Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 6 dalších ukázek

Koupit
V chronologicky prvním dílu trilogie se vracíme na úplný začátek života detektiva třídy R, Johna Difoola, antihrdiny celého Incalu. Ne, tentokrát nepůjde o osud celého vesmíru, tentokrát je to jen práce... jenže práce, která hrdinu zavádí mezi zvrácené aristokraty, anarchisty i nebezpečné mutanty a roboty. Čirou náhodou totiž narazil na jedno z nejpřísněji střežených tajemství světa. Tajemství, které z něj udělalo terč všech mocných, a k jehož rozlousknutí se musí vypravit do těch nejnebezpečnějších míst budoucnosti.

Ještě že má po ruce svého betonového racka!

21. kniha v řadě "Mistrovská díla evropského komiksu"

Souborné vydání původních šesti alb (Avant l'Incal; Détective privé de classe R; Croot; Anarcopsychotiques; Ouisky, SPV et homéoputes; Suicide allée) z let 1988 - 1995 s restaurovaným koloringem u jednotlivých příběhů v jednom kompletním svazku.


Scénář
Alejandro Jodorowsky
Art
Zoran Janjetov
Barvy
Sophie Bernès, Florence Bretonová, Béatrice Constant, Zoran Janjetov, Ivana Janjetov, Nadine Voillat
Obálka
Zoran Janjetov
Lettering
Alena Tejnická (Sarah)
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Filip Gotfrid, Boris Hokr, Alena Tejnická (Sarah)
Žánry
sci-fi
ISBN/ISSN
978-80-7449-787-2 (CREW)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
195 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
926 g
Stran
308
Cena
789 Kč
Originál
Avant l'Incal (Les Humanoïdes Associés, 2011)
Varianty
Před Incalem (paperback) (2019)
Před Incalem (pevná vazba) (2019)
  • massilia
    massilia28.6.2022 23:03Před Incalem (pevná vazba)
    Před časem jsem na Jodoroversum trochu zanevřel. Ten mix latinskoamerické telenovely (vyhrocené rodinné vztahy i emoce), mysticismu a přepálené vesmírné opery už mi poněkud začal lézt krkem. Ale pak jsem četl Metabarona, který i když byl stále dost přepálený, byl příjemně čtivý, roli možná hrálo to, že nebyl přehnaně dlouhý a strašlivě užvaněný (viz Kasta Metabaronů nebo Technokněží). A tak jsem dal Jodoversu znovu šanci a Před Incalem je skvělou odměnou. Na dění v šachtoměstě tentokrát nahlédneme jinou optikou, více než na Jodorowského mystický guláš se vyprávění soustředí na příběh, který je vlastně poměrně přímočarou detektivkou s příchutí love story (ano, opět trochu jak z mexické telenovely), ale zároveň postupně odhalujeme i "politický" systém šachtoměsta. V této rovině jde vlastně o dystopickou vizi, která může asociovat třeba i Huxleyho Báječný nový svět nebo Tevisův Zpět drozda (případně i Jodorowského vlastní dílo Měsíční tvář). John DiFool je zde na rozdíl od Incalu sympatický hrdina a vlastně se v závěru dozvíme i to, proč se z něj stal takový mamlas, jakého známe právě z Incalu. Jo a celé je to naprosto fantasticky nakreslené. Finální část pak přímo tvoří cliffhanger k samotnému Incalu... Takže, co tak se opět pustit i do něj?
  • Marty_von_Shit
    Marty_von_Shit9.2.2022 23:17Před Incalem (paperback)
    Rozjezd takový nemastný, neslaný. Táhlo se to přímo úděsně. Druhá polovina si mě ovšem připoutala a již nepustila ..
  • Azalin
    Azalin mecenáš3.5.2021 07:44Před Incalem (pevná vazba)
    Jodo se vysral na mystické přesahy a udělal dobře. Tohle je jízda, kterou se vyplatí mít v pevné vazbě, i když to nemám ve zvyku a koupil jsem si dražší verzi omylem.. ;-) Nejlepší Incal a možná úplně nejlepší Jodo.
  • Kapis
    Kapis mecenáš6.4.2021 13:18Před Incalem (pevná vazba)
    Pecka, bomba, úžasná jízda Jodowersem ke kořenům Honíka (ve významu knihy "Jak se bude jmenovat?" jako hovorové označení křestního jména Jan) Difoola. Drsné, brutální, zvrhlé, nesmlouvavé, krvavé, úchylné, úžasné, vulgární, až by určitě někteří mohli být i pohoršeni! Já tedy pohoršen nebyl a užil jsem si to od prvního panelu po poslední. Kresba Zorana je podobná Moebiovi, evidentně to byl i záměr, navázat na Incal, ale přijde mi víc okulahodící.

    Alechandro se s Honíkem vůbec nemazlí, chudák už od děcka žije v bordelu, kdy i jeho matka je nebohá kurva z Červeného prstence, nacházejícího se v nižších úrovních šachtoměsta, kde jsou kurvy živé, žádné robotické homeoštětky!! To je snad jasné. Autorovi se geniálně povedlo popsat západní konzumní společnost, i oddělení superelity od normálních lidí, které můžeme sledovat v dnešní v době poměrně drasticky. Aureoly (ne nepodobné adrenochromu) sice ještě nemají, ale jinak to tam všechno je. A o těch štětkách a jejich dětech to celé je - více prozrazovat nebudu, bo bych už brojleroval. Gadžopádně méně té mystiky a více brutal HC mi velice sedlo.

    Jsem nadšený - doporučuje 9,48 z 10 mutovaných homeobuzerantů s bioprdelemi z Pluta 8. Mám pochopitelně v pevné vazbě, ale kupujte to i v broži. Tato trilogie je z celého Jodowersa to nejlepší (dle mého), stojí to fakt za to, a je ve finále i jedno, v jakém se to čte pořadí, určitě není problém začít tímto dílem.

    99/100
  • tom173
    tom17330.1.2021 14:38Před Incalem (paperback)
    Podstatně přístupnější než Incal. Příběh sleduje cestu Johna Difoola od jeho dětství v Červeném prstenci až po získání diplomu detektiva třídy R. První setkání s Deepem, Johnův otec, vyústění hlavní dějové linky s Louz - to jsou hodně emotivní momenty, které pro nás Jodorowsky namíchal tak, aby původní Incal dával trošku větší smysl a motivace postav byla uvěřitelnější. Teda až na Johna, který tu je narozdíl od Incalu typickým kladným hrdinou, který až na konci (pochopitelně) ztratí veškerou vůli a stává se typickým příslušníkem společnosti ve které žije. Rozdíl mezi Janjetovou a Moebiovou kresbou prakticky nepoznáte, což ještě umocňuje pocit z "návratu" do šachtoměsta.
  • Norri
    Norri mecenáš30.9.2020 07:42Před Incalem (pevná vazba)
    Před Incalem jsem kdysi četl s pirátským překladem a nyní, po letech, jsem si ho dal znovu z knihy. A jak jsem očekával, líbil se mi i napodruhé. Příběh Před Incalem mám radši než samotný Incal. Není tak psychedelický a celkově je ten příběh kompaktnější. Mám rád Johna Difoola takového, jaký je v této knize. Mám rád jeho detektivní pátrání a mám rád tragičnost celého toho příběhu. Líbí se mi ten pocit zmaru, který se čtenářům na konci nutně dostaví. A v neposlední řadě se mi líbí, jak je vykreslená celá ta zdegenerovaná společnost. Lze v ní vypozorovat i nadčasovou kritiku dnešní konzumní společnosti.
  • VanTom
    VanTom26.8.2020 12:12Před Incalem (paperback)
    Komplikovaný metafyzický příběh Jodorowsky tentokrát vyměnil za relativně přímočarou detektivku, a především za poznávací jízdu zvrhlým, dystopickým Šachtoměstem s jeho zvrácenými, důsledně třídně rozdělenými obyvateli – mutanty, telemaniaky či aristy. Tímto odporným bordelem se brodí zamilovaný plebejec John Difool při vyšetřování zásadního tajemství (co se děje s dětmi homeokurev?). Jako vždy absurdně zajímavý svět (pečlivě a detailně vykreslený přesně v moebiovském stylu) a celkem i příběh a "humor" (baví-li vás třeba představa, že centrální superpočítač kleje a uráží jako nejvulgárnější dlaždič) se uzavře v 5. albu, to 6. slouží čistě jako příprava a aranže figurek do pozic před Incalem.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš18.4.2020 21:21Před Incalem (pevná vazba)
    Trvalo mi půl roku, než jsem to dočetl, což mě mrzí, protože si myslím, že z toho mohl být mnohem lepší příběh. Ale snad měl Jodo důvod k tomu, aby to bylo právě takhle, aby jeho hrdinové prošli mnoha dalšími útrapami. A aby následky akce dávaly smysl v další knize, muselo se to stát právě takhle. Ach, sladké nevědomí. V zásadě to chápu, ale i tak pro mě bylo trochu smutné vidět tak nepřejícný osud postav.
    Kresba mi přišla fajn, ale na další čtení to již nevidím.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš26.2.2020 17:22Před Incalem (paperback)
    Tohle mě moc nebavilo. Asi jako Poslední Incal to má díry v příběhu a hlavně je to takové zmatené a těžko uchopitelné. Celou dobu jsem měl při čtení pocit, že nevím o co jde a strašně mě to znervózňovalo. První kapitola byla ještě fajn, druhá taky šla, ale zbytek mi tam přišel takový násilný, aby tam něco bylo prostě. Poslední kapitola mi přišla nejzajímavější, ale spíš by tahle měla být na 6 kapitol. Před Incalem si představím co bylo před událostmi vedoucí k ději v Incalu, ale nečekal jsem vlastně cokoliv před Incalem. Do toho ta kresba. Moebius na druhou a to, že to Zoran i přiznal z toho omluvu nedělá. Je to hodně špatný Moebius a způsob, jak ztvárňoval určité pasáže byly přehnaně minimalistické (působící odfláknutě či nedotaženě). Ksicht Difoola se v průběhu stran měnil až to nebylo hezké. Z tohohle jsem neměl dobrý pocit a na 300 stran jsem se spíš těšil na konec, než jak to dopadne. To je špatně. Prostě mi to celé nedávalo smysl.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin25.2.2020 15:35Před Incalem (pevná vazba)
    Je to zase pěkně nakreslené, srší to nápady, zpočátku je to docela i satirické. V podstatě je to ale zase jenom Jodorowsky, "jenom" takové bláznivé sem tam psychedelicko-surreálné dobrodružství ve vesmíru, jehož svět je sice vskutku originální, ale vůbec mě nezajímá.

    Celkový dojem: 60%
  • Multiverzum
    Multiverzum17.2.2020 09:51Před Incalem (paperback)
    Detektivní scifi bláznivá mela v nejzvrácenějším městě v galaxii na pozadí třídních bojů. Jodorowsky na vrcholu sil!
    Viac na webe Multiverzum.sk => http://multiverzum.sk/pred-incalem/
  • Majklbig
    Majklbig4.1.2020 13:28Před Incalem (pevná vazba)
    Tak jak mám rád původní Incal, tak musím konstatovat, že to je asi nejlepší kniha z Incalovskè trilogie.
    Kresba je v podstatě Moebius, příběh je mnohem srozumitelnější, občas vtipný a po dočtení mám chuť si dát okamžitě původní Incal.
    Svým bizarním světem mi to hodně připomínalo Transmetropolitan, přeci jen je Šachtoměstu a jeho zvrhlostem dán větší prostor.

    Pokud bych měl seřadit Incalovskou trilogii od nejlepší po nejhorší, tak by to šlo přesně chronologicky, tedy:
    Před Incalem
    Incal
    Poslední Incal
  • kaylin
    kaylin12.12.2019 12:09Před Incalem (paperback)
    Kniha "Před Incalem" se ale nevyznačuje jen specifickým, a i když s chybami, tak skvělým scénářem Alejandra Jodorovského, ale i specifickou kresbou Zorana Janjetova, kterou Alejandro sám označil jako takovou moebiovskou, ale před "Incalem". I proto si Zorana pro sérii "Před Incalem" vybral, protože to dává smysl. Je to tak trochu Moebius, ale není to Moebius. Není to Moebius, který dělal "Incal", je to Moebius, který dělal jiné komiksy. Mimochodem na tomto vydání je vidět, jak se Zoran Janjetov sám vyvinul, protože první stránky knihy v roce 2001 přepracoval a je tam rozdíl vidět. Asi by to bylo ještě lepší, kdyby celou knihu kreslil tak, jako nakreslil těch prvních pár stránek. Ale je nesmysl předělávat celé dílo. I tak kniha "Před Incalem" skvěle funguje, je velmi dobře zpracovaná a rozhodně je lepší jako samostatný příběh – což je do pátého dílu – než jako návaznost – hodně nucená – na komiks "Incal", která se odvíjí až na konci pátého a především v šestém dílu. Není to tak ladné, jak by člověk chtěl, je to místy hodně na sílu a něco je dost zjednodušeno. Ale v rámci Alejandrovy filozofie to tak nějak sedí.
  • Spacecore
    Spacecore20.11.2019 22:17Před Incalem (pevná vazba)
    Četl jsem to jinde, ale líbilo se mi to asi ze všech Incalů nejvíce! :-) Bylo to místy hodně dojemné anebo srdcebolové a to já můžu.
  • robur31
    robur3120.11.2019 21:01Před Incalem (pevná vazba)
    Kresba skvělá, téměř Moebius, příběh místy vtipný a napínavý. Nejlepší Incal, ačkoli se zde o Incalu téměř nemluví. Možná právě proto.
  • cyboy
    cyboy mecenáš19.11.2019 21:01Před Incalem (paperback)
    Posledni kniha do serie, takze vlastne povinnost. Pribeh neurazi, ale Metabaroni to nejsou. Zaver je samozrejme nevyhnutelny.
    70%
232261
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš26.2.2020 17:24Před Incalem (paperback)
    SkillJam: začni Incalem. Ten je první a hlavně je nejlepší. Ty další jsou spinoff. Pak bych doporučil Metabarony a Technokněží. Před a Poslední Incal neuškodí si nechat na závěr.
  • SkillJam
    SkillJam23.1.2020 07:58Před Incalem (paperback)
    Doporučíte začít Incal sérii tímto dílem? Nebo začít Incalem?