Ukázka
Ukázka
Ukázka
Koupit
Představte si realitu, v níž nejmocnější superbytost celého světa nevyrostla v kansaském Smallville – a dokonce ani v Americe…

Superman: Rudá hvězda je svěžím vyprávěním z paranoidních dob studené války. V srdci Sovětského svazu přistává vesmírná loď přivážející na palubě maličké dítě. Chlapec je vychován v zemědělském družstvu, vyroste z něj symbol všeho sovětského lidu, v padesátých letech vstoupí ve známost jako Superman a celý svět změní takřka k nepoznání... Jenže se ocitá na druhé straně barikády než Batman, Lex Luthor a mnozí jiní staří známí.

Obsahuje sešity série Superman: Red Son #1-3 (duben 2003 - srpen 2003)

Scénář
Mark Millar
Art
Dave Johnson (JØHNSØN), Kilian Plunkett
Ink
Andrew Robinson, Walden Wong
Barvy
Paul Mounts
Obálka
Dave Johnson (JØHNSØN), Kilian Plunkett
Lettering
Petr Suchý
Překlad
Martina Dari Antonínová
Redakce
Mirka Jarotková, Jiří Pavlovský
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-80-7595-398-8 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
170 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
720 g
Stran
168
Cena
499 Kč
Originál
Superman: Red Son (DC Comics, 2004)
Varianty
Superman: Rudá hvězda (2. vydání) (2020)
Superman: Rudá hvězda (2012)
  • Palebras
    Superman: Rudá hvězda je zcela určitě jedním z nejlepších alternativních příběhů jaký jsem kdy četl. Už vůbec samotná idea, že Superman skončí v zemědělském družstvu kdesi na Ukrajině je z mého pohledu naprosto skvělá a ono se hlavně Millarovi podařilo tuto ideu také transformovat ve zcela unikátní dílo, které má prakticky vše, co by jste od skvělého komiksu očekávali. Už na samém začátku čtení jsem si říkal, jak by bylo skvělé vidět i Batmana v této alternativní realitě a ono prásk ho a Batman byl na scéně v naprosto přesně padnoucí ušance a začal celému režimu pěkně zatápět. Do toho všeho zasáhli další verze dobrých či záporných superhrdinů a to co se zpočátku jevilo jako příběh Supermana hájící pouze zájmy svého domovského Sovětského svazu se změnilo v konflikt daleko větších rozměrů. Mark Millar zde hýřil obrovským množstvím nápadů a vše zvládl zakomponovat s takovou precizností až jsem pomalu ale jistě začal smekat klobouček. Kresba výborně sekundovala scénáři a perfektně vykreslovala syrovost SSSR včetně jednotlivých megalomanských střetnutí či pouhých přehlídek plných soudruhů a soudružek. Superman: Rudá hvězda mě opravdu dokázal posadit na prdel a to i díky skvělému zakončení, které bylo jen pouhou rudou třešničkou na závěr této famózní Millarovy vize.
  • Sagikkun
    Lehce jsem se bál, že to bude propaganda ve stylu "sovětský Superman je největší zlo, dobrá Amerika zachrání svět" avšak tyto obavy byly zahnány již v samotné předmluvě. Miller pochopil a zpracoval Supermana na jedničku. Je vážně jedno, kam by tenkrát spadl, ať už do Ameriky, Ruska, Afriky, Japonska... vždycky to bude starý dobrý Superman se svými ideály, kterými by se zkrátka snažil lidem pomoct. Jen by se lehce lišila cesta k dosažení těchto ideálů, a na tom je postavená Rudá hvězda. Ukazuje zde klady a zápory nejen komunismu, ale i kapitalismu (resp. Ameriky), a vyhání je do extrémů (několikrát jsem přemýšlel, zda-li příběh sloužil jako inspirace pro Injustice). Zároveň zde Miller chytře zakomponuje nejrůznější varianty známých hrdinů a padouchů tak, aby to celé zapadalo a pro příběh dávalo naprostý smysl. Do toho všeho přidejte úchvatnou kresbu a máte něco, co funguje nejen jako našlapaný DC Elseworld, na který je radost se dívat a číst; ale i sociální kritiku, která donutí k zamyšlení.
  • DANT3_
    DANT3_23.3.2022 00:17Superman: Rudá hvězda
    Za mě jeden z nejlepších alternativních komiksů vůbec .. úžasný děj či by se stalo , kdyby Supermanova loď spadla do SSSR
  • MignolaMoore
    MignolaMoore10.2.2021 12:00Superman: Rudá hvězda
    Není to mistrovský Old Man Logan, ale tahle variace na sovětského Supermana mě bavila. Sám o sobě supermanovské komiksy neznám, a po tomhle jsem šáhl právě kvůli originálnímu námětu, a s klidem můžu říct, že mě děj nezklamal. Miller bravurně zvládá míchání postav a zakomponování Supermamana do stalinistického režimu mi sedlo v každém momentu příběhu. Supermanova proměna z nestraníka na politicko/totalitní zvíře byla logická a právě zadrnkání na totalitní vidinu z pohledu právě Supermana mi přijde jako výborný námět ke zpracování. Ať už je to Injustice, nebo právě Rudá hvězda. Superman je prostě nebezpečná osoba, a vždy mi přišel z DC světa jako právě nejlíp zmanipulovatelný charakter.
  • Matthew
    Alternativní verze příběhů jsou určitě mnohem lepší než ty hlavní. Nemusí se držet mantinelů a dělají si co chtějí. Je fajn, že Superkomouš je trochu zmrd a nevadí mu ani, že se z lidí dělají tupá zombie. Hlavně ať je vše v zájmu strany (tedy mě :-D). Oni vlastně všichni komoušverze hrdinů jsou solidní magoři. Že jo Batmane?! Super příběh a zejména závěr je chutná třešinka na dortu.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš7.12.2020 07:28Superman: Rudá hvězda (2. vydání)
    Ak by bežný komiksový scenárista mal napísať alternatívny príbeh, v ktorom Superman vyrastal na ukrajinskom družstve (!!!), skončilo by sa to ako nechcený vtip. U Marka Millara je to však šikovný východiskový bod pre zaujímavý, originálny a vzrušujúci dej, ktorý síce ku koncu trošku zbytočne zakčnieva, ale nie je to až tak hrozné, ako v niektorých iných príbehoch, to po prvé. A po druhé – oveľa dôležitejšia, než akcia, je vo finále miesto, do ktorého sa scenár vydáva. To miesto je dosť prekvapivé. Vlastne je veľmi prekvapivé. Viac v mojej recenzii: https://www.fandom.sk/clanok/recenzia-superman-ruda-hvezda-komiks
  • Spacecore
    Spacecore30.11.2020 15:22Superman: Rudá hvězda
    Geniální komiks! Po letech jsem si ho zopáknul ve formě záchodového čtení a bavilo mě to ještě víc! Vše promakané, základní premisa je dotáhnutá, politický kontext zde hraje zásadní roli a vypovídá dost i o nás jako společnosti a Millar to celý píše s láskou. Baví mě i konec, ten má grády a dodává tomu všemu větší univerzální rozsah. Baví mě kresba, ta k tomu všemu sedí.
  • faster86
    Ony příběhy Supermana stojí většinou za vyližprdel. Ale tohle je něco uplně jijého. Nápad perfektní, scénář má dobrý začátek, prostředek i konec. Tady není asi co vytknout.
  • honza2457
    Kniha je od nápadu, přes příběh a kresbu až po provedení naprosto skvělá. Jediná kaňka na to celém je mírné zklamání z konce, který mě úplně nesedl. To, ale vůbec nic nemění na celkovém nadšení, dokonce jsem se několikrát v knize vracel abych si danou část zopakoval. Vůbec bych se nezlobil kdyby kniha měla o pár stránek víc.
  • karl173
    karl173 mecenáš3.5.2020 14:09Superman: Rudá hvězda
    Samozřejmě název samotný a celý nápad Marka Millara je zajímavý, ale k tomu je třeba přidat mnohem víc, aby z toho byl skvělý komiks. Naštěstí Millar na to jde dobře a pohledem, který jde poměrně ze široka, ale zároveň ne tak moc, aby se z toho stala nepřehledná splácanina postavená na jediné myšlence. Bohužel jedna kniha se v určitých událostech nemůže příliš moc hrabat, a tak v některých momentech dochází ke zkratovitosti.
    Kresba je přehledná s hezky poskládanými panely a nemám nic konkrétního co bych vytkl. Jen si myslím, že by se zde hodila nějaká originálnější kresba, která by ještě více zdůraznila jiný pohled na Supermana.
    Celkově jsem ale spokojený a jsem rád, že jsem si mohl tento komiks přečíst. Nicméně k dokonalosti mi něco chybělo. Možná je to i tím, že se až tolik nevyžívám v alternativních realitách, které dost často změní jen pár věcí a jinak se jede ve stejném duchu. Možná by tomu pomohlo více sešitů, ale těžko říct. Millar si každopádně zaslouží pochvalu. 4*
  • Norri
    Norri mecenáš10.1.2020 07:48Superman: Rudá hvězda
    Už samotný nápad, že by loď se Supermanem spadla do Sovětského svazu je úžasný. Millar s tím nápadem dobře pracuje a rozvádí ho. Neubránil se ale určité nekonzistenci v Supermanových morálních zásadách a to je škoda. To by se ten příběh musel ubírat jinudy. Stejně tak mě moc nepotěšilo konečné vyvrcholení celé rivality mezi Supermanem a Luthorem, respektive mezi SSSR a USA, a vysvětlení toho, kdo za finální krizi může. To mi tam vůbec nesedělo a celý příběh to degradovalo. Úplný závěr je pak zajímavou úvahou. Těšil jsem se na to, ale nakonec nejsem tak nadšený, jak jsem očekával, že budu. Někdy při dalším čtení to možná ocením více.
  • Fimi
    Fimi mecenáš14.5.2019 08:24Superman: Rudá hvězda
    Nevím proč ale sólo Superman se mi líbí nejvíce ten alternativní... skutečně dobré
  • RaggamuffinSVK
    RaggamuffinSVK10.5.2019 12:06Superman: Rudá hvězda
    Na Rudú hvězdu som si robil zálusk hádam päť rokov, od kedy som prvýkrát videl obal a prečítal si, o čom príbeh vlastne je. Keď sa mi konečne dostal do rúk, absolútne ma odrovnalo spracovanie knihy a hlavne jej obal. K samotnému deju nemám výhrady, až na jeho koniec. Respektíve celá tretia časť mi prišla akoby iná, písaná narýchlo, nech sa to už ukončí, pričom si myslím, že sa z toho dalo vyťažiť viac. Kresba je veľmi pekná a za dizajn známych superhrdinov odetých v alternatívnych kostýmoch si jednoznačne zaslúži veľké plus. Zaujímavá je aj kritika celej studenej vojny a prístupu USA, kedy označia za nepriateľa všetko, čo na sebe nemá pásy a hviezdičky (nie že by druhá strana nebola rovnaká).
  • Tyfus
    Tyfus2.4.2019 21:54Superman: Rudá hvězda
    První Superman v češtině, který se mi líbil! Sháněl jsem ho dlouho a stálo to za to!
  • Peppa
    Peppa25.8.2018 22:49Superman: Rudá hvězda
    fakt dobrej superman
  • daon
    daon12.5.2018 23:20Superman: Rudá hvězda
    Asi ten najlepsi Superman vobec a cuduj sa svete, nie je z USA!
  • Hunter
    Hunter6.5.2018 02:54Superman: Rudá hvězda
    Jeden z nejlepších DC komiksů co tu vyšly. Parádní příběh z alternativní reality. Vřele doporučuji je to fakt dost nadprůměrná Supermanovská věc.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš30.3.2018 21:35Superman: Rudá hvězda
    No páni!!! Co to jako je? Jak to mám sakra brát, natož hodnotit. To prostě nejde. Je to strašně ujeté a výstřední, někdo by řekl až úchylné. Jenomže ono je to skvělé a výborně zpracované. Kresba mě moc nechytla, ale jinak to nebylo nic strašného. Přečíst se to každopádně dá. Narážky na socialismus jsou fakt trefné a Millar vystihl podstatu Supermana i coby člena Politbyra. On je prostě dobrák, ale stačí změnit zázemí a můžete si s ním dělat v podstatě co chcete. Luthor co by spasitel a předzvěst budoucího Kryptonu...WTF...?! Batman s ušankou....seriously.... Superman se srpem a kladivem, Lana Langová jako členka družstva čekající ve frontě na jídlo.... to už je prostě moc. Ale co, je to skvělá jízda, pobaví a zároveň trochu donutí se zamyslet. Když ono to do sebe tak výborně zapadá, že nelze jinak než tleskat a to ve stoje. Celý příběh je dobře postavený a graduje, do toho graduje po etapách. Tři kapitoly, tři etapy dějin lidstva. Každá má jiný projev a jiný ráz a v každé se řeší věci jinak. Superman, Batman a Wonder Woman zde nechybí, ale jsou jiní. Ujetí, jiní, ale celkem vzato skvělí. Skvělý příběh a skvělá prča. Hlavně je prča sledovat lidi v metru, když jsem to četl a přitom obálku nechal doma. Srp a kladivo bijící na každého cestujícího do očí muselo zanechat v těchto lidech pěkné pohoršení. A to je tzv. problém s tímto komiksem, jak ho brát a jak k němu přistupovat. Je to parodie, je to na vážno, má to šokovat, má to pobuřovat, má to pobavit. No, není to nakonec jedno...
  • Ter
    Ter28.8.2017 21:47Superman: Rudá hvězda
    Super!
  • Luigim
    Luigim27.7.2017 20:35Superman: Rudá hvězda
    Osobně jsem velmi spokojený. Není to příběh u kterého se nepřmýšlí. Tady člověk musí brát širší souvislosti. Je to úchvatně nadčasové na dobu kdy to bylo vytvořeno. Kresbě se nedá nic vytknout. Batman to byl týpek s ušankou a batarangy s matkami. Hodně jsem se u něj bavil jen tím jeho soviet vzhledem:-). Možná, že z příběhu by šlo vymačkat ještě více, ale lepší toto než nějaká hloupá karikatura parodie! Tohle je jeden z nejlepších komiksů o suprákovi! A trouám sí říci i klenot. Jinak vazba knihy je perfektní a obálka se zlatou ražbou srpu a kladiva? Sedí to jak zadek na hrnec. Promyšlené od začátku do konce. Děkuji autorům a děkuji za české vydání.
  • 3DD!3
    3DD!318.7.2016 11:02Superman: Rudá hvězda
    Lahůdkové čtení. Superman, který spadl v roce 1938 někam na Ukrajinu má mnohem větší grády než ten náš starý známý. Tentokrát, nejdříve jako Stalinova pravá ruka a následně i president Sovětského svazu, srovnává lidstvo podle svého nejlepšího vědomí a svědomí (komu se to nelíbí, tomu se vymaže mozek). Čert vem nezasahování. Vzniká tak Orwelovská reflexe, pracující na komunistickém modelu. Každý z těch tří příběhů, které kniha obsahuje, má něco do sebe jak z hlediska politického zhodnocení dob minulých (i současných) tak z hlediska čiré nerdovské zábavy, kde staví proti sobě soudruha Supermana, Batmana s ušankou nebo fanatického pilota Green Lantherna. Luthor v Rudé hvězdě má ke klasickému záporákovi hodně daleko a v závěrečném příběhu ho nemůžete nemít rádi. Poslední stránky jsou pak mistrovským zakončením, tohohle výletu do alternativní reality. Před Millarem smekám a ta kresba je pastvou pro oči.
  • DankoKonik
    DankoKonik mecenáš3.7.2016 12:38Superman: Rudá hvězda
    vizuál - 5/5
    príbeh - 2/5 - čakal som paródiu, ale je to superhrdinský blábol
  • J.T.honza
    J.T.honza20.3.2016 11:10Superman: Rudá hvězda
    Mé očekávání byla velká a Rudá hvězda je naplnila. Velmi inteligentní čtení a spolu s Utajeným počátkem zatím to nejlepší, co u nás se Supermanem česky vyšlo.
  • trudoš
    trudoš editor1.1.2016 01:20Superman: Rudá hvězda
    Nemůžu se zbavit dojmu, že v tomhle komiksu se Mark Millar nějak zapomněl utrhnout z řetězu. Místo megalomanských soubojů Ivana s velkým S na prsou, jenž zadupává do země kapitalisticko-imperialistické žrouty, jsem dostal lehce filozofický komiks na téma demokracie vs. komunismus - výhody a zápory. Solidní, ale nic nového pod sluncem, jen zaběhnuté myšlenky a fráze.
    Přitom nápad na Rudého Supermana je boží, ovšem nepřijde mi, že by autor zcela využil nabízené možnosti. Příběh je lineární, dlouhý a bez nějakých výrazných zvratů - jasně, objeví se různí soupeři, ale jsou vždy na hlavu poraženi, aniž by měl čtenář pocit, že Supermanovi skutečně něco hrozilo (z tohoto portfolia je pak obzvláště výborný souboj s ruským anarchistou Batmanem). Závěrečná třešnička na dortu, která všechno dostane do trochu jiného světla, je báječná, a jen díky tomu si příběh jako celek u mě nakonec vylepšil renomé. Přesto se pocit absolutního nadšení nedostavil.
  • louza
    louza1.5.2015 17:28Superman: Rudá hvězda
    Přes rozpačitý začátek a diametrálně jiná očekávání Millar nakonec stejně přesvědčil. Stejně jako celá kniha je i závěrečná pointa geniálním twistem což dělá z díla ucelený monolit s perfektně propracovanou hlavou i patou. Nejde jen o supermana, ale i o další hvězdy DC vesmíru, které tu dostávájí čestné role nezapírající jejich původního ducha. Výtečná poklona komiksové legendě a zároveň jedno z nejlepších what if jaké v jeho moderním věku vzniklo.
  • Final
    Final mecenáš29.12.2014 17:25Superman: Rudá hvězda
    První Supermanovský komiks, který jsem si pořídil do sbírky. Důvodem bylo především jméno scénáristy a velmi kladné hodnocení v db. Po přečtení naprostá spokojenost. Škoda, že další u nás vydané komiksy muže z oceli zdá se nedosahují takových kvalit (Morrison opravdu nezaujal), takže zůstane v mé sbírce asi osamocen. Hodnotím 93%.
  • jh666
    jh6667.12.2014 17:49Superman: Rudá hvězda
    První Superman, kterého jsem přečetl a hluboce se klaním. Tahle kniha není jen skvělý komiks, ale mistrovské dílo jak po stránce literární, tak po stránce výtvarné. Navíc to má jeden z nejlepších konců, jaký jsem kdy viděl.
  • sedw
    sedw27.9.2014 00:28Superman: Rudá hvězda
    Mé první setkání se Supermanem a hned naprostá spokojenost. Premisa příběhu mě velmi zaujala a musím říct, že její realizace se podařila na jedničku. Příběh mě z počátku uplně nebavil, ale s přibývajícími stránkami byl stále lepší a lepší a vše gradovalo až do, pro mě bezchybného, finále. Kresba výborně sloužila příběhu a ač ničím extra nevynikala, byl jsem s ní naprosto spokojený. Za mě tedy maximum a příště mě již čeká klasický Superman, který snad bude stejně zábavný.
  • kaylin
    kaylin9.6.2013 17:47Superman: Rudá hvězda
    "Superman: Rudá hvězda" je prostě dobrý komiks, což vám v úvodníku potvrdí i Tom DeSanto, dlouholetý komiksový fanoušek, a jen tak mimochodem i filmový scénárista. Mark Millar vytvořil úžasnou vizi, kterou bortí jen její konec, který je překvapivý, ale možná až zbytečně moc. Tahle smyčka není úplně pěkná, i když rozhodně jsou zde zajímavé nápady, kterými k ní došel. Obecně celý komiks je prodchnut skvělými nápady a narážkami, kdy některé si přece jen užijete při hlubší znalosti DC universa. Požitek z komiksu však budete mít i jako začátečníci, i když je pravda, že číst ho tak po dvacítce je asi přínosnější než v mladším věku. Na závěr ještě dodám, že na konci knihy je i skvělá bonusová galerie, kde jsou i výborné nepoužité návrhy Dava Johnsona, Kiliana Plunketta, ale také skvělého Alexe Rosse. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/06/120-superman-ruda-hvezda-85.html
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš7.3.2013 19:24Superman: Rudá hvězda
    „Po prezidentských volbách Brainiac spočetl, že v České republice žije téměř deset milionů komunistů. Hned jsem to zkontroloval. Měl pravdu.“ (i Superman si všiml, že něco není v pořádku)

    Tady zase padla spousta cizokrajných výrazů a Orwell lítal vzduchem, že se nestačil divit, ale (ne)jednoznačný záměr autora zcela pochytil pouze komentátor Josh. Co dodat, Mark Millar je borec, který klasickou látku přetavil v ryze absurdní, ale tuze zábavnou kokotinu s jemným přesahem. Jeden z nejlepších Elseworlds příběhů.

    Fry: Ty seš taky takový náš Bizardo :)

    A díky Martine D. Antoníne, konečně jste rozseknul tu palčivou otázku, kvůli které mnozí neměli klidné spaní :)
  • Martin D. Antonín
    Martin D. Antonín28.2.2013 17:48Superman: Rudá hvězda
    Vím, že už je to asi naprosto pasé, ale ještě k tomu názvu, proč Rudá hvězda:

    Původní název je slovní hříčka. Red Son se v angličtině vyslovuje stejně jako Red Sun - rudé slunce (tedy i rudá hvězda). A v komiksu se s tím poměrně dost operuje - názvy kapitol, celkové vyznění příběhu, rudé slunce Kryptonu vs. žluté pozemské. Dalo by se např. říct, že jde o příchod rudého kryptonského slunce na Zemi.

    Mimochodem, Syn sovětů byl jedním z uvažovaných názvů, stejně jako třeba Syn rudé hvězdy.

    Jistě, ten význam "rudý syn" se tím ztratil. Jenže o něco z toho všeho se prostě přijít muselo ((son dokonce znamená i dělník, tedy syn země... opravdu to byla noční můra)) - a po dlouhém hledání nám Rudá hvězda přišla zkrátka nejhezčí. (A teď už vidíte, že to nebylo svévolné, jde o překlad VÝZNAMU původního názvu.)

    No, škoda, že jsem to tu objevil až teď - ale možná je dobře, že jsem se tu s nikým nehádal. :)
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš16.1.2013 08:12Superman: Rudá hvězda
    Pro mě osobně je škoda, že do toho nakonec víc nekecal Alex Ross, protože jeho skici jsou naprosto boží a Superman by byl daleko hustější věnkovan (vůbec tam mohlo bejt trošku víc retrospektivy a víc života obyčejných lidí abychom si užili kšandy a erteple), ale je to dobrý, kresba je pěkná a scénář slušnej. Lex Luthor je genius a neskutečnej arogantní kokot, kterej si dal za životní cíl zničení Supermana. Celej konec a vůbec koncová zápletka mi v základu nepřišli zlé, ale je tady na mě moc nedotažeností. Vůbec jsem měl pocit, že to mělo být dvojnásobně tlustlé a k filozofii ještě přitlačit na větším vykreslení postav. Jo a Superman mohl bejt víc ruskej a né amík v ruskym obleku, ale počin je to skvělej a nápad naprosto bombastickej. Užil jsem si Batmana v ušance i Wonder Woman i Green Lanterna...Přesto jsem se nemohl ubránit lehounkému zklamání, protože ačkoliv je to výbornej komiks, moje hlavička si vykonstruovala daleko epičtější příběh s daleko ruštějším Supermanem který po lidech metá matrjošky. Jo a překlad Rudá Hvězda je super.
  • Syndrom
    Syndrom8.1.2013 14:58Superman: Rudá hvězda
    Méně politické angažovanosti a historických odkazů, zato více filozofie. Art Deco a spektakulární akce i rozměr. Extremizace, maximalizace zápletek a hrdinských atributů
  • Josh
    Josh27.12.2012 22:09Superman: Rudá hvězda
    Spíš než, že by Millar nepochopil Stalina, mi přijde, že tady někteří nechápou ironii:)) Tou je totiž tohle dílo prodchnuté od začátku až po (dle mého) geniální konec (s neméně skvělou alternativou).

    Spoustakrát jsem se musel pousmát, narážky na známé postavy a události jsou všudypřítomné, jen je to celé jaksi naruby. Nixon by mohl vyprávět:)) Nic není černobílé, charaktery se zde nedělí do kolonek záporák/hrdina. Superman, Batman i Lex Luthor jsou neústupní fanatici. Každý má svojí pravdu, každý k jejímu prosazování užívá nepřiměřených prostředků.

    Orwellovskou atmosféru jsem pociťoval jen místy, ale nijak mi nescházela. Děj sledujeme ze Supermanovy perspektivy a on negativní stránku svého konání příliš nevnímá.

    Kresba je krásná, nápaditá, přehledná. Akorát při listování bonusovým skicákem Alexe Rosse se člověk neubrání pocitům, že by to s jeho nostalgickými ilustracemi bylo možná ještě lepší a že by i ta pochmurná realita utopické/dystopické společnosti byla hmatatelnější.

    Celkově se jedná o velmi osvěžující pohled na největší legendy žánru.

  • Pafnuc
    Pafnuc25.10.2012 18:15Superman: Rudá hvězda
    Ten konec, to je ovšem tragédie.
  • Kapis
    Kapis mecenáš31.8.2012 09:23Superman: Rudá hvězda
    No, hmm....není to špatné, ale čekal jsem teda mnohem více. Myslím, že potenciál tohoto originálního nápadu nebyl využit ani z 30%. Orwellovská atmosféra v tom není bohužel ani za mák - i když tu byly obrovské možnosti jak ji rozprostřít nad sovětským impériem - ale to by se musel děj nebo aspoň některá z jeho linek odehrávat z pohledu obyčejného občana. Těžko popisovat děsivou totalitu a kompletní špiclování veškerých aspektů lidského konání (což vidíme, v rámci boje proti "terrorismu", čím dál dokonaleji den za dnem zavádět ve "svobodné" Americe a postupně v celém světě) z pohledu vládnoucí gatnitury, která tato opatření aplikuje. Naopak čtenář získává dojem, že tak to je správně a že to je v jeho zájmu. Takže na Orwella zapomeňme, Superman je sice sovět, ale někde vzadu v duši a genomu je to přece jenom správnej amík, takže panuje spravedlivě, bez represí a válek a i když všechno slyší a vidí, lidé se mají jak prasata v žitě a na nic si nestěžují. Nakonec to Amerika samosebou všechno zachrání a vykutí, protože tak to přece je, je paradigmaticky jasné, kdo je hodný, kdo špatný a tak to i docela očekávaně dopadne. Kniha má klesající tendenci a i když Millar si asi cosi nastudoval, zpod americké pokličky se nedostal, tak sovětská WW používá jednotky v mílích apod. O tom, že se naše mateřská hvězda změní v Rudého obra víme už teď, pokud Luther vyřešil "všechny problémy", asi by toto přední mozky řešili kapku dřív, no nic, pro mne je to velké rozladění, i když samo o sobě bez těch PR keců by to asi mohlo fungovat, to je tak, když je člověk na něco natěšený......marné
  • choze
    choze9.7.2012 15:16Superman: Rudá hvězda
    Pecka. Kdo by to byl řek, že si Millar se Supermanem poradí líp než Moore, viz. Co se stalo s Mužem zítřka? Skvělý námět rozpracovaný do epické, promakané, nápadité a emotivní knihy. Millar se s tím nemaže a suverénně žongluje se supermanovským univerzem, zásobuje podněty k zamyšlení i ikonickou akcí a postavám dává fest zabrat. Luxusní finále a na úplný závěr husarský veletoč se supermanovskou mytologií.
  • Azalin
    Azalin mecenáš24.6.2012 17:59Superman: Rudá hvězda
    G.W.B.: S tím Stalinem, že vypadá jako dobrácký strýček, to jsem si říkal při četbě taky. Millar holt asi ve škole nedával pozor a četl si pod lavicí komiksy.
  • goldschmidchen
    goldschmidchen24.6.2012 17:52Superman: Rudá hvězda
    Jeden z nadprůměrných komiksů, které u nás v České republice vyšly. "Superman: Co se stalo s Mužem zítřka?", "Superman pro zítřek 1+2" jsou proti tomu slabé vývary...
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin23.6.2012 16:09Superman: Rudá hvězda
    Chm. Tak tedy slibovaného Kafky či "ostré společenské kritiky" jsem se skutečně nedočkal. Já ty předmluvy asi opravdu přestanu číst, ušetřím se tak před mnohým duševním trápením. Nakonec je to jen taková komiksová karnevalová hříčka, kdy, jak dříve bývalo zvykem, je všechno naruby a obráceně. Superman v Sovětském svazu je roztomilý nápad, ale tak mě vlastně napadá, že v Rusku je už jeden zcela reálně a momentálně sedí opět v Kremlu. Má černý pásek v judu, vládne milionům lidí, spravuje ekonomiku i vojsko, hasí lesní požáry, loví medvědy a nalézá ztracené archeologické poklady.

    Ale zpět ke knize. Obecně nejsem fanoušek alternativních historií, ledaže by se vážně vyvedla (za všechny mě napadá kniha Phil K. Dicka - Muž z vysokého zámku), a ani soudruh Superman mě v tomto ohledu kdovíjak nepřesvědčil. Jakmile se jednou autor pustí do podobného podniku, měl by vědět, že nápad není všechno, pak se totiž musí všechno dělat dvojnásob poctivě. i kdybych měl pak Millarovi odpustit všechny chyby, jednu mu neodpustím. Mám pocit, že absolutně zmrvil a nepochopil postavu Josifa Stalina (i když ano, přiznávám, on se pochopit vlastně plně nedá). Spolu s nevyvedenou kresbou působí tato tajuplná komunistická arcikreatura jako dobromyslný strýček ministr Jan Kalvoda z raných 90. let.

    Krom výše zmíněných motivů jsem se nedočkal ani žádného Orwella (kterého zmiňuje např. Killingjoke) - domnívám se, že z něho v knize neprosakuje ani zbla. Ale to je obecně problém komiksu jakožto žánru. Ačkoli má téma ohromný potenciál řešit hluboké problémy, tak stejně vyjdou nakonec do ztracena, neboť příběh je podřízen akci a monumentálnosti, případné úvahy podřízeny zkratce a atmosféra zahlušena kresbou. Netvrdím, že se kresba nepovedla, cítím z ní tu snahu o vyjádření sovětské estetiky, ale výsledkem je někdy spíše divnost a prazvláštní barevnost.

    Musím uznat, že Millar do komiksu celkem duchaplně zakomponoval jiné postavy z DC univerza, což podle mého většina autorů neumí. Různé narážky a reminiscence se povedly. Obecně je ale přes veškerou mou kritiku tenhle komiks dost čtivý, příběh propracovaný a musím upřímně říct, že jsem se nenudil. Jen vždycky čekám něco víc, což prostě od tohoto typu komiksu asi nemůžu.

    Celkový dojem: 70%
  • Killingjoke
    Killingjoke mecenáš14.6.2012 10:27Superman: Rudá hvězda
    Bravo! Konečně Superman, který opravdu stojí za to a nejvíc paradoxní na tom je, že se jedná o alternativu klasického "Muže z oceli" . Dějová linka ve mne často evokovala slavné romány "Otčina" nebo "Archangelsk" od Roberta Harrise, "1984" George Orwella nebo "Mechanický pomeranč" Anthonyho Burgesse, což jsou všechno mé oblíbené knihy. U mě tedy plus navíc. Tímto jsem však nechtěl naznačit, že by Millar tyto knihy nějak vykrádal. Spíše naopak, vzal si z nich to nejlepší, rozšířil o spoustu vlastních nápadů a zasadil do superhrdinského světa, který v jeho podání opravdu není plný nadlidí v kostýmech pastelových barev a plochých nezlomných mravních zásad.

    Superman v Millarově podání je sice tak trochu ten samý idealista a lidumil jako v klasické verzi, ale přesto zcela odlišný. Millar nabízí dekonstrukci jeho povahy a ukazuje jak tenká může být hranice mezi "chránit" a "ovládat". Dokazuje, že ani neprůstřelný mimozemšťan není odolný vůči vlivům doby, systému a okolního světa. Ani ty nejlepší úmysly nemusí být vždy nutně tím nejlepším řešením.

    Hodně se mi líbilo podání Lexe Luthora, který na mne tentokrát působil opravdu jako člověk, kterého je nutno respektovat a obávat se jej. Výborné jsou i další postavy jako třeba Batman, jehož srdce i zde obestírá temnota a je tak pravým Supermanovým opakem a pak hlavně Green Lantern, kterého poprvé konečně vidím jako opravdového drsňáka, který dokáže ochránit svou zemi, což mu v jeho klasickém podání moc nevěřím...

    Ke kresbě pánů Johnsona a Plunketta asi není moc co dodat. Ta totiž prostě perfektně sedne, ať je zde znázorněno venkovské prostředí, pokoje v Kremlu, nebo reálie Metropolis. Moc se mi líbí i použitý coloring. Co se týče překladu "Rudá hvězda", po přečtení knihy s tím nemám nejmenší problém, viz. níže komentář od Azalina.

    Závěrem tedy naprostá spokojenost. Jsem rád, že u nás tento Superman vyšel. Jeho příběhy sice moc nesleduji, ale myslím si, že takto kvalitních moc nebude, což je zcela jistě škoda. Rudá hvězda od nynějška patří k těm komiksům, ke kterým se budu určitě vracet a ještě několikrát si jej s obrovskou chutí přečtu...


  • morbn
    morbn14.6.2012 01:09Superman: Rudá hvězda
    Vždy som si myslel, že Superman je len lietajúci americký nafúknutý trapko, toto ma vyviedlo z omylu a ako "alternativňák" je to vážne skvelé. Veľká spokojnosť, aj s prevedením. Kto sa nad touto knihou pozastavil, nech ju veru berie. Aj sa zamyslí, aj sa zabaví.
  • Mankin
    Mankin mecenáš6.6.2012 12:42Superman: Rudá hvězda
    Čím to je, že alternatívne svety dokážu priniesť viac "šťavy", než tie klasické? Žeby zavážil scenárista? Tak určitééé! Millar rozhodne vie ako podať príbeh. A k tomu myšlienka, že sa o výchovu postará ten hnusavý červený režim, ktorého sme boli pred pár rokmi súčasťou... proste nadpriemerný komiksový zážitok.
  • Mleako
    Mleako mecenáš5.6.2012 22:53Superman: Rudá hvězda
    Supermana obecně moc nemusím, ale u tohohle mě zaujal námět, takže jsem si řekl, že do toho půjdu. A nelituju, je to parádní po všech stránkách. Dave a Plunkett mají na starost parádní kresbu a skvělou stylizaci a Millar zase obstaral dobrý scénář, u kterého se člověk občas i zamyslí.
  • Hulik
    Hulik1.6.2012 16:32Superman: Rudá hvězda
    Tak přečteno na jeden zátah a konečně Superman který mě nejen že nenudil,ale i dobře pobavil.Ti předchozí dva u nás vydaní,mě totiž jen nudili...
  • Azalin
    Azalin mecenáš28.5.2012 18:25Superman: Rudá hvězda
    Hodně originální komiks, příjemné počtení. Překlad je myslím na dobré úrovni a název velmi dobře koresponduje s názvy kapitol, takže nemám námitek.
  • palo
    palo28.5.2012 18:20Superman: Rudá hvězda
    Předsudky. To je to co ve vás tenhle komiks zničí. A to proto že i když námět (superman komoušem) zní fakt jako parodie je to excelentní komiks.Úžasý je i začátek, když geek přečte větu : Tady Lois Laneová teda promiňte Lois Luthorá. Tak si okamžitě řekne A kurva. A nejlepší na všem je zakončení kdy se člověk dozví , že superman je vzdálený potomek Luthora. Pro mně je to další užasný komiks na kontě Marka Millera. Chápejte muj první komiks od něj byli Ultimates. Tak že ho dodnes mam v top 3 nejlepších autorů.
  • Toe
    Toe admin22.5.2012 20:28Superman: Rudá hvězda
    Pro mne asi nejlepší Superman, jakého jsem kdy četl, což bude možná taky tím, že Supíka moc v oblibě nemám a zase tolik jsem toho s ním nečetl ;)
    Byl by ještě lepší, kdyby vyšly návrhy kostýmu, uvedené v náčrtcích ke konci, hlavně podoba supermana s vousy, to by byl správný ruský bohatýr! :)
  • Godsmacker
    Godsmacker18.5.2012 14:26Superman: Rudá hvězda
    Jeden z nejlepších Supermanů vůbec, četl sem v originále a až na překladatelský oříšek "Red Son" (Rudá hvězda mě netankuje,ale nejsem schopen přijít na nic lepšího) se překald povedl. Tenhle book můžu číst pořád dokola a neomrzí se. Jasný kilo.
  • erik
    erik18.5.2012 08:34Superman: Rudá hvězda
    A je to tu. Bez obalu priznávam, že sa vo mne zlomili dva predsudky. Jeden, že Superman nie je komiks, ktorý by stálo za to čítať, a druhý, že Millar píše síce občas niečo, čo pobaví (Kick-Ass, Ultimates), ale inak ma jeho diela skôr sklamú (Wanted, Civil War). Superman: Červená hviezda je výborný superhrdinský komiks. Vďaka BB Artu sa dá usledovať aj to, že je to alternatívka a osoby z klasiky sú tu v iných rolách. Názov odkazuje na niečo, čo sa v závere ukáže ako námet k premýšľaniu, nuž si súdrohofili budú musieť zvyknúť. Príbeh má spád, Lex Luthor je perfektný, takto si predstavujem hlavného záporáka. Superman je... božský. Z ideálov vykreše realitu a všetky dôsledky sú na americký komiks vcelku zaujímavo rozobraté. V závere sa to zvrhne na súťaž v močení, ten preští toho, onen zasa onoho a výsledný efekt je nielen pútavý, ale aj vyvoláva túžbu prečítať si to ešte raz, poznajúc Shyamalanov Šiesty zmysel.

    Nasleduje úvaha viazaná k deju, kto nečítal, preskočte ju!

    *** Fakt, že v češtine sa Superman zjavuje prevažne ako fackovací panák pre Batmana, ostáva zachovaný aj tu. Batman je jednoducho o úroveň vyššie, než celý DC vesmír, nech je hoci alternatívne verziovaný a ani tu nesklame. Vlastne iba v druhom diely od Azzarella je Superman v polohe toho, kto má navrch. Mám dojem, že Millar toto zabehané klišé (ako aj iné) neváhal využiť vo svoj prospech a dobre mu tak!***

    Kresba je mainstreamovo suprehrdinská a pozerá sa na ňu bez výraznejších emócií, čo ale vôbec neprekáža. V konečnom dôsledku radím tohto Supermana na prvé miesto v tu vydaných a medzi najlepšie, čo som kedy čítal (viac ma bavila Supermanova smrť v boji s Doomsdayom, ale to je dané nostagiu z mladíckych čias). Prvý Superman, ktorého sa nehanbím odporučiť aj nekomiksovým osobám v mojom okolí.
  • Lenny
    Lenny mecenáš16.5.2012 17:32Superman: Rudá hvězda
    O tomhle díle jsme mnohé slyšel a dost se na něj těšil. Vůbec jsem netušil o čem to vlastně bude, čekal jsem spíš parodii a Supíka máchajícího srpem a ono prd - dostal se mi filosofující příběh o hodnotách a ceně svobody. Líbilo se mi skákání v čase, kde si čtenář musí spoustu věcí sám domýšlet (třeba rozkol s Wonder Woman). Co mi naopak vadilo, byla snaha tam narvat ostatní postavy - třeba Green Lanterni mi tam vůbec neseděli. A někde to bylo i takové moc okaté (viz scéna, kdy klukovi zabijí rodiče - dejme tam panel jak tam jsou kolem netopýři, aby to úplně každýmu došlo).

    Jinak je to rozhodně zajímavé dílo, ke kterému se někdy rád vrátím. A po přečtení je mi jasný i ten český název =)
  • Fry
    Fry admin16.5.2012 14:52Superman: Rudá hvězda
    Dílo ''Rudá hvězda'' je odvyprávěno v časové smyčce, a proto je k neuvěření opravdu výborné.

    Kdo si myslí, že je to jen tak ledajaké dílo, tak se plete, protože tohle je dílo na které dlouho nezapomene. V prvním příběhu ''Rudá hvězda vychází'' se děj obepíná kolem Supermanových dvaceti let. Zde se setkáváme se začátkem nespokojenosti Ameriky, ale přitom spokojené Rusko. Co je v tomhle příběhu nejlepší je ''Bizardo'', který vypadá jak z nepovedeného filmu. V druhé kapitole ''Rudá hvězda na vzestupu'', se děj přesouvá zase tak o 20 let dále a celá kapitola dominuje boji Batmana se Supermanem (+ Wonder Woman), což je opravdu změna. Mezitím v USA zjišťují, že můžou mít možnost zneškodnit Supermana díky Green Lanternovi. A na závěr je kapitola ''Rudá hvězda pohasíná'', ve které se rozhodne, kdo bude mít vládu nad světem. Buď Brainiac a Superman, nebo Lex Luthor, sbor Green Lanternů, Wonder Woman a všichni netvoři, kteří byli vyrobeni k tomu, aby zneškodnili Supermana.

    Rozhodně velice povedené dílo. Nic tomu nechybí a závěrečný Skicář vás možná i trochu rozesměje, a proto si tohle dílo rozhodně kupte!
  • brkowycz
    brkowycz16.5.2012 13:14Superman: Rudá hvězda
    Pro mě velké překvapení. Čekal jsem nějakou Millarovu "srandu", kde bude soudruh supersovět superman, zmanipulovanej komunistickými ideály, bojovat proti Batmanovi a spol. ... v mých nejhorších nočních můrách dokonce figuroval i scénář, kde nakonec Superman pochopí, že americká svoboda je lepší než sovětský komunismus. Čekal jsem nějakou srandičku ve stylu Ultimates nebo US propagandu. Prostě průměr.
    Ale Millare, tady jsi se sakra překonal...
    Výborné, skvěle nakreslené grafické dílo, s perfektním dějem, který se zabývá různými filosofickými otázkami. Ta nejhlavnější pak je: "Můžeme vyměnit naší svobodu za bezpečí?" Superman zde není zlý ani nijak vážně zmanipolovaný, prostě chce pro celý svět to nejlepší a zbytky světa, v čele s rozpadající se amerikou proti němu bojují v heslu "Chci mít právo na to si sám podělat život, když budu chtít!"
    Hrozně moc se mi líbilo i převedení postav, Bizzario je tu výsledek "supermanovského zbrojení", Batman tu má ve své ušance stejnou roli, jako V ve slavném comicsu od Moora.
    Celý děj je odvyprávěním Supermanova života, ale i když přeskakujeme po letech dopředu, neztrácíme linku, děj se nedegraduje na prosté konstatování "stalo se tohle a tohle". A závěr samotný je dokonce dvojsečný, celá kniha má v podstatě dva konce.
    No, já jsem nadšenej. Celou dobu mi navíc přišlo, že čtu Moora a ne Millara. Jeho určitě zatím nejelpší dílo, comics jak pro "intelektuály" tak i pro "ty druhé, co maj rádi barevné kostýmy" ;)

    PS: Název je super. Lepš než Rudý Syn, Syn sovětů nebo podobná blbost. Zvláště po přečtení celého comicsu každému dojde, že Superman nebyl žádný Syn sovětů, Leninův pohrobek ani žádný další nesmysl. Naopak, podle mého názoru, "Rudá hvězda" má několik významů a perfektně se pro tohle hodí, vzhledem k průběhu a závěru, je lepším názvem než "Rudý Syn" Tím, že už někde vyšlo něco, co má stejný název, bych neargumentoval:
    1) Celý název je Superman:Rudá hvězda - a pod tímhle názvem nic nevyšlo
    2) Hlavní hrdina se nejmenuje Rudá hvězda - jmenuje se Superman
    3) Podobností v názvech je v literatuře celá řada a jen kvůli tomu bych český překlad, který chválím, nerušil.
  • ikshorm
    ikshorm14.5.2012 13:59Superman: Rudá hvězda
    Supersoudruh! Wait, ta zkratka by se asi ústřednímu výboru a redakci Rudého práva nelíbila... :-D Nu, jsem zvědavý, jestli mne kniha pobaví víc, než tahle diskuse.
  • Azalin
    Azalin mecenáš12.5.2012 10:10Superman: Rudá hvězda
    Mně by se taky líbil Soudruh Superman.. ;-)
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin11.5.2012 19:58Superman: Rudá hvězda
    Ale komiks Red Star(první odkaz) by byl přeložen jako Rudá hvězda, já tu nemluvím o postavě(druhý odkaz), já tu srajdu Red Star mám doma v paperbacku. Tohle mi vadí. V US komiksu už je nějaká jiná Rudá Hvězda(nikoliv postava Red Stara), nedejbože co když se to bude překládat, jaký tomu dají název?

    Kaluž: Mně by se líbil Soudruh Superman. To mi evokuje nějakou emoci jeho náležitosti ke státu, podobně jako Syn U.S.A. apod...
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš11.5.2012 18:03Superman: Rudá hvězda
    DEmnoG: Právěže Millar to blbě pojmenoval :) Rudá hvězda zní česky dobře a rozhodně to není žádný krkolomný překlad. Rudý syn ve mě evokuje pokračování nějakého béčka s Lundgrenem. Buďme rádi, že se to nejmenuje třeba Soudruh Superman.

    Draco: To je fuk. U nás se i Millerův Daredevil vydal pod názvem Rok jedna namísto Muž beze strachu (BB/art byl prostě rychlejší) a překousl jsem to (i když jenom tak tak:) A Syn sovětu moc dobrý, ale ta Rudá hvězda pořád lepší, údernější.
  • Ninjer
    Ninjer11.5.2012 17:50Superman: Rudá hvězda
    demnog: Že i kdyby u nás vyšel komiks s Red Starem, tak by se nepřekládal jako Rudá hvězda, resp. neměl by.

    Jinak Pavlovský na FB to ještě dovysvětloval, že taky chtěli zachovat dvojsmysl toho názvu (son=sun, hvězda=borec,vesmírné těleso).
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš11.5.2012 16:25Superman: Rudá hvězda
    to Ninjer: a-ha, a Swamp Thing je Swamp Thing a ne Bazinac a takovy Mr.White je Mr.White a ne pan Bily:). Nejak mi unika logika.
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš11.5.2012 11:42Superman: Rudá hvězda
    to Kaluz: Nerozumim, "star" vyznamove v anglictine funguje stejne jako v "hvezda" v cestine. Kdyby Millar chtel, mohl klidne Supermana pojmenovat "Red Star" a pro americana by to bylo stejne srozumitelne, jako pro nas "Ruda hvezda".

    to Draco: jakou jsem si te vychoval, takovou te mam. Nadavas na to same jako ja. A "Superman: Syn sovetu" by mi nevadil.
  • marek zigmund stanko
    marek zigmund stanko11.5.2012 11:24Superman: Rudá hvězda
    mě rudá hvězda evokuje něco na způsob CCCP hledá SuperStar (!) což je v poho v příběhu kde i Stalin vyzní jako strejda, který byl asi jen špatně pochopenej :)
  • Ninjer
    Ninjer11.5.2012 10:50Superman: Rudá hvězda
    Draco: Protože Red Star je Red Star, ne Rudá hvězda.

    Rudá hvězda je samozřejmě výborný český název.
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin10.5.2012 23:44Superman: Rudá hvězda
    Kaluž: Red Star je ale úplně jiný komiks(http://en.wikipedia.org/wiki/The_Red_Star), či jiná postava(http://en.wikipedia.org/wiki/Red_Star_(comics))... O to víc nechápu tenhle překlad... Nemusel to být Rudý syn, mohli si s tím víc vyhrát, zásadní je, že Supřík je americkej jak hamburgr a je to SYN Ameriky, ne Hvězda... Tady naprosto zapadá legenda i emoce s názvem spojené. Rudá hvězda není převrácením Syna ameriky, narozdíl od originálu. Proč ne Syn sovětu nebo podobná ptákovina? Leninův pohrobek? Strážce srpu a kladiva? Kurnik, to by bylo všechno přiléhavější! Superman není Red Star!

    Mimochodem, dík DEGu, jsi výbornej mluvčí poslední dobou :D ad Kix, Ibikus atd... já se obvykle dál než k rozčilování nedostanu.
  • Const.ex
    Const.ex10.5.2012 20:19Superman: Rudá hvězda
    Je mě jasné, že "RUDÝ SYN" zní jako western, ale to si spíše nechám poslat z US v originále, než aby mě tohle hyzdilo poličku...
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš10.5.2012 19:03Superman: Rudá hvězda
    DEmnoG: Protože to k tomu prostě sedí :)

    Sojuz něrušimyj respublik svobodnych
    Splotila navěki Velikaja Rus.
    Da zdravstvujet sozdannyj volej narodov
    Jedinyj, mogučij Sovětskij Sojuz!
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš10.5.2012 10:45Superman: Rudá hvězda
    Proc "Ruda hvezda":)?
131601214