Občanská válka skončila. Spider-Manův svět je vzhůru nohama. Petr je odmaskovaný a na útěku a jeho nejhorší obavy se naplní ve chvíli, kdy jeho milovanou tetičku May zasáhne střela zabijáka, která byla určená jemu. Stěnolezec oblékne svůj černý kostým a vydá se do noci rozhodnutý přimět ty, kdo jsou za to zodpovědní, zaplatit. Ale skutečně je to, co hledá, spravedlnost... nebo pomsta?

Obsahuje příběh:
Zpátky v černé
The Last Temptation of Eddie Brock
The Book of Peter

Hřbety jednotlivých svazků postupně tvoří ucelený obraz od Marko Djurdeviče.

Obsahuje sešity sérií Amazing Spider-Man (Vol. 1) #539-543 a Sensational Spider-Man (Vol. 2) #38-40


Scénář
Roberto Aguirre-Sacasa, J. Michael Straczynski
Art
Clayton Crain, Ron Garney, Rick Hoberg, Lee Weeks
Ink
Stefano Gaudiano, Bill Reinhold
Barvy
Matt Milla
Lettering
Rui Alves, Petr Schwarz
Překlad
Kateřina Tichá
Redakce
Changer the Elder, Mirka Jarotková
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
ISSN 2612-3169 (Hachette Fascicoli)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
175 x 265 mm
Tisk
barevný
Váha
748 g
Stran
216
Cena
249 Kč
Originál
Spider-Man: Back in Black (Marvel Comics, 2007)
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš15.7.2021 08:33Komiksový výběr Spider-Man #023: Zpátky v černé
    Viete, ono by si to 4* teoreticky zaslúžilo. Za kresbu, niekoľko super nápadov a temnotu. No, lenže práve s tou mám zásadný problém. Je predstieraná. Asi som proste čítal len priveľa Spider-Manov, ale ani na okamih som neveril tomu, že teta May zomrie, že Peter urobí niečo drsnejšie, než že niekomu zlomí ruku... a že sa stane vrahom? Tomu uverí fakt len dieťa; Spidey je asi taký drsný, ako mačiatko, ktorému odmietate dať mlieko. Navyše som čítal Jen o den víc (pokračovanie Zpátky v černé), takže o to lepšie viem, že všetky eskapády okolo postrelenia tety May sú v podstate slepou uličkou. To v mojich očiach ešte mohutnejšie znížilo celkovú (ne)kvalitu Zpátky v černé. Ku komiksom previazanosť samozrejme patrí ako k psovi kosť, ale možno aj to je jeden z dôvodov, pre ktoré ich niektorí nemajú radi. Krásne to vidieť na Občanské válce, ktorá proti sebe postavila tak veľa superhrdinov, že napriek snahe neexistovala šanca detailne sa venovať každému. Jedným z tých, ktorí na to doplatili najviac, bol Spider-Man. Keď sa odmaskuje miliardár a podnikateľ v zbrojárskom priemysle a technologický vizionár, je to iné, ako keď dá dole masku obyčajný „chalan“ z ulice. Dôsledky jeho rozhodnutia boli v Občanské válce len stroho naznačené, čo mnohých sklamalo, ba až zarazilo. Našťastie, následne boli rozpracované v Sieťomilových samostatných sériách. U nás napr. v spomínanom Jen o den víc a práve v Zpátky v černé. Rozoberajú nový svet, v ktorom sa ocitol Peter a jeho najbližší: svet, v ktorom každý vie, kto sa ukrýva pod maskou dobrého suseda s pavúkom v embléme. Zpátky v černé opakuje mnohé motívy z (nasledujúceho, ehm) Jen o den víc (postrelená teta, falošné meno, peripetie v nemocniciach, stenčujúce sa bankové konto). Navyše v jednom okamihu (zase) sledujeme nielen Spider-Manove začiatky, ale dokonca strýkovu smrť (zase!). Najviac nadchnú takmer hororové kapitoly s venomovským Eddiem Brockom z pera Roberta Aguirre-Sacasa (Spider-Man: Zvířecí instinkt). Ale ako sa ukáže, je to slepé črevo, ktoré bolo na hlavný dej našraubované zdá sa len z toho dôvodu, aby sa dialo niečo drsné (čo potvrdzuje záver, kedy Eddie dôjde na parádne uzavretý koniec svojej cesty... a na poslednej strane je všetko vrátené do pôvodných koľají). Práve tieto „zbytočné“ kapitoly sú ale paradoxne nakreslené najúchvatnejšie (konkrétne digitálnym diablom Claytonom Crainom - Ghost Rider: Cesta do zatracení). Straczynskému sa tam každopádne ku koncu jeho účinkovania v pavúčej sérii už ozaj začali objavovať rôzne hovadiny (Spider-Man je ochotný vraždiť ľudí, ale nie ukradnúť skazenému mafiánovi milión dolárov a financovať z toho hospitalizáciu tety v nemocnici) a tak je dobré, že onedlho so Spideym skončil, čo je tvrdo povedané, ale je to bohužiaľ pravda. Bonusy tvorí galéria alternatívnych obálok, skíc, výtvarných návrhov, a 5-stranový rozhovor so Straczynskim a Aguirre-Sacasom.
  • faster86
    Když to vezmu pozpátku tak book of peter je ciste hovno. Cast s eddie brockem hezky doplnuje hlavni pribeh. a hlavni pribeh od JMS je prostě superpecka, vic noir nez spider-man noir.
  • Moon
    Černá Spider-manovi sluší to se musí nechat.
    Asi to nejlepší co v této sérii komiksů zatím vyšlo a ani bych se nedivil kdyby to bylo to nejlepší úplně z celé série.
    Skvělá atmosféra, skvělá kresba, skvělé vedlejší postavy a skvělý Spidey.
    Temnější nádech a nasraný Spider-man je něco k čemu se i rád vrátím.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš31.12.2020 22:35Komiksový výběr Spider-Man #023: Zpátky v černé
    Tohle byla parádní jízda, která mě bavila od začátku do konce. Některé věci mi přišly stupidní - prostě komiks pro děti - ale to by šlo odpustit. Pořád jsem se bavil a vrátil se do dětských let.
  • Dinik
    Tohohle Spidera uz jsem kdysi cetl v originale a byla to pecka. Ted po docteni po nekolika letech v cestine nezbyva nez konstatovat, ze je to stale pecka a libi se mi to mozna jeste vice, nez pri prvnim cteni. Je fajn, ze velmi rychle nasleduje i One more day a pote zacne Slottuv run, ktery povazuji ve SM historii za nadprumerny.
  • luky.kuky10
    Naprosto skvela zalezitost! Vic slov asi netreba. Jeden z nejlepsich Spider-man komiksu, ktery u nas vysel ;-)
  • cyboy
    Konecne neco v kompletech, co se opravdu da cist. A nejspis i opakovane.
    70%
  • Delphín
    Dlouho jsem byl přesvědčen, že nejlepší díl tohoto kompletu je Noir. Vážení, je sesazen z trůnu tímto kouskem. Jedná se o naprostou TOPku. Spidey se tady zdravě nasral, čímž se z celého díla udělal temný a místy brutální skvost. Čte se opravdu dobře, žádná hluchá místa, spousta akce, děj nepostrádá spád, ani akci, rovněž se nepotýká s kolísavou kvalitou. V stanoveném tempu to jede od začátku, až do konce, leč se vlastně jedná o příběh bez začátku a konce :-)
    Souboj s Kingpinem byl opravdu výborný, skvěle byl do celého děje vložen i Eddie Brock, další ukazatel lidské víry ale zároveň i beznaděje. A pokud máte alespoň základní znalosti/máte něco načteného co se Občanské války týče, celý tento komiks si opravdu užijete.
    Kresba byla úžasná po celou dobu. Ale ta úžasná a až děsivě detailní na konci? Byla radost se tím kochat!
  • Tyfus
    Parádní zakončení pro mě dosud nejlepší Spider-manovské éry (sorry ale OMD je prostě shit). Naprosto skvělý příběh, který nám ukazuje jak Petr dospěl. Navíc... žeru černý kostým.
  • NextOne
    Správně drsný, kresba úžasná a celý příběh mě neskutečně bavil. Žádný uplakaný Spider-man, ale drsňák, který si jde tvrdě za svým. Kingpin dostal krásně naložíno před padouchama a závěr s Eddiem byl taky dost zajímavý. Asi nejrychleji přečtený komiks tohoto komiksového výběru, ale přiznám se, že si ho brzy přečtu znova.
  • louza
    Tenhle komiks byl už v době svého vydání velký hit a asi největší důsledek Civil War, která řádně zamíchala kartami Marvelu. Všichni víme jak to nakonec dopadlo, ale i tak můžu říct, že já tu za hranu natlačenou Petrovu odhalenou polohu Straczynskimu prostě věřím. Děj je sice extrémně teatrální a exponovaný, ale J.Michael je prostě až moc dobrý řemeslník. Přiznám se upřímně, i když je to trochu vostuda, že jsem celou knížku přečetl jedním dechem a zcela nepokrytě autorovi zobal z ruky. A to s vědomím, že je to celé scénaristická architektonika a marvelovská produktová tisíci meetingy ověřená chytristika jako prase. Prostě mě dostal. Škoda jen, že neměli koule to v tomhle gardu táhnout dál, když už to takhle skvěle rozehráli. Kniha je to nicméně jen pro pokročilé. Nemá začátek ani konec a je defakto vyvrcholením, ale ne pointou jednoho velkého celku, takže je na místě si o celé kauze něco nastudovat dopředu.
  • hroubek
    Velká pecka. V první řadě, než se pustíte do tohoto komiksu, tak je potřeba znát a nebo ještě lépe si přečíst komiks Občanská válka(vyšla v sérii UKK). A teď k samotnému příběhu. Jakmile se sáhne Peterovi na rodinu(teta May a MJ), tak je zle. A v tuto chvíli moc nepomáhá, že všichni znají vaši identitu a tvář. Peter je zde událostmi zatlačen do kouta takovým nepředstavitelným způsobem, že se rozhodne pro jisté kroky, které pro něho nejsou příjemné. Ale jsou potřeba udělat. A něco to bude stát. Tento komiks výborně funguje. Má spád, dynamiku a ukazuje, že když se vše začne hroutit, tak se některé pravidla musí porušit. Zpátky v černém je velmi povedený komiks a já mám z něho radost.
35153
  • Copak(:-chceš
    Jak je možný že to ještě nemám?
    To musím mít... :)
  • Onkel 1928
    NextOne .... přesně, taky jsem si říkal, co Regressiva vede k tomu, že bez vysvětlení dá "odpad". Prakticky vždy čtu hodnocení a komentáře a nechám se tím mnohdy ovlivnit, neb asi naivně věřím, že recenze zde bude aspoň z části napsána z důvodu sdělení ostatním, o čem to je. Tohle nemá s objektivitou nic společného. Bude to asi člověk, který ani nechápe smysl recenzí. Možná to vůbec nečetl? Např. Dinik měl u "A zrodí se hvězdy ..." aspoň koule na klasický CC hate a napsal svůj názor. Tohle je jen flusanec typu nežeru maso, tak vyfakuju všechny steakárny a naopak. Třeba najde odvahu a napíše, o co mu jde ...
  • NextOne
    Zajímalo by mě zda uživatel regressiv dal jednu hvězdičku jen z recese. Nemyslím si, že fanoušek Spider-mana by tomuto komiksu dal jednu hvězdičku. Prostě se jen někdo nudí a snižuje hodnocení.
  • Fimi
    To zní dobře, do toho jdu
Četl/a (69)
2scha, Al0f0k, Bary02, calvin10, Carnage, Cemino, chuckboris, CJFlip, Craxx, cyboy, dajik, Darth Raelchi, Deckard, Dejweez26, Delphín, Doppelganger, Dzoglik, faster86, Final, Goldfinch, Honzin, hroubek, invape, Ivan Kucera, Izmir Čupr, jajsemviktor, Jay-jay, jh666, Joker189, kallenved, Keno, Lachvos, lantan1, Librarian, LookAss, Lookass33, Lord Baltimore, luky.kuky10, Matthew, Mercurio, mineralk, Mleako, MonsterGyre, Moon, Mr.klown, NextOne, noovakpetr, opytz, Paldini, Petr, Raul, roswelll, Sagikkun, Sajmon, seneke, simonator, Spacecore, Spike, start05, taidana, the.kasztan, Tomski, trudoš, TZcomics, Václav Mikula, vita, Zdendy, zdennanek, zlejzmrd
(178)
2scha, 81splinter, Abe, Al0f0k, Alfi, Alfray, Alfred, Azik2586, BadBoy, Badgu.y1902, Bary02, Beng.D, Benji, Big_Boss, blackJag, bmc75, bobo666_2005, calvin10, Carnage, Cemino, chuckboris, ConanVJ, Craxx, CSE_AC/DC, cyboy, dajik, Dali, Deckard, deefha, Dejweez26, Delphín, Denis1996, Dinik, disclose, DKoscik, Doppelganger, DracoAn, Dzoglik, Erich, erik, faster86, fifas, filemon, Filip123, filosh, Final, Fox01, GavlaDan, Glumal, Goldfinch, hlavathor, Hlousks, Honzin, hroubek, hugosnowden, hypermlok, Idy, invape, Izmir Čupr, jajsemviktor, James, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, Joker189, JORDY, Kadin, kallenved, Kareru, kendor007, Keno, Knuckless, komik.sx, komiksák007, Kouzelnik7, Krvavý Patejl, Librarian, lifi, Lijem24, listr, Lobok257, LookAss, Lookass33, Lord Baltimore, luky.kuky10, mAGiic, Mariomichal, Marvin, Matio, Matthew, Maty48, mcleek, me, meffis, Mercurio, merhyx, michaldca, Mikei, mimo_provoz, mineralk, misa, miuanek, Mleako, MonsterGyre, monty.cl, Moon, MP, Mr.klown, namdnas, NecRoman, Nevimtrebastofi, NextOne, Nightmare, noovakpetr, Norri, nx, Olesh, Onkel 1928, opytz, Paldini, pearlxjam, pechna, perak, perper, Petr, Pietro26, Poseidon1978, psramek, PumpingArrow, raenius, raimi, Ricarderon, RicHard. , roswelll, royan, Rumburaq, Sagikkun, Sajmon, Saran, seneke, Sick666, simonator, skepsi, Skot, sleepless, Spider-man, Spike, start05, StressCZ, Symbi, tacmud, taidana, the.kasztan, TheLavk, Tomasino79, tomntp, Tomski, trudoš, Tyfus, TZcomics, Václav Mikula, valkys, VanTom, vita, vranakx, VskPrzk, VvV, willis, Wiw, xintax, yogi, yojimbo, Zajo original, Zbysek2410, Zdendy, zdennanek, zdoog, zlejzmrd
Chce (9)
10milda, Blackthunder, deadpool, delsemela, hahahoho, illy, Madao, Radkos, skepsi
Shání (1)
JaroKakashi