Str. 06
Str. 07
Str. 08

+ 2 další ukázky

Koupit
Příběh Usagiho Yojimba se odehrává v Japonsku na počátku 17. století. Éra občanských válek pomalu doznívá a šógun pevně chopil moci. Společenská třída samurajů vládne celému kraji a ve svém počínání se řídí válečnickým kodexem cti zvaným bushido. Je to čas utichajících nepokojů a politických intrik.
Touto zemí putuje samuraj bez pána zvaný Miyamoto Usagi. Kniha, kterou právě držíte v ruce, zachycuje začátek jeho hrdinské cesty. A jak známo, začátky bývají težké. Obzvláště, když Usagimu stojí v cestě krvežízniví démoni, krtčí ninjové, zloději koní, chladnokrevní vraz, dětské lásky... Ale také nebezpečný slepý masér Zato a lovec lidí Gen. Nad vším se navíc vznáší temný přízrak v podobě lorda Hikijiho.

Obsahuje příběhy:
Skřet z Adachigahary
Osamělý králík a dítě
Přiznání
Lovec odměn
Zloděj koní
Vesnice strachu
Tiché jídlo
Slepé prase s mečem
Návrat domů
Lovec odměn II


Obsahuje krátké příběhy z magazínů Albedo #2-4 (1984 - 1985), Critters #1, #3, #6, #7, #10-11, #14 (1986 - 1987), Doomsday Squad #3 (červen 1986) a Usagi Yojimbo Summer Special (1986)

Scénář
Stan Sakai
Art
Stan Sakai
Obálka
Stan Sakai
Lettering
Jakub D. Kočí
Překlad
Ľudovít Plata (Turlogh)
Redakce
Filip Gotfrid, Jakub D. Kočí
Žánry
akční, dobrodružný, fantasy, historický
ISBN/ISSN
978-80-903802-9-5 (CREW)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
145 x 205 mm
Tisk
černobílý
Váha
207 g
Stran
128
Cena
179 Kč
Originál
Usagi Yojimbo #01: Ronin (Fantagraphics, 1987)
Varianty
Usagi Yojimbo #01: Ronin (2. dotisk) (2016)
Usagi Yojimbo #01: Ronin (1. dotisk) (2011)
Usagi Yojimbo #01: Ronin (2007)
  • Fort
    Fort5.8.2021 19:49Usagi Yojimbo #01: Ronin
    Po Death note moje druhá manga, kterou jsem četl. Tehdy jsem myslel, že jakákoliv manga s dobrým hodnocení čtenářů je zlato. Tady jsem vystřízlivěl, ale i přes toto zaváhání si mě manga získala.
  • Sagikkun
    Obávám se, že mám problém. První díl Usagiho Yojimba si mě získal natolik, že jsem si objednal další dvě knihy, a dle zdejších hodnocení to vypadá, že tahle série si drží vysokou kvalitu po celou dobu - a moje peněžka pláče při pomyšlení, že si s nejvyšší pravděpodobností budu chtít objednat všechny díly, protože tady to skutečně vypadá na závisláckou záležitost.

    Usagi Yojimbo přináší vše, co jsem od samurajské tematiky očekával, a stejně mě ještě překvapil. Jedná se o kratší či delší příběhy psané s tak neskutečnou lehkostí, až jsem se zamyslel, kdy jsem si u čtení takto naposledy odpočinul. Příběhy, které jsou moc dobře vypointované, a které dokáží vyvolat velké napětí stejně jako tak vzít za srdce a mě osobně několikrát donutit k upřímnému úsměvu. S tím jde i ruku v ruce kresba, kde mě několikrát nadchly velké akční panely zobrazujícího Usagiho obvykle proti přesile; a stejně tak menší, o to poklidnější obrázky, kde např. Usagi na louce pozoruje noční oblohu s jasným Měsícem.

    Celý svět navíc dobře balancuje mezi "pohádkovým" prostředím a obrazem reflektující japonskou mytologii a (pravděpodobnou) historii - Stan Sakai tak zde nemusí prolévat litry krve, aby si udržel čtenářovu pozornost, zároveň ale dává najevo, že i v tomhle světě je velice snadné zemřít, a to mnohdy nezáviděníhodným způsobem.

    Jsem nadšený a těším se na další díly!
  • trudoš
    trudoš editor4.10.2020 15:47Usagi Yojimbo #01: Ronin
    Skrze osamělou pouť sympatického ušáka s katanou ožívají staré japonské legendy. Stan Sakai vsadil na netradiční způsob vyprávění, když všechny protagonisty příběhu okrášlil zvířecími tvářemi - co by se však mohlo zdát kontraproduktivní, se rychle ukazuje jako zásah do černého. On totiž člověk brzy přestane vnímat, jakou má kdo podobu a mnohem spíš si užívá hrátky s jednotlivými charaktery. Ostatně, postavy se lépe pamatují, přestože jejich jména z hlavy nevydolujete už hodinu po dočtení alba. A i když jsou pointy některých epizod předvídatelné, scenárista pokaždé dokáže překvapit nějakým drobným detailem, který vám mimoděk přiblíží mytologii a kulturu země vycházejícího slunce. Přitom nemůžu říct, že by šlo o prvoplánovou agitku oslavující historii, na to je autor příliš světaznalý, než aby si o minulosti dělal iluze. Středověk byl tvrdým a krutým obdobím, přičemž právě hrdinové s citem pro spravedlnost, morálku a čest jsou tím, co mu dodnes dává alespoň rámcový nádech romantiky.
  • Delphín
    Delphín28.10.2019 14:18Usagi Yojimbo #01: Ronin
    Parádní začátek dlouhé série. První příběh mě moc nebavil, Sakai se mohl možná více rozepsat o přátelství Usagi a jeho mistr, jeho smrt by pak pro čtenáře byla více tragická a více by cítili s Usagim. Další příběhy už ale byly jak humorné tak i často ukazovali na smutnou stránku Usagiho života. Všechny ale byly čtivé a 5* si to oprávněně zaslouží!
  • karl173
    karl173 mecenáš7.10.2018 21:01Usagi Yojimbo #01: Ronin (1. dotisk)
    Pro začátek slušný rozjezd. Ovšem ta pravá zábava pro mě začala až někdy po půlce knížky, jelikož zkrátka trvalo než jsem přišel na chuť jak stylu vyprávění, tak stylu kresby. Navíc už od samého začátku má za sebou hrdina nějakou minulost, která se zde řeší a řeší se samozřejmě skrze japonské tradice a jelikož minulost logicky neznáme a japonské tradice jsem nikdy moc nestudoval, chvíli trvalo než jsem se začal chytat. Příběhy jsou nicméně velmi krátké a povídkové. Už po prvním dílu je zde vidět jistá šablonka, jak bude mnoho povídek vypadat a přesto to má ale ty správné příběhové posuny. Odkrývá se zde právě ta neznámá minulost, kterou máme na začátku jen velmi stručně nastíněnou a také postupně učíme již zmíněné japonské zvyky a tradice. Příběhy jsou jak o dialozích, tak o soubojích, ale také i o humoru na který jsem si také chvilku zvykal, ale postupně si mě získal. Stejně tak to bylo i s kresbou. Ta je místy detailní, místy roztomilá, a také umí být bohužel minimálně zpočátku lehce zmatečná a občas jsem se v ní ztrácel. I tak jsem ale v ní postupně našel zalíbení. Usagiho rozhodně budu chtít číst dál a uvidíme zda to dotáhnu až do poslední knihy co tu zatím vyšla. 80%
  • Franta z Čokolády
    Franta z Čokolády29.7.2018 11:32Usagi Yojimbo #01: Ronin
    Jednoduše dokonalé.
    Příběhy jsou sice krátké,ale jsou skvěle napsané.
    Kresba je též pěkná,i když prvních dvou příběhů ještě nevěděl,jak vlastně chce tady ušouna kreslit.
    A zpracování knížky je též fajn.
    100%
  • mearez
    Hele, takhle. Jsem fanda superhrdinů. Jediný co jsem četl mimo DC a Marvel byl Blacksad a Kůstek, Tintin, Simpsonovi a Star Wars komiksy. Jo zvedlo mě to ze židle, jako nikdy před tím, ale na první díl se čtenář celkem ztrácí v ději, a to by neměl. Kresba je super, děj je super, ale nemáme tam origin, což mi malinko vadí. Za mě 4*
  • cyboy
    cyboy mecenáš12.4.2016 13:36Usagi Yojimbo #01: Ronin (1. dotisk)
    Obvykle plati, ze prvni dily serie jsou lepsi nez zbytek, kdy autorovi zacinaji dochazet napady a zacina se opakovat. U Usagiho to ale neplati. Prvni dil neni spatny, ale rozhodne neni tak dobry jako dalsi dily. Kazdopadne i tak je to skvele cteni.
    Usagimu jsem se dlouho vyhybal a byla to chyba.
  • koudy
    koudy mecenáš27.11.2014 14:22Usagi Yojimbo #01: Ronin
    Skvělé seznámení s kulturou středověkého Japonska, bushido kodexu a vlastně i způsobu přemýšlení, který nám může být v něčem vzdálen.
    Kresba je příjemně sladěna s příběhem a i když občas dojde k nějakému tomu vyvraždění vesnice, nebo alespoň padne pár samurajů rukou Usagiho, nikdy ta kresba není drastická.
    Myslím si že tady (asi jedinkrát) budu obhajovat že je lepší když příběhem neprostupují hektolitry krve, k tomuto způsobu vyprávění by mi to silně nesedělo.
    Z celé knihy dýchá klid samuraje, těsně před tím, než udělá 2 pohyby a tím vám usekne obě ruce ;)
    Moc příjemně se to čte.

    Po zjištění kolik sešitů to má, jsem se tomu vyhýbal, ale bohužel, teď to asi budu muset přečíst celé. :)
    Možná přeháním a po pár sešitech to odložím, ale podle chvály kterou tu ostatní na tuto sérii pějí a proto, že mě to také celkem zaujalo už v prvním sešitě, si myslím, že u Usagiho vydržím.

    Může mi pouze prosím někdo vysvětlit co je to s těma dinosaurama? :)
    Nechápejte mě špatně - ti dinosauři se mi moc líbí, jen se ptám, aby mi neutekl nějaký hlubší podtext. (nebo to jsou ještěrky? No stejně - Proc? :) )
  • prokop.prcik
    prokop.prcik8.6.2014 15:21Usagi Yojimbo #01: Ronin
    Úžasné, úžasné, úžasné! Stan Sakai se nebojí inspirace z různých děl (zde například Zatoichi) a mně se to tak líbí. Skvělý rozjezd velkolepé série, která oslovila neskutečné množství lidí. Děkujeme za oživení středověkého Japonska!

  • Schramm
    Příjemné počtení, ale zas nic, co by mě nutilo teď hned shánět další knihu. Přesto nevylučuju, že se s Usagim ještě někdy potkáme. U mě spokojenost.
  • Josh
    Josh1.4.2014 16:12Usagi Yojimbo #01: Ronin
    Jo, to se mi líbilo moc:) Jedná se o dost akční čtení, protože tenhle “ušáček“ na nepřátele nezkouší smutnej kukuč, nýbrž je rovnou všechny vykuchá:)) I přes vysokej počet mrtvol je ale veškerý násilí zobrazováno velmi nenásilnou formou, což vnímam jako plus, ke stylu kresby se to hodí. Vyhovoval mi i způsob vyprávění, kdy je každá povídka zhruba 10-20 stran dlouhá. A jakkoliv někomu může na první pohled naskočit slovo “infantilní“, na ten druhý to bude spíše “ušlechtilý“. Usagi je ztělesněním starých ctností, je čestný, věrný, putuje krajinou, ze které na vás dýchne atmosféra dávného Japonska. Těšim se na další díly:)
  • kaylin
    kaylin15.9.2013 09:46Usagi Yojimbo #01: Ronin
    Ponořte se do Japonska velkých hrdinů, cti a soubojů. Stan Sakai už od prvního sešitu ukazuje, jak skvělým a zábavným vypravěčem je. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/09/280-usagi-yojimbo-1-ronin-90.html
  • sedw
    sedw11.5.2013 00:09Usagi Yojimbo #01: Ronin
    Velmi příjemný začátek série, nicméně jeden ze slabších dílů. Slepé prase s mečem a oba díly Lovce odměn však patří mezi to nejlepší z celé série.
  • Fry
    Fry admin7.3.2011 09:24Usagi Yojimbo #01: Ronin
    Skvělé, nic lepšiho jsem nemohl chtit!
    Skvělé příběhy(Doporučuji: Slepé prase z mečem)
    Jednim slovem vynikající!
  • doophy
    doophy25.10.2010 19:09Usagi Yojimbo #01: Ronin
    Usagi, naprostá klasika, která nenudí, ale naopak velmi povzbudí. Ale pokud člověk podlehne jejímu kouzlu, nedokáže se od série Usagi Yojimbo odtrhnout...
  • Azalin
    Azalin mecenáš21.9.2010 09:57Usagi Yojimbo #01: Ronin
    Srdeční záležitost.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin9.9.2010 08:27Usagi Yojimbo #01: Ronin
    První zážitek s Usagim a velká spokojenost. Opak některých s prominutím "manga-shitů"...
  • Ruw
    Ruw6.8.2010 22:00Usagi Yojimbo #01: Ronin
    Na první počtení poněkud infaltivní, ale na to druhý, příběhy, který jdou hloub než se zdá.
  • Kabukiman
    Kabukiman18.1.2010 21:20Usagi Yojimbo #01: Ronin
    Já si usagiho koupil stejně jako Draco kvůli podpisu (myslel jsem,že jsem tam jedinej neználek:)). Podpis mám a komiks jsem doma přečetl. Fakt se mi do něj dřív nechtělo a ani jsem se doma do něj moc nehrnul. Jedinej důvod byl,že se mi hodně líbil Stan Sakai (jako člověk),takže jsem si po přednášce chtěl prostě přečíst o čem to tam celou dobu povídal- o ještěrkách apod. No...narozdíl od Draco já jsem králíkovi propadl:) Vůbec jsem to nečekal. Celkem kdybych hodnotil,tak bych napsal to co Draco,ale totálně naopak (nic ve zlém Draco,jen mám totál opačný názor:))). A že je Usagi dokonalý šermíř- prostě je borec,no..:) V dalších dílech je jeho výcvik a tak ta jeho masakrální dovednost pak nevypadá tak supermansky:) Krom toho je inspirován samurajem Mijamoto Musašim,který byl neporazitelný šermíř a válečník,takže prostě i Mijamoto Usagi je neporazitelný...:)
  • brkowycz
    brkowycz4.9.2009 10:53Usagi Yojimbo #01: Ronin
    Dlouho se mi do Usagiho nechtělo, ale když má přijet ten Stan Sakai, tak mě to celkem rozhoupalo, a byl jsem vcelku mile překvapenej. Nedá se teda říct, že by mi to nějak vyrazilo dech, ale je to celkem v pohodě počtení. Kresba mi přijde že se dost houpe, od celkem slušné až po dost nepovědeně kýčoidní ale drží si solidní standard. I když bych určitě hodnotil víc, kdyby tam nebyli zvířátka, ale lidi, snad bych hodnotil i víc. Třeba prostě fakt nevím, ja si představit Usagiho hlas. Je to sice nějakej životem zkoušenej Ronin, ale zase na druhou stranu je to králík.
    Jak říkám, vybroušený děj nebo mistrné zvraty či fantstickou kresbu to teda nemá, ale neurazí to a pobaví to. Můj první a určitě ne poslední.
    PS: taky škoda že je to černobílí, to tomu comicsu také dost ubírá (vim že je to i v originále ČB)
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin2.9.2009 18:30Usagi Yojimbo #01: Ronin
    Koupila jsem si to jen kvůli podpisu a zhodnocení... Ui a moc se mi to nezamlouvá. Samurajské melodrama se zvířátky a to navíc dosti ukecanými... Ale to je věc vkusu. Bitky jsou nepřehledné, barva by tomu asi docela prospěla. Dialogy mi přijdou hrozně šroubované, ale to byl asi spíš úmysl... A že je usagi tak dokonalý šermíř, co všechno zvládne... aaaa husina na mém těle.
  • erik
    erik24.6.2008 18:01Usagi Yojimbo #01: Ronin
    Varovanie - tento text obsahuje sumár pocitov z dielov Ronin, Samuraj, Cesta poutníka, Stíny smrti, Daisho, Mezi životem a smrtí a Roční období.
    Iba včera som si kúpil všetkých sedem kníh a musím povedať, že ma to dostalo. Dôodom kúpy bola skutočnosť, že séria sa chytila a vychádza toho dosť, takže neskôr už by sa mi nechcelo naskočiť. V Crewi ma Usagi nesklamal, ale ani nezaujal. Musím konštatovať, že to bolo zlým výberom jednohubiek. Usagi je podľa mňa silný v kompletnejšom čítaní. Parádny surový japonskom šmrncnutý svet kombinovaný so zvieratkami je neskutočný.
    Usagi je zajac z mäsa a krvi, žiadny superzajac s pláštenkou. Je majster meča, ale sú aj lepší. Presila ho dokáže zraniť, zajať, premôcť, prípadne mu niekto dokáže aj utiecť. Je čestný, ale občas aj kruto hnusný, napríklad, keď podaruje ukradnutého koňa sedliakovi, aby sa vyhol ďalším problémom. Je to jednoducho správny típek. Navyše, točia sa okolo neho aj ženy.
    Vôbec, vedľajšie postavy sú super. Vyniká hlavne Jei, a keď sa k nemu pridá mladá dievčina, úplne mi to pripomenulo Ynuiashu, respektíve jeho brata. Témy poviedok sú vôbec často vážne a drsné.
    Paradoxne, hosťujúce Teenage Mutant Ninja Turtles sa do tohto sveta vizuálne hodia viac ako do New Yorku, škoda krkolomných presunov časom, priestorom a dimenziami, ktoré sú nevyhnutné na stret s Usagim.
    Príbeh, hoci povidkovo, sa hýbe k väčším tušeným spiknutiam a pod., leitmotívom ostáva Usagiho "pomsta" za smrť jeho pána. Dáva to tušiť mohutný epos v pozadí, ale spracovaný typickým dlhoseriálovým spôsobom. To znamená, že autor môže každých pár kníh čosi naznačiť, ale konca sa asi nedočkáme.

    Suma - sumárum - parádna japonská jazda. Neľutujem.
  • Xeelee
    Xeelee12.4.2008 17:10Usagi Yojimbo #01: Ronin
    Pane jo! Můj první Usagi Yojimbo mě fakt dostal! Opravdu. Otevřel jsem, zavřel jsem a přečetl ho znovu. Jo přečetl jsem ho během dne dvakrát. Nějakou dobu totiž trvalo, než jsem si zvyknul na autorův styl kresby. Při zběžném nahlédnutí v knihkupectví mě moc neoslnila. Spíš mi připadala průměrná. Po pár prvních stránkách se mi začala líbit (nádherně prokreslené detaily, využití šrafování, vzorů, černých a bílých ploch). zamiloval jsem si ji ale až na straně 26. Všimněte si políček se znázorněním pohybu meče v čase. Navíc sousední políčka (nejen) u akčních scén navazují takovým způsobem, že při pečlivějším prohlédnutí zjistíte, jak se postavy pohybovaly a jak vedly meč. Prostě fascinující. Schválně kdo z vás se po shlédnutí 5. políčka na straně 72 vrátil k prvním třem políčkům na straně 69 a dlouho nemohl najít to co hledal? Prostě při druhém přečtení jsem si konečně vychutnal návaznost obrázků a dynamiku pohybu. Co se děje týče, tak ten je na první pohled jednoduchý, s výborně prokreslenými charaktery postav a drží se historických faktů. Pro Evropana je ale velmi složité pochopit jednání postav. Já mám naštěstí nakoukáno hodně japonských filmů a něco jsem si nastudoval, takže tolik netápu. Asijská kultura a vše okolo umění z Asie je mi velmi blízké.
  • Kapis
    Kapis mecenáš10.3.2008 13:30Usagi Yojimbo #01: Ronin
    Infantilní se Vám to možná zdá proto, že tam vystupují zvířatka, ale vše stojí na starých japonských legendách, nejsou to příběhy vycucané z prstu pro děcka na dobrou noc (aspoň rozhodně ne všchny - třeba příběhy s Lovcem odměn jsou evidentně vsuvkové - ale za to hodně zábavné) Mrtvol hromady, Usagi, ač na pohled nevinný králíček je celkem drsný killer, co se napil asi nápoje nesmrtelnosti v mládí. Četl jsem jako první Daisho a je dobře, že Crew nevydala jako první tento díl, asi by tak nezaujal pro start. Já jsem velmi spokojený, Usagi je výborný, pohladilo mě to po duši a příběh mě nepustil, styl přečtení knihy otevřel-zavřel;-) Je dobře, že se ušák u nás chytl a jen ať vychází a vychází;-)
  • AdamOLIVe
    AdamOLIVe3.1.2008 11:26Usagi Yojimbo #01: Ronin
    Povídky akorát na dobrou noc.
    Nejlepší ... je Gen :-D
  • arnecht
    arnecht29.11.2007 17:41Usagi Yojimbo #01: Ronin
    já toho ušáka prostě žeru :)
  • Wiruss
    Wiruss13.8.2007 13:53Usagi Yojimbo #01: Ronin
    Trochu horší než druhej díl (hold jsem ho četl dřív), ale furt moc pěkné...
  • Big G
    Big G8.8.2007 18:34Usagi Yojimbo #01: Ronin
    Riskl jsem, ale nějak mě to neoslovilo. Kresba se mi líbí, ale po příběhové stránce mi to moc nesedlo. Holt můj první, i poslední Usagi.
  • Saiffer
    Saiffer mecenáš2.8.2007 12:40Usagi Yojimbo #01: Ronin
    Nerozumiem ako a čím, ale Usagi ma proste bere. Je to čiernobiele, boje sú až príliš rýchle a celé je to vcelku infantilné, ale niečo tomu dáva punc hrdého života, tvrdej doby, hrdinskej odhodlanosti a vôbec - je to zábavne. Navyše sa tu stretneme s prvou žienkou, ktorá sa možno ešte v ďalších častiach objaví. Napodobne s lovcom odmien. A celkovo sa pekne rozuzluje celá Usagiho história, čo dodáva Usagimu potrebné životné pozadie.
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš27.6.2007 10:52Usagi Yojimbo #01: Ronin
    No vida, tak jsem se oklikou dostali k prvnimu dilu a to jest fajn. Kdyby by me Hex nepredbehl, tak bych si taky zacimrmanil:).
  • bodhi
    bodhi23.5.2007 21:30Usagi Yojimbo #01: Ronin
    Muj prvni a posledni Usagi. Infantilni dej s podprumernou kresbou. Zkratka me neoslovil.
  • willis
    willis23.5.2007 12:01Usagi Yojimbo #01: Ronin
    Zatím všechny knížky s Usagim jsou kvalitou obsahu i kresby na podobné (nadprůměrné) úrovni, takže příště už fakt nevim co napíšu do komentáře, :)
  • Jokerka
    Jokerka10.5.2007 19:26Usagi Yojimbo #01: Ronin
    Muj historicky prvni Usagi. Nejsem jeho znalec. Nebudu se poustet do rozboru. Moc se mi libil. Myslim ze rozsirim knihovnicku. Usagi je prima. 8-)
  • HEX
    HEX20.4.2007 09:59Usagi Yojimbo #01: Ronin
    Tak takhle to tenkrát bylo...
  • krvinka56
    krvinka5624.3.2007 10:12Usagi Yojimbo #01: Ronin
    Tak tu máme první knihu Usagiho a řekl bych že je o dost lepší než její předchůdci .Usagi je zde jiný a stále se vyvýjejcí .
  • andre
    andre mecenáš13.3.2007 15:08Usagi Yojimbo #01: Ronin
    Jsem velice rád, že jsme se nejdříve seznámili s "novějším" usagim, páč pokud bych četl tuto knihu jako první, a pak až ty novejší, měl bych pocit, že se z usagiho postupem času stává tak trochu cukrouš. Řekl bych, že tento díl je ve všech směrech "ostřejší". Kresbou (detaily, jemností linky) počínaje, přes drobné vtípky a tvrdšími a (řekl bych) "vychytanějšími" souboji konče. Takže já jsem s tímto dílem velice spokojený, až na malou drobnost, prý je to tento rok předposlední díl:( ... Takže tak.
794173