 06:53Sabrina
    Tohle mi fakt nesedlo. Komentáře zde dole krásné a motivující, všude samá chvála, ale po přečtení jsem si říkal, že proč kolem toho všichni tak stříhají ušima a jsou z toho vyřízení... Absolutně nechápu koncepci celého komiksu, v podstatě nevím o co šlo. Holka zmizí, ukáže se, že je zavražděná, kolem banda idiotů žvaní, že to tak není, kecy, kecy, kecy. Takových zpráv mám kolem sebe denně a jediné co udělám je- vysypat trvale složku spamů. Kolem nás je tolik lživých informací a bludů, takže mě tento komiks nijak nerozhodil, nic mi nepředal, neřekl mi nic nového a způsob, jakým to vše říká mě vůbec neoslovil. Kdyby to bylo aspoň nakresleno nějak zajímavěji a ne jak z flashfunu, tak bych z toho možná i něco měl. Tohle pro mě byla ztráta času, i když aspoň mám za sebou kus moderního komiksu a v rámci vzdělání... znáte to. Každá věc má cílového zákazníka, u mě se pláče na špatném hrobě. Nejhorší na tom je, že si s tímhle dal někdo práci a myslí to vážně a ještě se to pár lidem líbí. Bohužel i toto není podmínkou pro top hodnocení. Mě to přijde prostě jako výkřik do tmy a nevhodné uchopení látky. Tak jak u Mrtvého světu jsem si říkal, že to asi napraví závěr, tady bohužel ne.
  • Hawwwran
    Hawwwran mecenáš17.11.2019 22:06Sabrina
    Tíživé, náročné, zneklidňující.
    První pohled na kresbu pro mne znamenal zklamání. Když jsem se ale začetl a zjistil jak autor pracuje s atmosférou, hrozně mi k tomu kresba sedla. Celé to hrozně moc pracuje s atmosférou a divokou fantazií čtenáře (co to bylo? Proč to udělal? Co se stane? Ukáže se že má pravdu?). Je tam spousta atmosféru budujících panelů, pak spousta atmosféru budujících dialogů. Jenže výsledkem je právě ta atmosféra, která je tíživá, ubíjející a nudná. A je to super! Tahle kniha mi bude v hlavě ještě nějakou dobu rezonovat. Pro mne opravdu atmosférický zážitek. A to, že mi přijde jako zážitek prečtení knihy s ubíjející a nudnou atmosférou mne opravdu překvapilo. Velký zážitek!
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin14.11.2019 15:43Sabrina
    Oba chlapci pode mnou mají pravdu, je to čtení zneklidňující i trýznivé, zkrátka značně náročné. Drnaso se pokouší pracovat s drobnými panely trochu jako Chris Ware, ale ne tak úplně ulítle - ještěže tak. Je to hodně obrázků a hodně mluvení. Nepřijde mi to zbytečné, pouze to podtrhuje tíživou atmosféru každodenního života, do kterého přišla velká tragédie. Je to v podstatě relativně zdárně vykreslený obraz několika nešťastných jedinců a pohled na část společnosti vymytou konspiračními teoriemi. Myslím, že jim autor nepropůjčuje žádné zdání legitimity, naopak poukazuje na jejich nebezpečnost a stupiditu. Co mě však štve, je fakt, že Drnaso v tom táhlém vyprávění vlastně nic pořádného nevyřeší. Artové záležitosti se tak často "chovají", ale mě to pak znepokojuje ještě více. Komiks to není špatný, ale protrápíte se tím trochu.

    Celkový dojem: 70%
  • cyboy
    cyboy mecenáš13.11.2019 23:08Sabrina
    Kniha je to zvlastni a cteni misty tryznive. Nikdy jsem nebyl fanda konspiracnich teorii a jejich cteni je pro me vyslovene utrpeni, takze tady jsem trpel opravdu hodne. Dejovy oblouk je vlastne prostinky az trivialni a komplikuje ho akorat autorova potreba podelit se s nami o par konspiracnich teorii. Pokud by to melo byt o tom, ze "internet poskytuje megafon i těm nejparanoidnějším hlasům", pak by tam toho muselo byt vic, nez jen hlas pomatence v radiu a par dopisu. Autor take projevil obrovsky talent pro psani zbytecnych dialogu, ktere jsou svym mnozstvim doslova ubijejici. Neuvedomovat si v jakem svete zijeme, tak by pro me kniha mozna byla zjevenim, ale takhle jsem se tim jen pronudil a docela lituju, ze jsem si tak predrazenou knihu koupil.
    60%
  • Fry
    Fry admin9.11.2019 19:20Sabrina
    Sabrina - Naprosto zneklidňující čtení, jež odráží přesný obraz současného vnímání světa. Kam zmizela Sabrina? Kdo je za její zmizení zodpovědný? Co se vlastně stalo? Tohle jsou jen některé z mnoha otázek, na které ale během čtení už možná ani nebudete chtít znát odpověď. Nick Drnaso rozehrál naprosto excelentní partii, ve které se oběti velmi snadno mění v cíle nenávistných útoků a pravda nikdy není zcela explicitně odhalena. Tohle je mistrovské dílo, možná nejlepší komiks, který si kdy přečtete. Tak kde je kur*a ta Sabrina ?? ... Za mě 5*!
138731