Koupit
Noví Bohové, kniha první (Původně vycházelo od března 1971 do ledna 1972)
A nastal čas, kdy staří bohové zemřeli. Rozprostřelo se dlouhé a hluboké ticho a vesmír na celé věky zahalila všeobjímající temnota. A objevilo se nové světlo... a úsvit Nových bohů.

Tales of Unexpected #16 (Původně vyšlo v dubnu 1957)
V příběhu "Magické kladivo" naleznou dva muži v divočině záhadný nástroj, který dokáže vytvořit hromobití a déšť. Ale jaké je tajemství magického kladiva?

Hřbety jednotlivých svazků pak postupně tvoří ucelený obraz od Alexe Rosse.

Obsahuje sešity sérií New Gods (Vol. 1) #1-6 a Tales of the Unexpected #16


Scénář
Jack Kirby
Art
Jack Kirby
Ink
Vince Colletta (Vinnie), Michael W. Royer (Mike)
Obálka
Jack Kirby
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Richard Klíčník
Redakce
Mirka Jarotková, Richard Podaný
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-83-8199-315-9 (BBart s.r.o.)
978-83-8199-315-9 (Eaglemoss (Eaglemoss Collection / Publishing Group))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
178 x 266 mm
Tisk
barevný
Váha
526 g
Stran
176
Cena
269 Kč
Originál
The New Gods Part 1 (DC Comics, 1957, 1971)
  • Spike
    Jsem moc rád že v kompletu toto vyšlo, neboť Noví Bohové jsou jedním ze základních kamenů DC vesmíru obecně. Pokud to s DC myslíte alespoň trochu vážně, tohle vám chybět nesmí, protože mytologie a postavy odsud se objevují od té doby od komiksů starších až po ty nejnovější. V tomhle ohledu jednoznačně doporučuji tohle doma mít, je to součást komiksové historie.

    Co se týče samotného čtenářského zážitku, tam je to lehce diskutabilnější. Záleží jak moc jste zvyklí (nebo ochotní) číst těžké retro, protože ačkoli je komiks z roku 1971, vypravěčský styl je ještě takový šedesátkový. Což znamená že je to zbytečně ukecané a plné textu co je tam navíc, s nereálnými dialogy co tahají za oči/uši. Člověk musí vědět do čeho jde. I já, který mám staré komiksy vcelku rád a nebráním se jejich čtení, musím uznat že jsem to nedal na jeden zátah a vždy tak po sešitu jsem si musel dát pauzu, těžko se to čte jako taková jednohubka.
    Jestli je styl psaní dosti archaický, o kresbě to platí také, s tím rozdílem že na ni se dobře dívá i dnes. Vynechám oslavné ódy na krále Jacka Kirbyho, těch je všude dost, řeknu jen že jeho čistá linka je krásně přehledná a stránky nebo dvoustránky jsou skvělé. A ty designy různých technologií, postav a světů, to je paráda. I barvy jsou syté a nepůsobí "vyblitě", což u starých komiksů cením

    Pokud jde o příběh, jde zatím vlastně o neustálé skákání z místa na místo a řešení problémů co se vždy vynoří když se nějaký zažehná... Tedy nějakou gradaci moc nečekejte. Ačkoli v posledních dvou sešitech mě to už docela chytlo. Trochu zamrzí že se velká část děje odehrává na Zemi, lidské postavy jsou tu vcelku otravné a zbytečné. Naopak takový Orion, Metron nebo Darkseid a jeho pestrá směska poskoků, to jsou postavy o kterých chci číst víc. A vzhledem k tomu že se v hojné míře v komiksech vyskytují dodnes, není to problém. Ačkoli jako vyprávění trochu kostrbaté, tahle kniha (i s tou druhou samozřejmě) jsou vhodnými nástupními body. Ta mytologie a ty světy jsou propracované a skvělé, jen jakožto vyprávění zde trochu zastaralé.

    Co se týče "ještě-víc-retro-bonusu-na-konci" z roku 1957, to je výborná jednohubka. A zjištění, že marvelovský Thor (a Loki) vlastně mají kořeny v DC, protože právě zde je Kirby prvně použil jako postavy do komiksu. Antologii podobných příběhů bych si nechal líbit.
    Takže závěrem určitě doporučuji, jen to chce obrnit se trpělivostí vůči archaickému stylu vyprávění, odměnou bude výborná mytologie doplňující a ovlivňující DC vesmír dodnes, a lepší pochopení a užití si novějších příběhů kde postavy odsud vystupují. 7/10
  • Spacecore
    Faktem, je, že jsou New Gods dost možná nejužitečnějším příspěvkem do celého kompletu. Je to nepopíratelná klasika, která ovlivnila obří měrou celé DC univerzum až do dnešních dní. Mít tohle v knihovně je nevýslovná radost a jsem rád, že jsem si to konečně mohl přečíst v češtině, protože číst staré komiksy anglicky je dost úmorné. Je pravda, že Kirby mohl někomu přenechat scénář, aby nebyl tak kostrbatý, ale zase když si to všechno píše, je to více autorské a je znát jeho rukopis. Předně je tu cítit velké nadšení, Kirby jakoby skoro musel trochu potlačovat ten gejzír nápadů, co s Novými bohy má, protože je musí dávkovat postupně. Nechybí mi obří imaginace a celý svět New Genesis a Apokolips má zmapovaný od A do Z a nejspíš nám ani nestihl za svůj život říct všechno! Kresba je naprosto nadčasová a skutečně mě baví i dnes! Samozřejmě se to čte hůř, protože je to starý komiks, ale četl jsem mnohem horší komiksy z osmdesátých let, ale i lepší z šedesátých. Tohle je různý, každopádně zrovna New Gods se četli dobře. Někdy je to trochu dezorientovaný, ale celková zábavnost je na vysoký úrovni, tohle by se mi moc líbilo, kdybych byl ještě malý a věřím, že je tohle přesně něco, co dám přečíst svým dětem. Ta mytologie, náhled na technologie, pacifismus a všechno možný, co sem Kirby nemíchal právem patří do zlatého fondu DC komiksů!
  • hroubek
    Ke vší úctě k Jacku Kirbymu, velké legendě komiksové žánru, ale toto se mu nepovedlo. Noví bohové nejsou špatný komiks. Na to jsou moc dobře nakreslený a je tam pár opravdu skvělých věcí. Ale po příběhové, vypravěčské stránce nefungují. Nefungují postavy, místy je to dost nepřehledné a hodně špatné. A nejsmutnější je, že to není ani zábavné a čte se to blbě. Starý příběh je hodně fajn. Chápu proč to v kompletu je, ale toto se Kirbymu vůbec nepovedlo, a pokud nemusíte tak si to nepořizujete.
  • kaylin
    Je mi líto, když musím kritizovat něco, co vytvořil někdo jako Jack Kirby, ale kniha "DC komiksový komplet 82: Noví bohové, kniha první" rozhodně nepředstavuje dobrý komiks, jen komiks, který je dobře nakreslený. Dějově se jedná o něco, co je takovým zvláštním splácáním vesmírného a pozemského, ale dohromady to nefunguje. Souboje v ulicích v komiksu, kde čekáte vesmírnou akci, prostě nejsou dost dobré. A vidět Darkseida, jak se skrývá za dveřmi, je prostě jenom směšné. Na jedné straně máte krásně rozpracované panely z jiných světů, někdy i úchvatné dvoustránkové, a pak najednou příběh, v němž najdete jen jednoduchost a nedotaženost. Je to hodně rozporuplné dílo a popravdě se ani netěším na druhou knihu, kde bude příběh dokončen. Jako kdyby v roce 1971 měl Jack Kirby nejlepší komiksy za sebou a už se jen opakoval, navíc do toho nedával tolik, kolik by bylo třeba. Minimálně do scénáře určitě ne.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš18.2.2020 12:45DC komiksový komplet #082: Noví Bohové, kniha první
    První dva sešity super, za předpokladu, že počítáte s tím, že čtete retro. Pak to šlo ale docela do kopru a ten pseudo-noirový nádech mi tam vyloženě vadil. Ztrácel jsem se a moc mě to nebavilo. Nejdřív tam, pak zase onam a skok sem a skok tam. Nakonec se to ale začalo trochu vyjasňovat v 6. sešitě. Celkově musím fakt ocenit Kirbyho práci, na kterou jsem zde moc chvály neplýtval, spíš naopak. Tady mi to sedlo a úplně z toho číší to nadšení a láska k mytologii, zvláště té severské. Tak jak se mi líbily Příběhy z Asgardu, tak tohle je mi svou podstatou dosti blízké. Určitě si přečtu i druhý díl a jsem zvědavý, jak to dopadne. Opravdu jsem spíš čekal kosmické a vesmírné situace, než něco na Zemi. To mi trošku vadilo a ubíralo to na věrohodnosti příběhu, resp. mi to tam přišlo jako, hele přesuneme to na Zemi, protože prostě musíme. Kresba mi fakt sedla, na úroveň retra, a byla fakt přehledná. Nepřeplácaná a některé detaily jsem si vyloženě užíval. Bonus s kladivem byl naprosto jedinečný a tam mi Kirbyho kresba přišla úplně jiná, než na co jsem byl doposud zvyklý u Marvelu 60. let. Tohle by mohlo v DCKK vyjít. Antologie takových komiksů, jak to kdysi bylo v UKK. Za mě krásné 3 hvězdy.
  • cyboy
    Ve sve dobe to urcite byla pecka, ale zmenu publika vazne neustala.
    Hned na prvnich strankach se doctete, ze (ve vesmiru): "Nakonec zbyla jen dve roztavena telesa, neurodna a line se otacejici - ocistena od vseho, co bylo predtim - unasena v odumirajicim zvuku kosmickeho hromu." a v podobne inteligentnim a logickem duchu to nasledne cele pokracuje.
    Jednu hvezdu pridavam za Kirbyho kresbu.
    50%
149104
Četl/a (40)
2scha, Al0f0k, BadBoy, Bubákolog, calvin10, Carnage, cyboy, dajik, Darth Raelchi, Deckard, Denis, Doppelganger, DracoAn, Franta z Čokolády, hroubek, Jay-jay, jh666, kallenved, kaylin, Kiko, lantan1, malylada, Mercurio, mineralk, NecRoman, Negan, Paldini, puolpm, raenius, roswelll, Schirru, Spacecore, Spike, Symbi, Tommar, Tony TwoDee, trudoš, utresyby, xflori01, zlejzmrd
(145)
2scha, Abe, Al0f0k, Alfi, Alfred, Alikkk, BadBoy, blackJag, Blair, bmc75, Bubákolog, calvin10, Carnage, ConanVJ, Craxx, CSE_AC/DC, cyboy, dajik, Dali, Deckard, deefha, Denis, disclose, DKoscik, Doppelganger, DracoAn, Dzoglik, Er.Nest, fifas, filemon, Filip123, Fimi, Flowtek, Fox01, Franta z Čokolády, gezic, Glumal, Golem, hahahoho, herrman, hlavathor, Horstik, hroubek, hugosnowden, hypermlok, Infarkt, invape, JackOneil, Jak, jakub186, James, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, JORDY, José, Josh, Joshua_T, kallenved, Karel Sec, KdG, kendor007, Kiko, Kiwi1902, koudak89, krupan, Krvavý Patejl, kucik, Lenny, malylada, Mamut12, Mariomichal, Matio, MB, me, meffis, Mercurio, merhyx, Mikei, mimo_provoz, mineralk, miuanek, monty.cl, MP, namdnas, NecRoman, Negan, Neuro, Nevimtrebastofi, Nightmare, Nyxxie, Olesh, Paldini, paulmuaddib, pavel, pearlxjam, pechna, perper, plema, Poseidon1978, psramek, PumpingArrow, puolpm, Radkos, raenius, raimi, Ricarderon, roswelll, royan, Rumburaq, S313, Sajmon, Schirru, Skot, SlavaBurlac, slavik38, sleepless, Spacecore, Spike, Stlucius, superheroesstuff, suricattaontheway, tacmud, the.kasztan, TheoDread, timek, Tomasino79, Tomate, Tommar, trudoš, Tyfus, Ursus, utresyby, vishnar, vranakx, vrazdinek, Vrtule, VvV, xflori01, xintax, Yefery, yogi, Zbysek2410, zdennanek, zlejzmrd
Chce (8)
Azik2586, Badgu.y1902, deadpool, delsemela, Maty48, mike731, Premek, Sebastian the wise
Shání (1)
DegiCZ