Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 1 další ukázka

Koupit
Jde o rozsáhlý komiksový příběh jehož hlavním postavou je Vladimír Petřek (19.8.1908 Hodolany u Olomouce - † 5.9.1942 Praha) kaplan pravoslavného kostela v Reslově ulici v |Praze, kde se ukrývala skupina výsadkářů po atentátu na R. Heydricha. Děj komiksu Článek II. pokrývá období od příchodu Heydricha do Prahy, začíná podzimem 1941 a končí popravou Vladimíra Petřeka. Hlavní dějovou linku tvoří historicky známé události od příchodu Heydricha do Prahy, příprava a výsadek skupiny Anthropoid, atentát na Heydricha a následný teror na území protektorátu. Tyto "dějepisné události" jsou však nahlíženy optikou hlavní postavy, mladého muže, který o sobě zřejmě neuvažoval jako o "hrdinovi", jen se choval solidárně, vlastenecky a pomáhal bez ohledu na následky, které mu stroze a přesně oznamoval Článek II vyhlášení výjimečného stavu. (Kdo osoby, které měly účast na spáchání atentátu, přechovává anebo jim poskytuje pomoc, anebo maje vědomost o jejich osobě nebo o jejich pobytu neučiní žádné oznámení, bude zastřelen se svou rodinou.)

ISBN (Vysoké technické učení v Brně): 978-80-214-5806-2
Ocenění Muriel 2019 v kategorii Cena České akademie komiksu, v kategorii Nejlepší komiksová kniha a v kategorii Nejlepší scénář.


Scénář
Jiří Šimáček
Art
Ján Lastomírsky
Redakce
Bedřich Vémola, Miloš Voráč
Žánry
historický
ISBN/ISSN
978-80-7227-432-1 (Druhé město - Martin Reiner)
978-80-7227-432-1 (Fakulta výtvarných umění VUT v Brně)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
200 x 302 mm
Tisk
černobílý
Váha
140 g
Stran
140
Cena
399 Kč
Varianty
Článek II. (druhé vydání) (2020)
Článek II. (2019)
  • perak
    perak31.5.2023 21:27Článek II.
    Události související s atentátem na Heydricha z trochu jiného úhlu pohledu. Výborně zpracované téma, v rámci něhož autoři dokázali vypíchnout to hlavní, co se k tomuto historickému okamžiku vztahuje, a vedle toho příběh doplnit detailnějšími střípky, které nastiňují atmosféru tehdejší doby a tím dávají do souvislostí jednání jednotlivých postav. Pro mne jeden z nejlepších komiksů věnujících se československé historii, ukazující, že není vše tak černobílé, jak bývá obvykle prezentováno.
  • Netorack
    Netorack9.3.2021 17:17Článek II.
    Atentát a jeho následky pohledem nikoliv vojáků, jak je obvyklé, ale těch lidí, kteří jim naprosto nezištně a pod hrozbou šílených trestů bez zaváhání pomáhali, protože to prostě bylo správné. U tohoto tématu si vždycky kladu otázku, kolika pomoci by se takoví parašutisté dočkali dnes, po čtyřiceti letech komunismu a dalších třiceti, ve kterých se také spíše vyplácí "každý sám za sebe". Chci doufat, že bychom my Češi byli stateční.
    Kresba i scénář mi naprosto vyhovovaly, občasné textové prostřihy vlastně také. Díky za tohle dílo.
  • Anton Whatever
    Anton Whatever mecenáš4.3.2021 16:19Článek II. (druhé vydání)
    Je to velmi silnej příběh. Základní verzi asi všichni známe, nicméně tato kniha do toho vnáší další pohled. Fungující kresba, která vykresluje jednotlivý situace. Parádní. Příběh Petřeka je dobře napojenej na osud parašutistů a kniha obsahuje všechny zásadní události.
    Co mi ale vadilo byly plné stránky normálního textu. Vím, že je to tady nutné, aby byl jasný kontext a lecos tyhle stránky dovysvětlují atd. Ale nevím, jestli by jich bylo potřeba tolik..místy mě to otravovalo až nudilo.

    Nicméně i tak stojí za to si to přečíst!
  • Skot
    Skot mecenáš16.5.2020 21:07Článek II.
    Výborný komiks. Seznámení s obyčejným skutečným hrdinou. Pohled z trochu jiné strany na obyčejné lidi v odboji , kteří odvedli a riskovali stejně jako oficiální hrdinové. Nevadí vsuvky a doplnění v textu , kresba je neobvyklá expresivní a výborný je i dodatek, který mnohé vysvětluje s ukázkami kresebných postupů a skic. Po dlouhé době normální dobrý český komiks.
  • Ozymandias
    Ozymandias5.4.2020 11:53Článek II.
    Tyjo, vážně super, četl jsem Dva proti říši a díky tomuhle se nejspíš vrhnu na Zatím dobrý...
  • choze
    choze20.3.2020 12:37Článek II.
    Scénář na můj vkus trochu retardovaly Petřekovy modlitby a opakované a protahované scény poprav, i když beru, že se autor snažil ukázat šokující krutost nacistů a to se mu rozhodně podařilo, je to silné, správně nepříjemné i informativní čtení. Koupil jsem si to ale hlavně kvůli kresbě, která je luxusní, úžasně dynamická a která mě okamžitě zaujala.
  • Killingjoke
    Killingjoke mecenáš17.2.2020 22:46Článek II.
    Atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, je jedním z podstatných okamžiků Československých dějin. A jako takový je dosud historiky i širokou veřejností rozporuplně přijímán. Na jednu stranu pomohl zvednout vlastenectví porobeného československého lidu, na stranu druhou vyvolal nepředstavitelnou a krutou represi nacistického Německa. O tom a nejenom o tom je tenhle výtečný komiks… Příběh se začíná 28. září 1941 příjezdem protektora Reinharda Heydricha do Prahy. V Británii se pomalu chystá několik parašutistických výsadků a kaplan Vladimír Petřek se cítí být povinen pomocí bližnímu svému. Skrze jeho osud tak projdeme celou tu slavnou krvavou historii, jenž trpce vyvrcholila hrdinskou smrtí Jozefa Gabčíka, Jana Kubiše a jejich spolubojovníku v kryptě pravoslavného kostela v Resslově ulici.

    Po všech stránkách podařený komiks. Notoricky známý příběh o nejznámějším atentátu našich dějin zde doplňuje osud kaplana Vladimíra Petřeka a dodává celé látce zase trošku jiný rozměr, než jsme zvyklí z běžné historické literatury. Líbilo se mi i to, že pasáže, které by byly v komiksové podobě složitější či velmi rozsáhlé na zpracování, jsou doplněny běžným textem, který nás seznamuje s činností dalších odbojových skupin, působením slavné skupiny Tři králů, či dalšími historickými souvislostmi. K tomu všemu výtečně zvolená ruční černobílá kresba, jenž k danému tématu jistojistě sedí nejvíc. Musím v této souvislosti říct, že v komiksu a obecně v médiích jsem viděl hodně a nějaká ta krev a smrt mne jen tak nerozhodí. Ale zde jsou ty pasáže opravdu silné, například u vyobrazení likvidace Lidic a jejich obyvatel jsem místy zadržoval dech. Opravdu to na mne ve své černobílé jednoduchosti obrovsky zapůsobilo. Navíc jsem velmi rád, že tenhle komiks nese československý kreativní podpis. Vážně si ani nechci představovat, jak by tohle ryze československé téma zpracovali na západě, kde by z toho stejně jako ve filmech udělali melodramatický thriller. Tvůrcům velký dík, že se pustili do takového tématu a rovněž čest památce všech padlých!
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin29.1.2020 17:13Článek II.
    Silný námět a velmi dobře odvyprávěný skutečný příběh plný hrdinství, emocí a neskonalé nacistické brutality. Veškerá čest a respekt Petřekovi a jeho druhům. A ačkoli zlo je pojmenováno jasně, ani zde není vše černobílé jako kresba, která protektorátní události doprovází. Doporučuji filosofickou esej Otázka viny od Karla Jasperse, kterou jsem nedávno četl; cituji:

    ...každý z nás má vinu, pokud zůstal nečinný. Vina pasivity je jiná. Bezmocnost omlouvá, neúčinná smrt se morálně nepožaduje. Už Platón pokládal za samozřejmé, že je třeba skrýt se ve zlých dobách a beznadějných poměrech a zůstat naživu. Ale pasivita ví, že je morálně vinna každým selháním, které zanedbává povinnost chopit se jakékoli možné aktivity k ochraně ohrožených, k ulehčení bezpráví, k odpírání zlu. V bezmocném podrobení zůstávalo vždy volné pole pro aktivitu, která sice nebyla bez nebezpečí, ale při obezřelosti mohla být účinná. Jednotlivec bude muset uznat, že promeškal-li úzkostlivě tuto příležitost, je morálně vinen. Slepota vůči neštěstí druhých, tato chybějící fantazie srdce, a vnitřní nedotčenost viděným zlem, toť morální vina.

    Ještě ke zmíněné kresbě - nevadila mi, je poměrně dynamická a živá, nebojí se skutečně zobrazit ledacos. Na druhou stranu až karikaturně zobrazuje každého nácka jak vyšinutého prskajícího hrdlořeza, o celkovém mašíblovském vykreslení postavy Hitlera ani nemluvě. Ne, že by nacisté nebyli morálními zrůdami, ale tohle kladení ostré hranice mezi normální homo sapiens a pekelné démony (nacisté) mi přijde lehce přehnané. Sugestivní kresba to tedy rozhodně je, také si to vysloužilo nominaci Muriel, nicméně mně se tahle afektovanost příliš nelíbila.

    Celkový dojem: 80%
  • cyboy
    cyboy mecenáš22.1.2020 15:56Článek II.
    Takhle ma vypadat "dokumentarni" komiks, narozdil od cistokrevneho fabulovani, ktere se vydava za pravdu (Wannsee)!
    Vynikajici prace, ktera ctenari priblizuje nejen samotny akt, ale i atmosferu doby a casto opomijene osoby, bez jejichz odhodlani by vse mohlo dopadnout uplne jinak. Za co jsem tvurcum opravdu vdecny, je nastaveni zrcadla cechum, kteri se sice radi ohaneji vlastenectvim, ale (mimo jine) deseti- az statisicove demostrace na podporu Treti rise jim nikdo neodpare.
    100%
22911
  • cyboy
    cyboy mecenáš14.3.2020 03:28Článek II.
    GWB/Milo: Pred chvili jsem si vsimnul teto diskuze a mozna nekdy zareaguju poradne, zatim jen rychlou poznamku - muj komentar neni cernobily a ani bych nesouhlasil s podobnym hodnocenim "ode zdi - ke zdi", ale ta problematika je mnohem slozitejsi a vetsinovy nazor na tu dobu je stale jeste formovan socialistickym vykladem dejin (bohuzel stale zhusta vyucovanym) a neochotou priznat si pravdu (zarnym prikladem budiz posledni kauza kolem Lidic - i kdyby neexistovaly pochybnosti o dukazech, tak co? Ten zlocin na tech obyvatelich by tim byl mensi, nebo by snad byl ospravedlnitelnejsi? Ne, urcite ne, jde pouze o neochotu zanest trochu sedi do jinak cernobileho videni). Pri kladeni argumentu na misky vah, je ale tech "cernych" faktu prilis mnoho, nez aby sly vyvazit pouze strachem na misce druhe. Tim nerikam cerna/bila, ale k vychyleni vah doslo. Pokud se nekdy dostanu na nejaky sraz, tak se s vami na to konto velice rad pobavim, pripadne uvedu dlouhy seznam argumentu pro obe strany. Je to totiz takova odbocka meho primarniho "vyzkumu". Jaspersova Otazka viny je kazdopadne zajimava kniha.
    Milo: pokud by zasahli lide, kteri to ucinit mohli a nestali se pouze prihlizejicimi (pravnici, lekari, soudci, policie, armada apod.), tak by minimalne k holocaustu nemuselo vubec dojit. Vazne mam deravou hlavu a proste si nemuzu vzpomenout, jestli to byl Jicchak Arad, nebo Primo Levi, kdo (jakozto prima obet holokaustu) zformuloval nova prikazani, ktera maji univerzalni platnost: Nestanes se pachatelem. Nestanes se obeti. Nestanes se prihlizejicim. Myslim, ze to je dostatecne vystizne.
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš12.2.2020 23:11Článek II.
    GWB - naprosto s tebou souhlasím :)
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin11.2.2020 10:15Článek II.
    Milo_Harwey: Jaspers hlavně rozlišuje čtyři viny - kriminální, politickou, morální a metafyzickou. Jinak, jak je naznačeno v úryvku, Jaspers netvrdí, že máš zbytečně ztrácet život, jen proto, abys ukázal, že nejsi pasivní. A já sám mohu těžko hodnotit, nacistickou okupaci jsem naštěstí nezažil, třeba bych si absolutně nakálel do kalhot. O to více si vážím lidí, kteří se tehdy nebáli. Zároveň, otírá-li se lehce cyboy o manifestace a demonstrace na podporu Třetí říše, nemohu úplně pohrdat lidmi, kteří se třeba prostě báli jen o holý život, nemuseli to být žádné svině, ani kolaboranti a Emanuelové Moravcové. A i když ve mně čin parašutistů vzbuzuje neskonalý obdiv a respekt, babička (*1928) mi zrovna nedávno vyprávěla, jak se za nejen tzv. druhé heydrichiády všichni extrémně báli, koho všeho nacisté odvedou, umučí, zastřelí... moje pointa je jediná - není vše černobílé:)
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš29.1.2020 17:19Článek II.
    GWB - dobrá esej... Přidej i svůj názor k ní. ;) Myslíš, že pokud máš možnost zasáhnout a tím, že budou nasledky, resp. Hrozí ti, tak to máš udělat, jinak jsi morálně vinen? ;)
  • Zack
    Zack admin27.1.2020 02:05Článek II.
    cyboy: on spis narazi na ty demonstrace, coz asi myslis tohle: http://www.ustrcr.cz/uvod/antologie-ideologickych-textu/slib-vernosti-risi/
  • cyboy
    cyboy mecenáš26.1.2020 20:51Článek II.
    Darth: V Seqoyi. Tam kupuju vsechno.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš22.1.2020 17:25Článek II.
    cyboy: kdes to vzal prosím tě? Zajímá mě to. Díky
  • Killingjoke
    Killingjoke mecenáš22.1.2020 16:12Článek II.
    Tak tohle mne zaujalo. Ukázky nevypadají marně!
    http://www.jirisimacek.cz/clanek-2