Ukázka
Ukázka
Ukázka
Koupit
Rabínův kocour je velmi svérázný tvor. Je členem rodiny alžírského rabína Sfara, dávného autorova předka, získal dar řeči, když sežral mluvícího papouška, a od té doby je pěkně prostořeký, břitce glosuje dění kolem sebe a drze polemizuje na nejrůznější témata – je to přeci židovský kocour. Sledujeme ho na jeho dobrodružných výpravách nejenom po střechách Alžíru 20. let minulého století, ale i do moderní kosmopolitní Paříže, s rabínovým bratrancem Malkou, králem lvů, mezi pouštní národy anebo do nitra Afriky s aškenázským ruským židem hledajícím africký Jeruzalém.

Autor skvěle zachycuje atmosféru doby, soužití židů, Arabů a francouzských katolíků, občas až překvapivě tolerantní, jindy o sebe křesající. Komiksy Joanna Sfara potěší nejen milovníky koček a židovského myšlení. Jsou plné slunce, barev, lehkosti a humoru – a také překvapivě hlubokých filosofických, etických i náboženských otázek.

Obsahuje příběhy:
Rabínův kocour #01: Bar micva
Rabínův kocour #02: Malka, král lvů
Rabínův kocour #03: Exodus
Rabínův kocour #04: Ráj na zemi
Rabínův kocour #05: Africký Jeruzalém

Souborné vydání prvních pěti alb alb (Le chat du Rabbin #01: La Bar-Mitsva, Le chat du Rabbin #02: Le Malka des Lions, Le chat du Rabbin #03: L'exode, Le chat du Rabbin #04: Le Paradis Terrestre, Le chat du Rabbin #05: Jérusalem d'Afrique) v jednom kompletním svazku.

Scénář
Joann Sfar
Art
Joann Sfar
Barvy
Brigitte Findakly
Obálka
Joann Sfar
Lettering
Františka Loubat Lachmanová
Překlad
Magdalena Křížová
Redakce
Juraj Horváth, Kateřina Vinšová
Žánry
humorný, ze života
ISBN/ISSN
978-80-7515-116-2 (Baobab)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
205 x 274 mm
Tisk
barevný
Váha
1288 g
Stran
296
Cena
920 Kč
Originál
Le chat du Rabbin #01: La Bar-Mitsva, Le chat du Rabbin #02: Le Malka des Lions, Le chat du Rabbin #03: L'exode, Le chat du Rabbin #04: Le Paradis Terrestre, Le chat du Rabbin #05: Jérusalem d'Afrique (Dargaud, 2002, 2003, 2005, 2006)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš30.12.2021 02:23Rabínův kocour 1–5
    „Povídá mi krrrásná Fatma, to je, pane, kláda! Zepředu i zezadu já to mám moc ráda! Já vzal to po alžírsku šmahem, ta pařížská kočka jen vrrrněla blahem.“

    Tohle je pro mě překvápko roku. Nádherně vyvedená bichle, vtipná, jemným humorem vytříbená. Zcela dle mého gusta.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš2.1.2021 16:12Rabínův kocour 1–5
    Bavily mě jen první dvě kapitoly. Zbytek mi přišel nudný a nezáživný. Do toho mě nezaujala kresba. Jsou to sice životní příběhy s nějakým poselstvím a smyslem, ale pro mě to byly jen příběhy, které mi někdo řekne a já si na to řeknu, hmm, ok, díky, že jsi mi to řekl a jde se dál. Jiná kultura a způsob její poznávání v tomto komiksu beru, ale ten způsob mě prostě nezaujal. Přišlo mi to na sílu a že nám to prostě autor musí za každou cenu ukázat a sdělit právě takhle. Když srovnám podobně laděné komiksy, tak tam to na sílu nevidím (ať už jde o Satrapi, Habibi, Mause, Sex a lži, nebo jiné). Hlavně mě to někdy od půlky začalo děsně nudit.
  • deefha
    deefha mecenáš30.12.2020 10:01Rabínův kocour 1–5
    Jakožto bezvěrce (a milovníka koček) mě kniha velice oslovila, což o ní myslím hodně vypovídá. Kocour má samozřejmě ve všem pravdu :-) Bavil jsem se opravdu dobře, ale s přibývajícími stránkami došlo i na vážnější témata, což nelze než ocenit. Po zaklapnutí knihy jsem měl neodbytný pocit, že si hned musím přečíst další pětici příběhů. Tak doufejme, že se tenhle soubor bude dobře prodávat a Baobab se rozhoupe k pokračování. A i kdyby ne, tak už tenhle masivní počin si zaslouží obrovskou pochvalu.
  • jankie
    jankie29.12.2020 19:05Rabínův kocour 1–5
    4,5* Za mne překvapení roku. Ale nejlepší je hned první díl, tak půl hvězdy dolů z maxima. Bavil jsem se i jako zarytý ateista ;-) Pokud časem vyjde další pětice, beru hned.
    Chtěl jsem připsat nějaké dobré hlášky, ale nakonec nebudu spoilerovat... sežeňte si knihu.
  • trudoš
    trudoš editor19.12.2020 14:21Rabínův kocour 1–5
    „Zlabjo, dcerunko, stal se zázrak: kocour promluvil.“
    „Jé, tati, to je báječné!“
    „To ano, ale je to i neštěstí.“
    „Jak to?“
    „V jednom kuse lže.“
    Joann Sfar má tu neodolatelnou schopnost udělat z absurdity příběh s myšlenkovým přesahem a to samé pak i obráceně. Rabínův kocour tak představuje skvostného průvodce židovským náboženstvím a mentalitou, které stejnou měrou vyzdvihuje, jako shazuje – ostatně stejným způsobem si bere na paškál zaslepený fanatismus jakékoliv víry. Není to však pouze o tom, že by se tu od první strany filozofovalo, protože mluvící kocour tuhle snahu výrazně znesnadňuje. Každý z pěti příběhů pojednává o něčem trochu jiném a někdy je z toho člověku do pláče, častěji však spíš do smíchu, což je ovlivněno i rozevlátým stylem kresby. Celé to stojí na postavách, které se postupně představují a vy je s každým dalším dílem milujete víc a víc. Přičemž svých pět minut slávy se zde také dostane slavné ikoně frankofonního komiksu, která je zrovna na své reportážní cestě Kongem.
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš22.10.2020 12:26Rabínův kocour 1–5
    Parádní spirituální cesta vyprávěná pohledem rabínova kocoura. Sfarova kresba je jako obvykle super. Jsem moc rád, že Baobab vydal rovnou 5 dílů v nádherné kvalitě a doufám, že nakonec dojde i k vydání další pětice.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin19.10.2020 23:36Rabínův kocour 1–5
    Velká poklona Baobabu, že se této série ujal a vydal souborné vydání. Jaké to pro mě však překvapení, že Le Chat du Rabbin má momentálně devět dílů!

    Mluvícího kocoura jsem si zamiloval už před lety, kdy jsme mohli v ČR přičichnout k prvním dvěma dílům. Návrat k těmto příběhům byl příjemný. Je to neskutečně mile vyprávěný komiks, kterému jeho rozháraná Sfarova kresba stejně jako rozháraný lettering (zde poklona i Františce Loubat) nesmírně sluší. Co mě však mnohem více nežli stejně rozháraný příběh baví, jsou dialogy, ať už humorné nedůležité rozhovory, nebo - a hlavně - náboženské disputace vedené hlavními hrdiny. To celý komiks spolu s všudypřítomným vtipem povyšuje na zcela unikátní dílo. Postupem času jsem však dostával pocit, jako by série ztrácela lehounce dech a ztratila se v nekončícím konvenčním dobrodružství. Snaha vymezit se vůči rasismu a fanatismu je jistě obecně chvályhodná, ale občas jsem cítil jakousi umělost toho všeho. Ale kdoví, jaké jsou další knihy, třeba se jich někdy dočkám(e) i v češtině.

    Celkový dojem: 80%
1341