Ukázka str. 015
Ukázka str. 021
Ukázka str. 027

+ 3 další ukázky

Koupit
Bájného Cthulhu stvořil na začátku 20. století ve svých fantasy povídkách slavný americký spisovatel H. P. Lovecraft (1890–1937). Zvláštní hrůzyplná atmosféra jeho hororů, v nichž spíše než krev a šok převažuje tajemný strach z neznáma, dala dokonce vzniknout subžánru tzv. lovecraftovského hororu. Cthulhu se poprvé objevil v povídce Volání Cthulhu z roku 1928. V lovecraftovském fantasy světě jej doplňuje mnoho dalších mocných bytostí či božstev s nejasným vesmírným původem, jež kdysi obývaly Zemi, ale poté se stáhly do ústraní. Především Cthulhu se pro mnohé milovníky sci-fi a fantasy stal symbolem hrůzy a zla; jeho děsivost bezesporu podporuje i podivné jméno, které je nejspíše potřeba číst jako „Chlúl-hlú“.

Vyšlo jako 19. svazek velké řady edice Argomiks

Scénář
Norberto Buscaglia
Předloha
Howard Phillips Lovecraft
Art
Alberto Breccia
Obálka
Alberto Breccia
Lettering
Alena Tejnická (Sarah)
Překlad
Ondřej Hrách
Redakce
Anežka Dudková, Hana Gelnarová, Richard Klíčník, Cyril Navrátil
Žánry
adaptace, horor, mytologický
ISBN/ISSN
978-80-257-3137-6 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
230 x 315 mm
Tisk
černobílý
Váha
935 g
Stran
120
Cena
398 Kč
Originál
Los Mitos de Cthulhu (Editorial Periferia, 1975)
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš2.8.2023 08:45Mýtus Cthulhu
    Geniálna vec, ktorá síce vznikla v 7O. rokoch, ale za mňa je taká nadčasová, že ak by mi niekto povedal, že je z r. 2023, bez problémov uverím. Nová dimenzia výtvarnej krásy. Vychutnával a užíval som si každú stranu. Čítanie preto bolo pomalé. Príjemne pomalé. Len sa kochať a kochať... a kochať. V kombinácii s mojimi obľúbenými textami od HPL vskutku divoká, priam diabolská kombinácia! Do dokonalosti to v Argu dotiahli veľkými rozmermi, lacetkou, hrubým papierom a pevnou väzbou, takže nebudem hľadať za každú cenu miniatúrne nedostatky (temer žiadne bonusy, absenciu obsahu, na môj vkus prílišné skrátenie môjho obľúbeného Šepotu v tme) a proste tomu fláknem 5* a pozývam Cthulhu na kávu. Každý, kto má rád HPL, dobre vie, že jeho filmové a komiksové adaptácie vedia byť zradné už tým, že vôbec existujú. Zhmotniť jeho šialené svety a bizarné nápady vie byť totiž natoľko náročné, že je lepšie vopred sa vzdať a nechať to na človekovi, nech si číta Lovecraftove texty a sám si predstavuje jeho monštrá a s nimi súvisiace veci. Čo je samozrejme v rozpore s komiksovým a filmovým médiom, ktoré už z princípu MUSÍ explicitne ukazovať veci. Uruguajčan Alberto Breccia však prekvapivo dokázal, že vlastne... nemusí. Jeho špecifická čierno-biela kresba je natoľko unikátna a tajomná, že občas neviete, na čo presne sa pozeráte. Čo je jednoduchý a pritom geniálny postup, ako zhmotniť Lovecraftove nestarnúce príbehy. Keďže máme dočinenia so zbierkou komiksových „poviedok“, tak ak by aj nejaká bola nudnejšia, je vysoká šanca, že hneď nasledujúca situáciu vylepší. To našťastie nie je prípad tejto lukratívnej knihy, keďže obsahuje komiksové adaptácie takých kultových peciek, ako sú Farba z vesmíru, Tieň nad Innsmouthom alebo Šepot v tme. Kebyže chce človek silou mocou hľadať negatíva, možno by skonštatoval, že je to enormne statické a plné textu, ale to mi pripadá ako kritizovať oblohu za to, že je príliš modrá a obrazy v galérii za to, že sa nepohybujú.
  • Daw8ID
    Daw8ID14.5.2023 11:35Mýtus Cthulhu
    Přenést atmosféru povídek není nic jednoduchého, zvlášť když Lovecraft pracuje s neurčitými pojmy, u kterých čtenář musí zapojit fantazii.
    V komiksové adaptaci je tento problém řešený kresbou, která je místy neurčitá a zapojuje čtenářovu fantazii podobně, jako originální díla. Některé adaptace fungují skvěle (Věc na prahu, Barva z kosmu, Přízrak temnoty), jiné, jako Šepot ve tmě mě zklamaly, chybělo mi tam budování atmosféry. Těší mě, že je kniha ve velkém formátu (o něco větší A4) a v tvrdých deskách, přední stranu zdobí asi jedna z nejděsivějších kreseb z knihy, což nevím, jestli vnímat pozitivně či negativně. :) Škoda, že místo "soupisu edic Argomiks" není nějaký pěkný rejstřík usnadňující vyhledávání konkrétních povídek. Zarytým fanouškům Lovecrafta nesmí tenhle kousek chybět v knihovně, protože nabídne trochu jiný a zároveň povědomý pohled na tvorbu známého spisovatele.
  • Poniczech
    Poniczech mecenáš28.4.2023 14:53Mýtus Cthulhu
    Nejprve mě kresba odradila a knihu jsem ani nechtěl číst, ale nakonec jsem se rozhoupal a zkusil jsem to - a hele, ono je to vlastně velice dobré! Výběr Lovecraftových povídek mi přišel super a z výtvarného zpracování se mi častokrát dělalo slabo. Brecciovo abstraktní pojetí všemožných potvor je rozhodně jedinečné a ze svých snů ho asi jen tak nedostanu.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš3.12.2022 13:52Mýtus Cthulhu
    Hodne divny Breccia, takoveho ho moc neznam a vadi mi ta jeho necitelnost a prehnana umeleckost. Pravda, na nekterych stranach se to da a funguje to. Adaptace jsou solidni, proto solidni prumer.
  • Palebras
    Palebras3.5.2021 00:42Mýtus Cthulhu
    Mýtus Cthulhu je perfektní sbírka Lovecraftových povídek, která potěší jak zkušeného čtenáře Lovecrafta, tak úplného nováčka, který se do jeho světa pouští poprvé. Samotný výběr povídek je zvolen skvěle a prakticky nemá hluchá místa. Scénáristicky nepřináší nic nového, kromě samozřejmě zjednodušenějšího děje, které je však provedeno šetrně a samotné povídky tak nepostrádají nic ze své geniality vtisknuté autorem. Jedinečnost této knihy tkví v její kresbě. Ta je naprosto úžasná a hlavně díky ní, je každá povídka mistrovské dílo. Přináší v sobě skvěle nakreslené scenérie a postavy, na které je radost pohledět, v kontrastu s naprostými čmáranicemi a šílenými variacemi různých bytostí, kdy dovoluje čtenáři popustit uzdu své fantazie tak, jak to zamýšlel sám Lovecraft. Kresba v některých situacích působí opravdu hrůzostrašně a dokonale ladí s jednotlivými povídkami. Kniha ani po letech kdy spatřila světlo světa, neztratila nic ze své velkoleposti a rozhodně dělá dílu H. P. Lovecrafta čest. Jednoznačně plný počet!
  • Matthew
    Matthew15.9.2020 11:20Mýtus Cthulhu
    Velmi zajímavé podívaní do Lovecraftova světa. A zase mě o kousek blíže posunulo k tomu, že si tyjeho magořiny přečtu. Jednotlivé příběhy jsou sami o sobě fajn, ikdyž místy je znat, že se to psalo před skoro 50 lety. Jen mi místy vadila kresba, která pro ztvárnění nepředstavitelného je super, ale někdy je to jako koláž malého děcka.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin6.8.2020 19:34Mýtus Cthulhu
    Znovu opakuji, že nejsem žádným lovecraftologem jako jiní zdejší komentátoři (byť už jsem přečetl tolik adaptací, že na amatérskou verzi trochu aspiruji). A z této pozice konstatuji, že se mi hororové povídky (a řadu z nich již z komiksů znám a mohu porovnat) dost líbily. Ona černobílá barva a kresba, která si hraje s děsivou a tajemnou atmosférou, pohybuje se od realistických tahů až k těm abstraktně expresionistickým, kolážovitým, rozpitým atd. je úchvatná. Stejně jako v případě příběhu, kdy nemůžete ono skryté "nahmatat", podobně obtížně to rozpoznáváte v kresbě. Řekl bych: dosti "poctivá" práce. Pěkné.

    Celkový dojem: 90%
  • cyboy
    cyboy mecenáš30.6.2020 20:43Mýtus Cthulhu
    Pokud mate nacteneho Lovecrafta a dalsi frenetiky, tak zazijete nejspis stejne zklamani jako ja. Nebudu se zde znovu rozepisovat o tom, jak je Lovecraft neprevoditelny do jineho media, ale pridam povzdech nad tim, ze se stale najde nespocet autoru, kterym to nedochazi a kteri se citi natolik silni, aby interpretovali neiterpretovalne. Z tohoto uhlu pohledu jde podle me o jednu z nejhorsich lovecraftovych adaptaci vubec. Obraz je na mnoha mistech zcela odtrzeny od obsahu a zabiha do nicnerikajici abstrakce, pripadne kolazi tvorenych snimky mesicni krajiny apod.
    Umim pochopit, ze Argo jde cilene po Lovecraftovi, ale nerozumim snaze jit po cemkoliv. Pokud vas Lovecraft zajima, tak si radeji od Arga kupte Hemzivy chaos a Smycku meduzy (rozhodne s nimi ale nezacinejte (!), pokud Lovecrafta neznate a radeji v tom pripade sahnete po nejake sbirce, pripadne edici od Plusu - nic lepsiho v cestine neni).
    60%
554
  • Ter
    Ter24.7.2022 08:25Mýtus Cthulhu
    To fakt nie je Lovecraft vycentrovaný nad názvom komiksu?? Jasné, je to nepodstatný detail... ale práve takéto detaily ukazujú, ako to má vydavateľ na háku.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš17.7.2020 17:54Mýtus Cthulhu
    Ja jsem si taky rikal co to je, protoze to vypada dost blbe a kresbe to opravdu skodi. Koukam na webu a nic takoveho tam neni. Snad to je jen nejaka dalsi verze tiskovych podkladu.
  • MaF
    MaF mecenáš15.7.2020 00:24Mýtus Cthulhu
    deefha: pak tedy opravdu nechápu :-(
  • deefha
    deefha mecenáš14.7.2020 10:48Mýtus Cthulhu
    Jsem si téměř jistý, že v žádném jiném vydání takový podtisk není.
  • MaF
    MaF mecenáš13.7.2020 01:56Mýtus Cthulhu
    ty šedé fleky v podtisku (jsou vidět i tady v náhledech), které IMHO dost zabíjí tu skvělou kresbu, jsou i v originále? to je nějaký "koncept"?
  • louza
    louza8.7.2020 13:48Mýtus Cthulhu
    baatcha : no. A dyť Corben tady tuším vyšel u CC už před lety. Toho znám. O Druilletovi jsem taky něco matně slyšel. Buscaglia byl pro mě fakt úplná novinka.
  • baatcha
    baatcha8.7.2020 13:08Mýtus Cthulhu
    louza: V 70. letech adaptoval Lovecrafta do komiksu třeba Richard Corben, v té době vznikala i lovecraftovská díla od Phillipa Druilleta. Obojí se myslím s přehledem vejde do hodnocení "dobrý komiks natož na motivy Lovecrafta".
  • louza
    louza8.7.2020 00:28Mýtus Cthulhu
    Tak tohle jsem ani nezvažoval, protože originál pochází z roku 75 a je dost nepravděpodobné, že by v té době vznikl dobrý komiks natož na motivy Lovecrafta a dosud jsem o něm neslyšel. Obě sbírky co zmiňuje cyboy jsou skvělé. Přijdou mi i lepší než počátky autorské tvorby H.P, už asi nemám po těch letech odstup, protože jsem začínal na zlatém koni, ale klidně bych začal i s nimi. Culbarda potvrzuji. Četl jsem jeho Krále ve žlutém a moc se mi to líbilo. Skoro se chtělo výskat, Cooke žije. Nicméně i tak. Originální text prostě funguje u těchto dílek lépe
  • cyboy
    cyboy mecenáš1.7.2020 12:12Mýtus Cthulhu
    baatcha: Jako lovecraftovec si to stejne koupis, protoze neodolas nutkani a nadeji, ze se treba nekomu povedl zazrak. ;) Chaos a Smycku zminuju hlavne proto, ze jsou to nejnovejsi pociny, ktere po desetiletich prinasi neco noveho a ukazuji HPL v jinem svetle, i kdyz mnohdy nedosahuje kvalit vlastni tvorby. Vsimni si, ze nepisu, ze je to skvele (i kdyz se mi to misty zdalo lepsi nez treba Derleth), ale i presto jsem rad, ze je mam a ze jsem to cetl.
  • baatcha
    baatcha1.7.2020 08:00Mýtus Cthulhu
    cyboy: Díky za recenzi, do komiksu se přesto chystám a třeba takový I. N. J. Culbard podle mě převedl HPL do komiksu skvěle, včetně toho, že jako výtvarník a animátor vypráví spíš obrazem než textem. Ovšem co se Hemživého chaosu týče, mám jej rozečtený a zatím je to otřesná sračka. Snad se to postupem času a v druhé knize zlepší, ale zatím jsem u mizerných povídek špatných autorů, které HPL upravil do jakžtakž čitelné podoby, a čte se mi to fakt hodně špatně.
  • TonyT
    TonyT29.6.2020 10:23Mýtus Cthulhu
    Fimi - chybu jsem nezaznamenal a je to výborné, škoda že je to tak krátké :-)
  • PKD
    PKD28.6.2020 10:41Mýtus Cthulhu
    P.s. ´´chyba´´ je možná akorát ta, že tam je opět Barva z Kosmu, která je už od Krieka. Byť tahle verze jest o dost starší. Raději bych bral všechny povídky, které ještě v comics. podobě nemám. Ale zase to bude nový pohled, páč ten vizuál vypadá dosti hororově a čb k HPL prostě sedí.
  • PKD
    PKD28.6.2020 10:35Mýtus Cthulhu
    Tak, že se to stalo u Providence, tak to nezn., že to bude všude.;-) Mám několik argo comicsů a jsou ok. Na 2.str., proč si to neprolistovati (když je možnost) a zkontrolovati si to osobně.;-)
  • Fimi
    Fimi mecenáš27.6.2020 22:34Mýtus Cthulhu
    má to někdo? není tam nějaká chyba?abych to nekupoval zbytečně
  • PKD
    PKD27.6.2020 11:20Mýtus Cthulhu
    Už je to tady!!!!!!!!! Jo!!!!