Koupit
Batman: Černá rukavice (Původně vycházelo od srpna 2007 do října 2007 a od prosince 2007 do dubna 2008)
Batmana ze zákulisí ovlivňuje neznámý protivník - geniální, trpělivý a do hloubi duše zlý.
Do mezinárodního klubu hrdinů inspirovaných Batmanem umístila neviditelná ruka zrádce. Taktéž do řad gothamské policie se jí podařilo dostat několik zabijáckých napodobitelů Batmana. Není o ní známo nic než její jméno - Černá rukavice.

Detective Comics #110 (Původně vyšlo v dubnu 1946)
Scotland Yard povolá Batmana s Robinem do Londýna, aby pomohli dopadnout člověka, který svými zločiny napodobuje smyšleného arcinepřítele Sherlocka Holmese - profesora Moriartyho.

Hřbety jednotlivých svazků pak postupně tvoří ucelený obraz od Alexe Rosse.

Obsahuje sešity série Batman #667-669 (srpen 2007 - říjen 2007), #672-675 (prosinec 2007 - duben 2008) a Detective Comics #110 (duben 1946)


Scénář
Don Cameron, Grant Morrison
Art
Ryan Benjamin, Tony S. Daniel, James Winslow Mortimer (Win), J.H. Williams III
Ink
Saleem Crawford, Tony S. Daniel, Sandu Florea, Jonathan Glapion, Mark John Irwin, James Winslow Mortimer (Win), J.H. Williams III
Barvy
Guy Major, Dave Stewart
Obálka
J.H. Williams III
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Petr Zenkl
Redakce
Mirka Jarotková, Jiří Pavlovský
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-83-7566-228-3 (BBart s.r.o.)
978-83-7566-228-3 (Eaglemoss (Eaglemoss Collection / Publishing Group))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
178 x 266 mm
Tisk
barevný
Váha
572 g
Stran
192
Cena
269 Kč
Originál
Batman: The Black Glove (DC Comics, 1946, 2007, 2008)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš15.9.2023 22:00DC komiksový komplet #077: Batman: Černá rukavice
    No, na doplnění celého Morrisonova runu dobrý, ale jinak průměrná blbost, kterou beru jako výplňovku. Prostě standardní Batman, který i zde místy po tom standardu pokulhával.
  • Sagikkun
    Klasický Morrison, který vytáhne naivňoučké charaktery z dob krále Klacka, a hodí je do nekompromisního a psychologického thrilleru. S touhle směsicí pak ještě pořádně zatřese, aby v tom byl pořádný bordel a vy tak měli problém pochopit, co se to tam sakra vlastně stalo. Jo jo, takového Morrisona mám rád.
    Tomuto popisu odpovídá především první polovina knihy, která je zdařilou a velmi napínavu variací na Deset malých černoušků. Sice jsem se v tom ztratil (často i kvůli panelování, byť art style byl skvělý), něco si četl znova a následně si pro jistotu googlil vysvětlení (se kterým mi to i tak přišlo lehce překombinované), ale užil jsem si to. Asi to moc přesvědčivě nezní, ale je to tak.
    Pokud jsem ale během první poloviny knihy pociťoval při rozuzlení příběhu lehké wtf, tak druhá polovina byla wtf na druhou. Je to víceméně příprava na události v Batman R.I.P., představuje se zde mnoho aspektů, které budou hrát ve finále velkou roli... ale je to tam naházené jak Jojo Mixle Pixle. Opět mi musel na pomoc přispěchat strýček Google, který mi prozradil, že například o takové vedlejší lince/jedné z halucinací o Joe Chillovi vedou fanoušci debaty dodnes. Skutečně se to takhle stalo? Nebo to byla pouhá halucinace? A mně se to tímhle stylem zase líbilo... je to něco, co může i vůbec nemusí zapadat do Batmanova kánonu, je to logické rozšíření jeho historie a zároveň naprosté převrácení naruby. A je jen na čtenáři, s jakým vysvětlením se spokojí.

    Tohle je prostě jízda, jeden z nejkomplexnějších story arců s Batmanem a upřímně asi i jeden z mých nejoblíbenějších. Je to naprostý hot mess, ale zároveň geniální a především velký zdvižený prostředník klasickému mainstreamu. Je velmi snadné se v tom celém ztratit a považovat to za nicneříkající blábol... ale pokud se chytnete a zvládnete se zorientovat (což nebude zadarmo, o to uspokojivější pak ale bude výsledek), tak je i velmi snadné celému tomu šílenství propadnout a vychutnávat si ohromné množství detailů, odkazů a nejrůznějších interpretací.
  • faster86
    První polovina je klasická detektivka "vrah je jeden z nás". Druhá polovina pokračuje kde skončila předešlá kniha. Děj začne být složitější, znalost batmanovi historie už není na škodu, ale pořád se to dá stíhat.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš19.12.2021 09:52DC komiksový komplet #077: Batman: Černá rukavice
    Pôvodne som chcel napísať, že je to ako keby veľmi dobrý scenárista (z nejakého záhadného dôvodu) písal veľmi zlý scenár. Ale klamal by som. Ono to proste je ako keď zlý scenárista píše mizerný scenár. Černá rukavice je pre mňa ak aj nie najchaotickejší príbeh s Batmanom, aký som kedy čítal, tak nepochybne jeden jeden z najchaotickejších. Čítal som ho dva razy a pritom som si ho dával do súvislosti s Batmanom a synom a Batmanom R.I.P... a stále to bola katastrofa. Vôbec sa nečudujem, že Grant Morrison (Superman Action Comics 1 - 3) rozdelil publikum na dva nezmieriteľné tábory. Trpel som, vôbec som sa nechytal a neustále som musel premýšľať, v ktorých miestach to (a ako... a prečo) nadväzuje na iné batmanovky, čo je dôležité, čo nie a čo lacná pózovačka. Ani kresba ma nezaujala, nebola zlá, videl som horšiu, ale pripadala mi strašne statická, takým tým čudným, nepresvedčivým spôsobom. Páčili sa mi „zrnové“ retro pasáže, no iba preto, ako vyzerali a nie preto, o čom boli. Príbeh šiel úplne mimo mňa. Ešte zo začiatku sa mi zdalo, že to zvládam, ale ku koncu už som sa len zbedačene chytal za hlavu a masíroval si spánky. Hoci som zástanca teórie, že Batman je viac detektív, než akčný hrdina a Černá rukavice je v podstate komiksová detektívka na spôsob Agathy Christie, bol to horor. Zle dopadol aj Medzinárodný tím hrdinov, ktorý (slovami Robina) pozostáva z divných céčkarov. Je super, že sa scenárista snaží zrealističniť obskúrne postavičky, ale nedarí sa mu to (až na zábavný detail, že vždy, keď sa stretnú, začnú sa vinou svojich obrovských eg hádať). Je to prvý raz, čo sa na scéne objavuje záhadná Černá rukavice. Neskôr ešte zohrá v Batmanovom svete dôležitú rolu. Jej vinou si Batman bude musieť (opäť raz) siahnuť až na samé dno svojich síl, čo dokonca povedie až k jeho smrti (či skôr k „smrti“?). Ale mňa „čierna“ etapa jeho kariéry vonkoncom nezaujala. Pokojne by som sa bez nej zaobišiel. Je to škoda, lebo samotný rituál Thögal (nie Thorgal!) je skvelý nápad (jedna z najnebezpečnejších meditácií, trvá 7 týždňov a účastník prežíva stav, ktorý má simulovať niečo medzi posmrtným stavom a smrťou, ale tiež znovuzrodením). UKK Batman: Černá rukavice okrem 12-stranovej galérie obálok obsahuje hlavný príbeh a komiks zo 40. rokov 20. storočia, v ktorom Batman a Robin vyrážajú do Anglicka. Ak sa vám Černá rukavice zapáči, pokračujte ďalej čítaním komiksu Batman: R.I.P., ktorý na ňu relatívne plynulo (aj keď čo je u Morrisona plynulé?) nadväzuje.
  • louza
    Chybějící dílek skládanky. Kéž by někdo mohl exaktně popsat jaký myšlenkový proces vedl BBart k vynechání právě této knihy. První půle s batmanovským nohsledy uzavřenými na ostrově je totálně skvělá a nenavazuje na nic Morrisonem řečeného. Kromě extra starých kořenů hlavní postavy. Ale to už je Morrison. Dá se to i ale bez přípravy a kontextu. Druhá půlka je dokončením příběhu se třemi podivnými batmany ale to už je....taky Morrison. V nejkrystaličtější formě. Pointu tohoto příběhu čtenář zadarmo prostě nedostane. Vyžaduje hlubokou znalost příběhů postavy stejně jako pozornost mezi panely. Přesto všechno dokonale sedí a je jasné co se na tom Morrisonovým fanouškům líbí. Mainstreamový komiks, který je ve skutečnosti underground komiksem jako prase. I to je Grant Morrison. Bravo.
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš24.4.2020 17:20DC komiksový komplet #077: Batman: Černá rukavice
    Ze startu opět malá rekapitulace o morissonovi a jeho díle a kam to všechno směřuje + životopisy a "stalo se..." = Batman a syn. Kniha obsahuje dva příběhy.. první se týká výpravy Batmana a robina na opuštěný ostrov jednoho milionáře, kde má být setkání mezinárodní klub hrdinů (asi nějaký druhý velký po 12 letech), což je stara liga variant batmanu z různých států... Grafický vyčnívá hned první dvoustrana v batletadle, pak začnou kecy a představování, což mě moc nebavilo, protože český čtenář tyhle hrdiny že 40., 50.let? nezna, ani jejich osudy, které se proplétají celým příběhem, ale Morisson je aspoň vysvětluje (ja je neznám určitě)... A pak začne taková ta detektivka v uzavřeným prostoru, kde se vyvražďují nějaká skupina lidí/hrdinů a my nevíme, kdo je vrah, což mě obecně jako téma baví a zpracovaný je to pěkně, bavilo mě to. Navíc kresebne jsou zde 3 styly, jak je naznačeno v úvodu a nakonec jsem grafice přišel na chuť a některé strany/2strany jsou fakt pěkně udělaný, s černou rukou nebo znakem netopýra. Takže po slabým rozjezdu, co mi nic neříkal s bandou ceckovych hrdinů (je fajn, že Robin je na začátku i v průběhu zesměšňuje, protože to je fakt banda, co nikdo nezná a působí komicky) se rozjede dobrá detektivka s několika nečekanými zvraty. ;) Jeden kámoš mi řekl, cituji: "morrison je na to podobnr jako johns. machrujohu kolik toho nemaj nactenyho a jakou obskurni postavu kde vyskrabli, aby ji obsadili na pozadi jednoho panelu a cely se to tvari silene chytre, ale jejich zapletky jsou vetsinou slaboucky a nekdy ani nedavaji smysl, ale je v tom miliarda odkazu, protoze v tom urcite je nejaka rovina, kterou bezny ctenari nechapou. Na tohle si ti borci hrajou a tomu rikam machrovani.", Teď už chápu proč :)))

    Následuje druhý příběh, jenž dokončuje druhý příběh z Batman a syn. Tak nějak jakoby navazuje na Batman 666 (ale tenhle sešit je "co by, kdyby"), kde se objevil třetí Batman v dystopicke postapo budoucnosti. Tady se jedná o současnost a nastoupí třetí batman, začíná to fakt pěkně, pak 3.bat střelí Batmana do hrudi zabijáckou střelou a tady začíná "Zur En Arrh", za mě totální WHAT THE FUCK...!? Psycho jak hovado. Objeví se mini Batman (btw. Pokud jste si nevšimli, tak na čelo stránce má vpravo od hlavy zelený oči;) viz diskuze zde;)), to psycho se pak naštěstí vysvětluje, já tu začal číst mnohem rychleji a nečekal jsem, že mě to celkem pohltí a nakonec to beru velmi pozitivně. Proplétá se tam víc aspektů a jeden z nich se týká vraha Waynovych rodičů, to je best. Pak se Báťa probere spoutanej 3.batem a sem tam má zase halušky, ;) no, jeho útěk z pout je Brutus na n-tou (vyndat si ruku z přiléhavého neoprenu přes pouta a dát jí ... Fakt netuším kam???? A pak rozbít oblek a dát mu dělo... Ok ok, WTF! Ale kupodivu díky příběhu jsem to snadno přešel), příběh jede dál a já jsem to teda úplně nepobral, kde se vzali 3 barmani a kdo pořádně byli, atd., Ale líbilo se mi to ;) kreslený je to mainstreamove - fajn. poslední sešit je solovka, kde se prolínají linky Bruce s džebel, Najtvink a Robin a poslední se týká talie a Damiana. Ten sešit je taky dobrej, líbilo se mi to a kresba? Mainstream opět, nevím , zda pořád tony Daniel, ale tolik car v xichte před tím nedělal a přijde mi, že se kresba cca ve 2/3 sešitu změnila. Každopádně děti se staly dospělými s mužnými rysy. Dzezabel na prvním obrázku v těch šatech bez podprdy je luxus. :)))) (DODATEK: 3.ti strana dole a nástěnka s "wanted", je tam jim Lee a FM - frank Miller;) Easter egg :) ještě chci dodat, že nechápu proč dcck jednotlivé sešity nepřikládá obálkami a též proč v tomhle komiksu na konci jsou obálky čísel 657 -2strana a 663 + 666, což jsou obálky chybějících čísel, jenž se vyskytly u BBaer verze Batman a syn)
    Retro - krásné naivňoučká detektivka ala Sherlock Holmes, klidně bych si to odpustil. + Vysvětlení k těm ceckovym hrdinům , kdy se objevili a tak.

    Kupodivu se mi tenhle Batman líbí víc než Snyderův, bavil mě, chtěl jsem číst dál. Výborné 4*. (Btw. Myslím, že Karl říkal, že se Morisson zhruba v půlce utrhl, u Supermana myslím, že řetězu a je psycho, tady jsem si říkal nejdřív to samý. :D)

    Dobrý komenty: spacecore a baatcha ;) + diskuze (už mám Bat a syn, teď tohle a zbejva Rip, jsem zvedavej... Zur En Arrh jsem si všiml už v BaSyn, grafiti nasprejovane na zdech)
  • rewkon
    Morrison je fakt sadista strašně moc odkazuje i na starší kousky ,ale díky tomuhle dílu začínají další díly co tu vyšli více dávat smysl a člověk konečně si to může i vychutnat.
  • Alfi
    Fakt som sa vôbec nechytal. Nedávalo to žiaden zmysel. Akože relatívne pekne kreslené, ale samý blábol. Neskúšajte rozmýšľať kto a prečo robí to čo robí.
  • Palebras
    Takže, po mnoha letech u nás vyšla Černá rukavice a tím pádem, si český čtenář může doplnit vzdělání a znovu přečíst Batman RIP, který s tímto svazkem, začne dávat minimálně větší smysl, než dával před vydáním rukavice. Je fakt, že Morrison se tím moc nepáře a hned ze startu servíruje příběh se superhrdiny o kterých jsem v životě neslyšel.. Ono se není ani čemu divit, když komiksy v angličtině tedy opravdu nečtu a jsem odkázán na to, co vychází u nás … Díky bohu, že dnes už se dá na internetu dohledat spoustu informací ohledně jednotlivých postav, takže doporučuji přečíst jednou, poté si doplnit informace a poté přečíst podruhé .. Ono to pak všechno začne dávat smysl.. Ale musím konstatovat že to opravdu asi není čtení pro každého.. Ale pro pochopení RIP je to nezbytná nutnost... Po druhém přečtení hodnotím velice kladně
  • baatcha
    Kurva vole mega BOMBA! Taková byla moje reakce, když jsem vybaloval tuhle knížku z plastu a docházelo mi, že to není jen nějaký důležitý batmaní příběh, jak mi při koupi tvrdilo podvědomí, ale že je to dokonce u nás dosud chybějící část příběhového archu od nejlepšího netopýřího autora posledních dvou dekád Granta Morrisona, která vyplňuje mezeru mezi kdysi vydanými knihami Batman & syn a RIP. A během čtení mé nadšení jen rostlo a když začala druhá půlka příběhu, četl jsem už v horečnatém rozechvění s husí kůží po těle a obracel stránky tak rychle, jak u komiksu už dlouho ne.
    V prvním příběhu jsem se ovšem trochu ztrácel. Kritici Morrisonovi často vyčítají, že pracuje s kompletní Batmanovou osmdesátiletou historií a neobtěžuje se komukoliv cokoliv vysvětlovat. I když třeba vágně tuším, že v Anglii dělal Batmana týpek v netopýřím brnění, o Mezinárodním klubu hrdinů vím kulové a tak jsem moc nechápal, kdo je kdo, kdo je nový a kdo původní hrdina, kdo je vlastně čí syn a tak. Morrison tomu nepomáhá ani zběsilým střihem mezi scénami, kdy vypouští cokoliv, co není naprosto nezbytné, takže v jednom okýnku běží hrdinové někomu na pomoc a ve druhém okýnku už se zachráněným kamarádem utíkají vstříc dalšímu ději. Celý první příběh je navíc podivně klišovitý, nelogický a přitažený za vlasy, a odehrává se v kulisách, které by lépe zapadly do naivního Batmana z konce padesátých let. A pak mi došlo, jestli on to celou dobu nebyl od Morrisona záměr. Nejen, že použil netopýrovy staré kamarády, ale zároveň je zasadil do příběhu, který svou strukturou i vyústěním skládá poklonu příběhům téhle éry. Dobře ty, Morrisone!
    A pak přišly halucinace. Druhá půlka knihy je zběsilou jízdou Batmanovou historií, kde se minulost prolíná s přítomností a v rámci okýnek se v čase přeskakuje o desítky let dopředu a dozadu. A to už jsem se naštěstí orientoval a příběh si královsky užil, a když se objevil Bat-mite, málem jsem si cvrnknul do trenclí. Schválně, všimli jste si, co za chapadlovitou stvůru se za tímhle veselým panáčkem z páté dimenze schovává? Jak jsem pak dohledal, ta chapadla měl už v RIP, ale tehdy jsem si jich vůbec nevšiml. Já si ostatně při prvním čtení tohoto runu nevšiml více věcí, třeba toho, jak podezřele často se v Batman & syn objevuje na zdech Gothamu nápis "Zur-En-Arrh"... (celých dvacet čísel před navazujícími událostmi v RIP!)
    Morrison je frajer, má všecko sakra dobře dopředu promyšlené a jde do hloubky. Na rozdíl od současných Batmanových tvůrců, kteří povýšili vyprázdněnost na umění. Nečte se lehce, protože odkazuje na milion věcí a bez varování skáče v ději, ale nabízí takový čtenářský zážitek, jako jen málokdo z celé dlouhé plejády netopýřích autorů.
    Jo a ten archivní příběh je fakt strašný. Což je zajímavý paradox, protože geniální Morrison skládá hold právě těmhle dobrodružstvím...

  • hroubek
    Mám to s Grantem Morrisonem jako na houpačce. Někdy mě jeho příběhy naprosto sednou, a jindy naprosto tápu. Černá rukavice je ten druhý případ. Morrison se rád hrabe v komiksové historii dané postavy a rád vytahuje méně známé příběhy a postavy, a na ně nabaluje zas nové příběhy. Něco podobného dělá i Geoff John nebo Kurt Busiek. A já autorům rozumím proč to dělají, ale pro nás čtenáře je to místy za trest číst tyto příběhy. Tento komiks má dva hlavní příběhy a oba jsou zajímavý. A to více mě mrzí, že to píše Morrison a ne někdo jiný. Někdo jiný by ty příběhy pojal jinak, jednodušeji, a možná i více přímočařeji. Nevím jestli by výsledek byl lepší, ale z velké pravděpodobnosti by se četl lépe. Hodně slabé tři hvězdy.
  • erik
    Batman a syn ma bavil veľmi, toto menej a R.I.P. vôbec. Nezdieľam názor, že prečítaním Čiernej rukavice sa z posledne menovanej knihy razom stáva veľdielo. Morrison je síce post-kompost-moderne odkazujúci magor, ale to je občas málo. Nič to nemení na tom, že by som v ČR uvítal pokračovanie rady Batman a Robin, z ktorej vyšla jedna veľmi dobrá kniha.
  • mcleek
    Víceméně musím souhlasit s cyboyem. Na první části příběhu bych vyzvedl práci lehce originální s panely a barvou. Druhá část je pro mě už opravdu průměr. 70%
  • cyboy
    Ja jsem si z toho teda na zadek nesednul a Morrisona povazuju za vyslovene arogantniho autora, ktery rad machruje, ale tim to konci. Cerna rukavice pro me byla jedno velke wtf. Halusky, halusky, Batman, bum bac, halusky, Robin, bum, bum, bum, halusky.
    Asi si ve vyhledu budu muset znovu precist cely ten jeho run, protoze takhle vytrzene z kontextu je to fakt zmatek.
    60%
  • Spacecore
    Tak přesně tahle kniha nám na českém trhu chyběla k doplnění Morrisonova runu, který začíná u Batmana a Syna, pokračuje Černou rukavicí, Předehrou ke smrti a potom samotným R.I.P. + ještě nějakýma těma doplňujícíma kapitolama. Což hrozně moc ublížilo hodnocení R.I.P. u nás, protože je to opravdu dost komplikovaný komiks a nevydání byť jen jedné části runu, je naprosto nemístný průser. Takže pokud máte doma Syna a RIP, schválně si to zkuste celé přečíst spolu s Rukavicí a Předehrou znovu, jaký to bude mít efekt tentokrát.

    No, tak předně musím říct, že jsem na cestě stát se mladým Morrisonologem, protože jeho psaní miluju a považuju ho za nejlepšího scenáristu, řadím ho ještě o malinký stupínek výš než Moora, Gaimana, Ellise, Ennise atd... Takže moje hodnocení je, že jde o naprosto geniální komiks, nejlepší Batmanův run a jednu z nejlepších věcí od Morrisona, co jsem zatím četl.
    Batman a syn je zbrklý, ale má to důvod. Morrison je plný ideí a nápadů k prasknutí, jak malé dítě, co se nemůže dočkat, až nám poví, co všechno nás čeká, takže se to nečte jednoduše, zároveň nelze brát jednotlivé knihy samostatně, celé je to velká mozaika, už od prvních stránek Batmana a Syna až po poslední epilog k Final crisis. Vše spolu souvisí a má to několik vrstev.

    Černá rukavice začíná jako dobrodružný tajemný příběh s detektivní zápletkou a velmi hutnou retro atmosférou. Grant nám zde spolu s Williamsem přináší ten samý pocit, jaký měl on sám ze čtení old school Batmaních dobrodružství a využívá k tomu pomoc obskurního Klubu hrdinů, které by v rukou jakéhokoli jiného autora působili k smíchu. Ovšem Morrison dal do celého svého Batmaního eposu těžkou dávku odkazů a referencí na celý Batmanův kánon, najdete o tom hned několik rozborů na netu. V podstatě jde o to, že obří část Batmanových příběhů z nějakých padesátých, či šedesátých let (ty úplně nejvíc ujetý bizarní komiksy pro děti) DC vyřadilo z kánonu, že se nestaly, nebo staly někde jinde. Morrison to jako první po letech začlenil a vše spoji dohromady, byť něco jen jako součást halucinací např. Máme tu tedy komplexního Batmana, jehož osmdesátiletá historie je vtěsnaná třeba do nějakých deseti let. Přesto to vše působí čerstvě a důsledně. Morrison do toho vrství vždy více témat, a tak tu máme kromě hlavního děje a tuny odkazů, ještě psychologickou vrstu o tom, co znamená být hrdinou, či sidekickem. Kresba je úžasná, jak jinak.

    V druhé části knihy začíná ta pravá jízda. Předehra ke smrti. Osobně mě vždy při každým čtení nakopne neuvěřitelným způsobem a má pro mě strašně napínavou, dusnou atmosféru, kterou potom nemá ani samotný RIP. Batman se posouvá pomalu na hranu, po všem, co prožívá a přežívá se dostává do halucinací vlivem čtyřminutové klinické smrti a následné resuscitace. Do hry se dostávají vize a vzpomínky z rituálu Thogal, který absolvoval během série 52 v Nanda Parbatu, zároveň se mu to napojuje na vzpomínky z izolace během experimentu s Dr. Hurtem a v tomhle momentě, kdy by se z toho kdokoli jiný zbláznil přichází ještě Bat-Mine, imp z páté dimenze Zrfff, což je vlastně říše fantazie (opět skvělé, nové pojetí obskurní postavičky ze starých dob). Šílený.
    Když jsem to četl poprvé, byl jsem samozřejmě zmatený, po druhé, po třetí a dál je to vše zcela jasné a perfektní, každý panel má své místo, vše do sebe zapadá. Je třeba trochu abstraktního myšlení, možná psychedelických zkušeností (třeba je to také důvod, proč toho Morrisona tolik žeru), každopádně je to skvělé. A mezi tou vší reminiscencí, vizemi Batman ještě stihne uniknout ze zajetí a porazit padoucha. A to je teprve předehra, přátelé!

    Byla by chyba myslet si, že tady v tomhle celém díle jde o zápletky a rozuzlení. Není to klasické vyprávění příběhu, natož komiksového. Je to metaforické, psychedelické, psychologické a je třeba si domýšlet události, je to meta způsob vyprávění příběhu. Četl jsem komentáře, kde lidi tvrdili, že některá rozuzlení jsou trapná, jakože třeba SPOILER bylo od začátku jasné, že je Jezebel Jet členkou Ruky. KONEC SPOILERU To je záměr, kamarádi. Morrison tam hází jeden klasickej vyprávěčskej prvek za druhým, béčkové prvky, různé komiksové obskurnosti, ale ty jsou jen podpůrnými mantinelty hlubokýho příběhu mířícího šíleným tempem k finální katarzi.

    Když jsem celý run dočetl, zíral jsem s otevřenou pusou. Zapůsobilo to na mě. Po druhé jsem v tom viděl věci, které tam jsou ukryté, po třetí hledal všechny reference, přemýšlel o tom, a hlavně se k tomu vždy vracím rád, je to nejlepší Batman, jakýho kdy kdo napsal a je škoda nechat si takovou jízdu ujít. Morrison Vám to nenaservíruje na zlatým podnosu, vy se do toho musíte dostat, ale stojí to za to. Vřele doporučuji.
  • trudoš
    První tři sešity tvoří uzavřenou epizodu, ve které Batman s Robinem bojují po boku vysloužilců z Mezinárodního klubu hrdinů a to v příběhu, který si bere to nejlepší z Edgara Wallace a Agathy Christie. Grant Morrison se zde projevuje jako znalec netopýřího kánonu a zároveň jako originální tvůrce, který jej umí smysluplně využít v moderním prostředí. Což ještě dokonale rámuje výtvarné pojetí J. H. Williamse. Další část pak navazuje na události, které jsme opustili v knize Batman a syn (mám na mysli vydání z roku 2012) a člověk se konečně zorientuje v té prapodivné trojici Batmanů, která pana Wayna pronásleduje. Vyprávění také nepřímo uvozuje album R.I.P., přičemž vyvolává zajímavou polemiku nad tím, čím si člověk musí projít, aby mohl být Temným rytířem.
    Na Černé rukavici oceňuji především fakt, že autor hrdinovi ponechává post Velkého detektiva, který je nejen tři tahy před nepřítelem, ale také nikdy nic nepodceňuje, třebaže to jednoho snadno uvede do paranoie. Skvělý čtenářský zážitek.
1015134
  • trudoš
    Tyfus: Určitě reklamovat, tohle je regulérní defekt. Normálně je to komplet v češtině.
  • Tyfus
    Poraďte mi prosím. Máte někdo ta každou desátou stránku v maďarštině? Přemýšlím, jestli to mám řešit se Sendem.
  • Spacecore
    Každopádně je to excelentně creepy! On by stačil už samotný Bat-Mite a ten gremlinek na zádech tomu dává úplně jiný rozměr a tón. Miluju to!
  • baatcha
    I když ono to možná obecně odkazuje k temnotě, která v Batmanovi je od dětství (myslím, že poprvé se mu Bat-Mite v Černé rukavici ukázal na pohřbu rodičů). Prostě je tu veselý a barevný imaginární kamarád, za kterým se skrývá cosi hodně děsivého v podvědomí. Morrison je, koukám, široký materiál na slušnou psychologickou studii. :D
    Jinak ten jeho komentář je zmiňovaný zde: http://comicvine.gamespot.com/batman/4005-1699/forums/whats-riding-bat-mite-in-rip-538873/
  • Spacecore
    Aha, tohle vysvětlení jsem nečetl, ale je to možný (y) každopádně je skvělý jak ještě nechává tunu místa pro vlastní interpretace, v podstatě si za to můžeš dosadit různé věci. :-)
  • baatcha
    Spacecore: Rozumím všem kritikům, protože Morrison dokáže psát docela nesrozumitelně, pokud člověk neví, na co odkazuje. Ale pokud to čtenář ví, užije si fantastickou jízdu na horské dráze, která v něm bude ještě dlouho rezonovat. A jak koukám u Tebe, i po čtvrté je ta jízda pořád stejný masakr.
    O chapadlovitém Bat-Mitovi se někde vyjádřil sám Morrison, že to je jeho pravá podoba v páté dimenzi. Ovšem pokud je tou pátou dimenzí představivost a Bat-Mite je ztělesněním Batmanova podvědomí, pak souhlasí to, co píšeš. :)
  • Spacecore
    baatcha: ah, I see you are the man of culture as well! :-) Pokud je Bat-Mite ztělesněním Batmanova podvědomí, tak by ta chapadla měla zdůrazňovat to, že byla jeho psychika napadena a to je ultra hustý. A mrazí z toho. A Zur-En-Arrh je regulérně hned na druhý nebo třetí straně v Batman a Syn poprvé, což je taky super. A nejlepší je, že po třetím, nebo čtvrtým čtení ten příběh neztrácí na kvalitě, netuším kolikrát to ještě budu číst, aby mě to omrzelo.
  • trudoš
    Já bych jenom dodal, že když se bavíme o albu Batman a syn, máme na mysli to z BB art, ne z DCKK, ve kterém nejsou sešity 663-666, které uvozují právě události z druhé půli alba Černá rukavice.

    Pro úplnost:
    - Batman a syn (sešity 655-658 a 663-666, BB art 2012)
    - Černá rukavice (sešity 667-669 a 672-675, Eaglemoss 2019)
    - Batman R.I.P. (sešity 676-683, BB art 2013)

    Sám za sebe jinak musím konstatovat, že právě až s Rukavicí jsem konečně začal chápat, co se v Synovi a R.I.P. děje - a jak jsem je dřív nesnášel, tak jsem najednou začal přehodnocovat. Ne že by to bylo nějak geniální, to je ostatně záležitostí vkusu každého zvlášť, ale především to konečně celé začalo dávat smysl. Vážně nechápu, proč BB art Černou rukavici nevydal, protože Batman a syn bez ní nemá konec a R.I.P. zas začátek. Je to jako vynechat druhý díl trilogie.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš13.12.2019 23:10DC komiksový komplet #077: Batman: Černá rukavice
    Asi jsem divnej, ale když jsem to začal číst, tak asi po 10 stranách šoupání a nudy a kladení si otázek - jak to kdo to co to - vzdal jsem to a knihu vrátil na její určené místo. Tohle fakt ne a DCKK už nežeru, zajímá mě jen, jak se poperou s New Gods a tím to pro mě končí. Batman má lepší příběhy a pokud vydat Morrisonův run, tak prosím vcelku. Už BBart ho nedovydal a DCKK tomu dělá taky medvědí službu.
  • Spacecore
    Returun of Bruce Wayne je super, ale navazuje přímo na Final Crisis a když jsem to četl poprvý, tak jsem absolutně netušil, o co tam jde. Je to ještě komplikovanější a složitější, než RIP, ale dá se a po druhém přečtení mě to celkem bavilo. A jo, jsou to různé variace Batmanů z různých dob a časů :-))
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš13.12.2019 20:49DC komiksový komplet #077: Batman: Černá rukavice
    Tak jsem to projel, ten poslední link... Brutální série zas. :) Return od Bruce wayne má pěknou obálku, vypadá to na Batmana z pravěku a piráta, atd. :))) Takový hovadiny mám rád;)

    Zkusím toho lennyho, díky ;)
  • Fimi
    Myslím že o této sérii dělá video přímo Lenny, nebo myslím že to bylo v jeho videu o obecné Batmanovi vydaném u nás kde právě i se této sérii blíže věnuje. Mrkni
  • Spacecore
    Víceméně ano, funguje to jak komplet. Mezitím je ještě Zmrtvýchvstání Ra´s Al Ghula, ale nepsal to Morrison a naprosto to funguje i s vynecháním. Po Batman R.I.P. pak následuje Final Crisis, chybějící kapitoly z Final Crisis a Return of Bruce Wayne, ale opět, je to nadstavba, na kterou se pak vážou další nadstavby (včetně u nás vydaného Batman a Robin), Morrison to psal roky, každopádně Syn, Rukavice, Předehra a RIP funguje jako jeden celek a absolutně se nedá vynechat jediný kus pro pochopení. Tady ještě předkládám odkaz na zajímavý článek s referencemi na které se během celého runu odkazuje: http://www.comicmix.com/2008/11/26/the-stories-that-informed-batman-r-i-p/?fbclid=IwAR0Jsy0GgpULVg-ADFmwo2O2E77g3qUe9xCawLrg9Fo9__jVoYQf2L1qWdQ

    A dokonce vyšla i kniha sebraných old school příběhů, na které Morrison odkazuje a sám to kompletoval: http://www.dccomics.com/graphic-novels/batman-1940/batman-the-black-casebook

    A tohle je úplně kompletní reading order včetně tie-inů, který nepsal: http://thegothamarchives.com/grant-morrisons-batman-reading-order/
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš13.12.2019 20:29DC komiksový komplet #077: Batman: Černá rukavice
    Četl jsem vaše názory , kluci ... A pokud chápu dobre, tak to bude pěkný psycho... Četl jsem cca před půl rokem Batman a syn z dcck , což se mi teda úplně extra nelíbilo, pak jsem nějak koupil verzi mimo dcck, páč tam bylo nějaký pokračování toho příběhu a Batman Rip, ale právě pak někdo někde psal, že černá rukavice je kniha mezi těmito dvěma, takže jsem to znova nečetl... Takže komplet run = Batman a syn ( těm mimo dcck, kde jsou cca 3 sešity navíc?) , Pak černá rukavice celá kniha a pak Rip celá kniha? a to je komplet...?
Četl/a (70)
2scha, Al0f0k, BadBoy, Benny, Bubákolog, calvin10, Carnage, cyboy, dajik, Darth Raelchi, Deckard, Denis, Doppelganger, DracoAn, faster86, Georgíno J., Giskard, hellblazer, hroubek, Hugin, invape, Ivan Kucera, James, Jay-jay, jh666, Joker189, kallenved, kaylin, KdG, Kiko, kindanerd, Knowho/Wullcann38, Lachvos, lantan1, LookAss, Lukis89, malylada, Mercurio, mineralk, Mleako, MonsterGyre, NecRoman, Negan, opytz, Paldini, Palebras, pavlosson, pearlxjam, petrik1710, PumpingArrow, punisher, raenius, rewkon, roswelll, Sagikkun, Schirru, slavik38, SNUFKIN, Spacecore, Spike, Symbi, taidana, the.kasztan, Thurin, Tony TwoDee, trudoš, TZcomics, utresyby, xflori01, zlejzmrd
(196)
2scha, 81splinter, Abe, Al0f0k, Alfi, Alfred, Alikkk, Anton Whatever, Azik2586, BadBoy, Badgu.y1902, Benny, blackJag, Blair, bmc75, Bubákolog, calvin10, Carnage, ConanVJ, Craxx, CSE_AC/DC, cyboy, dajik, Dali, deadpool, Deckard, deefha, Denis, Deži, disclose, DKoscik, Doppelganger, DracoAn, Dzoglik, Er.Nest, erik, farnhajt, faster86, fifas, filemon, Filip123, filosh, Final, Flowtek, Fox01, FumarEnPipa, Georgíno J., gezic, Glumal, hahahoho, hellblazer, herrman, hlavathor, Horstik, hroubek, Hugin, hugosnowden, husakpetr93, hypermlok, Infarkt, invape, Ivan Kucera, JackOneil, Jak, jakub186, James, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, Johny87, Joker189, JORDY, José, Josh, Joshua_T, kallenved, Karel Sec, KdG, kendor007, Kiko, Kiwi1902, Knowho/Wullcann38, komiksák007, koudak89, Kouzelnik7, krupan, Krvavý Patejl, kucik, Lenny, listr, Lobok257, LookAss, Lukis89, maara, Majinek, malylada, Mamut12, Mariomichal, Matio, matty87, MB, mcleek, me, meffis, Mercurio, merhyx, mike731, Mikei, mimo_provoz, mineralk, mirror, miuanek, Mleako, MonsterGyre, Montiseus, monty.cl, MP, Mr. Bobeček, namdnas, NecRoman, Negan, Neuro, Nevimtrebastofi, Nightmare, Norri, Nyxxie, Olesh, Onkel 1928, opytz, Paldini, Palebras, paulmuaddib, pavel, pavlosson, pearlxjam, pechna, perper, Piros0013, plema, Poseidon1978, psramek, PumpingArrow, punisher, puolpm, Radkos, raenius, raimi, rewkon, Roiser, roswelll, Rumburaq, S313, Sagikkun, Sajmon, Saran, Schirru, Sidi Santini, Skot, SlavaBurlac, slavik38, sleepless, SNUFKIN, Spacecore, Spike, Stlucius, superheroesstuff, suricattaontheway, Symbi, tacmud, taidana, the.kasztan, TheoDread, Thurin, timek, Tomasino79, Tomate, Tommar, tomned, trudoš, Tyfus, Ursus, utresyby, Velkej šéf, vishnar, vranakx, vrazdinek, Vrtule, VvV, xflori01, xintax, Yefery, yogi, yojimbo, Zbysek2410, zdennanek, zlejzmrd
Chce (9)
Blacklarch, BreakingAway, delsemela, Draco nobilis, Jack, Maty48, Premek, royan, Sebastian the wise
Shání (1)
DegiCZ
Nabízí (1)
Ivan Kucera