Ukázka
Ukázka
Ukázka
Koupit
Čtvrtý díl série úspěšných komiksových vzpomínek Jednou budeš Arab francouzského kreslíře Riada Sattoufa přináší další porci dobrodružství, které zažívá malý blonďatý hrdina Rijád na Blízkém východě a ve Francii na přelomu 80. a 90. let minulého století. Vedle humorných i vážných scén ze života Rijádovy rodiny a každodenního života Syřanů žijících pod vládou diktátora háfize al-Asada tentokrát autor na stranách knihy rozehrává i skutečnou rodinnou tragédii.

Scénář
Riad Sattouf
Art
Riad Sattouf
Barvy
Riad Sattouf
Lettering
Jakub Plachý, Klára Zahrádková
Překlad
Jan Machonin
Redakce
Jan Čumlivski, Štěpán Macháček, Hana Zahradníčková
Žánry
autobiografie
ISBN/ISSN
978-80-7515-113-1 (Baobab)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
170 x 240 mm
Tisk
barevný
Váha
926 g
Stran
288
Cena
550 Kč
Originál
L'arabe du futur 4: Une jeunesse au Moyen-Orient (1987-1992) (Allary Éditions, 2018)
  • Fort
    Velmi kvalitní pokračování příběhu malého Riada, obklopen mnoha různorodými kulturními zvyklostmi, které se přesouvá více do Francie. Zakončení knihy budí velké očekávaní od pátého dílu.
  • salamandr
    Těžko hodnotit neb jde o část velkého příběhu, nicméně jak píší jiní je tu méně arabského světa a více Francie. Upřímně roztříštěnost Riadova života je šílenám pár měsíců ve Francii, pak Sírie a tak stáel dokola. Život v Sírii je pro něj v této knize již nepředstavitelný a tráví co nejvíce času s matkou, otec se čím dál více projevuje jako schyzofrenik a zakončení knihy jsem očekával, neb otec je prostě blázen. Už, aby tu byl 5tý díl! Btw pěkný rozhovor s autorem: https://arabcomixproject.weebly.com/riad-sattouf-arab-of-the-future.html
  • Netorack
    Pokračujeme na vysoké úrovni, sice oproti předchozím dílům trochu ubylo Sýrie a máme tady více Francie, takže ten střet kultur není tak očividný a všudypřítomný, ale nové dějové linky mou pozornost udržely přes celý bezmála dvojnásobný rozsah čtvrté knihy. Ty strasti malého Rijáda jsou zase trochu jiné, trochu puberťáčtější a možná (pro mě) i trochu více uchopitelné než ty dětské WTF zážitky ze Sýrie a Libye. A cliffhanger na konci je zatím nejpeckovější, moc se těším na pátý díl.
  • George Walker Bush
    Další exkurz do neuvěřitelného a pro nás těžko uchopitelného arabského světa plného náboženství (a pověr), šovinismu, rasismu, antisemitismu... ale svět není černobílý, rasisté jsou i mezi Francouzi, všichni Arabové nejsou hloupí radikálové atd. Opět musím zcela odmítnout cyboyovy podivné námitky z předchozích dílů, že nám komiks něco podsouvá. To je od počátku totální nonsens. Tato drsná, ale bezesporu zajímavá a v lecčems půvabná pentalogie pouze reflektuje životní zkušensot autora. A mě baví; tento díl snad nejvíce ze všech. Přestože se dostávám během četby do depky.

    Celkový dojem: 90%
1911