Bez vlasů - obálka francouzské verze.
Desky zadní
Str. 15 a 16

+ 3 další ukázky

Koupit
Tereza si nikdy nemyslela, že bude mít pleš dřív než její kluk. Neuměla si představit, že se jí bude stýskat po culíku, který ji lechtal na zádech. A už vůbec by ji nenapadlo, že blízké okolí i lidé na ulici jí budou vyjadřovat podporu v domnění, že si prochází chemoterapií. Když kvůli autoimunitní nemoci přišla během několika měsíců o všechny vlasy, musela se vyrovnat se změnou vzhledu, s pocitem ztráty ženskosti i s nabídkou paruk. Koloběh vyšetření, planých nadějí přinesl spoustu situací, které autorka dokáže nahlédnout s nadhledem a humorem. Svůj první rok bez vlasů líčí ve svěžím díle, které navazuje na bohatou tradici autobiografického komiksu. Jednou z forem alopecie prošlo nebo prochází 147 milionů lidí po celé planetě. Pro přibližně dvě procenta pacientů je alopecie společníkem na celý život. Komiks kromě osvěty přináší i povzbuzení pro pacienty, kteří se s tímto onemocněním vyrovnávají.

Ocenění Muriel 2020 v kategorii Nejlepší komiksová kniha.
V roce 2024 vychází také ve francouzštině (Glénat) pod názvem "Sans cheveux" viz ukázky obálek.


Scénář
Tereza Drahoňovská
Art
Štěpánka Jislová
Obálka
Jindřich Janíček, Štěpánka Jislová
Redakce
Jindřich Janíček, Lukáš Růžička, Vojta Sedláček
Žánry
autobiografie, humorný, naučný, ze života
ISBN/ISSN
978-80-7637-142-2 (Paseka)
Vazba
šitá v měkkých deskách
Formát
160 x 235 mm
Tisk
barevný
Váha
460 g
Stran
128
Cena
349 Kč
  • Mvelou74
    Mvelou7428.9.2022 10:05Bez vlasů
    Tohle je prostě pecka! Téma současné a důležité, kresba krásná.
  • MEGA
    MEGA2.2.2022 12:31Bez vlasů
    Citlivý komiks, který je stejnou mírou důvtipý i obohacující. S rychlostí jsem se vžil do autorčiny situace a při čtení jsem hltal každou stránku. Tempo je skvělé. Na každém rohu je nějaký gag a jednou jsem se zasmál i nahlas, což se mi u komiksu dlouho nestalo. Lehká, jemná kresba je k příběhu skvěle hodí. Velmi příjemné čtení, které se vás dokáže dotknout
  • Sv1hl1k
    Sv1hl1k14.1.2021 10:56Bez vlasů
    biografivní komiksy se většinou povedou a tohle je toho vřelím příkladem nádherně se zde používá technika třetí barvy kdy je komiks laděn do jednoho či dvou odstínů určité barvy
  • Fry
    Fry admin11.11.2020 17:03Bez vlasů
    Bez vlasů - Koukám, že tenhle komiks hodnotí více méně asi jenom administrátoři ... každopádně alespoň mě celá kniha od zpracování, přes příběh až po kresbu velmi příjemně překvapila. Má to jednoduchou formu vyprávění, nosné myšlenky střídají mikrovtípky a dovysvětlující pasáže, celý koncept funguje a je velká škoda, že podobné příběhy nevychází častěji ... Za mě 5*!
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin4.11.2020 19:31Bez vlasů
    Přestože hlavní protagonistku a ilustrátorku trošiličku znám, musím co nejobjektivněji říct, že toto vyprávění, tento příběh, který přinesl sám nevypočitatelný život, se po scenáristické i výtvarné stránce nesmírně povedl. Zack pode mnou mluví o "jednotlivých historkách", které mu lehce překážely, mně však tento styl vůbec nevadí a podobné fragmenty skládající mozaiku uměleckého díla vítám, líbí se mi to třeba i u některých divadelních her.

    Každopádně respekt pro Terezu, která se takto veřejně otevřela světu - snad to pro ní mělo nějaký třebas i psychoterapeutický účinek.

    Veliký respekt i pro Štěpánku. Přestože vím, že je to ilustrátorka nesmírně nadaná a má za sebou i lecjaké komiksové dílo, teprve tady jsem dostal pocit, že vykročila ze své jakési post-studentské fáze a naservírovala nám naprosto čistou profesionální komiksovou práci, na kterou je nesmírná radost pohledět. Z vizuální stránky jsem fakt nesmírně pozitivně překvapen, jako kdybych v době české socialistické nouze dostal nějaké kvalitní západní zboží. Tak se cítím. Ačkoli tedy Štěpánka neumí nakreslit "17 let starý mercedes" (vypadá jak favorit), čímž možná nechtěně přispívá k stereotypním fórkům ohledně rozdílů pohlaví, mám za to, že ji čeká jedině slibná budoucnost.

    Celkový dojem: 90%
  • Zack
    Zack admin30.10.2020 18:07Bez vlasů
    Moc jsem od toho nečekal, ani jsem to vlastně nijak zvlášť nevyhlížel, sledoval tak spíš ze zájmu o místní comicsový trh, ale když jsem to už měl v ruce, tak si to rád přečet. A musím říct, že jsem dost zíral. Štěpánku buď nějak blbě sleduju nebo nevim, ale přijde mi, že se řemeslně (nejen jako ilustratorka, ale především jako comicsářka) strašně vypracovala a dokáže odvyprávět obrazem, co tu jiní běžně musí okecávat. Terezu jsem vlastně neznal vůbec a zas mě překvapilo, jak sebevědomě píše, i když o tak osobním a vlastně dost citlivém tématu. Kdyby to vydal Fantagraphics a nekdo mi rikal, že to ma nominaci na Eisner, tak asi jen tak pokývám hlavou, jasně, proč ne. Tak proč jen za 4? Má to ten tradiční problém žánru, že příběh tvoří jednotlivé historky, které se alespoň pro mě nepodařilo srovnat do lajny, která by mě tím tématem provedla. Je to nesourodé vyprávění o životě s nemocí, která není smrtelná, ale stejně dost na hovno, jako takové to funguje dobře, ale já bych přecejen raději četl příběh, kde se dovím něco o nemoci spis jako bonus než naopak.
11145
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum28.9.2022 12:16Bez vlasů
    Milo: Tak dokud tu nezačne pobíhat Will Smith, tak zůstane naštěstí jen u té diskuze. ;-D
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš14.1.2021 20:17Bez vlasů
    To je zas diskuze, tpc :D
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin14.1.2021 13:59Bez vlasů
    Paseka to vydala:)
  • Sv1hl1k
    Sv1hl1k14.1.2021 10:56Bez vlasů
    proč to jako měla vydat paseka?
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum31.10.2020 22:43Bez vlasů
    louza: Na tyhle narážky pozor, my plešatí držíme, spolu s bejsbolkama, při sobě.
  • louza
    louza31.10.2020 21:09Bez vlasů
    Absolutní chiba! Žádná paseka, ale Crew to měla vydat. Tohle si Pavlovský s Litošem neměli nechat ujít...