Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 5 dalších ukázek

Koupit
Silver Surfer se už nevznáší vesmírem, byl sražen k zemi lidskou záludností a slabostí a nyní žije jako tulák. Spí ve škarpách a už ani neupírá zrak k obloze. Ale pak se na Zem vrací Galactus. Ne aby ji pohltil, ale aby byl uctíván. Aby zachránil svět před falešným bohem, musí se Surfer znovu chopit svého prkna – protože při boji za pravdu je důležitý každý člověk.

Obsahuje sešity série Silver Surfer: Parable #1-2 (prosinec 1988 - leden 1989)

Scénář
Stan Lee
Art
Moebius
Barvy
Mark Chiarello, John Wellington
Obálka
Moebius
Lettering
Josef Ládek
Překlad
Jiří Pavlovský
Redakce
Filip Gotfrid, Pavel Kořínek
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-80-7449-891-6 (CREW)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
235 x 330 mm
Tisk
barevný
Váha
870 g
Stran
88
Cena
499 Kč
Originál
Silver Surfer: Parable (Marvel Comics, 2019)
  • faster86
    faster8631.3.2023 23:54Silver Surfer: Podobenství
    Ono to chce byt strašně hluboké, ale nefunguje to. Nebo jako funguje pár prvních stránek. Pro nadšence do Moebia je fajn, že je to velký formát. Neurazí, nenadchne.
  • Olwen
    Olwen4.2.2023 15:08Silver Surfer: Podobenství
    Hrozná kravina o morálce. Velký formát hezky podtrhuje kresbu.
  • Good Games
    Good Games mecenáš19.5.2021 09:10Silver Surfer: Podobenství
    Silver Surfer: Podobenství je jednohubka, na ktorej spolupracovali 2 obrovské komiksové legendy. Stan Lee napísal scenár plný zaujímavých myšlienok a Moebius to zasa celé patrične kvalitne nakreslil. Ak ste fanúšikom niektorého z týchto tvorcov alebo si len chcete prečítať kvalitný superhrdinský komiks, ktorý sa zameriava skôr na myšlienky ako akciu, rozhodne Podobenství skúste. Aj po 30 rokoch má stále aktuálne témy a ak máte radi pri kresbe veľký rozmer, tiež si prídete na svoje. =►Celá recenzia◄=
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš3.2.2021 07:07Silver Surfer: Podobenství
    Za mňa skvelé. Tie dva svety, svety kráľa komiksového mainstreamu Stana Lee a francúzskeho umelca Mœbiusa, sú od seba natoľko vzdialené, až asi fakt nemohlo ich nečakaným spojením vzniknúť nič priemerné a blbé, ale výnimočné a legendárne. A naozaj, Silver Surfer: Podobenství je skutočne kult, ktorý disponuje sympaticky priamočiarym príbehom (dalo by sa povedať, že sa relatívne plus mínus odohráva v reálnom čase), skvelými postavami a parádnymi Surferovými zamysleniami nad obyvateľmi Modrej planéty, ktoré nie sú originálne, ale jednak na túto tému už nič originálne nevymyslíte (pretože ľudia sú ľudia) a jednak občas si treba tieto staré pravdy pripomínať, aby sme sa aspoň pokúsili byť lepšími. Oceniť musím aj gigantické záverečné textové a ilustračné bonusy (prehnane povedané ich je pomaly viac, ako samotného komiksu).
  • Walome
    Walome mecenáš15.1.2021 22:36Silver Surfer: Podobenství
    Na Marvel dobrý. A nenudil jsem se, což je u létajícího muže a růžového obra zázrak.
  • Liborius
    Liborius13.1.2021 10:04Silver Surfer: Podobenství
    Krátký, vcelku pozoruhodný příběh povznáší především netypická a bravurní vizuální stránka vizionáře Moebia, který vyšší hodnocení stvrzuje ještě smečem v podobě bohatého a zajímavého bonusového materiálu. - 9/10 Více na https://multiverzum.sk/stan-lee-moebius-silver-surfer-podobenstvi/
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin7.1.2021 10:43Silver Surfer: Podobenství
    Inu, je to roztomilé. A přiznávám, že místy i napínavé. Ale - asi jsem prostě heretik - klasicky úsměvné.

    Celkový dojem: 40%
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš2.1.2021 15:52Silver Surfer: Podobenství
    Tohle bylo jedno velké jauvajs. Nejdřív jsem si říkal, hmm, CREW bude vydávat Parable, konečně - protože mi to uniklo v originále. Když se začalo blížit ono pověstné datum vydání už jsem byl za ten 1,5 roku někde jinde a nechtěl jsem o tom ani slyšet. Stan Lee - pro mě retro a ukecané komiksy ze 60. let, Moebius - mám ho rád, ale nemusím mít všechno, natož jeho v Marvelu. To se mi honilo hlavou. Když už komiks nakonec vyšel a procházel jsem si ho v obchodě, nějak jsem si říkal, hmm, asi tomu dám šanci a koupím to. Půjdu na jistotu. Hned ten den jsem se začetl a po hodině zaklapl s velkým wow. Opravdu nemám, co bych komiksu vytkl. Lidský rozměr a sociální posun mi nevadil a jestli byl účelový, tak co, ať je. Ta zpráva uvnitř příběhu je jasná a dobře mířená. Morální a poselství bych přiřkl tomuto komiksu. Jak to obecně moc nemusím, tady mi to nevadilo. Musí to být prostě dobře napsané, když chce někdo sdělit ponaučení. Moebius je tu ve svých incalovských letech a je rozpoznatelný. Bavil mě a zhostil se marvelovského světa parádně. Lépe už asi nemohl. Bonusy a obálky byly rovněž skvělé a díky nim to celé má ten správný rozměr při četbě. Proto to wow na konci. Tenhle komiks má jednu nevýhodu a to je jeho obsah, ne každému sedne a proto bude vždy rozdělovat lidi. Někdo to bude brát jako něco hodnotného, někdo jako klišé a brak, a některými to prostě projde bez povšimnutí s krátkým meh-meh. Za mě to ale můžu jedině doporučit.
  • tom173
    tom1732.1.2021 09:10Silver Surfer: Podobenství
    Tohle si zaslouží nevyšší hodnocení jen za úžasnou Moebiovu kresbu a taky za bohaté vydání s kreslířovými komentáři, které hodně poodhalují jeho tvůrčí proces. Vypíchnul bych taky coloring. Komiks se nese v odstínech žluté, růžové a modré a dobře vykresluje atmosféru i celkovou náladu a vyznění knihy. Scénář mě moc neoslovil, přeci jen je to 30 let staré a i když je téma božství/fanatismu stále aktuální, spousta replik a dialogů na mě působily jako klišé. Celkově velkolepé dílko i nakladatelský počin, za myslím hodně příznivou cenu vzhledem ke kvalitě vydání.
  • Norri
    Norri mecenáš28.12.2020 23:39Silver Surfer: Podobenství
    Nikdy jsem nebyl Moebiovým nekritickým obdivovatelem a zvláště jeho scenáristickou práci jsem většinou shledával spíše jako nedostatek. Proto jsem neměl velké očekávání ani od Silver Surfera a jeho Podobenství. Slyšel jsem na něj ale tolik chvály, a to už před jeho českým vydáním, že jsem si to nemohl nechat ujít. Teď jsem vážně rád, že jsem si ho pořídil a že jsem se mýlil. Podobenství je opravdu skvělé. A to jak po příběhové stránce a po stránce jeho poselství, tak i po výtvarné stránce.
    Vidět Moebiovu “evropskou” kresbu v marvelovském superhrdinském komiksu je vážně zážitek. Jeho kresba je sice plná detailů, ale zároveň je takovým zvláštním způsobem strohá. A to k tomuhle příběhu parádně sedlo. To jak nakreslil město plné mrakodrapů, detaily na Galaktusově těle a nebo šílenství davu lidí, to je úžasné.
    Co se týká příběhů, tak motiv je jasný, ten je od Stana Leeho. Otázka je, nakolik má zásluhy na jeho podání a vyznění Lee a nakolik Moebius. Podobenství je krásná sonda do psychologie lidstva jako davu - nebo spíše stáda. V mnohém mi to připomnělo Supermana - Mír na Zemi, který u nás z mě neznámých příčin propadl. Připomnělo mi to tohoto Supermana nejen formátem knihy, ale i snahou zachytit chování lidstva z pohledu mimozemšťana. K oběma knihám se budu rád vracet.
  • Spike
    Spike28.12.2020 00:51Silver Surfer: Podobenství
    Je mi jasné, jak tak koukám na dosavadní hodnocení, že se setkám s nevolí, ale napíšu to prostě upřímně, subjektivně jak to cítím. Za mě zkrátka Silver Surfer: Podobenství skvělým komiksem není.

    Stan Lee i Moebius jsou dozajista kultovní legendy kterým jejich status ani v nejmenším nechci a nebudu upírat. Kouknu li se však na tento konkrétní komiks nezaujatě, nemohu hodnotit více než průměrem. Ta premisa zní dobře, a i její ztvárnění je fajn, ale prostě ze standardu komiksů tehdejší doby nevybočuje. Zbytek odstavce obsahuje SPOILERY!!! Hned zkraje přijde Galactus. Dá lidstvu v podstatě povolení dělat si co chtějí, jen když ho budou ctít jako boha. Na to lidstvo reaguje tím že se začnou chovat jako hovada, krást, drancovat, zabíjet, jen tak. Jeden televizní kazatel si řekne že když začne tvrdit že je Galactovým prorokem, těžko se s ním někdo bude hádat a je to fajn rychlá cesta k moci. Jako jediná rozumná postava je zde ukázána jeho sestra, díky které se Surfer teda rozhodne že to s tím lidstvem ještě zkusí, přestože jestli někdy byl opravdu logický důvod to s ním vzdát, tak je to právě teď. Ale fajn, shodí tedy vágusácké hadry a jde říct Galactusovi aby odešel, samozřejmě neúspěšně. Když chce rozumně promluvit k lidem, chovají se jako tupé stádo a chtějí ho zabít. Zapojí se i Galactus a vzhledem ke způsobeným škodám předpokládejme že umírají desítky lidí, ale nikdo to neřeší. Mezitím kazatel odežene svou sestru ke které se po celou dobu chová jako ke kusu hadru. Ta se z nějakých důvodů domnívá že něčeho dosáhne když vezme helikoptéru a poletí k Galactovi, který mezitím ve snaze zničit Surfera dal ničí město. Sestra - zraněná - havaruje s vrtulníkem a Galactus ji nezachrání ani to nedovolí Surferovi, tedy sestra umírá, a tato jedna smrt z neznámých důvodů pohne s celým lidstvem které se rozhodne se proti svému bohu teda jako postavit. Tak Galactus uzná že tenhle plán mu nevyšel a mizí pryč. Pak ze sebe ještě Silver Surfer udělá veřejného nepřítele ve veřejném přenosu aby lidstvo - které se z minuty na minutu zase začne chovat jako hovada, ačkoli když šlo o Galactuse reagovali slepým uctíváním - raději k nikomu nevzhlíželo. Jako bonusová Deus ex machina je nám tady na konci doposud největší hovado, tedy kazatel, prezentován jako jediný rozumný. No a to je všechno.

    Uznávám že komiks není tak ukecaný jako starší práce Stana Leeho, ale ačkoli téma zní slibně, podáno je veskrze jednoduše a naivně, taková moralitka kde chování postav i lidstva jako celku je podřízeno scénáři, což mě štve u komiksů z jakékoli doby. Dialogy a monology - i když jich není tolik - jsou také psány strašně na sílu a doslovně, aby vše bylo každému jasné. A já na to nijak extra nenadávám, takové komiksy tu byly, jsou a budou, jen jim už jen kvůli jménům tvůrců a krásnému vydání automaticky nedávám 5 hvězd. A když jsme u toho vydání, chápu že vydat tak tenkou knížku by nebylo ideál v malém formátu, ale Moebiova kresba není nijak zvlášť detailní aby byla takhle velká kniha nezbytná. Samozřejmě, každá kresba vynikne lépe ve velkém formátu, ale u Alexe Rosse či Geofa Darrowa je to takřka nutností, nebo alespoň rozumné a logické. Moebius, ač jeho kvality uznávám, k téhle skupině 'must-have-it-in-big-format' dle mě tak zcela nepatří. Čímž nezapírám, že vydání je krásné.
    Potěší též bonusy, kde můžeme do hlavy a pod pokličku nahlédnout právě Moebiovi. S některými jeho názory a postupy můžeme souhlasit tu více, tu méně, ale každopádně je to umělec s vizí co to má v hlavě srovnané a má jasnou představu čeho a jak chce ve své tvorbě dosáhnout. I jeho další marvelovské obálky jsou moc příjemným bonusem.

    I když tu asi budu člověkem s nejnižším hodnocením, rozhodně netvrdím že Podobenství je komiks špatný. Za mě jen průměrný. Že jde především o myšlenku a morální poučení či zamyšlení, to chápu. Ale vezmu li v potaz loni vydaný supermanský Mír na Zemi který je jen o nějakých 10 let mladší, a který je podobně útlý, tam předání a prezentace té myšlenky je podáno mnohem lépe a nenásilněji. Oproti tomu tenhle Silver Surfer ční pouze lehce nad hladinou průměru v porovnání s tehdejší soudobou produkcí, necháme li stranou jména tvůrců. Chce nabídnout něco víc, něco hlubšího, ale nedokáže to úplně prodat a výsledek je pořád jen superhrdinská mlátička, která se o fungující přesah sice pokouší, v mých očích to ale úplně nefunguje. Ano, čte se příjemně, kouká se na to dobře, bonusy jsou bezva. Snahu o něco víc cením. Ale výš s hodnocením prostě jít nemůžu. 6,5/10
  • MEGA
    MEGA27.12.2020 17:39Silver Surfer: Podobenství
    Fascinující spojení dvou světů. Moebiova
    sebejistá a precizní linka komplimentuje Stanovy melodramatické dialogy a vše tvoří opravdu unikátní komiks. Jsem překvapen, že neexistuje více takovýchto ambiciózních projektů, dnes už by něco takového vzniknout nemohlo. Musím vyzdvihnout vydání. Formát je obrovský a kresba díky tomu opravdu vynikne. Co mě ale opravdu překvapilo byly bonusy, kde nám Moebius nabízí pohled za oponu a obsáhle provede celým procesem. Toto je prostě klenot!
  • louza
    louza24.11.2020 19:21Silver Surfer: Podobenství
    Americké téma vedené evropskou rukou. Ačkoli se to nezdá, jde o pouhé dva standardní US sešity a na to, že to psal Stan Lee, je to příběh na Ameriku, natož pak Marvel, až neobvykle filosofický a textově úsporný. Základní premisa s Galaktusovým příchodem tentokrát podbarveným náboženským podtextem je hodně fajn, stejně jako nižší význam přesdržkované, kterou definitivně přebíjí filosofie nad lidským pokolením. Nechci Leemu upírat jeho zásluhy, protože původní šesti stránkový scénář bohužel není součástí bonusů, ale z doslovu plyne, že většinu práce oddřel Moebius a on sám přiznává že se přitom notně zapotil. Proto se dá říct, že jde navzdory tématu o skoro krystalicky čistý evropský komiks akorát s americkým superhrdinou, padouchem a glosující americkou společnost. Opravdu raritní vyvážený konglomerát dvou odlišných světů, který by neměl ujít fanouškům ani jednoho z nich. Komiksová lahůdka.
182162
Četl/a (78)
123peta, 2Hitman3, 3DD!3, Alikkk, AlmightyMates , autokineton, ben_bella, binnmode, calvin10, Caylen-Tor, Darth Raelchi, Deckard, Doppelganger, Draco nobilis, Elnie, faster86, fifas, filosh, Fox01, Garp, Géba, George Walker Bush, GeorgeeW, Georgíno J., Giskard, Good Games, Hawwwran, house192, IndyP, Infarkt, Ivan Kucera, JaroKakashi, Jay-jay, jeanbaklajean, jh666, Keno, KOWE, Lachvos, lacoste, Liborius, Madao, MEGA, Mercurio, mineralk, Mr.Plysh, Murphy722, NecRoman, Nexis, Norri, Onkel 1928, Ozymandias, pearlxjam, pechna, petrSF, Poniczech, Poseidon1978, RadimNemec, raimi, RaptoR, regressiv, rockyt, S313, schefik, Schirru, SHORTY, Sick666, Spike, start05, the.kasztan, tom173, trudoš, tukak, Václav Mikula, vita, Walome, Zbysek2410, zgrywus, zlejzmrd
(116)
2Hitman3, 2scha, Alikkk, AlmightyMates , Anton Whatever, autokineton, BadBoy, ben_bella, binnmode, blackJag, bmc75, burzum, calvin10, Caylen-Tor, CSE_AC/DC, D.K.Logic, Dali, Deckard, disclose, DKoscik, Doppelganger, Draco nobilis, Elnie, farnhajt, faster86, fifas, filemon, filosh, Fox01, Géba, Georgíno J., Hawwwran, hellblazer, herbert, house192, hugosnowden, IndyP, Infarkt, invape, JaroKakashi, Jay-jay, jeanbaklajean, jh666, Joshua_T, Karel Sec, Keenkeen, kendor007, Keno, Knuckless, Kocour, KOWE, lacoste, Loxin, maara, Macek78, Madao, Mamut12, Mariomichal, Marvin, mcleek, MEGA, Mercurio, mineralk, MP, MP81, Mr.Plysh, Murphy722, NecRoman, Nexis, Norri, Odal , Olesh, Onkel 1928, pearlxjam, pechna, petrSF, Philologus, Pietro26, Poniczech, Poseidon1978, RadimNemec, raimi, RaptoR, regressiv, RicHard. , rockyt, S313, Saran, schefik, Schirru, Šedo, SHORTY, Sick666, Skot, sleepless, Spike, start05, suricattaontheway, tacmud, the.kasztan, Tialster, tom173, Tony TwoDee, trudoš, Tyfus, Václav Mikula, valon, vita, vranakx, willis, xintax, Yaromil, yogi, Zbysek2410, zgrywus, zlejzmrd
Chce (16)
10milda, Al0f0k, Badgu.y1902, Benji, deadpool, gezic, Goldfinch, Maty48, monty.cl, Nightmare, nx, Polik, Radkos, RudyRod, smazenapikantniskeble, Tomasino79
Shání (3)
gezic, Nightmare, nx