Koupit
„Nebesa zmizela, jako když se zavře kniha.“ Díky grafické podobě se sugestivní vize svatého Jana stává hmatatelnou a konkrétní.

Komiks polských autorů si klade otázku, zda stojí za to číst apokalypsu sv. Jana dnes. Stojí? Ano, stojí, protože je to kniha, která pulzuje životem. Její obsah děsí nebo baví jen ty, kteří ji znají krátce. Ambiciózní čtenář zažije symfonii slávy, která nepřetržitě zaznívá nad hektickou válkou a lží démonů, protože síla, která proudí z apokalypsy, nepřináší sentimentální útěchu. Život věřícího není idyla. Bůh však spolehlivě zasahuje do nejkritičtějšího a rozhodujícího momentu dějin a reaguje na výkřiky mučedníků. Opomenutí příběhu konečného vítězství Krista může vést ke ztrátě smyslu všeho.

Poselství k poslední knize Bible obdržel svatý Jan – autor čtvrtého evangelia a současně poslední žijící Ježíšův apoštol – během svého vyhnanství na ostrově Patmos. Jaký paradox! Hněv pronásledovatelů rané církve vedl ke vzniku mimořádně fascinujícího, nesmrtelného díla, které je završením Starého a Nového zákona. Ostrov vyhnanství a strachu se stal ostrovem štěstí a hlas pouště se stal posledním slovem, hlasem otevřeného nebe.

Scénář
Svatý Jan Evangelista, Paweł Kołodziejski
Art
Paweł Kołodziejski
Obálka
Kateřina Bartošová
Lettering
Kateřina Bartošová
Překlad
Marcela Bramborová
Publicistika
Cyprian Moryc
Redakce
Terezie Houšková, Michal Hrubý
Žánry
adaptace, náboženský
ISBN/ISSN
978-80-7511-562-1 (Volvox Globator)
Vazba
lepená v tvrdých deskách
Formát
215 x 300 mm
Tisk
černobílý s fialovou a růžovou
Váha
615 g
Stran
84
Cena
349 Kč
Originál
Apokalipsa świętego Jana (eSPe, 2017)
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš11.5.2022 17:14Apokalypsa svatého Jana
    Hle, komiksová bible. Dle toho se samozřejmě odvozuje náročnost textu, jenž je, jak píše GWB, "téměř doslovný". Poněvadž jsem barbar, nikdy jsem Bibli nečetl a nepředpokládám, že nekdy budu.
    Tento komiks budiž jedním z odstrašujících příkladů. Kdo trpí stejnou měrou barbarství, nechť se Apokalypse zcela vyhne.

    Měl jsem nechuť komiks byť jen otevrit, ale dal jsem mu sanci (člověk by měl zkusit SKORO všechno :D). Začal jsem zadní stranou obálky, kde je popis a už tehdy jsem si řekl, že tohle nedám. Po pár přečtených stranách jsem to vzdal a komiks si pouze prolistoval. Hle, spatřil jsem ulitlé náboženské výjevy v kombinaci čb barvy s růžovou.

    Přemýšlel jsem, zda nehodnotit, když jsem nedočetl, ale nakonec tu 1* dám, jakožto určitý signál pro případné ateisty, které tím ochráním. Nás, kdož jsme nedocetli, čeká Boží soud, zatracení a plameny pekelné... :)
  • mcleek
    mcleek23.3.2021 10:12Apokalypsa svatého Jana
    Neudržel jsem svou zvědavost/zvídavost a knihu jsem si koupil. Kombinace barev dopadla nad očekávání dobře, text Apokalypsy je doplněn výjevy, které odkazují na výzdobu kostelů a středověkých rukopisů. Výtky bych měl tytéž jako GWB ve druhém odstavci jeho recenze (když je mezi "ty zlé" zařazen i člověk s vytetovaným symbolem jin a jang, je to už hodně přes čáru). Přesto konečně zajímavý křesťanský komiks.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin20.10.2020 17:06Apokalypsa svatého Jana
    Tož nevím, jestli můj komentář trudošovi, či komukoliv jinému pomůže, protože tohle není úplně jednoduchá četba. Adaptace je to téměř doslovná, a ačkoli využívá moderního ekumenického překladu, stále je to Bible, tedy žádné oddechové komiksové počteníčko. Apokalypsa je navíc ke všemu čtení dosti drsné, a přestože se mě snaží otec Cyprian Moryc v doslovu přesvědčit o opaku, je to čtení brutálně temné, v mnoha ohledech pesimistické, nehledě na "odměny", které se dostanou vyvoleným. Já jsem však rád, že jsem se k této adaptaci dostal a blíže se se Zjevením takto "polopřímo" setkal. Ilustrovaný doprovod pomáhá lépe vstřebat tu záplavu obrazů, informací a symbolů, která se na čtenáře prorokujícího evangelisty valí. Kresba je to navíc celkem povedená.

    Co mi jaksi vadilo, je vizuální odkazování se k současnosti či nedávné historii v případě zobrazování těch "zlých". Ne, že by to bylo v leckterých případech principálně špatně, ale kreslení např. zatracených narkomanů je spíše konzervativní interpretace díla. Podobný je i Morycův doslov, který nejprve celkem hezky uvádí dílo do historicko-biblického kontextu, načež jako by se v autorovi probudila polská katolická fanatičnost a začal dštít síru na mnoho současných společenských fenoménů. Jsem také přesvědčen o tom, že mluví-li o kondenzaci zla a zmiňuje v seznamu i "protipotratovou lobby", jedná se o chybu překladu, nikoli o selektivní liberálnost ctihodného pana františkána. Podobných "redakčních" chyb je v komiksu bohužel více, ať už chybné střídání černého a fialového textu uprostřed slov, nebo opakující se text ve dvou stejných rámečcích. Chcete-li se například dozvědět, jak to po rozlomení páté pečetě dopadlo s mučedníky, co prolili krev za slovo Boží, sáhněte po Bibli, nebo mrkněte sem: https://www.biblenet.cz/.

    Ale jako úvod do studia apokalyptiky rozhodně dobré:-)

    Celkový dojem: 70%
1211
  • trudoš
    trudoš editor21.10.2020 20:06Apokalypsa svatého Jana
    George Walker Bush: Danke, es ist mir klar.
  • Zack
    Zack admin20.10.2020 13:36Apokalypsa svatého Jana
    GWB: v klidu, ona ta polozka TISK je trochu prezita, az budou tagy, tak bych ji dal uplne pryc :)
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin19.10.2020 23:42Apokalypsa svatého Jana
    Dziękujemy bardzo za udostępnienie!
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum19.10.2020 22:19Apokalypsa svatého Jana
    Jak jsem přečetl jako bych podlézal a hned vzápětí kouknul na profilovou fotku GWB, tak mě hned napadlo se zeptat:
    Podkuřovat je lepší než kouřit, že jo? :-D

    bit.ly/2Tm1fff
    bit.ly/3dGf5lH
    bit.ly/31neMaE
  • trudoš
    trudoš editor19.10.2020 20:08Apokalypsa svatého Jana
    George Walker Bush: V klidu, já jsem na tom úplně stejně. Ale ta vaše omáčka okolo mi je už po těch letech schopna říct - jo, tohle by sis měl/neměl koupit. A to je to, co se počítá.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin19.10.2020 20:03Apokalypsa svatého Jana
    trudoš: Díky za projevenou důvěru, ale čím více jsem toho přečetl, tím více mám pocit, že už umím říct pouze, že to "bylo hezké", nebo "nelíbilo se mi to" v trochu delší větě:-)

    mcleek: Za to mě Zack možná zabije, ale nevěděl jsem, jak jinak ten tisk definovat.
  • mcleek
    mcleek19.10.2020 19:30Apokalypsa svatého Jana
    To vypadá dost ulítle, hlavně ten tisk - černobílý s fialovou a růžovou. ;-)
  • trudoš
    trudoš editor19.10.2020 19:07Apokalypsa svatého Jana
    Kruciš, teď když to po sobě čtu, tak to vypadá, jako bych podlézal. Ale co už.
  • trudoš
    trudoš editor19.10.2020 18:59Apokalypsa svatého Jana
    George Walker Bush: Protože čtete všelicos (a co si budeme namlouvat, tohle budete číst vy, možná já a pak tomu dá někdo zdejší jednu hvězdu jen proto, že považuje Bibli za hanebnost), máte se k tomu jak dostat a vaše komentáře pro mě mají výpovědní hodnotu - třebaže se vám komiks nelíbí, dokážu z textu vyčíst, jestli mě třeba ano a obráceně. Konkrétně u tuhodle si sice jsem schopen najít ukázku kresby, ale jak je zvládnutý obsah, to už bych chtěl slyšet od někoho, kdo se vyzná v tlačenici.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin19.10.2020 18:32Apokalypsa svatého Jana
    trudoš: Hehe, proč já? Ano, mám to v úmyslu přečíst, ale nevím, jak moc budu objektivní, neb mám rád Poláky, mám rád křesťanství, a šéfredaktor Volvox Globator je můj přítel :D
  • trudoš
    trudoš editor19.10.2020 17:56Apokalypsa svatého Jana
    Bych měl prosbu na G. W. Bushe – jestli by mohl odhodit zábrany, přečíst a zhodnotit, abych si mohl udělat alespoň nějaký obrázek co to je a jaké to je (výtvarně i scenáristicky).