Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 7 dalších ukázek

Koupit
Perský král Xerxés, ve snaze pomstít smrt svého otce Dareia, se rozhodne dobýt celý svět a stvořit říši, jakou svět dosud nespatřil... Své impérium Dareiovci neustále dobyvačně rozšiřují, ale jen do chvíle, než se v Řecku zrodí geniální vojevůdce ALEXANDR VELIKÝ.

Ponořte se do stránek fantasticky ilustrované literární féerie o nejinspirativnějším období lidských dějin!

Obsahuje sešity série Xerxes: The Fall of the House of Darius and the Rise of Alexander #1-5 (duben 2018 - srpen 2018)

Scénář
Frank Miller
Art
Frank Miller
Barvy
Alex Sinclair
Obálka
Frank Miller
Lettering
Tomáš Náprstek, Martin Trojan
Překlad
Ladislav Niklíček
Redakce
Ondřej Černý, Radek Chaloupka, Barbara Doe (Warneke), Václav Dort, Alexandra Niklíčková, Martin Trojan, Milena Vojtková
Žánry
dobrodružný, drama, historický
ISBN/ISSN
978-80-7652-029-5 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
303 x 239 mm
Tisk
barevný
Váha
900 g
Stran
112
Cena
699 Kč
Originál
Xerxes: The Fall of the House of Darius and the Rise of Alexander (Dark Horse Comics, 2019)
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš30.8.2022 06:46Xerxés: Pád domu Dareiova a vzestup Alexandrův
    „Začalo to jako ostatní války. Křivdou.“ Toto sa (po dejovej stránke) asi ani nedá pochopiť a ak áno, tak možno pri štvrtom, piatom čítaní (ja som to čítal dva razy a nič). Millerova kresba ma nikdy ktovieako nebavila, ale tentokrát je to ozaj sfušované. Teoreticky to môže trochu pripomínať, čo ja viem, Richarda Corbena, ale kým ten je môj obľúbený, tak toto sa mi fakt nepáčilo. Na pokračovanie kultovky 3OO sa čakalo dve desaťročia (!). Žiaľ, zbytočne. Keď oba komiksy postavíte vedľa seba, vďaka starostlivej opatere Comics Centra vytvoria pekný, konzistentný pár s príjemne atypickými rozmermi, lacetkou a tvrdou väzbou. Nechcem byť osobný, ale pripadalo mi to ako keby Frank prekonal infarkt a napriek tomu mu „dovolili“ kresliť (aby som ale Frankovi nekrivdil, niektoré zábery na rôznymi šialenými spôsobmi odetého a inak vyzdobeného Xerxésa sú impozantné, len či to nie je málo). Zázrak nie je ani scenár. Čítal som a čítal a čítal, prehŕňal jednu stranu za druhou a štvrtú za treťou a zrazu som si so šokom uvedomil, že vôbec netuším, o čom to je. Urobiť prequel (resp. rip-off) postavy, ktorej slovo pokora nič nehovorí, vonkoncom nie je zlý nápad, skôr naopak. Lenže ono to tak skáče naprieč rokmi a postavami, že nebudete mať šancu chytiť sa a o samotnom Xerxésovi je to paradoxne nakoniec menej, než ste čakali. Chápem, že Frank nechcel urobiť nové 3OO. To by ani nemalo zmysel a ani by som to nechcel čítať. Ale toto sa ubralo natoľko radikálne odlišným smerom, že ma s prepáčením až otravovalo čítať to. Mne to vlastne ani nepripadalo ako normálny komiks, ale skôr ako (bizarne nakreslený) výcuc dejepisu. Film 300: Vzostup impéria od Noama Murroa je oveľa lepší (s touto predlohou nemá po dejovej stránke temer nič spoločné)
  • perak
    A tímhle se jako chtělo říci co? Nevypráví se vlastně žádný příběh, jsou vytrženy nějaké historické události, rychle se přeskakuje od jedné ke druhé. Tady se chtělo nacpat na pár stránek nějak moc myšlenek, a nebo to žádnou myšlenku nemá, nevím.
  • Fimi
    Učebnicový příklad tvůrčí vyhořelosti, tady není nic, co by stálo za pozornost a absolutně nechápu smysl tohoto komiksu, má čem asi autor ujížděl? Kdysi ikona mezi autory dnes už posledních minimálně deset let Frank nenapsal nic, co by za to stálo. Tak snad tu vyjde víc komiksů typu je to blbost, VÍME, že je to blbost, a proto to nevydáme.....a nebo jo.
  • Delphín
    Při psaní tohoto komiksu musel Miller prodělat řádnou tvůrčí krizi. Protože mi nejde do hlavy, jak takový autor tolika ikonických komiksů může být schopen vytvořit takovou srajdu s nepěknou kresbou. Už bitva u Maratonu byla odfláklá. To mě mrzelo ale říkal jsem si, že pokud to takto pojede dál, může to být horší komiksový průměr. Ale bohužel. Od druhé kapitoly jde kvalita postupně strmě dolů, Miller si tu hopsá v čase jak sjetej králík s ADHD, něco tu začne ale nedokončí. Postupně vám to celý přestane dávat smysl a po dočtení si kladete otázku, co přesně chtěl autor tímto dílem říci...
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš2.1.2021 15:36Xerxés: Pád domu Dareiova a vzestup Alexandrův
    Větší nesmysl jsem v komiksu, a snad ani v knihách, nečetl. Nekonzistentní a nesrozumitelné. Typický Pejsek a Kočička, kteří dělají dort. Tu od toho, tohle odtamtud, ještě toto... Eintopf řeckých dějin. Jako sorry, nevím proč zrovna dělat tyto věci takto. Jestli je to pro američánky, kde se na historii bere menší ohled, tak ok, ať to používají do referátů místo Wikipedie, ale bohužel je to komiks, který vychází celosvětově a co tím chtěl jako básník říct? Co tím jako sleduje? O co Millerovi jde? Jako koláž a montáž by to snad uspělo, kdyby to bylo aspoň poutavěji nakreslené. Na 300 mám svůj vlastní osobitý názor, ale nikdy jsem nesrážel její kvality, ať je ten komiks jakýkoliv. Jenže Xerxes tomu nasadil korunu. Tohle je prostě o ničem a nedává to smysl, i když se nám ho Miller snaží podsouvat. O kresbě je škoda mluvit. Na to, jak jsem prskal na Terorem ve jménu víry, tak ten měl aspoň narativ a černobílá leccos zamaskovala. Tohle je opravdu to nejhorší, co jsem od Millera četl.
  • faster86
    Je to jakési strašně rychlé a útržkovité. Libí se mi styl vyprávění jako u 300. Ale Monology a dialogy stojí za vyližprdel a nic by se nestalo kdyby tam nebyli. Není to tak zlé jak se na to prskalo v zahraničí a tady, ale není to ani pecka jak mi říkal Dort na Comicconu, takže střed.
  • Spike
    Koukám že Xerxes tady dostává docela sodu, a řekl bych že ne úplně zaslouženě. Nebo jinak - chápu co se na tom komu nelíbí (můžete si všimnout že mé hodnocení také není plná palba) ale spousta věcí není jen chyba komiksu. V první řadě, jde o očekávání. O Xerxovi se toho napsalo hodně ještě než vůbec vyšel, a kdo aspoň občas něco zachytil, věděl že ač stejný tvůrce i formát, tohle není a nemá být pokračování 'třístovky'. Ta vyprávěla příběh, krátký ale ucelený, Xerxes je spíš takové 'letem-světem-dějinami'. Přijde mi že tenhle komiks je křižován za to že není něčím čím ani být neměl, což je nefér.

    Takže když přistoupím na to že budu hodnotit Xerxa ne jako ucelený příběh, ale jako náhled do řecko-perských dějin. Začátek mě bavil, ač také stručný, ničím se nezdržoval a hodil nás do krvavého konfliktu. U prvních dvou kapitol vlastně komiks dostál mému očekávání. Od té třetí už to byly spíše takové nahodilé sekvence a obrazy, kde textu a dialogů znatelně ubylo. Když už se komiks jmenuje "Xerxes" čekal jsem pak nějaký náhled do jeho konání, motivací, ale nedostavilo se. Škoda. V podobném duchu pak komiks pokračuje až do konce díky čemuž - pokud se nějak dlouho nekocháte obrazy - ho máte dočtený poměrně rychle. Což o to, ilustrace jsou to fajn, ale už se jedná opravdu spíše o galerii obrazů, jež na sebe navazují a pak bez nějaké pointy je kniha u konce. Takže ano, čekal li někdo podobně sevřený příběh jako u 300, musí být zákonně zklamán. Mě také komiks jako takový moc nedal, ale ještě než jsem ho otevřel věděl jsem že to bude prostě takový bonus, doplnění světa 300. A on to skutečně bonus je, nemá ambice stát vedle třístovky jako rovný nástupce. Ale jako bonus to není nejhorší. Ano, ve stejném formátu a za stejnou cenu chápu že to je pro někoho málo, ale tam je zase ta chyba v očekávání. Já cca tušil co čekat a něčeho podobného jsem se i dočkal, takže nějak extra 'hejtit' nemůžu. Co se kresby týče, ano, je mírně jednodušší než dejme tomu v případě 300, ale pořád je to Miller, takže komu se líbila jeho kresba tehdy, měla by se líbit i teď, komu ne.... No, ten názor asi nezmění. Ale velkých celostránkových kreseb je tu spoustu a místy se na to kouká opravdu dobře, a to jsem mezi kreslíři vždy měl jiné favority než zrovna Millera. Co je jiné je koloring, ten od Lynn Varleyové byl takový hrubší, špinavější, ten od Alexe Sinclaira je též skvělý, jen prostě modernější, někomu to sedne, někomu ne.

    Než mě někdo začne vinit že hájím něco na co každý nadává, znovu upozorním že mé hodnocení je čistý průměr, tedy rozhodně nepovažuji Xerxe za bůhví co skvělého. To, čím měl být, zvládá s rezervami a mohlo být i lépe. Ale i hůř. A hezky se na to kouká, většinou, a jako bonus je to prostě vcelku fajn. O kvalitním zpracování vydání nemluvě. Takže vracet se k tomu asi často nebudu, ale až zase sáhnu po 300, rád si hned potom dám i Xerxa. Nad poměrem cena-výkon se dá sice polemizovat, ale vzhledem k tomu že komiks se dá velice snadno sehnat i s výraznou slevou, nad tím osobně moc nebrečím. 5/10
  • disclose
    Tak tohle bylo hodne spatne po teroru dalsi millerova sracka Jen doufam ze nekdy u Nas vyjde ronin a prectu si stareho dobreho franka
  • felis
    Těch pár stovek dejte na charitu, garantuji desetkrát lepší pocit než byste měli po dočtení této sračky. Svůj výtisk věnuji té slepé paní co bydlí u nás v ulici.
  • karl173
    karl173 mecenáš19.12.2020 15:34Xerxés: Pád domu Dareiova a vzestup Alexandrův
    Tak a po 300 tu je Xerxés. Hm, co dál? Nevím. Tma. Ticho. Za okny fouká vítr a jakoby naříkal. Je odpoledne. Budou Vánoce. V pondělí musím do práce. V noci se ději kouzelné věci. Měsíc na obloze svítá. Na nebi jsou mraky. Bla, bla, bla.
    Blbost si říkáte? Ano, je to blbost. Při čtení jsem neměl téměř jiný pocit a nic nedávalo smysl. Naprosto bezduché vyprávění ničeho a ke všemu s místy otřesnou kresbou.
    Začátek ještě ujde. Říkám si, že to není tak špatný, takové nemastné neslané, ale ujde. Od druhé kapitoly to jde strmě dolů a od poloviny jsem měl pocit, že Franka Millera ranila mrtvice a dodělával komiks po lobotomii.
    Více nemá smysl se rozepisovat. Hezká obálka nestačila. 1*
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin9.12.2020 10:55Xerxés: Pád domu Dareiova a vzestup Alexandrův
    Z bitvy u Marathonu Miller moc nevytřískal, tak nás zahltil jakýmisi střípky, co působí jak komiksové "trailery", takové momentky, co rychle zmizí.

    Celkový dojem: 40%
  • mcleek
    Včera večer jsem si knihu přečet a chtěl napsat recenzi, ale koukám, že louza to tu napsal dost trefně. Opravdu absolutně přesně. Nesouhlasím jen s jeho tvrzením, že "má kniha větší požadavky na znalost historie", spíše bych řekl, že kdo historii zná podrobněji, diví se, jak k ní Miller přistupuje: něco zjednodušuje, něco si zcela vymýšlí po svém a poměrně dost zajímavých událostí vynechává. Za mě 40 % a ani o fous víc.
  • louza
    Proč vydávat po dvaceti letech další třístovku? Protože tohle není třístovka. Vypadá to jako třístovka, používá to příbuzné téma, má to stejný formát i autora, jen barvička se rozvedla. A k třístovce to má asi tak blízko jako Marv k abstinenci. Přitom první kapitola s bitvou u Marathonu má k číslovce ještě setsakra blízko. Až na ty barvy. Jenže Xerxes není o jedné bitvě, ale o odkazu jednoho muže, který ovlivňoval historii regionu jemuž vládl po staletí. A přesně tyhle stovky let se Frank Miller snaží obsáhnout na pár stránkách této knihy. A to způsobem o němž si nejsem jistý jestli se úplně podařil. Během knihy totiž nedochází jen k řídnutí děje tak jak se roztahuje časová osa. Ony kupodivu řídnou i obrázky a text. Frank si od určité chvíle libuje v celostránkových výjevech, takže závěr už připomíná spíš sérii velkoformátových plakátů s mini textovým popiskem někde v růžku. Což vzhledem k tomu, že procházíme řádově staletí historie na rozsahu původní třístovky, tak trochu pobízí k myšlenkám, že tady se trochu něco nepovedlo. Buď má kniha mnohem větší požadavky na znalost historie. Nebo autor vypráví ob dvacet stránek. Je ale fakt, že i když se Millerovi kniha v závěru drolí pod rukama, stále je na co koukat. Ne tolik jako v případě Teroru, nebo angažmá Lin, ale celé snažení přesto pořád vypadá skvěle, místy až k sežrání. Jen bohužel občas nefunguje úplně jako kniha, ale jako obrazová galerie siloušů a kozatek z pera Franka Millera. Na průměr až mírný nadprůměr to stačí. Na legendu ani omylem.
4121412
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš23.4.2021 23:05Xerxés: Pád domu Dareiova a vzestup Alexandrův
    Jestli jste fandové velkoformátových kreseb a v podstatě stejných rozměrů jako je 300 a Xerxés, zkuste komiks Sons of Chaos od Chrise Jaymese a Ale Aragona. Sám autor u nás byl na návštěvě a měl podepisovat komiksy v Globe Café v Pštrossově ulici, akorát se tak nestalo, protože se někde zasekla doprava. Mně to místy 300 připomíná, ale spíš kresbou než dějem. Děj tam opravdu je obsáhlý a na 200 stranách dobře vypointovaný. Vydalo to IDW: https://www.bookdepository.com/Sons-Chaos-Chris-Jaymes/9781684054794?ref=grid-view&qid=1619211904767&sr=1-1.
  • TonyT
    Tak abych to měl do sbírky spolu s 300, některé stránky jsou výborné některé ne, příběhově slabší (do jaké míry se to drží faktů, mě příliš nezajímá), ale upřímně za ty peníze člověk moc nedostane, spíš méně.
    No ale celkově vzato komiksy roku budu opět hledat v jiných vydavatelstvích než u CC, mám pocit (těžko říct takhle z hlavy) že letos nebudou se svými komiksy u mě ani mezi top 5.
  • vita
    Tak ono jestli si v tom někdo něco najde je jedině super a budiž mu to přičteno ke ctnostem, ale tím asi nevzniká nárok chtít to i po ostatních... V tomhle případě je ale asi těch spokojeně si rochnících holt míň a právě kvůli těmhle srovnáním je tady asi ta databáze, což? :) Takže vše dobré... Jinak - já to nečetl a ani nehodlám, právě kvůli tomu, jak brutálně šla dolů Millerova kresba a kam se on jako scénárista posunul... A to to pro mě byl vážně bůh...
  • karl173
    karl173 mecenáš22.12.2020 14:28Xerxés: Pád domu Dareiova a vzestup Alexandrův
    louza: Já jen říkám, že poznám kdy mi komiks něco dává a kdy jsem s ním spokojený a kdy ne. A Xerxés je prostě převeliká slabota. Jestli lidé komiks ohodnotili jednou hvezdičkou kvůli jinému důvodu, tak to už se musíš ptát jich. Hledáš v tom zbytečně hluboké významy.
  • Matthew
    louza: však není sama kniha a její obsah tou cestou? Samozřejmě s tím, že obsahuje i cíl a tím je závěr knihy. Tohle už doslovně napsal S. King na konci svého opusu Temná věž. Doslova tam nabádá čtenáře, ať poslední stránky nečte, protože nenaplní jeho očekávání budované po 7 knih (ač za mě je naplnil).
    To že pro komiks je důležitá, jak kresba tak i scénář je snad tady všem jasné.
    A pokud potrebuje Miller peníze za prodej jednotlivých výkresů neměl by zároveň i dbat na to, aby celková kniha měla pozitivní ohlas a díky tomu se obrazy lépe prodávaly?
  • Azalin
    Já k této filosofické diskusi můžu jenom dodat, že Xerxes mě nezajímá. A Romitova kresba je super. A Ronin je sračka. :)
  • louza
    Fimi : no ale ti první pak teda nemusí číst komiksy ale beletrii, když je kresba nezajímá a ti druzí můžou jít do libovolné galerie kdy takových Rossů najdou po celém světě řádově desítky. Když mi onehdá Milan Krejčí tvrdil, že komiks je pro něj hlavně o kresbě a na příběhu nezáleží, zůstal jsem zírat s otevřenou pusou. Vždycky jsem myslel, že je to kombinované umění, kde jsou obě nádoby minimálně propojené v ideálním případě dokonale promísené.

    karl173 : A musí mít všechno pointu? Nemůže být třeba cesta cílem? Právě nad tím se zamýšlím. Je to fakt takhle jednoduchý? Fanoušci říkají, že Miller se změnil. Ale nezměnili jsme se spíš my?
  • Fimi
    Louza člověk ale přeci nemusí být kuchař,aby poznal hovno na talíři. Jsou lidi, kterým je kresba ukradená a jde jim převážně o příběh a jsou lidi, co dají Rossovi pět hvězd jen za kresbu i když příběh nestojí za nic. Pak jsou masochysti, kterým se líbí Romitova kresba, lidi jsou různí...300 keňské mě hlavně nahoře díky filmu
  • karl173
    karl173 mecenáš21.12.2020 12:14Xerxés: Pád domu Dareiova a vzestup Alexandrův
    Fimi: No prodejnost může být dobrá i u blbostí. Buďto že daný content nebo postava zrovna letí a nebo že prostě jsou jen lidi zvědavý jestli to je opravdu taková blbost či ne.

    louza: U Xerxése je to jednoduchý. Je to prostě blbost, který postrádá jakoukoliv pointu. Což 300 rozhodně má a dala mi rozhodně mnohem více emocí a hlavně mi nepřijde že by 300 byla tak prázdná jak píšeš. Xerxés je naopak naprosto prázdný. Pro mě tam není prostě nic. A řekl bych že tak to má spoustu lidí. Prostě chtějí od toho komiksu něco dostat a tady jednoduše nedostali nic.
  • louza
    Tu averzi k Millerovi tak úplně nechápu. Když vyšla před dvaceti lety třístovka, všichni z toho byli posraní. Podle hodnocení tady je vidět, že trvalo snad deset let, než lidi prokoukli o čem to je. A že to vlastně o ničem zase tak moc není. Třista chlapů stojí proti perský přesile a zvítězí. Jmenuj jedinou hlavní postavu, jmenuj dějový zvrat, jmenuj cokoli, z příběhu, co by obhájilo maximální hodnocení. Kromě výtvraného zpracování, které stejně nedosahuje geniality Sin City. Přesto to léta dostávalo plnou palbu ze všech stran.

    O čem je vlastně Terror. Reworklý batman bojuje proti terorismu, občas se mucká s catwoman, občas se s ní mlátí. Občas mlátí terroristy. Vypadá to geniálně výrazně lépe než třístovka. Místy lépe než sin city. Děj je úplně o tom stejném jako 300 a nechá se popsat jednou větou. Menšina proti přesile. Ale téma je politicky choulostivější. A vyšlo to v jiné době. Takže poprava.

    Xerxés. Jako třístovka, ale o dost jinak. Začátek tradiční, pak se to překlopí do obrazového alba. Je to vůbec špatně? Co je vlastně na obrazovém albu špatného? No tak v tomhle případě rozhodně kolísavá kvalita obrázků z nichž žádný není tak geniální jako ty v Terroru, některé jsou pěkné, jiné na hranici průměru. Ale i tak. V regulérním umění existují sekvence obrazů vyprávějící děj. Neříkám, že se to Frankovi zrovna daří. Kniha vznikala dekádu a je to na ní vidět. Ale tvrdím, že způsob jakým to Miller podchytil je možná správný a Xerxés může být v době, kdy 80% lidí nezvládne přečíst více než dvě věty v kuse a obecnou realitu plně definují několik slov čítající bulvární titulky, dost dobře první předzvěstí něčeho co se v blízkém budoucnu stane i v komiksovém mainstreamu normou. Z tohoto pohledu je mi Frankova snaha sympatická. I když se to úplně nepodařilo.

    Druhá věc je, že vzhledem k Millerově současnému stavu kniha funguje i ve druhé rovině. A sice že je plná velkoformátových ilustrací, které se samozřejmě snáz a dráze rozprodají v aukcích po originálech, protože se dobře rámují a vypadají dobře na zdi. Frank si prošel těžkým obdobím a účty za zdravotní péči jsou v jeho rodišti o dost drsnější než v Evropě...

    Chápu, že to nikoho moc nebaví, taky jsem z toho nešel do virgule. Ale komiks není jen příběh. Je to i vizuální forma. A ta tady na jednu hvězdičku teda není. Pokud má někdo jiný názor, nechť mi pošle své originály v kvalitě srovnatelné Xerxérem. Rád si je pověsím na zeď.
  • Fimi
    Zkus jeho Supermana co kreslí Romita..taky zajímavý
  • Matthew
    Tak určitě to vyšlo hlavne k 5. vydání 300, spíš jako doplněk. Přece jen o kvalitě příběhu dost napověděli ohlasy ze zámoří. Mě by spíš zajímalo, jestli se Miller vážně zbláznil nebo zda je schopný dnes ještě splodit něco dobrého. Zas na druhou stranu mít tohle spolu s Terorem, jako takový bizár, kam až může genius spadnout může být lákavé.
  • Fimi
    by mě zajímala prodejnost, zda je to úspěšné a titul s heslem Blbost ale vydáme se prostě vyplatil vydat i když je to očividně fakt hovadina
  • lantan1
    Fimi: V poslední době tomu dělala konkurenci Batman: Odysea z DCKK - hodnoení dvojky 1,6
  • Fimi
    páni, tomu říkám hodnocení, to tu snad ještě nic nemá ne?
Četl/a (53)
2Hitman3, 3DD!3, adevr, AlmightyMates , BadBoy, ben_bella, bidlo10, Black Bro, yo, calvin10, cyboy, Darth Raelchi, davidek, Delphín, Fida, foudy, Fox01, Garp, Géba, George Walker Bush, house192, Infarkt, invape, Ivan Kucera, James, jeanbaklajean, Joshua_T, kadas97, karl173, kinak, Libča, Light, malylada, Mercurio, oleav, Ozymandias, perak, Poseidon1978, RadimNemec, Ricarderon, robertsedmik, rooty, RudyRod, S313, Spike, terrordemon, trudoš, tukak, Ukko, Yefery, yogi, Zbysek2410, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(103)
adevr, AlmightyMates , arnecht, Ash Pointak, BadBoy, bboorreekk, Benji, bidlo10, blackJag, bmc75, Bob, buscheer, calvin10, Caylen-Tor, CSE_AC/DC, D.K.Logic, Dali, davidek, Deckard, Delphín, DEmnoG, desto, Django, DKoscik, Erich, farnhajt, faster86, felis, Fida, filemon, Fox01, gongon44, grinder, Hawwwran, hellblazer, herbert, house192, hugosnowden, hyba1991, Infarkt, invape, Ivan Kucera, James, jankie, jd., jeanbaklajean, Joshua_T, kadas97, karl173, Kazumaki, kendor007, kinak, kubanec13, Libča, maara, Macek78, malylada, Mamut12, mcleek, Mercurio, merhyx, MP, Mr.Plysh, Mysak92, Netorack, Noci, o2t2, OldaB, oleav, Olesh, p3tris, pavel, pearlxjam, pechna, perper, Poseidon1978, Premek, RadimNemec, raenius, Ricarderon, robertsedmik, rooty, RudyRod, S313, Saran, SHORTY, Skot, sleepless, SpiderJerusalem, Spike, suricattaontheway, tacmud, timek, trudoš, tulipstros, Ukko, vishnar, xintax, Yefery, Zajo original, Zbysek2410, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
Chce (10)
Blacklarch, burzum, charvos, deadpool, deefha, gumidekmedvidek, Maty48, monty.cl, Murphy722, the.kasztan
Shání (1)
deefha
Nabízí (1)
Ivan Kucera