Ukázka
Ukázka
Ukázka
Podzimního rána roku 1941 je v zapadlé pražské ulici protektorátu Čechy a Morava nalezeno mrtvé tělo s vyřezaným hákovým křížem na hrudi. Dramatičnost celé situace podtrhuje fakt, že obětí je hlavní komisař Antonín Kohorouz – vzor policejního sboru s řadou vyřešených případů za sebou. Případu se ujímá jeho kolega Petr Dressler, dávný Kohorouzův přítel, který ale má nejlepší roky už dávno za sebou. Za přísného dohledu nacistického aparátu začne Dressler rozplétat nitky komplikovaného případu. Brzy pochopí, že případ má politické pozadí, a nebezpečí začne ohrožovat samotného Dresslera i jeho rodinu…

Scénář
Jakub Dušek
Art
Jakub Dušek
Obálka
Jakub Dušek
Redakce
Filip Hladík, Halina Kaslová Bechyňová
Žánry
detektivka, thriller
ISBN/ISSN
978-80-7617-941-7 (Universum (Euromedia Group, a.s.))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
195 x 255 mm
Tisk
černobílý
Váha
702 g
Stran
144
Cena
299 Kč
  • p3tris
    Přesně tohle si představuji pod pojmem "noir". Detektiv za zenitem, kterému osud rozdává rány, vyšetřuje případ, sahající až do nejvyšších míst. Žádná z postav není černobílá (možná až na gruppenführera SS) a vlastně celou dobu nevíte, komu můžete věřit, a kdo hlavnímu hrdinovy bodne nůž do zad. Možná i doslovně, díky jeho německému původu. Tomu všemu napomáhá i neutěšená atmosféra válečné Prahy těsně před nástupem Reinharda Heydricha. Nutno podotknout že skvěle vystižená i díky černobílé kresbě. Tuto knihu jsem si koupil tak trochu náhodou, ale rozhodně toho nelituji.
  • perak
    Noirový příběh z protektorátních Čech (resp. Prahy), který má možná trochu pomalejší rozjezd, ale o to syrovější je pak ve svém konci. Policejní vyšetřovatel, původem Němec, jemuž nevěří ani Češi ani Němci, a který odkrývá druhou tvář svého kolegy "pana Obíbeného" se musí při svém vyšetřování potýkat s mnoha ústrky překážkami. Je tak při cestě hledající pravdu nucen vydržet fyzické i psychické útoky na svou osobu a jít téměř proti všem. Kladně hodnotím i černo bílo šedou kresbu, která výborně dotváří atmosféru protektorátního útisku. Za tento komiks výrazně převyšující tuzemský snadard jsem opravu rád a mohu jej jen doporučit.
  • rajot
    No vida, jak se z týhle nenápadný záležitosti vyklubal místama až strhující kriminální thriller okořeněnej špetkou noiru. Jedinou drobnější výtku mám k místama trochu nepřehledný kresbě v akčních scénách, ale možná jsem to takhle vnímal jenom já, tím líp pokud jo. Ocenit je třeba scénář, kdy jsou postupně odkrývány motivace a charaktery jednotlivých postav a navazující dějová zápletka, přičemž to je všechno podaný a dávkovaný tak akorát, aby se v tom člověk neztrácel, netrpělo to "wtf" momentama a v neposlední řadě to nebylo příliš zkratkovitý ani naopak zbytečně rozvlečený. Poměr cena výkon = 5 hvězd.
  • faster86
    výborná věc, kresba dobrá, rychlost vyprávêní ideální, děj není překombinovaný, nebál bych se to označit za komiks na světové úrovni
  • massilia
    Mé první setkání s Jakubem Duškem a je to velmi milé překvapení. Pěkně vymyšlený detektivní příběh z období protektorátu, kresba mne na první dobrou hned nechytla, ale nakonec jsem si zvykl a ocenil i způsob vyprávění obrazem. Skvěle se podařilo vystihnout i tísnivou atmosféru protektorátu, je poznat, že autor se v historických tématech vyzná. Určitě jeden z nejlepších českých počinů posledních let.
  • Cabal
    Zakoupeno spíše omylem ale o to větší požitek ze čtení. Vyzdvihnu práci s dialogy a celkové tempo příběhu.
  • trudoš
    Na české poměry neuvěřitelně vyzrálý komiks bez sofistikovaného přesahu nebo tíhnoucí k nezávislému undergraundu. Jakub Dušek vystřihnul dílo, které by neudělalo ostudu ani za velkou louží a to jak scenáristicky tak kresebně. Jistě, tendence napodobit americké mainstreamové výtvarníky tu je evidentní, z mého pohledu však nejde o prohřešek vůči komiksovému bontonu, ale naopak jasný důkaz toho, že také u nás jsou talentovaní tvůrci „komerčního“ rázu.
    Příběh sám o sobě je prakticky bez chybičky. Takřka noirová detektivka se sice rozjíždí pomalu, ale jakmile nabere tempo, nezastaví se až do samotného konce. Autor se přitom nespoléhá pouze na akční scény, ale umí výborně pracovat i s dialogy, skrze něž postupně odhaluje skryté souvislosti. Stylizovaná atmosféra tomu pak dodává ten správný říz a historické zasazení do protektorátní Prahy zas sympatickou nadstavbu, která si skvěle pohrává s motivem zapomenutých hrdinů, kteří zůstali viset mezi dvěma mlýnskými koly – kolaboranty a odbojáři.
  • George Walker Bush
    Wow, velmi poctivě napsaný kriminální thriller; napínavý a zamotaný až do konce, přesto se nezamotával tolik, aby přestal být srozumitelný. Zasazení do Protektorátu pak pracuje s nesmírně zajímavě rozdanými kartami, kdy je policie podřízena svévolnému konání představitelů Třetí říše. Moc pěkná práce.

    Celkový dojem: 90%
  • Palebras
    Jelikož jsem od Jakuba Duška nic nečetl a zatím jsem od něj registroval pouze Kroniku nacismu, byl pro mě Štěkot uvázaných psů překvapením, o kterém jsem neměl vůbec tušení. Ale prostředí protektorátu, černobílá kresba a hlavně spojení detektivky a thrilleru, to vše v balení opatřené nálepkou made in Czech Republic, bylo pro mě silnou motivací ke koupi. Co se týče samotného příběhu, tak zde se s ničím neotálí a okamžitě je čtenář vhozen do víru událostí, začínající vraždou legendárního policisty, pokračující přes rozplétaní nitek vedoucí k vyřešení tohoto případu, protkaného různými menšími i většími odbočkami a zákoutími. Příběh perfektně plyne a vše do sebe na samém konci zapadne. Nejedná se o nic příliš sofistikovaného, ale já se bavil po celou dobu a byl jsem zvědav, jak to celé dopadne. Mám rád tyhle typy příběhů, kde nezůstávají otázky a vše se podaří uzavřít bez zbytečností typu, domysli si sám. Černobílá hrubá kresba, tomuhle typu komiksu z prostředí ve kterém se odehrává seděla dokonale a kdybych chtěl opravdu hledat nějakou drobnější výtku, tak by směřovala směrem k obličejům, které v některých situacích působily poněkud zvláštně. Ale jednalo se opravdu o drobnost, která mi lehce bila do očí jen v počátku a po zvyknutí si na styl kresby, jsem ji už téměř neregistroval. Jinak oceňuji, že i přes různé šarvátky a přestřelky kresba nepůsobila chaoticky a perfektně se v ní orientovalo . Celkově tedy velká spokojenost a jsem opravdu rád, že v našich luzích a hájích vznikl takhle dobře fungující komiks z prostředí protektorátu. Doufám, že tohle nebyl autorův poslední počin z tohoto období. Skvělá práce.
  • Killingjoke
    Před pár lety jsem si kdesi posteskl, jaká je škoda že čeští komiksoví autoři nevěnují dobovým krimipříběhům moc velkou pozornost. Posteskl jsem si, že by to chtělo něco aspoň trošku políbené noirem. A hle, pandemie hnusného viru k nám přinesla i něco pozitivního a na náš trh přišel Štěkot uvázaných psů… Musím se přiznat, že jsem ke komiksu přistupoval s opatrností. Ona totiž ta věc s vyřezaným hákovým křížem působí trošku parodicky. Nakonec je to jedna z mála věcí, které mohu komiksu vytknout. Příběh policejního mazáka a polovičního Němce Petra Meltkeho mě totiž chytil hned od začátku, ač tedy přiznávám, že na poli krimi nepřináší nic moc objevného (jistým způsobem mi to připomnělo beletrickou detektivku Germania od Haralda Gilberse). Jak však Meltke pokračuje ve vyšetřování smrti svého kolegy a kdysi i přítele Antonína Kohorouze, líbilo se mi to čím dál víc. Meltke musí snést nejednu ránu pěstí, která může přijít odkudkoli. Zároveň se pomaloučku odhaluje jeho minulost a vztah se synem, manželkou a bývalým kolegou. To vše v kulisách podzimu roku 1941, kdy je ve vzduchu cítit smrt a strach vyvolaný gestapem a předzvěstí příjezdu nového protektora Reinharda Heydricha…

    Od Jakuba Duška jsem doposud nic nečetl, ale pokud se nemýlím, je tohle jeho první zcela autorská věc, ke které si mimo kresby i scénář psal sám. A musím říct, že se povedl a celý komiks bych tak zařadil třeba vedle podobně laděného Babylonu Berlín. Trošku mě zarazilo, že kresba je vyvedena šedých odstínech, ač původně měl být komiks barevný. Jak jsem se dozvěděl, jde o záměr vydavatele snížit náklady a tedy i prodejní cenu, což v dnešní době tak nějak chápu. Navíc si nakonec myslím, že ta „šedivost“ tomu přidává tu správnou pochmurnost a noirový nádech, takže jsem i s tímto spokojen. Co tedy ještě vytknout? Z mého „zaujatého“ pohledu nejspíš nic, snad jen jsem měl občas problém s řazením bublin. Jinak tedy spokojenost a budu moc rád, pokud Jakub Dušek zase přijde s další válečnou detektivkou.
2652