alt_Odvaha je volba_1
alt_Odvaha je volba_2
alt_Odvaha je volba_3

+ 4 další ukázky

Speciální verze knihy s designovým přebalem (automaticky přidělena podporovatelům na Hithit). Limitovaná edice, originální sítotiskový tisk motivu od Jana Grumla (Slakinglizard).

Sedm komiksových povídek, sedm přelomových událostí českých moderních dějin a sedm hrdinů. Jsou to obyčejní lidé. Mají ale jedno společné: Jsou to skautky a skauti, kteří v těžké životní zkoušce prokážou neobyčejnou odvahu.

Od počátků českého skautingu přes zakládání prvních dívčích oddílů, vypjaté okamžiky za nacistické okupace či komunistickou perzekuci až po dnešek: to vše v sedmi komiksech.

Parta kamarádů zakládá ještě za Rakouska-Uherska v maličké obci první skautský oddíl a naráží na nedůvěru spoluobčanů. Zdenka se přidá ke skautům v době, kdy se od žen očekává jen péče o rodinu a domácnost, ale rozhodně ne svobodná mysl a vlastní názor. Jak se zachová třináctiletý Marek, když se jeho vedoucí postaví na stranu nacistů? Podvolí se Jakub komunistickému režimu – co je v sázce?

Původně jako projekt na HitHitu: https://www.hithit.com/cs/project/6947/skautsky-komiks
Ocenění Muriel 2020 v kategorii Nejlepší krátký komiks (Kateřina Čupová a Marek Steininger za příběh Druhý břeh).


Scénář
Mark Steininger
Art
Eva Bartošová, Sasha Chagina, Tomáš Chlud, Kateřina Čupová (Faqy, Chechula), Jan Gruml (Slakinglizard), Štěpánka Jislová, Vladimír Strejček, Vojtěch Velický (Lazybastard), Tomáš Vovsík
Obálka
Jan Gruml (Slakinglizard)
Lettering
Janek Dočekal
Redakce
Michaela Čakrtová, Janek Dočekal, Lucie Horáková, Alena Pokorná, Eva Staněk
Žánry
historický, klubácký, sborník, ze života
ISBN/ISSN
978-80-257-3394-3 (Argo)
978-80-7501-156-5 (Junák - český skaut)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
190 x 297 mm
Tisk
barevný
Stran
128
Cena
500 Kč
Varianty
Odvaha je volba (2020)
Odvaha je volba (limitovaná edice) (2020)
  • Skot
    Skot mecenáš18.10.2021 18:33Odvaha je volba
    Chvályhodná snaha pomocí komisku připomenout dějiny skautu i naší republiky. V praxi přece jen pokuhává jednak na nevyrovnaném a někdy lehce nepřehledném scénaři, jednak na ne vždy dobrém kresleném zvládnutí , především ve směru nepřehlednosti . Žádný z příběhů nevyčnívá nad ostatní.
  • trudoš
    trudoš editor24.6.2021 07:07Odvaha je volba
    Rozporuplná publikace, v níž smysl poselství převažuje nad kvalitou obsahu. Ne, že bych měl něco proti autorskému záměru, jen mi přijde, že si scénárista Mark Steininger ukousl až moc velké sousto. Co příběh, to jiná ves, což ještě umocňuje střídání výtvarníků a nejednotnost zápletek. Jednou sledujete kamarádské dobrodružství, podruhé těžkou depresi z totalitního diktátu. Přitom původní cíl alba – vypíchnutí důležitých momentů v dějinách skautingu – úplně vyšuměl a prim hrají rodinná dramata či formálně propracované osobní zpovědi. Úvodní slovo o třech větách před každou z povídek přitom občas řekne víc, než osnova příběhu jako taková. Přiznám se, že jsem občas měl i problém dedukovat, co se umělec pokusil obrázky vyjádřit.
    Přesto musím knihu hodnotit pozitivně, protože přes dílčí nezdary jde o povedenou antologii méně známých tvůrců. Zároveň mě těší, že jednotlivá vyprávění nebyla jen o lásce k přírodě a kamarádům, ale také o potřebě bojovat – třeba i marně – s démony všedních dní.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin14.12.2020 17:39Odvaha je volba
    Symboly, které komiks s sebou nese a chce připomenout, jsou více než důležité. Po umělecké stránce je to složitější - z výtvarného hlediska nemám námitek, kresba je fajn, ale samotné příběhy mě zaujaly a bavily až v druhé polovině knihy, do té doby jsem se poněkud scenáristicky ztrácel...

    Celkový dojem: 50%
118