Alternativní obálka
Ukázka
Ukázka

+ 4 další ukázky

Komiksový sešit 1918/1968 vznikl na popud vedení Univerzity Palackého v Olomouci v rámci oslav 100. výročí vzniku Československa. Při té příležitosti byli osloveni její dva úspěšní absolventi, scenárista Martin Šinkovský a kreslíř Petr Novák alias Ticho762, aby vytvořili komiks věnující se zlomovým osmičkovým rokům 1918 a 1968, zasazeným do kulis historické Olomouce.

Zatímco první část komiksu s názvem Budoucnost ve vlastních rukách se věnuje optimismu přicházejícímu s rokem 1918, druhá část s názvem Procitnutí do temnoty ukazuje šok a beznaděj převládající po okupaci v srpnu 1968. Ukotvení těchto událostí do regionálního rámce Olomouce a blízkého okolí dává příběhům novou a pro Olomoučany přitažlivou perspektivu. „Při psaní jsem na historických událostech vystavěl fiktivní, ale uvěřitelné a době odpovídající příběhy, které by ke komiksu měly přitáhnout všechny věkové kategorie. Zatímco rok 1918 směřuje z deprese k optimistické budoucnosti, léto ’68 jde přesně opačným směrem. V obou případech je zlomem právě ona historická událost – vznik Československa a okupace ‚spřátelených‘ vojsk v čele s tehdejším Sovětským svazem,“ popsal Šinkovský. „Abychom do toho příběhu dostali správnou dobovou a místní atmosféru, použili jsme ukázky z tehdejších médií. Ať už šlo o krátké zprávy z Olomouce a ze světa, nebo o reklamy. Těmito mediálními vsuvkami jsme narušovali děj, čímž dostal příběh rytmus a autenticitu let ’18 a ’68,“ doplnil kreslíř Ticho762 k výtvarnému stylu komiksu. Pro větší hodnověrnost přitom cíleně pracoval s černobílým formátem.

Komiks se může stát vítanou pomůckou učitelů dějepisu a historie. Výklad moderních dějin prostřednictvím netradičního a zábavného formátu totiž nejvíce osloví právě studenty základních, středních, potažmo vysokých škol. Zaujme však nepochybně i širší veřejnost z řad pamětníků a pozdější husákovské generace.

Příběhy jsou se samostatnou obálkou v rámci jedné publikace tištěny zvratmo.

Vzniklo díky dotaci MŠMT ČR s názvem "2018 - Rok významných výročí".

Komiks je distribuován bezplatně. Možno stáhnout jako pdf na https://www.upol.cz/komiks/


Scénář
Martin Šinkovský
Art
Petr Novák (Ticho762)
Žánry
drama, historický, naučný
ISBN/ISSN
Univerzita Palackého v Olomouci
Vazba
sešit v měkkých deskách
Formát
185 x 250 mm
Tisk
černobílý
Stran
28
Náklad
15000ks