Koupit
Na planetě Taldain ovládají legendární dunmistři tajemné umění manipulace s pískem, jímž dosahují ohromujících efektů. Když se však stanou cílem vražedného spiknutí, přežije jenom jeden z nich, ten nejslabší, Kenton. Ze všech stran obklopen nepřáteli, uzavírá Kenton zvláštní partnerství s tajemnou ženou z Noční strany Khriss, která je sama plná svých tajemství.

Scénář
Rik Hoskin, Brandon Sanderson
Art
Julius Gopez
Barvy
Ross A. Campbell
Lettering
Tomáš Kropáček
Překlad
Milena Poláčková
Žánry
fantasy, sci-fi
ISBN/ISSN
978-80-7197-734-6 (Talpress)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
168 x 258 mm
Tisk
barevný
Váha
500 g
Stran
160
Cena
499 Kč
Originál
White Sand I (Dynamite Entertainment, 2016)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš12.2.2020 19:21Bílý písek
    Nebavilo mě to. Strašný zmatek a nedokázal jsem si vůbec vypěstovat vztah k postavám. Strašně to prošumělo a je to opravdu evidentní, že kdo nemá načteno z univerza, se bude chytat takřka stěží. Kresba byla docela fajn, místy nepřehledná, ale na druhou stranu zase taková až jaksi vyumělkovaná. Nechápu Talpress jít touto cestou. Vydávali mangu, pak pár let nic a najednou bum a něco takového. Zase jsem rád za širší paletu komiksů u nás, ale tohle fakt není pro mě. Skoro při každé stránce jsem si říkal - DUNA od Herberta. Snaha o epičnost, ale možná tak v knihách univerza. Za mě 2 hvězdy.
  • erik
    erik31.1.2020 09:10Bílý písek
    Je to také... nijaké. Prostý dej plný očakávaných klišé, týpek je neschopný, ale tvrdohlavý, napokon je výnimočný. Kresba púštnej planéty ma bavila, a preto hodnotím ako dobrý spotrebný fantasy brak. Ťažko povedať, či by mi k lepšiemu dojmu pomohla znalosť literárnej tvorby Sandersona, ktorú nepoznám.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš31.1.2020 00:38Bílý písek
    Poněkud zmatený komiks o vyvrhelovi, jenž se stane jakýmsi vyvoleným jedincem ovládajícím písek, nicméně příběh působí značně nevyváženě a zatím mě to bavilo jenom místy. Jinak je to jen lacinější a slabší odvar Gaary, takže ani celkem nic originálního. Co se týče kresby, zatím jsem se nerozhodl, jestli je jenom detailní, nebo přeplácaná. Zaujaly mě spíš davové stránky, které vypadají opravdu dobře.
    A hádám, že stálo veškerou překladatelskou snahu neudělat z Nočnínů nočníky.
421
  • lantan1
    lantan131.1.2020 17:26Bílý písek
    trudoš: díky za vysvětlení.
  • trudoš
    trudoš editor31.1.2020 16:11Bílý písek
    to lantan1: Jako Sandersonem políbený už od dob Mistbornu vás můžu uklidnit, že v komiksu se bez problémů chytat budete. Jde o samostatný příběh v rámci většího univerza, kam autor postupně zasadil všechny svoje cykly, aniž by se často vzájemně nějak ovlivňovali. Něco jako naše Mléčná dráha, kdy absolutně netušíme, co se děje už jen mimo naší Sluneční soustavu, natož na druhém konci galaxie.
    Každopádně čistě subjektivně je Sanderson v próze mnohem lepší, imaginačně hodně originální, s propracovanou psychologií i zápletkou. Bílému písku se podařilo zachytit tak 50% toho, co obyčejně vkládá do svých románů. I když je samozřejmě otázkou, nakolik se na komiksu vlastně podílel. Zdali třeba jen nedal v plén hotovou osnovu a pak už výsledek pouze posvětil.
  • lantan1
    lantan131.1.2020 13:38Bílý písek
    erik - díky za odpověď. Ale podle toho jak hodnotíš a co píšeš, tak mě to od koupě trošku odrazuje :D
  • erik
    erik31.1.2020 11:43Bílý písek
    lantan1 - ani ja som od neho nič nečítal a podľa mňa sa netreba báť. Príbeh je tak jednoduchý, že by sa chytil aj volič vládnej strany.
  • lantan1
    lantan131.1.2020 10:53Bílý písek
    Budu se jakožto Sandersonem nepolíbený vůbec chytat? Má to cenu číst, pokud jsem od Sandersona nic nečetl? V anotaci talpressu píšou "Komiks Bílý písek uvádí v život důležitou dosud nepublikovanou součást Sandersonova rozsáhlého Kosmíru".