Koupit
Brian rád kreslí. Kreslí ale nejrůznější podivnosti, které snad ani nejsou z tohoto světa. Občas se taky dost divně chová. Když k němu na večírku přistoupí krásná Laurie, nemůže z jeho kreseb spustit oči. Brian ji zároveň děsí i přitahuje. Co se mu vlastně odehrává v hlavě? Není ten kluk chodící průšvih? A co mají znamenat ty mimozemské medúzy?
Bludiště jsou prvním dílem nové trilogie Charlese Burnse, v níž se věnuje lidskému nevědomí, silné kávě i starým černobílým hororům.

Původní HitHit kampaň: https://www.hithit.com/cs/project/7336/charles-burns-bludiste

Scénář
Charles Burns
Art
Charles Burns
Obálka
Charles Burns
Lettering
Jakub Gnóm Němeček (Typonaut)
Překlad
Martin Svoboda
Redakce
Katje Borgesiová, Miloš Mičátek (Mankin)
Žánry
drama, sci-fi, ze života
ISBN/ISSN
978-80-906058-6-2 (Trystero)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
210 x 290 mm
Tisk
barevný
Váha
590 g
Stran
64
Cena
399 Kč
Originál
Dédales (Cornélius, 2019)
  • trudoš
    trudoš editor8.1.2021 06:58Bludiště
    Je to začátek, kdy se ještě ani neví, jestli půjde o psychologický horor, teenagerskou romanci nebo burleskní science fiction. Každá z variant má své zastoupení, žádná však nevystupuje do popředí natolik, aby člověk dokázal určit budoucí vývoj událostí. Ale orientace v ději – na to že jde o dílo Charlese Burnse – je zatím poměrně snadná. Sen se tu sice občas prolíná s realitou, ovšem tyhle znepokojující fantazie mají naštěstí zatím jen podobu mladického poblouznění.
    Krátké vyprávění má lynchovsky podmanivé kouzlo, umocněné tím, že oba ústřední protagonisté jsou sympaticky lidští. Právě v tomhle mě to bavilo asi nejvíc, ta civilní atmosféra, kdy realita dává jasný smysl a pak vás během okamžiku jeden dva obrázky naprosto znejistí, zdali příběh skutečně vnímáte skrze správnou perspektivu. Autorova láska ke starým „osmičkovým“ hororům pak taky dělá svoje a já osobně doufám, že to celé nakonec nesklouzne v psychedelický rauš à la Jako sametová rukavice odlitá ze železa Daniela Clowese.
  • james89
    james8921.11.2020 21:50Bludiště
    Burnse mám rád. Kdybych nevěděl, že je to část trilogie, tak by mi tahle kniha připadala slabší než jiný, co jsem od něj četl a dal bych menší hodnocení. Jenže mám pocit, že se bude jednat opět o zajímavou věc, ale to se ukáże dál... :)
  • choze
    choze26.10.2020 12:32Bludiště
    Obyčejná holka potká sympatického, ale podivínského kluka - kreslíře, amatérského filmaře a fandu sci-fi hororů - a snaží se přijít na to, jak moc velkej magor to je... Sympatický, ryze burnsovský rozjezd, který slibuje potenciálně zajímavé věci.
  • Fry
    Fry admin23.7.2020 16:40Bludiště
    Bludiště - Velká paráda a krásná pocta brakovým 60 mm filmům s banální pointou a znepokojující atmosférou. Upřímně doufám, že v tomto stylu se ponesou i další dvě (??) části, protože chci víc a to nejlépe co nejdříve, i když počítám s tím, že se dokončení dočkáme až tak někdy kolem roku 2024. Do té doby si to nejspíše ale ještě několikrát prolistuji, protože hledání paralel a utápění se v obyčejných dialozích mě zkrátka baví. Navíc typický underground mě v posledních letech baví čím dál víc, takže nemám důvod nehodnotit maximálním počtem ... Za mě 5*!
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin6.5.2020 15:04Bludiště
    No, očividně je to začátek čehosi. Ale dost dobrej a zajímavej, prostě typicky burnovskej začátek...

    Celkový dojem: 80%
  • kaylin
    kaylin3.5.2020 09:12Bludiště
    Komiks "Bludiště 1" je, co se kresby týká, naprosto skvělý Burns. Je vyspělý, má svůj styl dávno zažitý a dovede přijít s obrazy, které jsou prostě natolik jedinečné, že jsou neopakovatelné a originální. V tomhle směru je prostě Charles Burns unikátní. Nelze mu moc vytknout a některé jeho výtvory jsem si skutečně prohlížel pěkně dlouho. Ne, abych v nich našel smysl, nebo alespoň ne nutně takový, který v něm viděl autor, ale prostě jsem v tom chtěl odhalit něco víc. A je to krásné, je to zajímavé, je to pořád nevšední. Ale pak je tu celkový příběh, který je na 64 stránkách nerozvinutý, je nudný a nakonec nedostává tolik prostoru, který Burns prostě potřebuje, alespoň v tomto případě ano. Nevím, koho napadlo, aby se jeho dílo rozdělilo do několika sešitů, a tak vyšlo i u nás, ale "Bludišti" to prostě nesedí, větší a lepší zážitek by byl celý komiks najednou.
  • Matthew
    Matthew1.5.2020 15:27Bludiště
    Příběh, tedy nástin příběhu je zajímavý, ale ta forma vydání je dost nešťastná. Tyhle věci by měli za mě vycházet v kompletu jako celek. Takhle to je jako kdyby vám vypnuli film v 1/3.
    Jeden mešuge klučík, co je udělanej do zrzky (ne není to Spiderman od Raimiho) má dost širokou fantazii, kreslířské nadání a lásku k béčkovým starým filmům.
    Na těch 64 stranách se toho člověk moc nedozví.
    Snad nebude 2. díl za 2 roky.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš28.4.2020 16:44Bludiště
    Vypadá to jako ukázka z připravovaného komiksu, takže zatím nehodnotím. Doufám, že příběh nakonec nevyzní do ztracena.
  • cyboy
    cyboy mecenáš24.4.2020 23:09Bludiště
    Tohle nelze hodnotit, protoze tomu chybi kontext. Pokud bych to mel vnimat jako svebytne dilo (jako vetsina komentujicich), tak jsme dostali hromadu samoucelnych scen, pricemz leitmotivem se muze zdat jakasi variace na zlodeje tel, ale podle me, se to nejdulezitejsi (minalne pro autora) odehrava v prilezitosti nakreslit si pohlavni udy, invazni vulvu (nebo co to jako je), samoucelne si zanadavat a zanechat ctenare (po patnacti minutach cteni) s neopakovatelnym a nesdelitelnym pocitem surrealneho wtf.
    Takze ne, smysluplne hodnotit nelze, protoze kniha je evidentne nedelitelnou soucasti zamysleneho celku.
    Timhle dela Trystero Burnsovi medvedi sluzbu, navic za hodne "zajimave" penize. Jestli tomu spravne rozumim, tak ve finale zaplatime za 180 strankovy komiks 1200,-?
    Ne, diky.
    Doporucuji pockat si na kompletku (pripadne v originalu, zas tolik se v tom nemluvi).

    Ale libi se mi, jak se spojovani detske spojovacky stava predmetem intelektualni diskuze. Ona ta spojovacka ma jen par cisel a jedine, co se da spojit je kosoctverec a jestli do nej autor v dalsim dilu doplni carku, nebo z nej udela rozsahlou tapiserii, je ve hvezdach. Jedno je jiste - vytrvalym obkreslovanim se smyslu nedoberete.
  • MEGA
    MEGA24.4.2020 22:24Bludiště
    Burns mě baví. Po dočtení musíme jen hádat, kam to celé směřuje a co všechny ty výjevy znamenají. To je super, ale obávám se, že na odpovědi si počkáme ještě dlouho. Co se mě ale nejvíc líbilo, byly místy až chladně upřímné myšlenky postav. Nepříjemné situace pak působí autenticky a to ještě víc podtrhuje jedinečný styl vyprávění.
  • Hawwwran
    Hawwwran mecenáš24.4.2020 21:43Bludiště
    Tohle je prostě Burns. Jak dlouho že budeme čekat na zbytek? Tipuju 2 roky. Tohle je prostě rozjetý příběh a jsme na uplném začátku. Co bylo u Burnse jasný a je to tak, zatím se točí okolo vztahu dvou lidí, ale taky se to jednomu z nich možná zdá, nebo se to zdá královně termitů při kladení vajíček kdesi v africe. Kdo ví ;-)
    Nutně potřebuju další díl.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš24.4.2020 08:53Bludiště
    Upřímně nevím, jak to hodnotit. To je nevýhoda rozdělané "práce". Má to být trilogie a je naprosto evidentní, že děj nabere jiný spád a postavy dostanou svůj prostor a další rozměr v následujících kapitolách. Pro mě je to premiéra s Burnsem a vůbec jsem nevěděl do čeho jdu. Líbily se mi obrázky na Hithitu a myslel jsem si, že půjde o nějaké snové / psycho / fantaskní dějové kreace a ono je to zase ze života s nějakým přesahem a poselstvím. To už moc nemusím, ale způsob, jakým to Burns podává mi nepřijde až tak typický. Spoustu věcí se mi přes noc rozležela v hlavě a ono je to opravdu něco hlubšího, co nelze jen tak šmahem odsoudit na první dobrou. Je tam moc vrstev a bohužel mé hodnocení nebude zcela adekvátní, protože soudím podle prvního alba. Nicméně se mi líbí vizuální stránka a namotivovalo mě si pustit Invazi lupičů těl, tu původní verzi. Myslel jsem si, že se spokojím s verzí ze 70. let, ale musím to přehodnotit. Už tím se mi ten komiks líbí, i když pravda, zabralo mi to 11 minut četby. Kresba je taková jednodušší, chápejte tahy a stylistikou, ale není to na škodu. Ty nereálné prvky mi přišly parádní a jsem zvědavý, jaký rozměr dostanou v dalších albech. Jsem někde mezi, zároveň dobrý a namotivován pokračovat, ale na druhou stranu mi to až tak moc nedalo.
  • Norri
    Norri mecenáš23.4.2020 23:13Bludiště
    Tak tohle je vážně solidní bludiště. Prostě Charles Burns. Dějové linky, které bez jakéhokoliv předělu a vysvětlení skáčou jinam, nenápadné změny vypravěče, Brian, Laurie, lupiči těl a zrzavý bobr. Při čtení tohoto komiksu je potřeba být velmi pozorný a pak si teprve může začít tvořit nějakou teorii o tom, co se v tom komiksu vlastně děje. Pravděpodobně vaše dedukce budou úplně špatné, ale je zábavné po nějakém vysvětlení pátrat. Přečetl jsem si tenhle krátký díl během chvíle dvakrát a potom jsem v něm ještě nějakou dobu listoval tam a zpátky a hledal jsem vodítka. Nemyslím si ale, že je možné najít odpověď v této knize. Jsem zvědavý, jak to bude pokračovat. Co se týká kresby, tak je to obvyklý Burnsův styl, který je tak trošku zvláštní, ale tak nějak mě prostě fascinuje.
  • SNUFKIN
    SNUFKIN23.4.2020 22:29Bludiště
    Od Burnse mam nejradsi El Borbaha, tohle radim s Naposled hned za nej. Pocit z jeho veci je neopakovatelnej a nesdelitelnej.
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš23.4.2020 21:37Bludiště
    Moje prvni setkání setkání s Burnsem, což je asi americký Džundži Ito (od něj jsem četl zatím jen ryby). Přijde mi to jako nesmyslná konverzačka asociala s psychickou poruchou, co rád kreslí a nevyrovnaný zoufalý holky, co má problémy se vztahy. Připomnělo mi to úvodní část sochaře (prvních cca 20 stran sochaře), kde sochař sedí se strejdou v kavárně a kecaj... A co? Nic... Určitě se jedná o první knihu z více částí a jakýsi úvod k něčemu, co bude podobné invazi lucipu tel. Kniha sleduje vztah výše uvedenych, je rozdělená na 4 části střídajíc pohled + koment kluka a holky. Kresba je zřejmé vytvořena na kompu, normalni, obyčejná, jak moderní 60.tkovej kreslíř. Kresebne se mi nejvíc líbil převedeny film z kina, cca 4 strany? Jinak mi to nemá co říct, stejně jako příběh, který by měl knihu táhnout, když kresba ne... Bohužel jsme dostali jen úvod. Psycho úvod, co se mnou ani nehnul. Precteny to budete mít velmi rychle, kresba není vábná, textu je málo a kniha je krátká... 1*
    P.S. nejsem češtinář, ale místo "odvzdycky" bych napsal "odjakživa" :)
58811
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš30.4.2020 11:39Bludiště
    Lze hodnotit a také se hodnotí. Často vychází první díl z trilogie a další dva díly později, není to ukázka z prvního dílu, ani připravovaného komiksu. Prostě první díl ze tří. Samozřejmě, že vyznění Bludiště vcelku bude jiné než teď... Kniha je evidentně delitelnou součástí celku, když byla oddělena.
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš24.4.2020 10:31Bludiště
    Protože to psal DR v komentu, tak se ptám ...
  • SNUFKIN
    SNUFKIN24.4.2020 10:13Bludiště
    Proc hlubsiho? O hluboky veci se treba pokousi vetsinou trapne Azzarello a s velmi stridavym uspechem Jodorowski. Burns je ryzi surrealista a skvele postihuje veci, co jsou “mezi”. Tam neni misto pro nejaky filozofovani.
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš24.4.2020 09:05Bludiště
    Co je v tom hlubšího?