Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 3 další ukázky

Koupit
Hollywood, 1948: Noirový film uvízlý v nekonečných přetáčkách. Scenárista pronásledovaný nočními můrami z války. Podezřelá smrt filmové hvězdičky. Podezřelá minulost její náhradnice. Filmový magnát a šéf jeho bezpečnosti, kteří jsou ochotni udělat cokoliv, jen aby se kamery nezastavily – zatímco Rudá panika a černá listina začínají trhat město na kusy.

Obsahuje sešity série The Fade Out #1-12 (srpen 2014 - leden 2016)

Scénář
Ed Brubaker
Art
Sean Phillips
Ink
Sean Phillips
Barvy
Elizabeth Breitweiserová
Obálka
Elizabeth Breitweiserová, Sean Phillips
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Štěpán Kopřiva
Redakce
Mirka Jarotková, Pavel Kořínek
Žánry
detektivka, horor
ISBN/ISSN
978-80-7595-393-3 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
168 x 258 mm
Tisk
barevný
Váha
1405 g
Stran
400
Cena
990 Kč
Originál
The Fade Out (Image Comics, 2016)
  • Matthew
    Matthew17.1.2022 17:06Zatmívačka
    Asi 3,6 hvězdy.
    Ten příběh je strašně fajn. Brubaker s Phillipsem jsou už evidentně sehraní.
    Člověka to celou dobu napíná a ikdyž příběh odbočí, tak nemáte proč nadávat, protože je furt zajímavý.
    A pak přijde konec, který přijde neviděn neslyšen, jako by se toho chtěl někdo jen tak zbavit.
    Ten samý problém už jsem měl s Fatale. A tady v závěrečném textu Brubaker doslova i přiznává, že vždy vymyslí příběh a nad koncem nepřemýšlí dokud není třeba. Já mám tedy zatím zkušenost jen se 2 jejich díly, ale z obou toto doslova teče a že umí i příběh pořádně zakončit mi zatím ještě pan B. neukázal.
  • perak
    perak31.12.2021 11:25Zatmívačka
    Criminal a Gotham Central se mi líbily více, ale pořád je to skvělý Brubaker (a samozřejmě i Phillips). Noirové vyznění, kdy nejednoznačný a ne zcela kladný hrdina s věčnou cigaretou bez ohledu na důsledky rozkrývá špínu mocných a přitom se kolem něj kupí krásné ženy a mrtvoly, je výborné. Před očima mi vyskakovaly obrazy, jak by takovéto dílo bylo převedeno na filmové plátno. Atmosféra poválečného Holywoodu a rovněž tak Spojených států v komunistické paranoie je hodně uvěřitelná. Možná konec nebyl úplně dotažený, ale to je jen malá šmouha na tomto podařeném komiksovém detektivním příběhu.
  • Palebras
    Palebras11.10.2021 10:28Zatmívačka
    Brubaker a Phillips. Dvojice, která je naprostou zárukou kvality a já jim ty jich výtvory jednoduše neskutečně žeru. Zatmívačka je naprosto grandiózní a já se nechal vtáhnout do děje plný očekávání a byl jsem vyhozen na úplném konci s pocitem, že jsem přečetl další mistrovský počin. Miluju období ve kterém se Zatmívačka odehrává, společně se zasazením do Hollywoodu plného krásných žen, uhlazených frajírků, naleštěných bouráků a zářících neonů. Brubaker má dokonalý cit pro vykreslení dobové atmosféry, takže máte pocit, že jste přímo v centru dění. Že cítíte přítomný cigaretový dým vznášející se všude kolem, cítíte jemnou vůni dobré whiskey mixnutou drahým dámským parfémem, která prostupuje stylovou párty někde na terasách v kopcích Beverly Hills. Obálka je v tomto případě mírně zavádějící, protože kdo očekává akčněji laděnou noirovku bude lehce zklamán. Brubaker vše dávkuje velice pomalu, pracuje s postavami a akčních pasáží se čtenář dočká opravdu minimálně. Celý příběh je postaven převážně na pomalém rozplétání dávných tajemství, hříchů a starých křivd, než na vyřizování si účtů pomocí zbraní a podobě. Ale i na tohle v menší míře dojde. Já jsem si celý příběh neskutečně užíval, protože celé je to přesně ten styl který mi neskutečně sedí a chci určitě více takových. Kresba Phillipse je famózní a k Brubakerovi sedí ještě lépe než prdel na hrnec. Naprostá dokonalost. Zatmívačka je skvělá záležitost, která dokáže uhranout díky skvělému příběhu, který však svým pomalým tempem nemusí sednout každému a vyznavači akčnějších příběhů nemusí být zcela spokojeni. Ten, který však přistoupí na Brubakerovu cestu napříč Hollywoodským pozlátkem, bude odměněn naprosto brilantní exkurzí do života tamních hvězdiček, se všemi jejich démony, strastmi a slastmi. Nekompromisní plná palba.
  • delsemela
    delsemela16.9.2021 11:29Zatmívačka
    Výborný scénář, který je skvěle propracovaný do nejmenšího detailu, k tomu opravdu skvělá kresba s perfektními barvami. Příběh vtáhne, postavy jsou uvěřitelné, místy jsem si opravdu připadal jako kdysi dávno v Hollywoodu na konci 50 let. Každou novou kapitolu jsem doslova hltal. Na konci jsem ale pořád čekal na nějaký velký zvrat, něco velkolepého, na nějakou nečekanou zápletku. Happyend sice nenastal ,ale i tak dopadla další spolupráce mých velkých oblíbenců Eda Brubakera a Seana Phillipse na jedničku !
    celkový dojem: 90%
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš22.7.2021 22:26Zatmívačka
    Musím uznat, že na podruhé mi to sedlo o něco lépe. Pořád z toho nejsem jaksi paf, ale nakonec se mi podařilo načíst solidní počet Brubakerů, k mému překvapení, abych ho dokázal docenit, ale prostě nejsem brubakerista. Asi nikdy nebudu. Jeho styl a vyprávění mě prostě nezajímá a nazírám na jeho práci jako na vzdělání a komiksové "dějiny". Přesto všechno je Zatmívačka solidní kus dobré práce s dobrou kresbou. Můžu s klidným svědomím říct, že mě to obohatilo a posunulo. Hollywood po válce je opravdu zajímavé téma a ta práce za tím vším je u Brubakera dost vidět - on prostě ctí dobové reálie a to mu nikdy nedokážu odepřít.
  • Daw8ID
    Daw8ID20.2.2021 10:32Zatmívačka
    Už dlouho jsem nečetl takhle napínavý komiks. Kresba vypadá naprosto parádně a koloristka Elizabeth Breitweiser odvedla skvělou práci, barvy krásně ladí s náladou a lokacemi. U kresby samotné je bohužel občas znát, že si některé postavy nejsou vždy 100% podobné, ale jinak výtky nemám. Vyzdvihnout musím ztvárnění občasných flashbacků, to se mi naprosto líbilo. Příběh je opravdu napínavý, postavy zajímavé a zapamatovatelné, způsob vyprávění se mi také zamlouval. Navíc hlavní postava Charlie zde funguje jako nespolehlivý vypravěč, takže není nouze o překvapení. Četl jsem vždy po dvou kapitolách/sešitech, abych knihu nezhltnul naráz a ačkoliv zakončení mě prvotně zklamalo, zpětně si myslím, že je to tím, že jsem čekal velký zvrat, který nenastal. Hodnotím 4,5/5, takže s klidným srdcem můžu zaokrouhlit na 5 hvězdiček. Mimochodem komiks je nominovaný v kategorii Nejlepší překladový komiks v komiksových cenách Muriel.
  • hroubek
    hroubek24.1.2021 12:30Zatmívačka
    Vážně mě mrzí, že nemůžu dát plný počet hvězd, protože by si je komiks zasloužil, ale já to tam prostě necítím. Zatmívačka skoro výborný komiks, se kterým má jeden zásadní problém. A ten problém se týká příběhu. Díky ohlasům, hodnocením a hypeu, jsem očekával pecku, která mě semele a rozžvýká. A to se nestalo. Ten příběh je zajímavý a má suprovou atmosféru, zápletku a všechno, co k detektivkám patří. Jen mi to přišlo "trochu málo". Pořád jsem čekal na ten okamžik, kdy by mě příběh posadil na zadek a já bych jen nevěřícně koukal na to, co jsem zrovna přečetl. A to se nestalo. Dost mě to mrzí, jelikož miluji filmy, a ta zápletka mi přišla dost zajímavá a nosná a určitě by zde fungoval nějaký šokující zvrat, který by ten konec nakopnul úplně jiný směrem. Brubaker odvedl výbornou práci a totéž platí pro Phillipse a Breitweiserovou, protože jejich kresba a barvy dodávají příběhu tu správnou a hutnou atmosféru. Zatmívačka je velmi kvalitní komiks, a určitě mu dejte šanci, bohužel mě k dokonalosti něco málo chybělo.
  • Ter
    Ter17.12.2020 23:20Zatmívačka
    Super, celé super. Len ten koniec... no, happyend sa nekonal. Kresba na prvý pohľad tiež super, ale po chvíli si len slepý nevšimne, že postavy vyzerajú pomaly na každej strane inak. Spracovanie od BB Artu tiež super. Napriek pár výtkam vyššie som si to užil.
  • filemon
    filemon1.12.2020 08:19Zatmívačka
    Pro mě nádherně zpracovaný nudný příběh.
  • MEGA
    MEGA29.11.2020 16:26Zatmívačka
    Tento komiks exceluje v dechberoucím vykreslení tehdejšího Hollywoodu. Při čtení jsem se cítil jako bych tam byl. Všechna nechutná zákoutí a pokroucené priority filmového průmyslu mě naprosto pohltily a já se od knihy nemohl odtrhnout. Postavy jsou, jak je u Brubakera zvykem, pochopitelné a komplexní. Na konci knihy jsem měl pocit, že každého z komiksu znám a chápu jejich pohnutky. Zbytek zákonitě funguje od začátku až do konce a já prožíval každý neúspěch a pocit bezradnosti, kterým si hlavní aktéři procházeli. Kresba je konzistentní a nikdy jsem neměl problém s rozeznáváním obličejů, jak je někdy u podobných komiksů zvykem. Noirový nádech kresby podtrhují precizní barvy, na které je radost pohledět. Tohle je zkrátka špičkově odvedená práce od lidí, kteří rozumí svému řemeslu skrz naskrz.
  • marian
    marian29.11.2020 11:25Zatmívačka
    Četlo se jedním dechem. Geniálně propracovaný scénář musel dát opravdu práci, hlavně sbírání dobových materiálů. Musím taky vyzdvihnout perfektní překlad Štěpána Kopřivy, který se výborně četl a výrazově seděl jako prdel na hrnec. Knihu jsem totiž četl as před rokem v originále a musím říct, že některé slangové výrazy byly dost velkým oříškem na překlad. České vydání na jedničku, opravdu povedené na kvalitním papíře. A mimochodem líbí se mi obě obálky, jak z původní americké Deluxe Edition (2016), tak z nové Complete Edition (2020), převzaté do českého vydání.
  • choze
    choze21.11.2020 17:44Zatmívačka
    Obálka je poněkud zavádějící - postava v popředí nejen že není hlavní, ale není ani důležitá a střílení je tu jen ve stopovém množství. Celkově to na mě bylo málo drsné (možná mě v tom zdeformovaly Skalpy) a příběh mi byl celou dobu tak nějak jedno. Criminal přitom zbožňuju (Fatale už je na mě moc melodramatické) a na kombinaci noir+Hollywood jsem se těšil, plus Phillipsovu kresbu mám dost rád a české vydání vypadá skvěle. Pro mě ale scenáristicky zklamání.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš20.11.2020 03:06Zatmívačka
    Nejlepší Brubaker/Phillips za posledních pět let. Překladový komiks roku. Klenot. Mám pokračovat?

    Více zde: http://edblok.blogspot.com/2016/04/the-fade-out.html
  • Good Games
    Good Games mecenáš13.11.2020 20:35Zatmívačka
    Ďalšia vydarená spolupráca Eda Brubakera a Seana Phillipsa. Keď sa títo dvaja stretnú, vždy sa jedná o komiksovú udalosť. Podmanivá noirová atmosféra povojnového Hollywoodu, pútavý detektívny príbeh, dobre napísané postavy a kvalitná kresba. Zatmívačka je jeden z najkvalitnejších komiksov, ktoré u nás boli v posledných rokoch vydané. Klobúk dole za dokonalé spracovanie knihy, je radosť ňou listovať. =►Celá recenzia◄=
  • mcleek
    mcleek5.11.2020 07:35Zatmívačka
    Hodně jsem se těšil a má očekávání byla naplněna. Navíc vydání coby deluxe edice je opravdu krásné a bonusy stojí za to (škoda, že jsou uveřejněny jen dvě eseje, bral bych další). Criminal je pro mě pořád o fous výš, ale tohle je také skvělé.
  • trudoš
    trudoš editor3.11.2020 15:17Zatmívačka
    Kouknout na La La Land, přečíst Zatmívačku a víte o Hollywoodu všechno. To první vám ukáže krásu a magické kouzlo stříbrného plátna, to druhé zas temnotu, co se skrývá za celým tím pozlaceným humbukem. Oboje přitom vytvořeno s precizností mistrů.
    Kamenem úrazu však může být očekávání - Ed Brubaker nerozehrává přelomový příběh, který by změnil vaše vnímání filmového průmyslu. Paradoxně se vyhýbá zobrazování těch největších prasáren, které člověk zná z doslechu, médií, či fundovaných životopisů. Spoustu věcí nechává na čtenářově fantazii a soustředí se primárně na zachycení dekadentní atmosféry, jež navenek působí jako pohádka, uvnitř je však prolezlá nechutně macatými červy. V tomhle ohledu může zápletka přinést zklamání, protože čtenář podvědomě čeká na drtivou pointu, která jej přinutí veškeré dění radikálně přehodnotit. Když však začnete vnímat komiks Zatmívačka jako celek, ohromí vás svou propracovaností a láskou k žánru noir, v němž každá jedna barva hraje osmašedesáti odstíny šedi.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin3.11.2020 09:45Zatmívačka
    Spojení krále kriminálních komiksových příběhů a ilustrátora, kterého zbožňuji a jehož kresba se k tomuto žánru snad nemůže hodit více, nemohlo dopadnout špatně. Ke knize jsem si lehl pozdě k večeru a mé jindy zavírající se víčka vydržela do finále, které nastalo někdy ve dvě ráno. Skvěle odvyprávěný a napínavý příběh mi prostě nedovolil usnout. O konci s pochopitelných důvodů mluvit nechci a nebudu, jen že z mého pohledu patřil mezi nejslabší místa - úplně mě neuspokojil, ale zahrané to bylo relativně hezky, řekněme realisticky. A ještě jednou musím oponovat - americká obálka originálu od Image Comics se mi líbí více, ale to je o subjektivním vkusu. Jeden z nejlepších překladových počinů roku 2020, bezesporu.

    Celkový dojem: 90%
  • faster86
    faster8630.10.2020 15:38Zatmívačka
    Od Brubakera s Phillipsem nečekáte nic než dokonalost. Nepamatuju si kdy naposled sem se na nějaký komiks těšil jako na tohle. A po přečtení vím, že to bylo oprávněné. Smrt herečky a co je s tím v Hollywoodu spojené na konci 50tých let odvyprávěné a nakreslené bravurně.
  • rooty
    rooty26.10.2020 20:27Zatmívačka
    Jednoznačně komiks roku, česká edice se navíc velmi povedla. Obálka lepší, než u US Hardbacku. Za mě obrovská spokojenost.
  • robur31
    robur3125.10.2020 10:59Zatmívačka
    Napínavě ztvárněné krimi z poválečných let s téměř bezchybným příběhem a otevřeným koncem, co se čte jedním dechem. Letos asi to nejlepší, co zde vyšlo. Chvála pochlapenému nakladateli, že to nerozkouskoval do pěti knih a vydal v pěkné vazbě se spoustou bonusů.
  • louza
    louza24.10.2020 20:17Zatmívačka
    No tak tohle je samozřejmě nejlepší co kdy Brubaker napsal a to včetně Criminalu. Perfektně odvyprávěné a dokonale zvládnuté téma není jen o jedné trochu mysteriózní vraždě do jejíhož vyšetřování je hlavní hrdina namočený, ale zejména o skvělém popisu dobového hollywoodského ekosystému. Všechny postavy bez výjimky působí živě, protože jsou ve skutečnosti psány na motivy živých lidí a jejich skutečných příběhů. Autor se neprotiví žádnému kanonickému pravidlu žánru, takže Chandlerovi příznivci zaplesají, přesto zůstává sympaticky sám sebou a i když na konci podá jedno z možných vysvětlení celého případu pro ty méně detektivně zdatně, pozorný čtenář vypozoruje nesoulady, které napovídají že to všechno mohlo být přece jen trochu jinak. A to ho ke knize bude přitahovat znovu a znovu. Dokonalá detektivka. Esenciální noir. Virtuózní překladatel a omnibusí provedení knihy na jedničku s hvězdičkou. Pro příznivce kvalitní literatury jasná koupě.
70256
  • maco
    maco21.1.2021 15:09Zatmívačka
    Viete niekto poradiť komix ktory bude tak kreslený ako je obal tejto knihy? Cely vytienovany a s nadhernou kresbou. Pre mna je vždy sklamanie ked obal je brutálny a obsah je uplne iný štýlovo graficky vizualne
  • Fimi
    Fimi mecenáš20.11.2020 06:47Zatmívačka
    Kaluz co bylo za Brubakera před před pěti lety?
  • autokineton
    autokineton25.10.2020 15:29Zatmívačka
    Objednáno, těším se jak malej Jarda!
  • mcleek
    mcleek25.10.2020 14:24Zatmívačka
    No ty koky,
    to já taky! ;-)
  • bo
    bo25.10.2020 01:00Zatmívačka
    Na tuhle knihu jsem cekal :).
Četl/a (134)
123peta, 2Hitman3, 2scha, 3DD!3, Alikkk, andro_animal, Ash Pointak, autokineton, BadBoy, Bedou, ben_bella, besikv, binnmode, Blacksad, Bonpar, Bronn, buscheer, calvin10, Cemino, charvos, choze, cobe, Const.ex, cyboy, Darker, Darth Raelchi, davidek, Davispear , Daw8ID, Deckard, delsemela, DEmnoG, Denis, Dezodoo, Doppelganger, farnhajt, figis, flipflop, flyboj, foudy, Franta z Čokolády, frantavasil, fuerto_gepa, Future-Death, Garp, Géba, George Walker Bush, Georgíno J., Giskard, Goldfinch, hellblazer, Himlik, house192, hroubek, IndyP, invape, Jabba, James, japes, Jay-jay, jeanbaklajean, jh666, jindroush, jiskra, Kaaos, Kadin, Kaluž, karl173, Keno, Kil-Khal, Killingjoke, kinak, kindanerd, Lachvos, lacoste, lantan1, Lenny, Light, Lijem24, LookAss, majer, malylada, Mariohurbanek, Matthew, Matthew, MEGA, mgeralt, monte walsh, NecRoman, Negan, nejakdivne, Nexis, Nezbi, Noci, oleav, Ozymandias, Palebras, Pavel2222, perak, Petrisko911 , petrSF, Plechy, Poseidon1978, rajot, RaptoR, regressiv, robert.hladil, rockyt, rooty, RudyRod, Saint of Killers, Schirru, sercial, simonator, Sir_Pete, spagr, Spike, Staník, start05, SteveCZ, Suši, taidana, the.kasztan, trudoš, tukak, Ukko, Unerr, Václav Mikula, Velkej šéf, vita, Zbysek2410, zd, zgrywus, Zlord_Antijezis
(233)
123peta, 2Hitman3, 2scha, Alfi, Alikkk, Anton Whatever, Artigas, Ash Pointak, autokineton, BadBoy, bboorreekk, Bedou, Beng.D, ben_bella, besikv, binnmode, Black Bro, yo, blackJag, Blacksad, bmc75, Bob, buscheer, calvin10, Caylen-Tor, Cemino, charvos, choze, cobe, Const.ex, Corvus, D.K.Logic, Dalamar, Dali, DanielT, Darker, davidek, Davispear , Daw8ID, Deckard, delsemela, DEmnoG, Denis, Dezodoo, Dinik, disclose, DKoscik, Doppelganger, Draco nobilis, dre, farnhajt, faster86, fel68, felis, fifas, figis, filemon, Filip123, filosh, Final, flipflop, Flowtek, Fox01, Foxized, Franta z Čokolády, frantavasil, Fry, fuerto_gepa, Future-Death, Géba, Georgíno J., Glumal, Goldfinch, Golem, gumidekmedvidek, Hawwwran, hellblazer, herbert, herrman, HevyEli, Himlik, Honzin, house192, hromotlk, hroubek, hyba1991, hypermlok, IndyP, invape, Izmir Čupr, Jabba, James, james dixon, Jáňa, jankie, japes, Jay-jay, jeanbaklajean, jh666, jiskra, jjjirik, Joshua_T, Kadin, Kaluž, karl173, KarlosJB, KdG, kendor007, Killingjoke, kinak, Kiwi1902, Knuckless, komik.sx, Kouzelnik7, krupan, kubosos, lacoste, lantan1, Light, Lijem24, LookAss, Lord Baltimore, LuckyLjuk, maara, Macek78, majer, malylada, Mamut12, Mariohurbanek, Marvin, Matthew, Matthew, mcleek, MEGA, merhyx, mgeralt, Mikei, mirec, misa, Mitak, moiqpiom, Montiseus, moris.cz, MP, Mrlah, mstefl, NecRoman, Negan, Nevimtrebastofi, Nexis, Nightmare, Noci, Norri, Odal , OldaB, Olesh, Onkel 1928, opytz, Paja78, Palebras, paulmuaddib, pavouk, pearlxjam, pechna, perak, Petrisko911 , petrSF, PH79, pk123x, porculan, Poseidon1978, Premek, puolpm, RadimNemec, raimi, rajot, RaptoR, regressiv, Ricarderon, RicHard. , robert.hladil, rockyt, rooty, RudyRod, Rumburaq, Saint of Killers, sala, Saran, Schirru, Šedo, sercial, SickNail, simonator, Sir_Pete, skepsi, Skot, sleepless, Sole, spagr, Spike, Staník, Stara.kryta, start05, SteveCZ, suricattaontheway, Suši, t0mas, tacmud, taidana, Tarka Daal, the.kasztan, Tialster, timek, Tomasino79, trudoš, Ukko, Václav Mikula, Valdaufinka, VasaX, Velkej šéf, vishnar, vita, vranakx, Vrenn, willis, Wiw, xintax, Yaromil, yogi, yojimbo, Zbysek2410, zd, zgrywus, Zlord_Antijezis
Chce (19)
anfrene, Blacklarch, burzum, CSE_AC/DC, Erich, Fida, illy, Infarkt, Izmir Čupr, kadas97, Maty48, mkolar, monty.cl, Murphy722, Pizza Guy, royan, Sikk, skepsi, Sole
Shání (2)
CSE_AC/DC, Pizza Guy