Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 3 další ukázky

Koupit
Je srpen roku 1503 a umírá papež Alexandr VI., vlastním jménem Rodrigo Borgia. To je ta pravá chvíle pro zapřisáhlé nepřátele Borgiů, rod della Rovere, aby se intrikami a sliby, jež nehodlají dodržet, pokusili papežský stolec obsadit sami. Giulianovi della Rovere se to také zdaří a stane se z něj papež Julius II. Tím ale boj mezi rody nekončí…

Českému čtenáři důvěrně známý Alejandro Jodorowsky má v úmyslu zachytit bouřlivé dějiny Vatikánu v patnáctém a raném šestnáctém století ve volné trilogii, kterou započal sérií Borgia a v níž pokračuje zde. Také pro tento příběh ze středověké Itálie využil služeb italského kreslíře. Theo (Theo Caneschi, Toskánsko 1973) je specialista na historické komiksy: jeho Hliněný trůn se odehrává za stoleté války, po Delabym převzal kresbu zatím posledního dílu série Murena, která se odehrává ve starém Římě.

Obsahuje čtyři původně samostatné alba (Le pape terrible #01: Della Rovere, Le pape terrible #02: Jules II, Le pape terrible #03: La pernicieuse vertu, Le pape terrible #04: L'Amour est aveugle) v jedné knize.

Vyšlo jako 18. svazek velké řady edice Argomiks


Scénář
Alejandro Jodorowsky
Art
Theo Caneschi (Theo)
Barvy
Florent Bossard, Sébastien Gérard, Luca Merli
Obálka
Florent Bossard, Theo Caneschi (Theo)
Lettering
Vladimír Nevosad
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Anežka Dudková, Richard Klíčník, Vladimír Nevosad, Michal Zahálka
Žánry
erotický, historický
ISBN/ISSN
978-80-257-3136-9 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
220 x 310 mm
Tisk
barevný
Váha
1610 g
Stran
240
Cena
748 Kč
Originál
Le pape terrible #01: Della Rovere, Le pape terrible #02: Jules II, Le pape terrible #03: La pernicieuse vertu, Le pape terrible #04: L'Amour est aveugle (Delcourt, 2009, 2011, 2013, 2019)
Varianty
Papež ukrutný (2020)
Papež ukrutný (limitovaná edice) (2020)
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš30.6.2023 07:25Papež ukrutný
    Poburujúco dekadentné. Scenár ma až tak nebavil (ale aby som mu nekrivdil, bol skvele kontroverzný a pritom v rámci možností realistický a obsahujúci množstvo scén, ktoré nedokážete vypudiť z hlavy), ale... tá kresba! Theo odviedol kus práce. Toto už nie je „len“ komiks. Toto je výtvarné umenie. Neskutočné čosi. Výnimočnú kresbu (nezabúdajme na fantastické farby) podtrhuje ambiciózne, veľkolepé vydanie od Arga. Papež ukrutný proste vyzerá báječne: veľké rozmery, 24O strán, tvrdá väzba, lacetka, hrubý papier. Jodorowsky (Bouncer, Diosamante) nebral ohľady na nikoho a na nič. Robí si čo uzná za vhodné s dodatkom, že nech si o tom myslí každý čo chce, jemu je to fuk. Do titulnej úlohy obsadil krvilačného sodomitu.
  • adevr
    adevr1.5.2022 10:19Papež ukrutný
    Moc krásná kresba, a děj... no děj se co děj, ten dostal na prdel. Alespoň co se historie týče, jinak se to dalo. Být učitel dějepisu, tak si to buď hodim,a nebo se takovou literaturou pokusím získat nějaké žáky pro historii. A některé i k experimentováni v LGBTQ+÷, ať z toho maji radost i aktivisté z neziskovek. Takže je to vlastně velice prospěšná kniha
  • Lobok257
    Lobok25722.2.2021 13:57Papež ukrutný
    Historická freska, aneb co se asi dělo za zdmi papežských paláců... Skvěle nakreslené, vymalované, občas vtipné, ale celkově tak nějak o ničem. Kdyby toto "veledílo" mělo poloviční délku, nic moc by se nestalo. Např. Caravaggio mě bavil mnohem, mnohem víc.
  • tom173
    Jodorowsky je stále ve formě a nebojí se zobrazovat historickou fikci plnou násilí, sexu a... násilí. I když jde vlastně stále o to samé, tedy v několika epizodách ukázat kam až je Julius II. schopen zajít aby se udržel u moci, celou dobu jsem se bavil. Tohle vydání je krásné a Theova kresba ve velkém formátu parádně vyniká.
  • Vrenn
    Kresba 5 a příběh tak maximálně 3. Očekával jsem více, přišlo mi to takové nechytlavé. Borgia (pokud má Papež alespoň lehce navazovat) byla scénáristicky o level výše. A souhlasím, že je tu snaha šokovat, ale moc to nefunguje. Možná je to tím, že ta snaha nastartuje hned od začátku a jede svým brutal/homo/zákeřno/psychopatostylem až do konce v neměnném tempu.. V rámci dílka to prostě nastaví jistý standard, kde na další stránce už vážně nemá co překvapit (buď se tam klátěj, nebo podřezávaj, je to tak 50:50) a ve výsledku nic moc. Komiks s větší náloží všelijakých homoscének u nás prostě nenajdete. Někdo to ocení, někdo ne, mě to bylo asi jako většině celkem fu(c)k, nicméně (a nerad bych urazil nějaké zdejší členy minority) tady podezřívám autora z čiré účelnosti, protože krom snahy o šok to je pro adekvátní vnímání charakteru hlavní postavy heteročtenářem/čtenářkou použito celkem trefně. Ale staví to na tom až zbytečně moc a ve výsledku to průměrnost celku bohužel nevytrhne.
    Btw schválně kdy už Argo provede něco s deskami... stačí se na ně jen křivě podívat a hned jsou odrbané rohy! Edena atd., pořád stejný problém. Bych vám dosadil do managementu nějakého papeže a to by byl fofr! :)
  • flipflop
    flipflop11.7.2020 23:14Papež ukrutný
    Kresba je super, ale příběh nešokoval (což měl být asi záměr), spíš trochu nudil.
  • kaylin
    kaylin10.7.2020 19:49Papež ukrutný
    Komiks "Papež ukrutný" má za hlavní postavu – o hrdinovi se zde skutečně nedá mluvit – člověka, který vám bude nejspíš odporný, ale stejně budete přemýšlet o tom, jestli byl opravdu takový šílenec, jestli byl opravdu až tak špatný, protože očividně dokázal milovat, a to velmi, i když to tedy nebyly ženy, ale muži. Alejandro Jodorowsky dokázal napsat postavu, která je na většinu pohledu odporná, není to člověk, kterého byste chtěli mít doma, pokud tedy nejste mladík s andělskou tváří, který má slabost pro starší mocné pány. Ale na druhou strnu, to, jak je ho postava končí... Jako kdyby vám Alejandro sděloval, že je v tom něco trochu víc, že každá mince má dvě strany, a to i v případě, kdy je člověk na první pohled jen špatný. Komiks "Papež ukrutný" představuje osobitý pohled na historii, ale říkám si, jak moc se to lišilo od toho, co se skutečně dělo.
  • Lobodlak
    Lobodlak17.6.2020 09:00Papež ukrutný
    Jodorowského alternativní papežské historie mě opravdu chytly. Líbí se mi jak míchá fakta s fikcí a nebojí se zajít až do absurdností. A ta kresba! Vedle Theovo kresby vypadá Manara jako začátečník.... ale tý homoerotiky je tam fakt až příliš. Už jsem pak ani nevěděl jestli chce šokovat, nebo se prostě v tom jen vyžívá.
  • Murphy722
    Murphy7224.6.2020 17:59Papež ukrutný
    No, jak tohle uchopit? Asi bych řekl za co.
    V poslední mi přijde, jestli autoři náhodou nepíší tyto témata jenom proto, že buďto se to dobře prodává, nebo chtějí za každou cenu šokovat. Ztotožňuji se s předchozími pisateli v jejich myšlenkách. Tak nějak to kolem Vás proletí, pobavíte se, zakroutíte hlavou a je to pryč. Uvidím, jestli si to do budoucna znovu přečtu, nebo tím budu jen zvědavě po letech listovat.
    Kresba je ale něco neskutečného! Množství dobových reálií, smysl pro detail a zasazení do renesančního Říma se povedla na výbornou.

  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin26.5.2020 12:08Papež ukrutný (limitovaná edice)
    Hehe, "Leonarda ne!" - to je celkem vtipné, též jsem na to pomyslel. Jinak je to parádně nakreslené, ale ostatní je typická Jodorowského šílená dějová jízda a... v podstatě klasicky a opět nuda. Už Borgia mě nebavila. Ke konci jsem si říkal, že budu subjektivně trochu uchlácholen jakýmsi pavlovským či ebenezerovským obratem, ale ne.

    Celkový dojem: 40%
  • TonyT
    Jodo má za a) od samého počátku své komiksové kariéry ten dar, že si umí vybrat opravdu skvěle kreslíře, za b) umí psát poutavě a jedno jestli je to filozofické scifi, western nebo historický příběh.
    Přesto loňský Bouncer je nepřekonatelný a i samotná Borgia mi přišla také o stupínek zábavnější, jinak ale spokojenost, mě to bavilo a samotná kniha od Arga je opravdu parádní.
    Ps: nevím na co máme monopol jak zmiňuje Darth Raelchi, ale je bohužel český naturel si neustále na něco stěžovat. Nicméně je super doba, že tohle můžou dnešní komiksový čtenáři napsat. Já jsem na spoustu věcí od konce devadesátých let dlouze čekal a na hodně věcí přišla řada až v posledních letech, ono si už dnešní čtenáři asi neuvědomují, že jsme tady měly kur. a skluz, takže díky nakladatelům za jejich práci a díky že tady všichni ti jmenování vycházeli a vycházejí.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš23.5.2020 20:50Papež ukrutný (limitovaná edice)
    Co se mi honilo hlavou po celou dobu četby, byla otázka proč to všechno. Ano, někdo by mohl namítat, že něco podobného jak Borgia, jenže Borgiové jsou opředeny pikantostmi obecně a za druhé jednou stačí, tak proč tu mít něco podobného. Navíc, co mi tím chtěl autor říct? Jestli to je o odmítání kultu vyvoleného, nebo smíření se svou podstatou, je opravdu nutné touto formou? To mi právě nedá. Vizuálně je to skvělé, poměr drsných scén mi přijde vyvážený, i když jistá účelovost se nabízí. Do toho to je zase o jiné postavě, historický následující, ale proč to všechno. Proč Della Rovere? Proč ukazovat, že ohnul vše co má pindíka? Proč tam rvát Michelangela, Raphaella. Proč tam ukazovat Macchiavelliho obklopeného macatými ženami? Jestli nám chce Jodo zase ukázat variaci na úpadek a prohnilosti katolické církve a jejího úřadu, tak znovu, už tu byla Borgia a ta byla někde úplně jinde, než toto, tak proč toto a proč teď? Jedná se o poměrně aktuální komiks a to je snad jediné, co v tom vidím. Krásná moderní kresba, velmi zajímavě a poutavě znázorněná dobová Itálie, ale to je všechno. Motivy, děj, téma už je provařené a nezajímá mě to, jak kdysi. Do toho mám pocit, že Jodo už se tu okoukal. Přijde mi, že vše, co poslední dobou od něj vychází má pořád stejný ráz a já se nedovídám nic nového. Plus je, že se obecně obklopuje kvalitními kreslíři a to je snad důvod, proč ho beru. To je asi ta přidaná hodnota. Nicméně dalšího Joda už budu fakt zvažovat. Přesto všechno, dávám 4 hvězdy. Na 5 mi k tomu něco chybí.
    PS: nevím, jak je to v jiných zemích, ale přijde mi, že to je asi český monopol, když se u nás něco chytne tak se to sem rve horem spodem, až se to přejí. Takhle dopadl Moore, Miller, Mignola, Moebius, a teď Jodo. Chtělo by to nabízet širší paletu. Na každého Joda se nabízí další zajímavá Francie, např. ta o které tu často píše Gmork.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš22.5.2020 09:19Papež ukrutný
    Nakreslené je to hezky, ale mám silný pocit, že jsem toho viděl víc, než jsem kdy potřeboval vidět.
  • cyboy
    cyboy mecenáš19.5.2020 22:39Papež ukrutný (limitovaná edice)
    VAROVANI MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVI A DUSEVNIHO ZDRAVI: Kniha je krajne nevhodna pro homofoby. Hrozi krvaceni do mozku.

    Ilustrovany seznam (vcetne nespoctu explicitnich scen) chlapcu a muzu, ktere Papez o*ukal a kteri behem intirikovani o*ukali jeho. Papezovu chtici tak neodolal ani Michelangelo, ani Rafaelo. Jakmile si papez necha zavolat da Vinciho, tak uz jsem mel co delat, abych nahlas nekricel "Leonarda ne!".
    Jinak je to takova trochu dekonstrukce casteho Jodorowskeho syzetu vyvoleneho (coz kvituju), bohuzel s predvidatelnym koncem. Od zacatku ctvrte knihy musi byt kazdemu jasne, jak to asi dopadne.
    S odrenyma usima (a kdyz zapomenu na to, kolik ta kniha stoji, protoze pak bych si musel klast i otazku, jestli melo smysl to kupovat): 70%
1229631
  • TonyT
    TonyT21.5.2020 21:15Papež ukrutný
    Souhlas, edice ERB je vynikající a doufám že se jí bude dařit.
  • Dalamar
    Dalamar21.5.2020 15:09Papež ukrutný
    Gmork: Jo pan Vybíral si mě svými komiksy pěkně zaháčkoval 😉
  • Gmork
    Gmork21.5.2020 15:00Papež ukrutný
    Ono aby v Bouncerovi nějakou vyloženě kladnou postavu člověk pohledal.:) Třeba můj oblíbený western Deadwood, tam byl hlavní "hrdina" taky pěkný hajzl, ale v městečku žilo dost klaďasů, aby měl člověk komu fandit. A na podzim ti u pana Vybírala vyjde dvakrát Lonesome od Swolfse, tak alespoň něco.
  • Dalamar
    Dalamar21.5.2020 14:38Papež ukrutný
    Ricarderon: Nepotřebuji mít v příběhu jako hlavní postavu klasického klaďase. Tak jak je to v životě, že ti někdo nepadne do oka na první dobrou, tak mě takhle nepadl do oka Bouncer a celej komiks jsem si k němu prostě nenašel cestu.A mohl by klidně založit útulek pro sirotky, stejně by mě sr...😉

    Gmork: Jsem odkázán jen na překladovej komiks, takže mohu srovnávat jen se Syksem a ten se mi líbil moc, navzdory zkratkovitosti a určitě neoriginalitě.
  • Gmork
    Gmork21.5.2020 14:20Papež ukrutný
    dalamar: Mně Bouncer bavil, ale je fakt, že víc se mi líbí Blueberry, Comanche nebo Buddy Longway, co se evropských westernů týče. Ale tyto série by se tu blbě vydávaly, všechny jsou už dost staré. Naštěstí to pro mě všechno vyřešili polští vydavatelé. Teď jim tam vychází i Jim Cutlass a brzy začne vycházet Jonathan Cartland, mám teď docela westernové žně.
  • Ricarderon
    Ricarderon mecenáš21.5.2020 13:18Papež ukrutný
    Dalamar: Když on je Bouncer takový tradiční westernový antihrdina...
  • Dalamar
    Dalamar21.5.2020 13:05Papež ukrutný
    Gmork: Já jsem měl takhle právě právě problém s Bouncerem. Hlavní hrdina mi byl nesympatický a celý komiks jsem s tím bojoval. Po těch nadšených ohlasech co to mělo jsem byl docela dost zklamanej.
  • Gmork
    Gmork21.5.2020 07:08Papež ukrutný
    dalamar: Jo, kresba tomu hodně přidává, Jodorowsky ví, jaké kresliče oslovit. I v těch svých uchylárnách se tentokrát držel mistr zpátky, nebo ho podobně jako u Bouncera brzdil ilustrátor. Ale pár prasečinek se stejně najde, taková Mortepierre má násilí a sexu víc, ale tam mám komu fandit, což je u Jodorowského problém. Každopádně Papež patří k tomu lepšímu, co stvořil.
  • TonyT
    TonyT21.5.2020 00:20Papež ukrutný
    Walome no tak, ty máš přece navíc...
  • Ricarderon
    Ricarderon mecenáš21.5.2020 00:15Papež ukrutný
    Ty, Walome, máš tam chybu! Ta hláška měla být, jestli jsou tam "všechny bubliny"! Nikoli prázdné bubliny. Takhle jsi hejtr na baterky...
  • farnhajt
    farnhajt mecenáš20.5.2020 22:27Papež ukrutný
    dalamar: abych se tu trošku "zastal" cc, ta porovnávaná černá palice bude ale do konce měsíce za 36o.
  • Walome
    Walome mecenáš20.5.2020 22:09Papež ukrutný
    Kolik prázdných bublin kniha obsahuje?
  • TonyT
    TonyT20.5.2020 18:09Papež ukrutný
    Darth Raelchi na Kosmasu Limitka aktuálně stojí cca 718 Kč a jak píše Dalamar na začátku se cana pohybovala dost pod 700. Chlapi trochu tady házíte ciframa jak se vám to hodí :-) Dalamar - ohledně CC je to přesný, zajímavý že nikomu ten pidiformátek nevadí, i když jinak mají vazbu i knihy kvalitní.
  • Ricarderon
    Ricarderon mecenáš20.5.2020 17:35Papež ukrutný
    Papež měl stát méně. Ovšem kvůli situaci jsme skutečně snížili náklad v tomto případě skoro o polovinu. Limitky jsou třeba jen 300 namísto plánovaných 500. Obdobně je to s celým nákladem. Pro srovnání doporučuju kouknout se, kolik stál komiks Borgia (je lehce kratší) v pevné vazbě. A to v roce 2013, od kteréžto doby značně podražil papír. Pak už pochopitelně ani nemá cenu psát, co by integrál 4 knih stál ve Francii. A k tomu, že do nedávna stály 600... No jo. Ale doporučím srovnat si i počty stran.
  • Dalamar
    Dalamar20.5.2020 17:33Papež ukrutný
    Argo Papeže vypustilo když měl jejich výhradní distributor akci 20% slevu. Takže limitka mě přišla na nějakých 630 Kč. S osobní vyzvednutím na prodejně to bylo bez poštovného. Když k tomu přidám velký formát a 240 stran, z toho 226 stran je čistě komiks, tak se mi zdá cena přijatelná. Když to srovnám třeba s teď vydanou Černou palici od CC tak není o čem polemizovat.

    Gmork: koukal jsem, že hodnotiš 4 hvězdami. Co tě tak oslovilo, když jsi někde psal, že je pro tebe Jodo až druhá či třetí liga. Tak kresba?
  • Gmork
    Gmork20.5.2020 16:14Papež ukrutný
    Cena je v pořádku, pro srovnání Murena je taky čtyřdílná a stojí podobně. Papež má ještě o 40 stránek víc. Trochu do cen práv, tiskárny a vůbec výroby takového komiksu vidím, takže vím, že ta cena se už nedá moc stlačit. Předpokládám, že Papež měl taky náklad kolem 1000 výtisků. Pro zajímavost, kdyby si tu někdo chtěl podobný komiks vydat, tak celkové náklady ho vyjdou přes 230 000,- kč
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš20.5.2020 15:53Papež ukrutný
    Nevim nevim, 750-800 mi prijde proste moc. Navic podobne dlouhe od arga staly jeste do nedavna 600. Do toho podle jejich posledni zpravy snizilo argo naklady na polovinu. No nic, takhle se delaji penize. Jeste by to chtelo nejakou chybu at mame za par let raritku. Co to bude letos, zase bez bublin, chybejici stranka, odlepovaci obalka...
  • Gmork
    Gmork20.5.2020 12:57Papež ukrutný
    Je třeba taky zmínit, že komiks je na křídě, což je velké plus. Taky jsem rád, že Theova kresba, na které tento komiks stojí, nevyšla ve zmenšeném MDEKu.
  • TonyT
    TonyT20.5.2020 12:27Papež ukrutný
    No na to, že je kniha vázaná, má velký formát, poměrně slušný počet stran a ještě k tomu má Cyboy Limitku tak nevím jakou cenu si představuje. Kdo se navíc spokojí s klasickým vydáním, který má podle mého soudu mnohem hezčí obálku (věc názoru), tak má kniha velmi slušnou cenu. Stejnou jako např. MDEK v pevné a v menším formátu.
Četl/a (51)
adevr, AlmightyMates , autokineton, Berry669, binnmode, blackJag, calvin10, Davispear , Draco nobilis, filosh, Finvarra, flipflop, Freckles, Géba, Georgíno J., HellWeber, house192, hypermlok, Infarkt, invape, Ivan Kucera, jakubcik666, jankie, Jay-jay, Kaaos, kaylin, kubosos, lacoste, lantan1, libcenko, Light, Lobok257, lukascus, Mariohurbanek, mart.in, monte walsh, Murphy722, namdnas, Ozymandias, pechna, S313, Saint of Killers, tacmud, the.kasztan, tomaseek, trudoš, Velkej šéf, Wasps, Yefery, Zbysek2410, Zdendy
(82)
123peta, adevr, AlmightyMates , autokineton, Azbest, bboorreekk, Beng.D, Berry669, binnmode, blackJag, bmc75, burzum, calvin10, ComicsCZek, CSE_AC/DC, DanielT, Davispear , Deckard, disclose, DKoscik, Draco nobilis, erik, fel68, felis, filosh, Garp, Georgíno J., HellWeber, house192, hugosnowden, hypermlok, Infarkt, invape, jakubcik666, jankie, Jay-jay, kaylin, Kazumaki, KdG, kubosos, lacoste, Lenny, libcenko, listr, Lobodlak, Lobok257, lukascus, maara, Mariohurbanek, mcleek, mgeralt, Mikei, Murphy722, Netorack, OldaB, Olesh, pavel, pearlxjam, pechna, Poseidon1978, Ricarderon, S313, Saran, SickNail, Skot, sleepless, tacmud, Tarka Daal, the.kasztan, tomaseek, trudoš, Velkej šéf, vishnar, vranakx, Wasps, Wiruss, xintax, Yaromil, Yefery, yogi, Zbysek2410, Zdendy
Chce (17)
barthez, Benji, Blacklarch, charvos, cybern, davidek, delsemela, Goldfinch, Himlik, James, KarlosJB, monty.cl, Nightmare, picaccino, Premek, Suši, timek
Shání (4)
Černá Krysa, D.K.Logic, mineralk, Nightmare