Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 11 dalších ukázek

Koupit
Hlavní hrdina, romanticky založený a poněkud nespolehlivý vypravěč Měsíční stín, provází čtenáře obdobím svého dospívání. Pohledem starce vzpomíná na podivné okolnosti svého narození ve vesmírné zoo a na svou snahu přežít ve válkou poznamenaném vesmíru.

Přelomový komiks s četnými přesahy do poezie a filozofie bývá označován jako první akvarelem namalovaný americký grafický román. V souborném vydání v kvalitní pevné vazbě je opatřen předmluvou od jeho scenáristy J.M. DeMatteise a bonusovou přílohou, jež obsahuje galerii obálek, poznámky tvůrčího týmu a ukázky z původního scénáře i námětu. Výtvarnou stránku komiksu v podobě překrásných akvarelových maleb obstaral Jon J Muth a kromě hlavního příběhu, nadčasové „pohádky pro dospělé“, obsahuje publikace také ilustrovanou beletristickou povídku Sbohem, Stíne, jež čtenářům přibližuje Stínův život po jeho bouřlivém mládí plném vesmírných cest a dobrodružství ve společnosti podivného tvora jménem Ira.

Nedílnou součástí digitálně zrestaurované publikace jsou rovněž dechberoucí ilustrace Kenta Williamse a George Pratta.

Obsahuje sešity série Moonshadow #1-12 (březen 1985 - únor 1987)

Scénář
J.M. DeMatteis (Michael Ellis, Wally Lombego)
Art
John J. Muth, Glenn Pepple, George Pratt, Sherilyn Van Valkenburgh, Kent Williams
Obálka
John J. Muth
Lettering
Tomáš Náprstek, Martin Trojan
Překlad
Alexandra Niklíčková
Redakce
Ondřej Černý, Radek Chaloupka, Barbara Doe (Warneke), Václav Dort, Ladislav Niklíček, Martin Trojan, Milena Vojtková
Žánry
drama, fantasy, filozofický, sci-fi
ISBN/ISSN
978-80-7652-025-7 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách (s matným potahem a parciálním lakem)
Formát
229 x 325 mm
Tisk
barevný
Váha
3025 g
Stran
528
Cena
1300 Kč
Originál
Moonshadow (The Definitive Edition) (Dark Horse Comics, 2019)
Varianty
Měsíční stín (2020)
Měsíční stín (limitovaná edice) (2020)
  • ludek.n
    ludek.n7.6.2023 11:35Měsíční stín
    Už když jsem si tento vpravdě gigantický grafický román vyzvedával v knihovně, tušil jsem (i podle váhy, kterou jsem vláčel domů), že mám v ruce něco mimořádného a ojedinělého. První zvídavé nakouknutí tento dojem jen potvrdilo. Přece jen mít před sebou komiks celý nakreslený akvarelem (v době počítačové grafiky, renderovacích programů, 3D triků a virtuální reality) na více jak pěti stech stranách velkého formátu a v tvrdých deskách je něco úžasného. Pak jsem otočil první stránku a „ztratil“ se v příběhu Měsíčního stínu, který se vydal za poznáním sebe sama i válkou poznamenaného vesmíru. Jeho tápání a hledání pravdy je podmanivé a uchvacující. Chvíli něžné, laskající a svádivé, hned zase drsné, cynické a mrazivé. Ani na okamžik vás nenechá v klidu. Doráží symbolikou, dojímá poezií, rozesmává nadsázkou, filozofií se vysmívá, sexualitou dráždí, a nad vším se jako oblouk z duhy klene původní pohádkový motiv dobra a zla. Ne nadarmo každý sešit začíná větou „Bylo, nebylo…“ Kresba Jona J. Mutha je proměnlivá jako májové počasí, a přestože se vám nemusejí všechny její podoby líbit, jako celek je to opravdu výjimečné dílo. Své si k tomu samozřejmě řeknou i pomocní výtvarníci Kent Williams, Sherri van Valkenburgová a George Pratt. Smekám a hluboce se před všemi klaním až k zemi. Přes všechnu úctu, kterou si ode mne tvůrci vysloužili (v první řadě samozřejmě scénárista a duchovní otec Stínu J. M. DeMatteis), nemohu dát absolutní hodnocení. Důvod je jednoduchý: i když jsem byl příběhem stržen a uchvácen, stále jsem tahal jednu nohu po zemi, ne a ne se osvobodit, zapomenout na všední starosti a vydat se ke hvězdám. Snad příště…
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš16.2.2023 06:35Měsíční stín
    „A já tančil ven z jeskyní, na světlo, pryč od svého detství.“ Údajne prvý akvarelom maľovaný americký komiks. Záhul vymykajúci sa jednoduchému zaradeniu, čo je asi dobre. Už keď sa mi dostal do rúk, bolo mi jasné, že je to obrovský omnibus so všetkým, čo k tomu patrí. Niektoré omnibusy však nie sú náročné na čítanie. Toto nie je ten prípad. Nejde „len“ o to, že Měsíční stín má až cca 530 strán s rozmermi 229 x 325 mm v tvrdej väzbe a s lacetkou. Nie. Znie to neuveriteľne, ale vyšli aj väčšie kolosy. Ide o to, o ČOM to je. TO je na náročné. Scenárista sa rozpísal a akvarelové maľby Johna J. Mutha (Sandman) zapratal tonami textu. Jeho slová sú pôvabné, hravé, vypointované a rozkošné. Roztopašná hra so slovíčkami, vetami, vetnými konštrukciami, súvetiami. Ale po prvých dvesto stranách som si začal klásť otázku: „Nedalo sa to skrátiť?“. Nechýbala scenáristovi sebareflexia? Je toho proste veľa. Čoho? Všetkého. Postáv, zápletiek, rozprávača, dialógov, vedľajších dejových liniek, myšlienok, názorov, postupov, aj prístupov. Reč scenáristu J.M. DeMatteisa (Kravenův poslední lov) je „prapodivná“, síce v dobrom a ako celok je komiks príliš jedinečný na to, aby som mu dal len 3*, no od istého bodu je únavný a napraví to až koniec, keďže vieme, že smerujeme do finále, ktoré bude silné. Osobne som mal problém s tým, že je to „rozprávka pre dospelých“. Je infantilná, ale zároveň drsná, krutá, melancholická a obsahuje ingrediencie, v ktorých sa nájde každý dospelý. Obvykle mám pre podobne neukotvené látky slabosť, ale tu som sa miestami nechytal. Napriek tomu je to istým spôsobom geniálne komiksové (veľ?)dielo a je úžasné, že vyšlo česky. Obálka síce varuje pred prítomnosťou sexuálnych scén, lež temer žiadne tu nie sú. Je prítomných pár odhalených ženských tiel, ale to nie je sexuálna scéna. Erotika je prítomná „len“ v slovách, aj to iba občas. Podmanivé, snové, magické, Malý princ vs. Douglas Adams. Ale je to naozaj pridlhé, vinou čoho sa dostavuje stagnácia a miestami žiaľ až nuda (vojnové peripetie, klan Kschuntov). Neustále sa kamsi putuje, zažívajú sa tam absurdné dobrodružstvá a potom sa putuje o dom (planétu) ďalej; takýto prístup k zápletke ma nenadchol. Ale aj keď som sa občas nudil, maľba bola úchvatná a „zasmušile romantická“. V náročnosti čítania je to nepochybne jedna z najťažších vecí, aké som čítal a to čítam od konca 80. rokov. Dokonca i Klece Davea McKeana oproti Měsíčnímu stínu pôsobí ako šlabikár pre deti. Grafický román okrem samotného komiksu a množstva bonusov obsahuje ilustrovanú poviedku Sbohem, Stíne, ktorú tvorcovia vytvorili desaťročie po dokončení „hlavného“ komiksu a v ktorom dojemne uzatvorili hrdinov osud. Nedá mi nespomenúť jednu vec. Mooreov kultový Kameňák (a následne aj Nolanov film) ponúka pozoruhodný nápad: Joker poskytne viacero teórií o svojom „vzniku“. Až na to, že čosi podobné bolo už u „chundelatého požitkáře“ Iru v Měsíčním stínu, ktorý na trh prišiel pred Kameňákom.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin16.7.2021 09:58Měsíční stín (limitovaná edice)
    Na komiks dílo epických rozměrů, které se velmi sympaticky pohybuje na hranicích mnoha žánrů. Téměř beletrie s ilustracemi, nežli komiks. DeMatteis umí vskutku psát, má něco načteno a dává to vědět. Každá kapitola, ač nás provází uceleným dějem, slouží jako celkem hezká platforma pro úvahy nad jiným tématem (smrt, láska, sex...), jenže hloubka či vážnost tónu se vždy hbitě mění v grotesku. Někdy zábavnou, někdy možná trochu zbytečnou. Tahle "moderní pohádka" je skvělá a je skvěle namalovaná; má blízko k dokonalosti. Na začátku jsem měl pocit, že čtu jeden z nejlepších komiksů za poslední dobu. Leč postupem času se člověk nemůže ubránit dojmu, že se autor trochu vyčerpal, že mnohdy celkem triviální myšlenky lakuje na zlato, že čteme vlastně jen obyčejný dobrodružný příběh o dospívání ve fantastických kulisách... ale koneckonců proč ne. Dílo je to nesmírně originální, zvláštní a zajímavé.

    Celkový dojem: 80%
  • perak
    perak7.6.2021 21:20Měsíční stín
    Tak tohle jsem po dočtení nejdřívě nevěděl, jak hodnotit. Nechal jsem si tedy časový odstup na hodnocení a jo, bylo to opravdu dobré. Pohádkový příběh putování po různých světech, který je však pohádkový jen na první pohled. Naopak se jedná o dospělý příběh plný symbolismu, ale i poetismu, mi navozoval atmosféru Malého prince. Hodně zajímavé výtvarné pojetí pak dotváří netradiční čtenářský zážitek.
  • Jan Janšta
    Jan Janšta15.5.2021 13:37Měsíční stín
    Je to celkem pěkně nakreslené. Škoda, že si autoři podobně nepohráli s příběhovou částí. Místy to působí jako výprodej seconhandových ideí. Obnošených, ošuntělých a mnohým praním vybledlých, takže barvy nabývají stínových podob svých mladších já. Stínů je tam tedy mnoho, ale žádný, který by dokázal zastínit průměrně sečtělého čtenáře.
  • filemon
    filemon27.4.2021 11:31Měsíční stín
    Začátek mě chytnul, zamiloval jsem si Iru a jeho bourání Stínovy naivity. Druhá polovina byla nastavovaná kaše. Sbohem Stíne byla ovšem sladká tečka. 80%
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš2.1.2021 17:27Měsíční stín
    Tak jsem se k tomu konečně dostal. Další kolosálka letos. Hvězdy mě nechytly, Darkness a Witchblade mě nezajímají. Tak jsem měl trochu obavy, že budu zase zklamaný, ale nějak jsem věřil. Nedal jsem na názory ostatních a řekl jsem si, DeMatteise znáš, máš od něj pár nesupráckých komiksů a ty tě bavily. Takže takhle jsem do toho šel. Včera jsem to dočetl a jediné co z toho mám, je hlava plná otázek a nestálého přemýšlení. Ne, o tom, o čem to bylo, ale spíš, jak to uchopit a co tím chtěl autor říct. Strašně moc vjemů a pocitů. Jsem nadšený, potěšený, ale zároveň v rozpacích. Tohle se opravdu špatně hodnotí, zvlášť na první dobrou. Tohle si dám někdy znovu. Samotného mě bude zajímat, jak to budu vidět třeba za rok. Co mě obzvlášť potěšilo, byl ten fiktivní svět, celý ten fiktivní příběh. Fakt jsem čekal příběh odehrávající se na Zemi a ono ne! Cítil jsem z Měsíčního Stínu Kafku, Malého prince, Malého Nema od Winsora McCaye a podobně laděné příběhy. Z nevinného kluka se stává muž a ta odysea je příjemně dávkovaná. Občas mi vadila ukecanost a spíš bych se zde přikláněl k označení tohoto díla románem, než komiksem. I grafický román mi už přestává dostačovat. Ale to je jen pro mě. Takhle mi to přišlo. Vše v dobrém pochopitelně. Dodatkový příběh mi nevadil, ale obešel bych se bez něj. Nicméně to tak autoři cítili a já to respektuji, pořád jsem dostal další rozměr a i vlastně konec jako takový, ne jen pomyslný. Mám rozpaky, ale zároveň radost. Příběh je pohádkový, temný, smutný, veselý, jako proměnlivost dítěte. Názornost je komiksu vlastní a symbolika a podobenství hrají velký prim, občas jsem si říkal, jakou paralelu to má v našem světě. Hodně přemýšlivé na mozkové závity. Opravdu si myslím, že tohle by mohl být komiks roku. Měsíční stín můžu vřele doporučit, ale není to lehké čtení, není to rychlé čtení a vůbec to není tuctové a o ničem. Prostě se tomu musí věřit a skočit rovnýma nohama dovnitř, jako když Bastian Bux skočil do vodopádů na konci.
  • mcleek
    mcleek27.12.2020 10:13Měsíční stín
    Chtěl jsem jen dát hvězdičky, všichni už to maj a nikoho k nákupu nepřiměju, ani ho od něj neodradím. Ale koukám, že tu moc reakcí není a já půjdu spíš proti proudu. Tak na vysvětlení přihazuji pár vět komentáře.
    Namalovaný je to úchvatně. To nezpochybňuji ani omylem. Často jsem otočil na novou dvoustránku a chvíli se kochal jen obrázky, než jsem se pustil do čtení textu.
    To, s čím mám problém, je příběh. Nevím, jestli autor při psaní požíval nějaké drogy, nebo se jen rozhodl plout absolutně na vlnách své fantazie. Úplně nejvíc mi to připomínalo proudy volných asociací (viz například Vítězslav Nezval a další básníci poetismu ve 20. letech 20. století).
    Trošku jsem čekal (ale to je moje chyba) mnohem civilnější příběh a dostal jsem velkolepou space operu. Mnou očekávaný příběh byl až v bonusu Sbohem, Stíne.
    Navíc jsem si opět ověřil, že obří publikace opravdu nejsou můj šálek čaje. Nedá se to vzít na cestu do vlaku a při čtení večer v posteli není několikakilová kniha také příliš vhodná.
    Jsem rád, že jsem si knihu přečetl, ale asi se k ní už nikdy nevrátím. 60%
  • Hawwwran
    Hawwwran mecenáš23.12.2020 08:39Měsíční stín (limitovaná edice)
    Četlo se to moc příjemně, takové fantastické scifi cestování různými světy. V tomhle mi to dost připomínalo malého prince. Provedení k vizuálu sedí opravdu skvěle. Celkově je to opravdu pěkná kniha. Obsahem i formou.
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš9.11.2020 01:28Měsíční stín
    Měsíční stín je podivuhodná záležitost. Na komiks je moc ukecaný, na klasický román moc obrázkový. Navíc je celý psaný poetickým jazykem a nejde v něm ani tolik o děj jako o filosofické rozjímání. Ale ono to celkem funguje. Příběh se točí okolo dospívání a poznávání světa, a to především jeho stinných stránek. Kniha je navíc doplněna i o povídku, která rozvíjí příběh dospělého Stína. Většina děje je vyprávěna nepřímou řečí, bublin je tu pomálu (což na první pohled nevypadá jako takový rozdíl oproti dalším osmdesátkovým komiksům), ale kresba (respektive malba) není jen "pouhou" ilustrací, ale rozvíjí děj vlastním způsobem (a je mimochodem nádherná). Vzhledem ke svému ději-neději, kupě filosofie a trochu nekomiksovému způsobu vyprávění to tak asi není komiks úplně pro každého, ale mně osobně se líbil velmi.
156131
  • Hawwwran
    Hawwwran mecenáš9.12.2020 23:27Měsíční stín
    Mám limitku, otevřel jsem jí hned jak přišla a už jí čtu. Jen se né každý den dostanu ke čtení (práce, rodina, vánoce, jiné koníčky) a tak jsem tak v první pětině. Přijde mi to hodně dobré už od začátku. Užívám si to. Taková trochu jiná space opera. Nevim proč, ale připomíná mi to Storm: kroniky Pandarve a malého prince. Místy snad i Star Wars. Čtu to opravdu s chutí a nadšením. Je to hodně ukecané, vizuál nádherný a nemám pocit že je to 30 let staré.
  • trudoš
    trudoš editor7.12.2020 18:53Měsíční stín
    George Walker Bush: Zničit krtka.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin7.12.2020 17:25Měsíční stín
  • trudoš
    trudoš editor7.12.2020 15:51Měsíční stín
    TonyT a Hanussen: Tak to se potom omlouvám se za svou hysterickou reakci, ačkoli obrat "podezřelé ticho" ve mě znovu vzbuzuje pocit hledání problému někde, kde žádný není. Uznávám ovšem, že má paranoia je mocná. Ale léčím se.
  • TonyT
    TonyT7.12.2020 13:11Měsíční stín
    trudoš- jak správně podotkl Hanussen, jen se člověk těší na další názory a na to co se kvůli téhle knize při prodeji Limitky strhlo, je tu podezřelé ticho to je vše...jinak buď v klidu mám to v domácí knihovně stejně :-)
  • Fimi
    Fimi mecenáš7.12.2020 11:41Měsíční stín
    Hlavně hromada z nich to má pod stromeček, tak čekejte komentáře v lednu... Já mám doma věci roky a pořád neprectene
  • trudoš
    trudoš editor7.12.2020 10:44Měsíční stín
    Hanussen: Však oni přijdou. Koupeno už mají, tak kam by pospíchali.
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš7.12.2020 10:13Měsíční stín
    trudoš: aha, tak to jsme si nerozuměli, já jsem se jen těšil na další názory a zrovna tahle kniha mi přišla dost "exponovaná", tak jsem čekal, že se tu komentáře objeví dřív a ve větším množství
  • trudoš
    trudoš editor7.12.2020 09:59Měsíční stín
    TonyT: Protože mi smysl podobných dotazů, snažící se vytvořit iluzi nějaké konspirace, vadí. Proč je komiks tak drahý? Protože nakladatel si chce pořídit třetí bazén. Proč komiks koupilo tolik lidí? Protože jde o kámoše nakladatele. Proč nakladatel vydal tohle a ne támhle to? Protože Evropská unie/Rusko/Čína/USA chtějí záměrně devalvovat čtenářské povědomí. Proč komiks hned po vydání nepřečetlo xyz lidí? Protože je to všechno nějaký komplot. Prostě mi uniká o co komu jde?

    PS - Navíc to poslouchám dennodenně - mám skromnou knihovnu, kterou neustále rozšiřuji a zároveň se snažím učíst všechno možný. A pak když někdo vidí to boží dopuštění, co mám doma, obratem si neodpustí dotaz, zdali jsem četl tohle či támhleto, a když řeknu, že ještě ne, s vědoucím úsměvem intelektuála, který právě odhalil dementa, jenž před kvalitní literaturou dává přednost podřadnému braku, pokýve hlavou, jako že jasně, že to chápe.
  • TonyT
    TonyT6.12.2020 20:25Měsíční stín
    George Walker Bush-to máte hustou knihovnu, v té naší jsou nejnovější kousky tak dva roky starý :-)) a to ještě vesměs vše od Crwe.
    trudoš- prosímtě proč to bereš tak osobně, vždyť to bylo řečeno s nadsázkou
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš6.12.2020 14:12Měsíční stín
    trudoš: nezlobte se, pane kolego, nechtěl jsem nikoho urážet, jenom mě to prostě překvapilo :)
  • trudoš
    trudoš editor6.12.2020 12:46Měsíční stín
    George Walker Bush: Tak to máte fajn, jste z obliga. Na ty co nekoupili se vztahuje jiná norma, odhadem měsíc a půl. Ale víc určitě ne. Potom už zavítáte do stejné škatulky jako kupující.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin6.12.2020 12:37Měsíční stín
    Je to prostě tlustý, ale dostanu se k tomu. Pro jistotu - mám to z knihovny, nekupoval jsem to:)
  • trudoš
    trudoš editor6.12.2020 12:18Měsíční stín
    Milo_Harwey: Tož jsem potom holt kretén, stejně jako zbytek zástupu. A už se o tom snad dál nemusíme bavit.
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš6.12.2020 12:11Měsíční stín
    Trudos - jo, týden max. :)))
  • trudoš
    trudoš editor6.12.2020 12:09Měsíční stín
    Hanussen: Já jsem tady a ještě jsem se k tomu prostě nedostal. Je s tím sakra nějaký problém? To je tady nějaká přesná norma, do kdy člověk musí něco přečíst, jinak je kretén, protože si komiks koupil?
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš6.12.2020 11:48Měsíční stín
    deefha: ty jseš omluvenej, ale kde jsou ty zástupy, co si všechno od CC kupujou hned první, maximálně druhý den? :D
  • deefha
    deefha mecenáš6.12.2020 11:35Měsíční stín
    Já koupil obyč edici teprve tenhle týden a fakt mi bude chvíli trvat, než se k ní a) vůbec dostanu a b) se tím pak prokoušu. Poslední dobou doháním dluhy z beletrie a tak šly komiksy trochu stranou, nakupuju spíš do zásoby. Ale jejich čas přijde!
  • Fimi
    Fimi mecenáš6.12.2020 08:51Měsíční stín
    To ani nerozbali a prodají následně za trojnásobek...
  • TonyT
    TonyT6.12.2020 01:22Měsíční stín
    Hanussen - asi u toho meditujou :-)
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš5.12.2020 22:48Měsíční stín
    Na to, jak se o tu spešl edici všichni prali, tu těch hodnocení a komentářů moc není. Neříkejte mi, že to čtete měsíc :D
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš11.11.2020 11:33Měsíční stín
    Alfi: jj, na pohled to vypadá spíš jako ilustrovaná kniha než komiks. Ale zase ty texty jsou dobře napsané, takže to asi má smysl.
  • Alfi
    Alfi11.11.2020 10:01Měsíční stín
    Ono je to naozaj starina, má to 35 rokov, čo vidieť na množstve textu a kresbe, predsa len za tie dekády komiksová reč prešla razantným vývinom. Asi si počkám na viac recenzií.
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš8.11.2020 22:32Měsíční stín
    Light: už na tom pracuju a zatím mi to přijde fajn :D
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš7.11.2020 20:28Měsíční stín
    Lájt - takovy to životní dilema... Stane se max párkrát za život. Co chci.... Děti, dům, práce, ... Komiks?? :D
  • Light
    Light7.11.2020 20:01Měsíční stín
    Až někdo přečte, hoďte sem prosím dojmy, nejsem si moc jistej jestli to chci, ale zároveň nevím, jestli bez toho můžu žít :D
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin6.11.2020 22:29Měsíční stín
    Hawwwran: Aha, díky:)
  • Hawwwran
    Hawwwran mecenáš6.11.2020 17:57Měsíční stín
    Proste byl zajem takovy, ze jim to pretizilo servery tak, ze meli sami problem ho administrovat. Po hodine se jim tam podarilo napsat, ze se to ruzi a bude to az dalsi den. Jenze tim se snizila zatez a web se rozjel a kniha vyprodala. CC projeli ucty objednavajicich a protoze 90% bylo objednano z uctu stalych zakazniku, rozhodli ze objednavky nebudou rusit. Takze misto aby slo o rychlost, slo o vytrvalost. Sice to.muze znit jako prusvih, ale nevim jak by to mohli resit lip. Zklamat ty co uz to zaplatili kvuli tem kterym se to nepodarilo? Od zacatku bylo jasne, ze bude hodne nespokojenych, byla to limitka. Jen kvuli technickym problemum jsou nespokojeni jini (asi) nez kteri by to byli kdyby problemy nebyly. Proste z pohledu CC to par fanousku koupilo a par se jich vzteka. Takze +- ocekavany vysledek.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin6.11.2020 09:30Měsíční stín
    A co přesně se stalo a kde je Walome, aby nám to vysvětlil? :-)
  • pavel
    pavel5.11.2020 20:50Měsíční stín
    Na přístup Comics Centra při prodeji této limitky dlouho nezapomenu...
Četl/a (30)
besikv, Cabal, Darth Raelchi, filemon, fuerto_gepa, Grrr, Hanussen, invape, Ivan Kucera, Jan Janšta, kinak, kubosos, Lenny, Light, ludek.n, Mariohurbanek, Mr.Plysh, paulmuaddib, perak, Poseidon1978, RaptoR, robertsedmik, RudyRod, Schirru, spagr, Spike, the.kasztan, tomaseek, trudoš, Ukko
(121)
2scha, Anton Whatever, arnecht, BadBoy, bboorreekk, beanek, Benny, besikv, blackJag, bmc75, buscheer, Cabal, calvin10, calviti, Caylen-Tor, chocotycinka, cobe, ConanVJ, Dali, DanielT, Davispear , Deckard, deefha, Dezodoo, disclose, DKoscik, Draco nobilis, dre, Fida, filemon, Fox01, fuerto_gepa, Glumal, gongon44, grinder, Grrr, Hades, Hanussen, hellblazer, herbert, HevyEli, Himlik, hugosnowden, IndyP, invape, jankie, Jonathan Arbuckle, karl173, Kazumaki, kinak, Kocour, kubosos, Lamahe, Light, listr, Lobok257, Lojza, Loxin, maara, Mamut12, Mariohurbanek, mcleek, merhyx, Mikei, misa, Mitak, moris.cz, MP, Mr.Plysh, Mrlah, mstefl, NecRoman, oleav, Onkel 1928, Paja78, paulmuaddib, pavel, pechna, pk123x, Poseidon1978, Premek, RadimNemec, RaptoR, regressiv, RicHard. , robertsedmik, RudyRod, S313, Saran, schefik, Schirru, Šedo, Sidi Santini, skepsi, Skot, slothest, Spike, Stara.kryta, start05, suricattaontheway, tacmud, terrordemon, Tialster, timek, tomaseek, Tomate, Tomket.Tom, Tony TwoDee, trudoš, Ukko, vallyslayer, Velkej šéf, vishnar, vranakx, xintax, Yaromil, Yefery, yogi, yojimbo, Zajo original, Zbysek2410
Chce (5)
delsemela, jaspis, monty.cl, Raido26, Sole
Shání (2)
Černá Krysa, delsemela
Nabízí (2)
buscheer, chocotycinka