Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 1 další ukázka

Souborné vydání obsahuje kreslené seriály:
Tajemství Žlutých Skal
Družina Lišek za dobrodružstvím
Tajemství bažin
V zemi divů a nebezpečí


Vyšlo jako 12. svazek edice Galerie českého komiksu

Úvodní slovo Václav Nosek-Windy (pravděpodobně poslední, které ještě za svého života napsal).
Kniha obsahuje bohatý doslov z pera Milana Krejčího.


Scénář
Jan Novák, Ivana Peroutková, Josef Starec
Art
Oldřich Marcin, Jiří Petráček (Oskar), V. Řízek, Pavel Vječner
Obálka
Pavel Vječner
Žánry
klubácký
ISBN/ISSN
978-80-88098-56-0 (Josef Vybíral)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
215 x 305 mm
Tisk
barevný
Váha
778 g
Stran
120
Náklad
700ks
Cena
440 Kč
Varianty
Kreslené seriály časopisu Junák z let 1945 – 1948 (2. vydání) (2022)
Kreslené seriály časopisu Junák z let 1945 – 1948 (2020)
  • Darth Raelchi
    I na podruhé to dopadlo dobře, možná i lépe než napoprvé. Kresba super, příběhy super. Medvědí družina je opravdu zajímavá ve svém původním vydání. Já ji právě znám jen překolorovanou Kociánem a Barčem, ale tohle je úplně jiné a je vážně zajímavé sledovat ten vývoj a posun kreslířů. Co docela kvituji, že to na svou dobu nebylo ukecané a plynule se to četlo, dokonce musím i kvitovat tehdejší kreslíře, jak se umně popasoval i s komiksovým médiem, kdy lze hrdě prohlásit, jsme šli docela s dobou. Ono to kopírování a přetiskování Západu má něco do sebe. Já tomu vážně nemám co vytknout. Maximálně jen, že se jedná o příběhy pro specifickou cílovou skupinu, která se během let (dnešní doba) změnila na úplně jinou a diametrálně odlišnou cílovou skupinu. Zkrátka to asi není pro každého, ale ten, kdo má rád historii komiksu, vývoj a celý ten svět, jak je propojený, souvislosti apod., tak tady rozhodně nemůže šlápnout vedle. Kdo si chce odskočit na jemné dobrodružství, i zde si najde své. Prostě krása!
  • Palebras
    Kreslené seriály časopisu Junák jsou z dnešního pohledu opravdu těžkým retro kouskem a rozhodně nejsou pro každého. Já se však bavil od začátku do konce. Jelikož jsem od útlého dětství hltal Foglara, rád i dnes po večerech po práci vypnu a vypravím se alespoň touto formou na pořádnou dobrodružnou výpravu. Všechny obsažené příběhy jsou skvělé a prožijeme tak táboření uprostřed Žlutých Skal, abychom se následně s Družinou Lišek pustili do temněji laděného příběhu se špionážní zápletkou. Tento příběh je mimochodem hodně povedený. Tajemství Bažin má také svou nezaměnitelnou atmosféru a ani zde není nouze o pořádnou dávku napětí, samozřejmě poplatnou době. V zemi divů a nebezpečí přináší příběh o putování po dalekém Tibetu a číst ho v době vydání, musel být pořádně dobrodružný zážitek. Na konci knihy potěší doslov s krásnými obálkami a já velice děkuji nakladatelství Josef Vybíral, za tuto a další krásné knihy. Naprostá paráda.
  • trudoš
    Fascinující návrat do časů, které jsou pro většinu z nás dalekou minulostí. První tři příběhy se nesou v duchu Rychlých šípů, ať už zápletkou, nebo prostředím, přesto se ani jednomu nedá upřít osobitost a kouzelná atmosféra skautského dobrodružství. Bezkonkurenčně v tomhle ohledu vedou hoši z družiny Lišek, ovšem pozadu nezůstává ani Tajemství bažin, kde už je ovšem znát jistá dějová zhutnělost související s kratším rozsahem.
    Ze schématu chlapeckých „detektivek“ se vymyká pouze komiks V zemi divů a nebezpečí, který měl pravděpodobně za cíl představit něco málo z exotiky tajuplného Tibetu, ale nakonec sklouzl do nepříliš zajímavého soupeření mezi racionálním bělochem a pověrčivými domorodci. Vyprávění poplatné době, protože napsat něco takového dnes, riskuje tvůrce minimálně pět žalob na kulturní nactiutrhání. Každopádně velké díky Ivaně Peroutkové a Jiřímu Petráčkovi, kteří neukončený seriál dotáhli do konce a nebýt jiné kresby, člověk by rozdíl mezi starým a novým ani nezaregistroval.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš2.1.2021 00:01Kreslené seriály časopisu Junák z let 1945 – 1948
    Ano, je to retro, ano, je to nostalgie, a ano, je to i v podstate pravek. Jenomze ja se bavil od zacatku do konce. Dejove a obsahove nemam co vytknout. Rad se vracim do mladych let a rad poznavam dobu tu tam. Porad se komiksove vzdelavam. Urcite by se dala vytknout graficka stranka, ale vlivem stari puvodniho materialu se ani neni cemu divit a verim, ze restauratorske prace z Nakladatelstvi Josefa Vybirala a Oskara byly maximalne mozne. Proste to lze odpustit a na zazitku to neubira. Ani mi nevadil koloring Oskara u Vjecnera v jeho posledni casti, a rovnez mi nevadilo dokonceni 4. pribehu. Bonusy v podobe textu a dodatecne graficke prilohy byly opet na vybornou. Kdo chce pekne a poctive dobrodruzne pribehy, tady mate jedinecnou moznost. Balancovani na hranici detskeho a dospelackeho sveta se mi libi a tady je to umne zvladnuto. Davam plny pocet.