Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 1 další ukázka

Koupit
Když se v dánském království objeví monstrum a začne požírat místní muže a ženy, zkáza celého národa se zdá být nevyhnutelná… Až dokud z druhého břehu moře nepřipluje na pomoc hrdina Béowulf. Mladý válečník, jehož zdobí kromě nezměrné síly a odvahy také šlechetnost a oddanost. Poradí si tento statný Géat s hrůzostrašnou obludou a uchrání Dány od pohromy?

Hrdinský epos Béowulf stál u zrodu anglické literatury. Již přes tisíc let inspiruje generace autorů, od J. R. R. Tolkiena po hollywoodské scénáristy. Španělské autorské duo Santiago García a David Rubín nyní přivádí tuto slavnou báseň do 21. století v podobě „vikingského westernu“, grafického románu.

Vyšlo jako 20. svazek velké řady edice Argomiks

Scénář
Santiago Garcia
Art
David Rubín
Ink
David Rubín
Barvy
David Rubín
Obálka
David Rubín
Lettering
Petr Kábele
Překlad
Ondřej Hrách
Redakce
Hana Gelnarová, Richard Klíčník, Lucie Kohnerová
Žánry
adaptace, dobrodružný, fantasy
ISBN/ISSN
978-80-257-3244-1 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
220 x 310 mm
Tisk
barevný
Váha
1355 g
Stran
200
Cena
598 Kč
Originál
Béowulf (Astiberri Ediciones, 2013)
  • perak
    perak27.2.2022 20:51Béowulf
    Obálka mne hodně zaujala, za tu palec hodně nahoru. Obsah už byl horší. Vyprávění je hodně strohé, myslím, že kdo nezná podrobněji příběh, tak se v komiksu bude občas ztrácet. Pokud jde o kresbu, tak tam mám jedno velké plus a jedno velké mínus. Mínus - občas jsem měl problém rozpoznat, co se kterým obrázkem má sdělit, resp. co je na něm vůbec nakresleno. Plus - kompozice obrázků. S tou si autoři vyhráli a je jednou z nejlepších, jakou jsem v poslední době v komiksu viděl. Bohužel ta nezachrání mé smíšené pocity z knihy.
  • faster86
    faster8623.12.2021 11:30Béowulf
    První setkání s beowulfem. Vetřelec s úchylkou na vysoké blonďáky cákající hrdinovi na břicho a komicky vykulená tvář vetřelce mi přijde přes čáru. Jako vikingská jednohubka je to fajn, moc se nemluví což na vikingy sedí (pokud zrovna nehodují). Sečteno podrženo se mi to líbilo, ale jak říkám, byl sem do teď beowulfovou legendou netknutý.
  • Mamut12
    Mamut12 mecenáš4.2.2021 10:52Béowulf
    Bohužel styl tohoto komiksu není úplně můj šálek. Já osobně bych si pro pojetí tak slavného eposu představoval něco zcela jiného. Na styl poskládání panelů jsem si sice v průběhu čtení trochu přivykl, ale i tak mi to prostě stále nesedělo. Nechci říct, že je tento komiks špatný, jen je třeba vzít v potaz jeho zvláštní zpracování.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš2.1.2021 18:17Béowulf
    Totální hovadina. To Beowulfa vidělo tak z rychlíku! A jak mám rád Rubína, tak tady mi vyloženě nesedl a ty jednostrany a dvoustrany mu vyloženě škodí. Spousta sfx v původním jazyce do očí přímo bije. Dějově je to prostě další Conan, který přijde, ratata bum ratata bum a je po něm. Vůbec z toho nic nemám.
  • lukascus
    lukascus1.11.2020 11:31Béowulf
    Ta práce s panely je úžasná. To zejména je nutné ocenit. Rubínova kresba je sice velmi specifická, ale mě baví. Záplava rudé a sirnaté barvy a v nich hledáte příběh. Nádhera. Zejména výtvarné dílo, které si z velkolepého eposu bere pouze základní premisu, minimum textu a maximum obrázků. Místy se můžete kochat jediným panelech na dvou stranách, velký Argomiksový formát tomu jen svědčí.
  • trudoš
    trudoš editor23.9.2020 09:33Béowulf
    „Ty pláčeš, Ragnere? Proč?“
    „Pláču, protože dnes v noci zemřu a ani neuvidím svoji ženu. Zemřu daleko od domova v útrobách služebníka pekel.“
    „Mysli na to, že Hróthgár zahrne tvou rodinu bohatstvím. A že tvé jméno bude žít ve věčné slávě příští staletí, vždy když budou bardové opěvovat naše hrdinné skutky.“
    „Já vím, Ulfe. Pláču štěstím.“
    David Rubín umí. Rozevlátá kresba, rozvržení panelů a roztříštěná kompozice náhodných detailů umocňují tempo vyprávění a přehnané chlapáctví severských válečníků zas pěkně vystihuje charakter hrdinské rubanice. Přičemž Santiago Garcia coby scenárista taky nezklamal, ovšem to říkám jako člověk, co nikdy nelpěl na doslovných adaptacích. Tedy - ne že by v případě staroanglického eposu došlo k nějakým zásadním dějovým změnám - monstrum natrhne šos Dánům, udatný rek pak jemu, následně se věci zkomplikují a všechno to skončí slavnou smrtí. Žádné velké vykecávačky. A snad jen kromě záběru na Grendelovu ejakulaci do Béowulfova klína jsem si to užil se vším všudy.
  • Norri
    Norri mecenáš22.9.2020 22:30Béowulf
    Při otevření knihy jsem si hned vzpomněl, proč David Rubín nepatří mezi mé oblíbené autory. Jeho kresba je velmi specifická. Ale už po sedmi stranách jsem musel uznat, že to má něco do sebe. Nechci spekulovat, jestli je to více zásluha Rubína jako výtvarníka nebo Santiaga García coby scenáristy. Ten komiks má úžasnou atmosféru a až po chvilce prohlížení začnete odhalovat detaily v kresbě a oceňovat chytrou práci s panely. Je to krásně temné, krvavé a brutální. A rozhodně tomu nechybí akce a napětí. Je to velmi svérázný komiks, ale jedno vím jistě - určitě se k němu v budoucnu ještě vrátím!
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin17.8.2020 17:21Béowulf
    No, je to vskutku víceméně jen "rubanice" a stejně jako filmová adaptace to úplné převyprávěné veledílo není. Navíc tady chybí Angelina Jolie. Ale Rubínova kresba mi vůbec nevadí a jako taková kochací jednohubka, proč ne...

    Celkový dojem: 50%
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš17.8.2020 13:02Béowulf
    Nevím, proč, ale David Rubín mě nikdy moc nebavil. Jeho Béowulf se mi zatím líbil z jeho komiksů nejvíc díky slušné kresbě, ale z Grendela se stal nějaký zvrhlý úchyl a celkově mi přijde celý sled panelů hrozně roztříštěný kvůli neustálému překrývání malými obrázky. Řazení na některých stránkách taky není zrovna nejšťastnější. Příběh mi jinak nevadil, ale ne, že by to bylo něco extra.
  • cyboy
    cyboy mecenáš16.8.2020 01:02Béowulf
    Horsi sluzbu Beowulfovi snad ani neslo prokazat. Radeji si kupte nove vydani eposu, ktere nedavno vyslo. Splash! Snikt!
  • Toe
    Toe admin14.8.2020 08:03Béowulf
    Nádherná kresba. Škoda, že Béowulfa znám skoro i pozpátku, takže za mě 4 hvězdičky za kresbu a rozvržení panelů...
  • SNUFKIN
    SNUFKIN13.8.2020 21:02Béowulf
    Hrozna kresba. Beowulfa znam skoro i pozpatku, takze me to dost mrzi a radsi ani nehodnotim.
171232
  • cyboy
    cyboy mecenáš17.8.2020 10:15Béowulf
    Alfi: Ano, behem vteriny bys mohl zmenit hlavni figuru za libovolneho Vikinga, s trochou fantazie treba i Conana, ale ani pak by to nebylo zadne terno. Je to desne zkratkovite. Par bublin, pak zabiti prisery na x stranek, par bublin, zabiti prisery na x stranek... To i ten Conan byva vypraven lepe. Jasne, ze Beowulf neni dejove na nobelovku za literaturu. Hlavni problem teto adaptace je rozpojeni puvodni formy a obsahu. U hrdinstvi (a hrdinskeho eposu predevsim), jde hlavne o to, jak to rikas/vypravis. Ze nekdo zmasi draka je motiv, ktery muzes vypravet ruznymi zpusoby - jako pohadku, jako fantasy, nebo jako hrdinsky epos, .... Tady je to vypraveno jako prosta rubanice.

    Ale kupte si to, pokud muzete. Argu to pomuze prekonat stavajici slozite obdobi.
  • Gmork
    Gmork17.8.2020 07:26Béowulf
    Taky nevím, zda do toho mám jít a to je mi severská mytologie hodně blízká. Ale ty ukázkové stránky mě spíš odrazují. Asi to nejdřív vyzkouším z knihovny, pak se rozhodnu. Co se týče severské mytologie, kdyby Argo vydalo nadmíru zábavný Aslak, pohádkově laděného Siegfrieda od Alexe Alice nebo Gwendalem Lemercierem nádherně namalovaný Durandal, tak jsem rozhodnutý v nanosekundě.
  • Alfi
    Alfi17.8.2020 07:05Béowulf
    A ak sa odprostíme od originálu a povedzme Sa to nevolá Beowulf ale Thorgal, bolo by to dobré?
  • cyboy
    cyboy mecenáš17.8.2020 00:12Béowulf
    1. Beowulf stoji na slove.
    2. Beowulf nebyl jen tupy zaklinac, ktery masil prisery. To neni poselstvi dila.
    3. V Beowulfovi nemaji co delat zadne cartoonovite vyvalene oci, ktere to posouvaji ke komedii apod.
    4. Beowulf je natolik silnym dilem, ze se libil i Tolkienovi, ktery ho nasledne prelozil. Muj nazor na dilo je uplne druhotny (a nicotny), ale kdyby to byla takova ptakovina jak je to podano v tomto komiksu, tak by se s tim Tolkien (jehoz inteligence a erudice je prakticky nezpochybnitelna) vubec nezabyval a netravil spoustu casu extremne narocnym prekladem aliteracnich versu do anglictiny. Nemluve o tom, ze takove dilo by neprekonalo propast dejin.
  • baatcha
    baatcha16.8.2020 16:03Béowulf
    Připojuji se k dotazům, protože ty ukázky tady mě celkem namlsaly.
  • mcleek
    mcleek16.8.2020 11:13Béowulf
    Taky by mě to zajímalo, také zvažuji koupi... navíc jméno David Rubín by mělo být zárukou kvality... nebo ne? V čem je problém?
  • Alfi
    Alfi16.8.2020 10:42Béowulf
    Cyboy, zvyčajne s tvojim hodnotenim suhlasim, tak preto som zvedavy preco si myslis, ze to je take zle. Zvazujem kupu, ale ak je to o nicom tak to vynecham.
  • Lord Baltimore
    Lord Baltimore15.8.2020 20:09Béowulf
    Walome: Lidi jako vy to píšou u každého druhého komiksu od Arga. Jednou se jim něco pokazilo a lidi jsou na ně přehnaně toxičtí a už to vážně není vtipné.
  • Walome
    Walome mecenáš15.8.2020 16:27Béowulf
    Kolik chybí bublin?
  • SNUFKIN
    SNUFKIN14.8.2020 09:09Béowulf
    Ok, po tech kecech nize tedy hodnotim.