Připravte se na dvojitou porci mutantsko-pavoučí akce, kterou vám přinášejí legendy komiksu Todd McFarlane, Rob Liefeld a Erik Larsen! Ať už se Spider-Man pouští do sólových akcí s Beastem či Wolverinem, nebo do titánské týmovky po boku mocné X-Force, na vlastní kůži pozná, proč jsou X-Meni považováni za jedny z nejneuvěřitelnějších hrdinů světa!

Obsahuje příběh:
Mutantský faktor

Hřbety jednotlivých svazků postupně tvoří ucelený obraz od Marko Djurdeviče.

Obsahuje sešity sérií Spider-Man (Vol.1) #15-17, X-Force (Vol. 1) #4 a Marvel Comics Presents (Vol. 1) #48-50


Scénář
Erik Larsen, Rob Liefeld, Todd McFarlane, Fabian Nicieza, Ann Nocentiová (Annie)
Art
Erik Larsen, Rick Leonardi, Rob Liefeld, Todd McFarlane
Ink
Erik Larsen, Rob Liefeld, Todd McFarlane, Josef Rubinstein (Joe), Al Williamson
Barvy
Brian Murray, Gregory Wright
Obálka
Todd McFarlane
Lettering
Rui Alves, Hugo Jesus, Paulo Cesar Tavares
Překlad
Changer the Elder
Redakce
Mirka Jarotková, Ondřej Král
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
ISSN 2612-3169 (Hachette Fascicoli)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
175 x 265 mm
Tisk
barevný
Váha
521 g
Stran
128
Cena
249 Kč
Originál
Spider-Man: Mutant Factor (Marvel Comics, 1991)
  • martin28
    Je mi záhadou, jak se tak průměrné příběhy mohly dostat do Spideyho kompletu. Za zmínku stojí snad jen souboj X-Force a Spider-mana s Juggym, kde to zase tak jednoznačné nebude. Příběh mi celkem sednul, i když otáčení knihy a četbu na široko zrovna nepreferuji. Předností této knihy jsou Spideyho skvělé hlášky, které se náramně povedly. To je ale málo, raději bych bral užší komplet s více našlapanými příběhy. 60%
  • Delphín
    Komiks dost zvedá příběh s Thanosem, který byl zajímavý. Zbytek ale podprůměrný příběhy, co obsahují nepřehledné a nezáživné rubačky s (pro mě) nepěknou kresbou Larsena i McFarlaneho.
  • Ivan Kucera
    Zatiaľ najslabší komiks zo Spajdyho kompletu. Ak si vezmeme na mušku daný komplet, tak paradoxne Mutantský faktor je juggernautovejší, než Nezastavitelný Juggernaut (KVS č. 26). Čo je teoreticky super, keďže od semic-slovarťáckych 90. rokov ide o môjho obľúbeného Sieťomilovho protivníka. Navyše ich stret nekreslil nikto menší, než ťažký božan Todd McFarlane. Bohužiaľ, tentokrát sklamal. Ešte kresba OK (ale žiadny zázrak). No scenár... Rozmýšľam, či vôbec nejaký existoval. Nevadilo mi, že príbeh (ak to nie je silné slovo) je jednoduchý, priamočiary. Naopak: Spajdymu často najviac seknú práve akčné jednorázovky (viď. lizardovské Utrpení, mimochodom tiež od Todda). Nanešťastie, neustále sa mu pod pavučiny motajú absolútne mdlí a nezaujímaví členovia X-Force (ich drsný šéf Cable je v pohode, ale má iba malý priestor). Celý príbeh je kreslený „širokospektrálne“ a, to najmä, je nedokončený (resp. je dokončený v inom komikse). Okrem boja s obrneným Cainom Markom narazíte v Mutantskom faktore na tri ďalšie príbehy. V prvom sa Spajdy stretáva s Beastom, s ktorým rieši prekvapivo dospelý problém. Väčšinou sa tu však namiesto citlivého kecania nudne bojuje (náhodu s dieťaťom v kanáloch mysleli vážne?). Následne sa Spajdy stretáva s Wolverineom, ale zďaleka sa nejedná o pecku á la Úhel pohledu. Koniec som na prvý raz nepochopil. Vlastne ani na druhý. Paradoxne, najkvalitnejším príbehom je asi Spider-Manove rande so smrťou. Jediným spojivom týchto rôznorodých príbehov je fakt, že sa v nich Spajdy stretáva s mutantmi. Tým pádom sem ale nesedí posmrtný príbeh, keďže v ňom nevystupuje žiadny mutant. Mám radšej uzavreté príbehy typu Noir alebo Zvířecí inštinkt. K tomu asi najhoršie stvárnená MJ, akú som kedy videl (nielen kresličsky, ale i povahou, toto bola ozaj slepá ulička a je lepšie tváriť sa, že sme ju nevideli). Takže za mňa fakt len 2*.
  • mAGiic
    První sešit s Beastem ještě celkem ušel, akorát kresba Larsena je ještě horší než ta McFarlaneho. Co ale přišlo potom - sešity Spider-Man #16 a X-Force #4, to bylo to nejhorší co jste mohli od McFarlane a Liefelda v řadě Komiksový výběr Spider-Man číst. Nepřehledná a samoúčelná akce od první do poslední strany. Vyloženě odpad. Další sešit (Spider-Man #17) s Thanosem byl takovou zajímavou jednohubkou a poslední 3 velmi krátké sešity z řady Marvel Comics Presents, kde byl Spidey z Wolverinem, taky nijak zvlášť nenadchly. Podstatné na téhle knize je to, že po neshodách u čísla Spider-Man #16 McFarlane od Marvelu odešel a když si v závěru knihy máte možnost přečíst jeho plány co se sérií měl, tak se mu podařil v podstatě jen Torment a na příběhy s Green Goblinem a Venomem nikdy nedošlo. Zbytek knihy jsou hrozně generic 90's příběhy. 2*
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš18.2.2020 22:15Komiksový výběr Spider-Man #008: Mutantský faktor
    Když to dá člověk hned po čísle 14, je to úplně jiný rozměr (do toho když to čte podruhé vlastně...). Ano, začíná z gruntu nový příběh, který moc s předchozími sešity nesouvisí, ale vizuálem a reáliemi ano. Viz osobní život s M.J. Tahle knížka je oddychová a střídačka na tvůrčím postu si vždy vybere svou daň. Nekonzistentnost v příbězích je někdy do očí bijící, ale hodnocení vcelku lze pořád udělat poměrně kladné. Beast a Spidey je prostě na vlně předchozích a je to docela vkusně napsané a nakreslené. Sabotáž je fakt slabota a zaplť panbu za McFarlana v čísle 15. Pak už to šlo do kopru, i když číst to větším formátu nevadilo, ba naopak. Sabotáž hlavně trpí vytržením z kontextu, chybí předchozí X-Force sešit, který by sice tam nezapadal tématem Spider-mana, ale aspoň by něco osvětlil, určitě by stačilo takovéto Stalo se... No a Rick Leonardi se docela předvedl. Zachoval si jako jediný svůj rukopis, ale přitom ctí nastavenou novou tradici. Oduševnělost Spider-manovi svědčí. Poslední příběh s Wolverinem byl zase parádní, ale bohužel zkratkovitý a nedokázal tak více dát prostor udělat si vztah s příběhem a postavami. Taková rychlomlátička a rychloseznamovačka, přesto pořád umně vyrobená. Dávám 4 hvězdy.
  • Moon
    Dost kolísavá kvalita jednotlivých sešitů. První sešit Ok ,pak sešity s x-force jsou jen nezajímavá bitka plná svalů a přehnaných barev.
    Sešit s Thanosem ušel, ale nic světoborného. Nejvíc mě bavil spidey s wolverinem(sice hodně krátké, ale dobře se to čte). Celkově takový průměr.
  • Mleako
    Rozmýšlím se mezi dvěma a třemi hvězdami. První sešit měl fajn myšlenku, která by zasloužila víc rozvinout, ale pak se to zvrhlo v random setkání s Beastem. Setkání s Wolverinem bylo taky ok, ale nic převratného. Sešit s Thanosem je jednoznačně nejlepší část tohohle kompletu a hlavní důvod, proč uvažuji nad vyšším hodnocením. Zajímavá myšlenka i provedení a povedený příběh, který funguje skvěle i sám o sobě. No, a nakonec přepálený 90s srossover s X-Force - výmaz s obrovskými svaly, ale žádným obsahem. Náhodná bitka, kde stříká testosteron na všechny strany, ale do druhého dne ji zapomenete.
  • Blackthunder
    Mutantský faktor skrývá několik příběhů hlavně tedy s X-menama, tak jsem se rozhodl je probrat trochu zvlášť.

    první příběh s Beastem se mi celkem líbil, hlavně ta myšlenka, kvůli které vlastně Spidey vyrazil do ulic. Osobně si myslím, že by ten nápad by mohl fungovat i jako dlouhodobý arc... proto je škoda, že to bylo sbaleno jen do jednoho čísla.

    Sabotáž s X-Force a Juggernautem, mě kromě mrazivého obrázku připomínají 11. září v poctatě nepřineslo nic, Spidey tam hrál jen třetí housle, ošklivá zmatečná kresba při bojích... no prostě Todd McFarlane nikdy nebude mým oblíbencem... doufám, že už toho moc nenakreslil a a ní nenapsal... navíc tentokrát ani příběh zajímavý není...

    Ale další příběh s Thanosem je úplně jiná liga. Mrazivý příběh s nádhernou kresbou a úžasným poselstvím, že se člověk nikdy nemá vzdávat. Tohle bylo naprosto výborné a rozhodně se k tomu budu velmi rád vracet. Úplně jsem se do něj zamiloval.

    No a poslední příběh s Wolverinem byl ucházející. Bylo to fajn, ale nebylo to zas něco z čeho bych se postavil na zadek... no prostě ten příběh v této knize tak nějak je...

    Když to teda vezmu kolem a kolem, docela průměrný komiks, který vyniká nejvíc s příběhem kde nejsou žádný mutanti...
  • baatcha
    To pozitivní co jsem ovšem nenapsal je, že tohle je totální mazec. Velký kus popkultury, která ujížděla na MTv, tanečních drogách a housu. Ohluší vás to. A některé panely jsou fakt úžasné, i od toho Liefelda. A Larsen tu svoji charakteristickou šílenou pózu kreslil od té doby hodně často a po prvních nepovedených pokusech ji pak pokaždé už zvládal libově.

  • baatcha
    Kuuurva to je jízda! Pravé dynamické devadesátky! A s nimi nálož trojice výtvarníků, co založili legendární nakladatelství Image - Larsena, McFarlanea a Liefelda! A tihle borci vám dokážou, že pokud je vaše kresba dostatečně cool, nemusíte vědět vůbec nic o lidské anatomii, natož o psaní scénáře! A to myslím naprosto vážně. McFarlane z nich kreslí nejlíp, ovšem jakým způsobem takový Larsen překroutil hned v prvním čísle na celostránkové kresbě s Beastem Spideyho nohu o 180 stupňů, to fakt nechápu. To není pavoučí mrštnost ani hypermobilita - to je prostě kreslířova ignorance, frajersky vydávaná za "osobitý styl". Stejně tak jsem se - podobně jako v mangách - často nedokázal u jednotlivých pánů zorientovat v akčních scénách. Ona je to totiž téměř detektivní práce, když máte z nevýrazné kresby špičky chodidla v roku obrázku dedukovat, že před hrdinou právě kdosi uskočil. Liefeld je pak kapitola sama pro sebe, neboť ten nedokáže nakreslit ani osově symetrický obličej. Ale zkuste mu to zmínit na jeho Facebooku - okamžitě vás zabanuje a před svými patolízalskými fanoušky zepsuje, jaká jste životní nula, když neoceníte jeho velkolepé umění.
    Nejvíc se mi nakonec líbil ten příběh s Thanosem, na kterém se nepodílel ani jeden z těchto velmistrů, a to je co říct. Proč tedy hodnotím tak vysoko? Není to kvůli scénářům, které jsou blbé jak příslovečná štoudev a přímočaré tak, že by je mohl psát i páťák. Je to zásadní kus historie a jsem moc rád, že u nás vyšel. A tahle kniha přes všechny mínusy, kterými oplývá, nabízí vizuálně nejdynamičtějšího Spider-Mana, jaký kdy existoval.

    * Jo a taky tu dostaneme Liefeldovu scénu s oslepením Juggernauta, která byla v originále naprosto detailní a naturalisticky krvavá. Tady je otištěna finální cenzurovaná verze, jak ji šéfredaktor nechal upravit a zveřejnit bez vědomí výtvarníka.

  • RobinZdidlo
    Opět smíšené pocity. První sešit je absolutně geniální a moc mě bavil, ale týmovka s X-Force proti Juggernautovi se nedala číst. Tupá, špatně nakreslená rubačka s postavama, který vám jsou úplně jedno a Juggernautem, který pořád opakuje ,,Mě nezastavíte pitomci´´ atd. Sešit s Thanosem je průměr ale crossover s Wolwerinem se mi opět moc líbil. Sice zase jen rubačka ale tentokrát aspoň s nějakou přidanou hodnotou plus ten mišmaš co má Spidey v hlavě se taky příjemně čte.
  • louza
    Nebudu hodnotit protože, jsem to jen prolistoval a odmítám si zaplevelovat hlavu tím co jsem viděl. Viděl jsem toho ale dost na to, aby mě šokovalo jak špatná kresba na McFarlena je. Nápad s Juggernautem kresleným naležato je jen třešničkou na dortu demence. Odpad.
  • hroubek
    Nemůžu si pomoc, ale já jsem zas spokojený. Možná je to tím, že mám nízké nároky, nebo že jsou tady příběhy o Spider-manovi a dalších hrdinech, a to já mám dost rád. A nebo to je prostě taky tím, že je to dobrý komiks. Píšu dobrý, a ne výborný. Čte se to dobře, má to zajímavé příběhy, které na některé věci koukají trochu jinak a celkově mě sedlo pojetí i kresba. Neříkám, že to nemá chyby, protože je má, ale dají se v pohodě přenést přes srdce. To co dělá tento komiks opravdu důležitým, je jeden konkrétní sešit, který je skvělý a všichni fanoušci Spideyho by si ho měly přečíst. Takže za mě je to hodně fajn komiks a spokojenost.
  • NextOne
    Celá akce s Juggernautem mi přišla strašně nudná a nezáživná. Do toho mi strašně nesedí kresba Todda McFarlaneho, chápu, že pro někoho je to výborný kreslíř, ale já jeho styl fakt nemám rád a o to víc mě to nebavilo. Zajímavá scénka s Thanosem a průměrná s Wolverinem. Za mě 2 z 5.
  • cyboy
    Tak tady je zadani jasne - "Tady mas tuzku a papir a necim to zapln, at mame co vydavat. Obsahem se nezdrzuj, stejne to bude jednou klasika, protoze je to Spider-Man".
    40%
3713142
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš19.1.2020 10:19Komiksový výběr Spider-Man #008: Mutantský faktor
    Doppler + baatcha: tu www s výtvory už jsem někdy viděl... :D pěkný... A tohle pak obhajuje jako umění..když se mu něco nepovede nebo jak to nazvat :)

    Black Thunder : Bylo to fajn, ale nebylo to zas něco z čeho bych se postavil na zadek.. //// na zadek se máš posadit, voe :D
  • baatcha
    Milo_Harwey: Zkoušeli to jiní, je to na jeho FB stránce dost časté téma. :)
    Doppelganger: To je pravá studnice pokladů! :D
  • Doppelganger
    Ad Rob Liefeld: doporučuji tento článek s některými jeho nejkurióznějšími výtvory :)
    http://www.progressiveboink.com/2012/4/21/2960508/worst-rob-liefeld-drawings
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš13.1.2020 14:31Komiksový výběr Spider-Man #008: Mutantský faktor
    Baatcha: Liefeld je pak kapitola sama pro sebe, neboť ten nedokáže nakreslit ani osově symetrický obličej. Ale zkuste mu to zmínit na jeho Facebooku - okamžitě vás zabanuje a před svými patolízalskými fanoušky zepsuje, jaká jste životní nula, když neoceníte jeho velkolepé umění. //// :D PEKNY... zkoušels to, jo? :D
  • NextOne
    Jak jsem psal již u hodnocení, já kresbou McFarlana fakt nadšený nejsem. Fanoušky určitě má, ale kdybych si měl vybrat kdo mi nakreslí komiks, tak McFarlenoho oslovím asi jako posledního. :D
  • Milo_Harwey
    Hosi, fakt by mě zajímalo jaký to je... Takže v tom jsou jakože tři samostatný příběhy?

    Dost mi vadí, tě nevidím kresbu , ukázky .. jako u ostatních komiksu... Chtělo by to, aby vydavatel ukázky zverejnoval. ;)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš5.1.2020 22:57Komiksový výběr Spider-Man #008: Mutantský faktor
    Sdilim podobny nazor i nadseni. Sam jsem to precetl a rikal si, tak na tohle jsem celou dobu cekal? Tenkrat bych asi sedel a cucel na zadku jak je to skvely ale dnes.... Pritom nejak jsem to nechal v hlave uzrat a nevhal jsem si prvni dva KVS mcfarlany, tebto si asi necham taky. Proste tu kresbu zeru.
  • Tyfus
    louza: Rozhodně! Jen se mi prostě líbí celá ta situace
    Lenny: tak to zní zrovna dobře!
  • louza
    Tyfus : to je ale dobře, že čtenáři rozvojové komiksové země dospívají a nežerou všechno i s navijákem, ne?
  • Lenny
    Tyfus: Toddík + Michelinie myslím vyjde celej.
  • Tyfus
    Hele, já jsem z toho v podstatě nadšený. To, že se to nedá číst, jsem myslel tak, že 90% místního osazenstva to hejtí. Já už četl Masky i Torment, když to vydala před mnoha lety Crew. Bohužel, to co vypadalo hypermoderně, hrozně rychle zestárlo. Celé to stojí jen na té kresbě a je to temnější než Temný rytíř. Nicméně stále mi příjde McFarlane lepší, než třeba Liefeld... toho nedávám vůbec. Radši bych byl, kdyby tady vyšlo víc věcí, kdy McFarlane jenom kreslil, např. od Michelieho a taky je trošku škoda, že v tok kompletu není třeba víc věcí od Straczynszkeho.
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš31.12.2019 13:53Komiksový výběr Spider-Man #008: Mutantský faktor
    Tyfus - tobě se nelíbil ani ten krosover s GR a s Wolverinem? Ultimátní spidey 1? Zatím jsem teda víc nečetl... Pak ještě to utrpení nebo co a tady je teda něco jako závěr mekferlena?
  • Tyfus
    Když listuju starými Crwema... říkám si, co bychom za to, kdyby to tady před dvaceti lety vyšlo a najednou tady během půl roku vyšel v podstatě celý McFarlaneho Spider-manův run a nedá se to v podstatě číst😀
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš31.12.2019 11:42Komiksový výběr Spider-Man #008: Mutantský faktor
    A obsahuje ta kniha aspoň hezkou kresbu když už? Nebo se autoři a kreslíři prohodili a je to sracka po všech směrech? :D
  • Lenny
    cyboy: Tohle je spíš éra, kdy si hvězdní devadesátkoví kreslíři snažili dokázat, že když umí kreslit, umí samozřejmě i psát.
Četl/a (57)
2scha, Al0f0k, Azik2586, Blackthunder, calvin10, Carnage, Cemino, chuckboris, cyboy, dajik, Darth Raelchi, Deckard, Delphín, Doppelganger, DracoAn, Dzoglik, Fox01, hroubek, Hugin, Ivan Kucera, izuku midoria, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, Joker189, kallenved, kaylin, Keno, Knowho/Wullcann38, lantan1, LookAss, luky.kuky10, Madao, mAGiic, martin28, Marvin, Mercurio, mineralk, Mleako, MonsterGyre, Moon, NextOne, noovakpetr, Paldini, petrik1710, punisher, raenius, RobinZdidlo, roswelll, Sagikkun, Scaleo1, Spike, trudoš, valkys, vita, Zdendy, zlejzmrd
(157)
2scha, 81splinter, Abe, afri, Al0f0k, Alfi, Alfray, Alfred, Azik2586, BadBoy, Badgu.y1902, Benji, blackJag, Blackthunder, bmc75, bobo666_2005, BreakingAway, calvin10, Carnage, Cemino, chuckboris, ConanVJ, CSE_AC/DC, cyboy, dajik, Dali, Deckard, deefha, Delphín, Denis1996, Dinik, disclose, DKoscik, Doppelganger, DracoAn, Dzoglik, Ejdý, Ejdý1, Erich, erik, fifas, filemon, Filip123, Fox01, GavlaDan, Glumal, hlavathor, Hlousks, Honzin, hroubek, Hugin, hugosnowden, Idy, invape, Ivan Kucera, izuku midoria, James, Jay-jay, jendavondra, jh666, Jimbeam90, Johny87, Joker189, JORDY, kallenved, Kareru, karl173, kendor007, Keno, Knowho/Wullcann38, komiksák007, Krvavý Patejl, Lijem24, listr, Lobok257, LookAss, luky.kuky10, Madao, mAGiic, Majkl151, Mariomichal, martin28, Marvin, Maty48, me, meffis, Mercurio, merhyx, michaldca, MickeyStuma, Mikei, mimo_provoz, mineralk, misa, miuanek, Mleako, MonsterGyre, monty.cl, Moon, MP, Mr.Ward, namdnas, NecRoman, Nevimtrebastofi, NextOne, Nightmare, NOD82, noovakpetr, nx, Olesh, Paldini, pearlxjam, pechna, perper, Poseidon1978, psramek, PumpingArrow, punisher, Radkos, raenius, raimi, Ricarderon, RicHard. , RobinZdidlo, roswelll, royan, Rumburaq, Sagikkun, Saran, Scaleo1, Sick666, Sidi Santini, Skot, sleepless, Spike, StressCZ, tacmud, TheoDread, Tomasino79, tomntp, trudoš, Tyfus, Václav Mikula, valkys, VanTom, vita, vranakx, VskPrzk, VvV, xintax, yogi, Zajo original, Zbysek2410, Zdendy, zdennanek, zdoog, zlejzmrd
Chce (5)
deadpool, delsemela, hahahoho, illy, Odal
Shání (1)
JaroKakashi
Nabízí (3)
Al0f0k, BreakingAway, Ivan Kucera