Desky zadní
Ukázka
Elliottovi je 9 let. Ve svém věku ještě věří na strašidla a příšery. Jak by také ne, když je svědkem vraždy svých rodičů právě jednou takovou? Ukrývající se pod postelí, velmi dobře ví, že musí z domu utéct před nebezpečím, hrůzou a krutou realitou. Po čas nadcházející noci však nebude na útěku sám. Jeho nářek a prosby vyslyší nejstarší strašidlo, které do té doby žilo v temných zákoutích chlapcova šatníku.

Obsahuje dvě původně samostatné alba (Croquemitaines Livre I, Croquemitaines Livre II) v jedné knize.

Scénář
Mathieu Salvia
Art
Stéphane (Djet)
Barvy
Stéphane (Djet)
Obálka
Stéphane (Djet)
Lettering
Kristýna Kamlarová, Jan Schejbal
Překlad
Zuzana Špicarová (Lochmanová)
Redakce
Katarzyna Niemiec, Veronika Nováková (Špendla), Jan Schejbal
Žánry
fantasy, horor
ISBN/ISSN
978-80-907919-1-6 (ZANIR)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
183 x 260 x 19 mm
Tisk
barevný
Váha
881 g
Stran
188
Cena
599 Kč
Originál
Croquemitaines Livre I, Croquemitaines Livre II (Glénat, 2017)
Varianty
Strašáci (varianta B) (2021)
Strašáci (varianta A) (2021)
  • RR
    RR4.7.2023 17:36Strašáci (varianta A)
    Spíš takové dva a půl než tři. Po příjezd do hotelu je to takové střídavě oblačno a člověk je ještě zvědavý, co z toho vyleze. Ale pak už je to spíše jenom zoufalství. Ani překlad nenadchl.
  • Cikolb
    Cikolb1.5.2023 08:09Strašáci (varianta A)
    Na tuhle knihu jsem se vcelku těšil,a jak to tak bývá, nakonec byl vlastně celkem zklamán. Předpokládal jsem, že půjde o horor, ale jedním ze tří zásadních problémů díla je žánrová nevyhraněnost. Což samo o sobě nemusí být na škodu, žánrové prolínání může vést k zajímavému výsledku, ale zde od samého začátku létá scénář ode zdi ke zdi, chvíli se to tváří jako horor, aby to pak přešlo v jednoduchou akční vyvražďovačku, což se tu a tam prolíná s nějakým tím mysteriózním pozadím a světem duchů. Výsledek je skutečně neslaný nemastný. K tomu je třeba připočítat (problém číslo dva), že kreslíř sice skvěle pracuje s dynamickým rozložením panelů, ovšem vypadá to, že ho nikdo nekrotil, protože dost často vzniká těžko rozluštitelný chaos, který má čtenář problém rozklíčovat. Na tomto místě je ovšem nicméně třeba poznamenat, že jinak je v celkovém kontextu díla kresba asi to nejzajímavější na celé knize. A třetí problém, alespoň pro mne, tkví v tom, že k hlavním postavám (kladným či záporným) si čtenář nevytvoří žádný vztah - alespoň tedy já ne. Neměl jsem důvod nikomu fandit, držet palce, či alespoň přát to nejhorší. Postavy mi byly lhostejné. A to je vždy špatné znamení. Celkově to asi vyznívá hodně krutě, ale zas tak zlé to není. Je to akční příběh, který si člověk jednou přečte a už nikdy nemá důvod číst ho znovu. Až budu rozprodávat knihovnu, jasný adept na prodej. Zbývá jen podotknout, že Strašáky u nás vydalo nakladatelství Zanir, původní originální vydání ve dvou dílech se u nás vešlo do knihy jedné, takže si čtenáři mohou vybrat ze dvou variant obálek. Kniha je udělaná kvalitně, včetně překladu (Zuzana Lochmanová), takže je to radost číst.
  • Gaming Professors
    Gaming Professors3.3.2023 12:21Strašáci (varianta B)
    Strašáci jsou nesporně úžasným komiksem, kterému ubírá na kráse jeho délka. Určitě bych si dovedl představit další publikaci, ve které bychom mohli vidět mladou verzi Smrťáka a jeho děsivá zvěrstva v minulosti. Popřípadě dospělého Elliota, jenž se vydal na cestu pomsty, aby si mohl vyřídit účty za ztrátu svých milovaných.

    Celá recenze: Strašáci – recenze

  • faster86
    faster8616.3.2021 11:52Strašáci (varianta A)
    kresba pěkná, jen některé panely sem nechápal co se děje kvůli černotě. dějově příjemná jednohubka o strašidlach pod postelí a ve skříni, líbí se mi jak je vymyšlená celá ta mytologie jak se z malé sestřičky stane velký bubák
  • Anton Whatever
    Anton Whatever mecenáš4.3.2021 00:07Strašáci (varianta A)
    Celé to rychle uteče, příběh je sice vcelku jasný a i celkem originální. Jen je to opravdu celkem uchvátaný, pořádně si nestihnete vybudovat nějakej vztah k postavám a je konec. Ale bože, tak zmatečný akční scény a občas chaotický panelování...bylo fakt dost těžký se v tom místy orientovat. Přečtu si to určitě znovu s nějakým odstupem, ale jsem z toho spíš zklamanej než nadšenej..i když...vlastně sám nevim
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš1.3.2021 17:46Strašáci (varianta A)
    Tohle byl opravdu divný komiks. Moc rychle to mnou projelo na to, abych si z toho stihl udělat nějaký závěr a názor. Svět je pěkný a dobře vymyšlený, ale jeho budování napříč komiksem bylo prostě nešťastné. Strašně rychlé a prostřižené. Měl jsem co dělat abych se chytal. Párkrát jsem se dokonce musel vracet, abych se zorientoval. Tohle byl prostě divný komiks od začátku do konce. Látka a nápad zajímavé, ale zvolil bych asi jiné provedení, takové postupně gradující. Vcelku mě to ale bavilo, když si člověk dá po dočtení oraz a snaží se na to myslet a vybavit si, o čem to bylo, tak dojde k zajímavému zjištění, že ten příběh není hloupý a dává smysl. Často si tvůrci hrají se čtenářem a jeho důvtipem, co všechno mu dojde, když u něco jen nastíní. To musím zpětně hodnotit kladně. Nicméně, ať je to jednoduchý komiks, ve své podstatě, určitě nezůstane u jednoho čtení, druhé je nutné a musí následovat, protože právě ty detaily, které jsou prostřiženy v akčních sekvencích potřebují své místo v mysli. Duchařský námět beru a hraje mi to, pořád lepší, než zombie nebo upíři. Kresba jde do moderních vln - mix USA a mangy se nezapře, ale přesto je tam vidět pořád ta Evropa - mě to bavilo a kresba se mi vcelku líbila, i když to není terno. Sám si říkám, jak moc jsem byl vlastně s komiksem spokojený a jak moc mi to celé stačilo, možná v hloubi duše toužím po více stránkách nebo dalším albu. Kdo ví, třeba nezůstane jen u toho, i když konec mluví jasně. Je to takové, že je ve mě spoustu otázek a takových těch "cokdyby". Přesto všechno pořád 4.
  • trudoš
    trudoš editor21.2.2021 13:22Strašáci (varianta B)
    Zpočátku jsem byl lehce nejistý v žánrovém rozhraní, lépe řečeno, jaké věkové kategorii je komiks určen. Tváří se to jako hrůzostrašné čtení pro děti, avšak v rámci vyvraždění šťastné rodinky hned z kraje příběhu bych knihu k večernímu předčítání asi nezvolil. Jak ale pomalu zápletka krystalizuje, začíná být čím dál, tím jasnější, že Strašáci budou spíš pro starší publikum a jako takoví fungují skvěle, včetně závěrečné pointy. Dějová osa je přitom jednoduchá, připomínající tolikrát ohranou klasiku o stárnoucím válečníkovi, jenž chrání malého nevinného človíčka. A přestože Mathieu Salvia nepřináší k tématu nic nového, jen to celé okořenil motivem à la Američtí bohové Neila Gaimana, šlape mu výsledný produkt na jedničku, což ještě podtrhuje stylizovaná kresba pana Djeta.
    Třebaže celkový rozsah vyprávění je nějakých sto padesát stran (což na komiks není málo) jedná se spíš o atmosférickou jednohubku, než plnohodnotný hlavní chod. Ovšem vychutnal jsem si ji do posledního písmenka i obrázku.
  • Good Games
    Good Games mecenáš1.2.2021 18:54Strašáci (varianta B)
    Strašáci sú vydareným hororovým komiksom. Príbeh je o malom chlapcovi, ktorý je svedkom toho, ako mu zabijú rodičov a zabijak chce chytiť aj jeho. Na pomoc mu však príde príšera, ktorá žila roky nepozorovane u nich doma. Ak máte chuť na napínavý temný príbeh s peknou kresbou, Strašáci sú správna voľba. =►Celá recenzia◄=
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin27.1.2021 15:38Strašáci (varianta A)
    Velmi zdařile nakreslená záležitost (původně jsem to vůbec nechtěl číst, ale kresba mě zaujala), která pracuje s celkem zajímavou tématikou a umí zahrát na čtenářovy emoce. Velká škoda, že celkový příběh tak rychle uteče a z velké části se skládá pouze z takové akční rubačky.

    Celkový dojem: 50%
  • Norri
    Norri mecenáš20.1.2021 23:28Strašáci (varianta B)
    Strašáci jsou zajímavý komiks. Zpracovává poměrně běžná témata nevšedním způsobem. Směr vyprávění je docela brzo jasný, ale cesta je klikatá a vy nevíte, co bude za další zatáčkou, natož na konci cesty. Pěkná je i kresba, která dobře pracuje s prostorem a má zajímavé barvy. Je v ní znát určitá inspirace mangou, ale našly by se v ní i jiné vlivy. Jedinou výtku budu směřovat na nepřehlednost kresby v soubojích. Jinak tomu není moc co vytknout. Povedená kniha!
5127