Ukázka
Ukázka
Ukázka
Jedenáct vzpomínek na konec války v západních Čechách, jak je zachytili studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity.

O konci války v západních Čechách vyšlo za posledních třicet let mnoho knih, které toto téma nahlédly v nejrůznějších souvislostech. My jsme ze svědectví pamětníků zaznamenaných v databázi Paměť národa vybrali rozmanité střípky, které skládají křehkou mozaiku, jež nemá být kronikou plnou faktů.

Položili jsme vedle sebe vzpomínky z Plzně i z venkova. Čechů i amerických a belgických vojáků. A nezůstalo jen u vzpomínek na poslední dny války. Naopak: koncem války to vlastně jen začíná. Kinematograf paměti se točí dál a přidává střípky z let padesátých, šedesátých i osmdesátých.

To vše jsme pak vložili do rukou mladé generace a nakreslení komiksů svěřili studentům Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity. A tak si přes časovou propast tří čtvrtin století podali ruce dnešní a tehdejší mladí lidé. Propojili jsme včerejšek se zítřkem.

Scénář
Kristýna Plíhalová
Art
Kateřina Buriánková, Miroslav Chaloupka, Lucie Dynterová, Petr Eret, Kateřina Karolik (Katsiaryna), Lenka Košutová, Ondřej Malina, Lachasso Nguyen, Tomáš Pánek, Katarína Rybárová, Karolína Vilímovská, Tomáš Vrba, Philip Ward
Obálka
Lachasso Nguyen
Lettering
Petr Šabach
Redakce
Markéta Bernatt-Reszczyńská, Markéta Čekanová, Marie Kohoutová, Kristýna Plíhalová, Petr Šabach, Jitka Šmídová
Žánry
historický, studentský, válečný, životopisný
ISBN/ISSN
978-80-907404-5-7 (Post Bellum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
215 x 305 mm
Tisk
barevný
Stran
152
Cena
395 Kč
Varianty
Roll out the barrels!: Vzpomínky na osvobození (2. vydání) (2024)
Roll out the barrels!: Vzpomínky na osvobození (2020)
  • Darth Raelchi
    Mne se to libilo, krasna pietni komiksova akce. Na urcite veci by se nemelo zapominat, naopak o to vic pripomnat. Cely projekt a lidi v nem si nezadlouzi jen me velke dik, ale hlubokou uctu. Komiksove je to velmi zkratkovite a misty uspechane, ale tady jde o obsah a pridanou hodnotu, takze to neresim, spis naopak ocenuji, ze i studenti s odlisnym kulturnim zazemim dokazi fungovat na nasem poli vic nez dustojne.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin31.5.2020 15:57Roll out the barrels!: Vzpomínky na osvobození
    Jsou to mnohdy jímavé příběhy z důležité doby, která nám už ale pomalu uniká mezi prsty, poslední pamětníci už z tohoto světa pomalu ale jistě bohužel odcházejí. Proto si práce Post Bellum nesmírně vážím, jejich snahy a metody orální historie jsou skvělé. Člověk se akorát ale zase naštve, že demarkační linie ležela takhle hloupě... mohl jsem se z okna koukat léta na Pattona a ne na Koněva. Který už tam teda není, hehe.

    Práce studentů jsou kvalitativně různé, ale často zaujmou, ať už skvělou kresbou (L. Nguyen), obsahem (svým způsobem téměř všechny), uchopením (T. Pánek) nebo vtipem (P. Ward). Ač nejsem žádný angažovaný feminista, trochu se mi ulevilo, že přestože autorek komiksů je hodně, vzpomněli si alespoň i na jednu pamětnici a věnovali jí jeden příběh. Co je však značně příšerné, je lettering. Bohužel strašně fádní a trochu kazící výtvarný dojem.

    Celkový dojem: 70%
  • Ricarderon
    Ricarderon mecenáš23.5.2020 17:00Roll out the barrels!: Vzpomínky na osvobození
    Třetí kniha Post Bella. Stejný formát jako Ještě jsme ve válce (jen rovný hřbet u třetí knihy do série nedává smysl), stejný koncept, osm stránek na příběh, jen výtvarníci jsou tu o generaci mladší. Úroveň zpracování povídek je pochopitelně rozkolísaná, ale ostudu si ze zúčastněných neudělal nikdo. Kresba všech zúčastněných vypadá, jako by studovali ve Francii, žádná amerika se nekoná. Ale i té je tam dost díky obsahu. Zábavná intertextovost - hned v prvním komiksu o Pavlu Hauznerovi se mihne originál sešitu Superman č. 35, který hlavní hrdina našel v odpadní jámě amerického tábora. Komiks má dodnes! První náklad byl 300 kusů.