Vydejte se na cestu k zásadnímu momentu ve Spider-Manově historii.
Petr Parker se marně snaží vyrovnat s tragickou smrtí kapitána George Stacyho. Ten zemřel během boje mezi Dr. Octopusem a Spider-Manem a náš pavoučí hrdina musí najít způsob jak dostát slibu, že uchrání Georgovu dceru Gwen od všeho zlého. Jenže Dr. Octopus má stále navrch a newyorská policie je odhodlaná Spideyho zatknout, takže Spider-Man čelí výzvě, jež ho dohání k zásadnímu činu.

Obsahuje příběh:
Smrt a osud

Hřbety jednotlivých svazků postupně tvoří ucelený obraz od Marko Djurdeviče.

Obsahuje sešity sérií Spider-Man: Death and Destiny #1-3 a Spider-Man's Tangled Web #7-9


Scénář
Bruce Jones, Lee Weeks
Art
Lee Weeks
Ink
Robert Campanella, Richard Case, James Palmiotti (Jimmy), Josef Rubinstein (Joe)
Barvy
Steve Buccellato (Electric Crayon)
Lettering
Rui Alves, Paulo Cesar Tavares
Překlad
Petra Fialová, Petr Novotný, Jan Velart, Martina Zvolská
Redakce
Changer the Elder, Alena Mikulíková, Petr Novotný, Martina Zvolská
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
ISSN 2612-3169 (Hachette Fascicoli)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
175 x 265 mm
Tisk
barevný
Váha
575 g
Stran
154
Cena
249 Kč
Originál
Spider-Man: Death and Destiny (Marvel Comics, 2000, 2001)
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš9.4.2022 06:49Komiksový výběr Spider-Man #031: Smrt a osud
    „Věděl, že se blíží konec. Vždycky všechno veděl.“ Výsek vyžadujúci znalosť začiatku a konca. Toto je stred. Začiatok sú udalosti vedúce k tragickému predčasnému úmrtiu statočného policajného kapitána Stacyho, otca Petrovej priateľky Gwen. Koniec je jej smrť. U nás to rozkúskovane vyšlo v UKK: The Amazing Spider-Man: Smrt Stacyových, v Comisových legendách II: The Amazing Spider-Man (kniha 06) a v KVS: Smrt Gwen Stacyové. Udalosti patria k tomu najzásadnejšiemu, čo v Spideyho univerze kedy vyliezlo z pavučiny, takže fanúšik to určite pozná. Hoci Spider-Mana zbožňujem od detstva, keď mi ho kupovali rodičia, komiksy s oboma úmrtiami považujem za priemerné. Samotné úmrtie sa zapísali do Sieťomilových aná...dejín, ale všetka tá omáčka okolo ma vždy nudila. Takže nečudo, že sa mi z „trilógie“ najviac páči „stred“ alias Smrt a osud (v ktorom je Gwen ešte živá a spamätáva sa zo smrti otca). Je v ňom povinná akcia, aby boli spokojní akčnejšie naladení pavúkovi fanúšikovia, hlavne sa tu ale nachádzajú vzťahy a dialógy a nad všetkým sa vznáša sympatická civilná atmosféra zmaru a smútku, ktorá na človeka doľahne, keď mu zomrie niekto blízky. Nie je to zbytočne naťahované (len tri zošity). Lee Weeks je skôr ilustrátor, než scenárista, ale v tomto prípade zvládol oboje. Šikovne si uvedomil šokujúcu vec: napriek tomu, že kapitánovo úmrtie je kánonicky zásadné, celé desaťročia (!) sa nenašiel nikto, kto by sa venoval jeho dôsledkom. A tak to urobil on. Áno, jeho Smrt a osud z rokov 2000/01 nadväzuje na udalosti zo 70. rokov. Odohráva sa niekoľko dní resp. týždňov po ňom. Nerozumiem, prečo je súčasťou tejto knihy aj Džentlmenská dohoda z pera Brucea Jonesa (okrem toho, že scenár previedol do bubliniek práve Weeks). Dej totiž nemá s predchádzajúcim nič spoločné. Našťastie, Džentlmenská dohoda patrí do mojej obľúbenej spider-manovskej série Pavučina (viď. Odstupné z Crew č. 29 z r. 2011 a KVS: Pavučina) vyznačujúcej sa geniálne jednoduchým nápadom: Spider-Man v týchto príbehoch vystupuje len ako vedľajšia postava, niekedy dokonca ani to nie. Napriek tomu sa okolo neho vždy „nejako“ jednotlivé (uzavreté) príbehy obtierajú. Tento je taký dobrý, že kvalitou jemne zatieňuje prvú polovicu tejto komiksovej knihy. Obidva príbehy sú pekne nakreslené. U Džentlmenskej dohody navyše vyzdvihujem inkerstvo Jimmyho Palmottiho (Jonah Hex, Hory mají oči). Weeks ako ilustrátor sa vyhral s celostranovými „skenmi“ Daily Bugle („Môžu superhrdinské bitky za nízke ceny newyorských realít?“). Možno by som vizuálnej stránke vytkol, že pôsobí „moderne“, ako súčasný komiks, pritom sa odohráva v 70. rokoch. Keď som si následne znova zalistoval komiksom Smrt Stacyových, tak som síce spätne (d)ocenil, ako Weeks nadviazal na výtvarný štýl sedemdesiatkového dua Roomita Sr./Kane, ale aj tak sa s tým podľa mňa mohol vyhrať viac retro. Vcelku bohaté (na KVS) bonusy: okrem tradičného úvodného slova 3-stranová galéria a toľko isto stranový text rekapitulujúci Weeksovu kariéru. 3,5*
  • Lenny
    Strašně nevděčná věc na hodnocení. Lee Weeks vytvořil příběh, jak se Petr vyrovnává se smrtí kapitána Staceyho. V rámci charakteru je to zcela uvěřitelný a lehce depresivní, přeci jen je to první větší smrt po strejdovi Benovi. Blbý je, že to už není tolik zábavný z pohledu čtenáře a vlastně nevidím důvod, proč bych se měl k tomudle období vracet - rozhodně to není další Blue. Oceňuju ale drobnosti, jako když Ock při souboji znovu shodí kus baráku, aby v Pavoukovi vyvolal trauma.
    3,5*

    Podobně je na tom i druhej příběh z Tangled´s Web, kterej rozpracovává zajímavý morální dilema, ale škodí mu fakt, že to je pláštěnka a musí tam být nějaká akce.
  • Moon
    Po delší pauze jsem se dostal k dalšímu spideymu a po předchozí pachuti špatného čtení, jsem se tentokrát zase bavil.
    První půlka byla dost atmosférická a spidey tu byl dost vynervovaný a celkově to působilo dost lidsky a to vás víc přiblíží ke spideymu.
    Druhá půlka byla prostě fajn. Nic nevylepšila, ale ani nic nezkazila.
  • louza
    Rozpitvat ve třech sešitech smrt kapitána Stacyho není tak špatný nápad. V původním komiksu to bylo brané dost šmahem. Tady se vyčerpaný Petr žene za svou pomstou na Octopusovi, snaží se te sebe setřást pachuť selhání a všemožně se sebelynčuje jak už to má v povaze. Občas je to ale emočně až moc přepálené. Kresba je nicméně moc pěkná a i když nezapírá modernu, upomíná i na staré časy, které zpracovává. Zajímavější mi ovšem přišel další tří sešitový příběh ze série Tangled Web, kde má spideyho tajná identita docela namále. Skvěle napsané, dramaturgicky výborně zvládnuté, výtečný zvrat na konci. Rozhodně lepší půlka knihy, která měla být tou titulní.
  • Delphín
    Naprosto senzační komiks. Nádherná kresba, dobrý scénář i práce s postavami. A leč je druhý příběh spíše o taxikáři než o Spider-Manovi, vůbec to nevadí. Protože jeho příběhová linka a vztah se Spider-Manem je též výborný.

  • hroubek
    Povedený a dobrý komiks. Je fajn, že se výběr snaží být co nejpestřejší a různě kombinovat autory a příběhy. Je zde cítit láska k původním retro příběhům, tak i úcta k tomu co vzniká teď. A Lee Weeks to zde předvádí naplno. V tomto komiksu dostaneme dva příběhy. Jeden představuje trochu jiný pohled na to se dělo po smrti George Stacyho. Druhý sleduje příběh jednoho taxikáře a jeho vztah ke Spideymu. V druhém příběhu moc o Spider-mana nejde a vůbec to nevadí. Oba příběhy mají něco do sebe, jsou dobře napsané a mají myšlenku. Bohužel jim něco málo chybělo, aby si mě na plno získaly. Za mě tedy celkem spokojenost, ale nejsem si jist jestli to sedne všem.
778
  • jh666
    norri: Tak tematicky :-)
  • Norri
    jh666: "bylo do očí" - to jsi napsal schválně, že jo? :-)
  • Lenny
    Doppelganger: No ty vole...
  • jh666
    Jo, já vím, že tohle by detail, jen mě to tenkrát hrozně bylo do očí. Ta Odysea bylo větší peklíčko (i když, co si budeme povídat, ten překlad byl jen poslední hřebíček do rakve).
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš20.11.2020 10:03Komiksový výběr Spider-Man #031: Smrt a osud
    Jh666 - četl jsem teď "temní rytiri" a tam je taky špatně skloňované jméno nějakého boha, teď nevim kterého ... Pozastavil jsem se nad tím, ale vzal jsem to v pohodě, protože jsem si řekl, že to tak bylo přeloženo schválně a rozhodl se věřit svému vysvětlení - doporučuji totéž. :D
  • jh666
    Kvalita překladu v tomhle kompletu jde bohužel dolu vodou už nějakou dobu (Petera Parkera, co přeskočil dva příběhy, nikdy nezapomenu). V ostatních kompletech se taky občas objevily perly (UKK Korvacova sága a "Herculesem", nebo otřesný překlad Tadeáše Pelecha v DCKK Batman: Odysea), ale nebylo to v každém čísle. Mrzí mě, že takhle dopadla zrovna moje oblíbená postava.
  • Doppelganger
    Nedávno jsem se tady pohoršoval nad překladem Hodin posledního soudu. Ale to jsem ještě nečekal, že se vzápětí objeví Spider-Man: Smrt a osud!

    Nejdřív předkrm:
    Pár stránek před koncem z rozhovoru dvou postav nad komiksy na nějakém “spider-conu”: “Co nám Silver Surfer ukazuje v otázce 14 je Nietzscheho teorie zdůrazňující vůli k moci [...]”

    A teď hlavní chod z doprovodných textů o Lee Weeksovi na konci:
    [popisují Weeksovy začátky v Marvelu]
    “Weeks pak odešel z firmy House of Ideas a přesunul se do Dark Horse, kde se podílel na produkci Ghost Rider/Captain America: Fear. To byla jednorázovka v roce 1992. Pak se v roce opět vrátil do House of Ideas na čtvrtý díl Gambitu.”

    Plus další obraty jako “ilustroval seriál Daredevil” a v příbězích postavy anglicky vzdychají: “Oh”.

    Určitě tam toho bude víc, ale tyhle části mě vyloženě praštily do očí.

    V tiráži jsou uvedeni čtyři překladatelé, dva korektoři, jeden redaktor, a jeden vedoucí české redakce.
Četl/a (38)
2scha, Al0f0k, calvin10, Carnage, Cemino, chuckboris, Craxx, dajik, Deckard, Dejweez26, Delphín, Doppelganger, hroubek, Ivan Kucera, Jay-jay, jh666, Lachvos, lantan1, Lenny, LookAss, Mercurio, mineralk, Mleako, MonsterGyre, Moon, opytz, Poseidon1978, Sagikkun, seneke, Spike, taidana, Tomski, trudoš, TZcomics, vita, Zdendy, zdennanek, zlejzmrd
(133)
10milda, 2scha, Abe, adam.ra, Al0f0k, Alfi, Alfray, Alfred, Azik2586, BadBoy, Badgu.y1902, Beng.D, Benji, blackJag, bmc75, bobo666_2005, calvin10, Carnage, Cemino, chuckboris, ConanVJ, Craxx, CSE_AC/DC, dajik, Dali, Deckard, deefha, Dejweez26, Delphín, delsemela, Denis1996, Dinik, disclose, DKoscik, Doppelganger, DracoAn, Dzoglik, Erich, fifas, filemon, Filip123, Fox01, Glumal, hlavathor, Hlousks, Honzin, hroubek, hugosnowden, Idy, invape, James, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, JORDY, Kareru, kendor007, Keno, komiksák007, Krvavý Patejl, Lijem24, listr, Lobok257, LookAss, mAGiic, Mariomichal, Marvin, Maty48, me, meffis, Mercurio, merhyx, michaldca, Mikei, mimo_provoz, mineralk, misa, miuanek, Mleako, MonsterGyre, monty.cl, Moon, MP, namdnas, NecRoman, Nevimtrebastofi, nx, Olesh, opytz, Paldini, pearlxjam, pechna, perper, Poseidon1978, psramek, PumpingArrow, Radkos, raenius, raimi, Ricarderon, RicHard. , royan, Rumburaq, Sagikkun, Sajmon, Saran, seneke, Sick666, Skot, sleepless, Spike, StressCZ, tacmud, taidana, Tomasino79, tomntp, Tomski, trudoš, Tyfus, TZcomics, valkys, VanTom, vita, VvV, xintax, yogi, yojimbo, Zajo original, Zbysek2410, Zdendy, zdennanek, zdoog, zlejzmrd
Chce (5)
Blackthunder, deadpool, hahahoho, Madao, Nightmare
Shání (2)
JaroKakashi, Nightmare