Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 1 další ukázka

Koupit
Neuvěřitelný, ale pravdivý příběh nejstrašnější zbraně, jaká kdy vznikla.

6. srpna 1945 zničila atomová bomba Hirošimu. Desítky tisíc lidí se v jediném okamžiku vypařily. A celý svět zděšeně zjistil, že už existuje první zbraň hromadného ničení. Ale za jakých podmínek vznikala a kdo za jejím zrodem stál? Tento komiksový román, to je sága o 450 stranách, která vznikla ze spolupráce jednoho francouzského a jednoho belgického scenáristy s kanadským výtvarníkem se zkušenostmi z DC i Marvelu. Popisuje klíčové osoby a kulisy historické události, od níž v roce 2020 uplynulo 75 let. Od uranových dolů v Katanze či Jáchymově, přes Německo, Norsko, SSSR a Nové Mexiko až po Japonsko zachycuje jednu za druhou neuvěřitelné, ale skutečné události.

Setkáme se tu s mnoha osobnostmi, které za vznikem Bomby stály: ať už to byli politici (Roosevelt, Truman), slavní vědci (Einstein, Oppenheimer, Fermi…) nebo lidé stejně významní, ale kupodivu dnes méně známí, jako je Leo Szilard (hlavní postava knihy, vědec, který měl lví podíl na tom, že si USA bombu opravdu opatřily, ale potom se ze všech sil zasazoval o to, aby ji nepoužily), a také lidé zcela zapomenutí, jako byl Ebb Cade (černý stavební dělník, kterému bez jeho vědomí vstřikovali do těla plutonium, aby mohli studovat jeho dopady na organismus). Také se seznámíme s vojáky, jako byl generál Leslie Groves, který železnou rukou řídil Projekt Manhattan – a v neposlední řadě i s obyvateli města Hirošima.

Dílo, které stojí na pečlivých rešerších a historických faktech, ale přitom se čte jako dobrodružný, ba fantastický příběh; přestože ve Francii vyšlo poměrně nedávno, už teď je z něj důležitá (a několikrát dotiskovaná) kniha pro všechny, kdo chtějí mít jasnou představu o zrodu atomové bomby.

Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky.

Scénář
Laurent-Frédéric Bollée, Didier Swysen (Alcante)
Art
Denis Rodier
Obálka
Denis Rodier
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Eva Brucknerová, Richard Klíčník, Erik Lukavský
Žánry
historický, thriller, válečný
ISBN/ISSN
978-80-257-3505-3 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
210 x 285 mm
Tisk
černobílý
Váha
2022 g
Stran
460
Cena
498 Kč
Originál
La bombe (Glénat, 2020)
Varianty
Bomba (2. vydání) (2021)
Bomba (2021)
  • suricattaontheway
    suricattaontheway23.7.2023 13:51Bomba
    Strhující, děsivé, mrazivé, poučné. "Bomba" jakožto průvodce dějem je skvělý nápad a v epilogu dotažený k dokonalosti. Klade otázky a vede k dalšímu zamyšlení. Komiks jsem dočetl teprve před uvedením filmu Oppenheimer, tak se kruh uzavře...
  • Pán rostlin
    Pán rostlin7.11.2022 06:09Bomba (2. vydání)
    Děkuji v prvé řadě autorům a MK ČR za... Nechávám bez hodnocení. Možná někdy v ne příliš vzdálené budoucnosti v sobě najdu odvahu dočíst vyprávění tohoto masového vraha (ač na Stalina asi nemá). Přestal jsem číst někdy v první třetině. Zvedá se mi kufr z pomyšlení, že díky tomu, že si vědci hrají na Boha (jako kdyby dělali někdy něco jiného - omlouvám se všem zde přítomným vědcům, pokud tu nějací čtenáři komiksů jsou...), se nebohé lidstvo ocitlo v situaci čarodějova učně (ten, který...). Jenom bych rád vypíchl, že proti jadernému zbrojení brojil již drahý zesnulý Terence Kemp McKenna, ale dnes se bojuje již jinak (bakteriologická a raketová genocida, Zbabělci!). Nebezpečí jaderné apokalypsy tu bude s námi, dokud nám budou vládnout hierarchie mužské dominance. Ledaže by Hospodin učinil zázrak a... Omlouvám se za filosofující emocionalitu svého komentáře. Tento protiválečný grafický román je bezesporu mistrovské dílo a snad ho někdy dočtu, teď mám žaludek na vodě. Amen.
  • MEGA
    MEGA6.8.2022 14:33Bomba
    Toto je prvotřídní záležitost, zároveň je to jeden z nejděsivějších komiksů, co jsem četl. Příběh dokáže být strhující i informativní. Místy mi přišel dialog nereálný, ale na druhou stranu musím uznat, že plnil svou funkci a v příběhu jsem nikdy nebyl ztracen. Množství rešerše je na knize znát a jen jsem žasnul, kolik fascinujících událostí je spojeno se vznikem atomové bomby. Kresba je precizní a stylová. Obličeje jsou konzistentní a v postavách jsem se až na vzácné výjimky neztrácel. Dechberoucí komiks po všech stránkách!
  • Sagikkun
    Sagikkun17.2.2022 19:59Bomba (2. vydání)
    Pořídil jsem si to čistě z hypu, který si tady Bomba vybudovala. Naplnilo to tedy má převeliká očekávání?
    Z 99% ano. Než se ale dostanu ke všem těm pozitivům, tak se neubráním pozastavení se nad některými aspekty knihy, které jsou menšími vadami na kráse:

    - jak již pode mnou zmiňoval GWB, vysvětlovací dialogy jsou často umělé. Působilo to na mě v duchu kreslené Dory průzkumnice, která se podívá do kamery a zeptá se diváka, co má dělat. V Bombě tak postavy pomalu probourávají čtvrtou stěnu, protože nepřirozené promlouvání ke čtenáři, byť ne úmyslné, je silně bijící do očí. Vzhledem k (nejen) edukativnímu účelu knihy se to dá pochopit, do příběhu to ale mohlo být zpracováno lépe.
    - scénář má tendenci být poněkud hektický. Což opět, dá se to vzhledem k tomu, kolik se toho mělo zmapovat, pochopit. Faktem ale je, že jsem se nejednou ztratil, často se přeskakuje v prostoru a čase, a musel jsem listovat zpátky, abych si ujasnil, kdo je kdo, proč a kde co zrovna dělá. Tohle je naštěstí s přibývajícími stranami pouze lepší, protože se čtenář začíná ve všem mnohem lépe orientovat a jsem si jistý, že při druhém čtení by to už šlo bez problémů.
    - tohle už je drobnost, ale na můj vkus bylo někdy těch detailů moc a měl jsem pocit, že zbytečně nejen brzdí příběh, ale zaplácávají prostor, jenž mohl být využit pro jiné události a aspekty týkající se vzniku bomby

    Bomba v roli vypravěče mě sice někdy už lehce iritovala, celkově to ale považuju za dobrý a originální nápad, který celý příběh silně oživil a postaral se o jedinečný styl. Kresba je skvělá a, ať už úmyslně či nikoliv, dobová - je tak radost se na ni dívat od začátku do konce (což je vzhledem k počtu stran úctyhodný výkon) a čtenáře skutečně vtáhne do děje.
    Samotné vyprávění a scénář jsem si i přes všechny mé šťouravé výtky užil dost, protože tohle téma bylo z faktického a citového hlediska velmi těžké zpracovat - autor se s tím ale zvládl poprat a vytvořil tak nabitou bichli, která čtenáře zasvětí do mnoha faktů, aniž by ubrala na srozumitelnsoti, napětí, či prostoru pro klidnější pasáže čistě na větší seznámení s postavami. Skutečně se to čte jako film a rád se k tomu budu vracet.

    V čem je ale za mě Bomba bezkonkurenční, perfektní a už jenom za to stojí za přečtení, tak je to, co ve vás po dočtení zanechá. Tohle není komiks, který po poslední stránce zavřete, řeknete si "jj dobrý" a hned se vrhnete na nějaký další. Zůstanou ve vás otázky a myšlenky, nad kterými budete dlouho přemýšlet a ani pak se jich zcela úplně nezbavíte. Má to velice velký a hlavně silný přesah .
    Ať už kvůli důležité historické události, mnoha zajímavým informacím či faktu, že je Bomba prostě opravdu skvěle odvyprávěný skutečný příběh a komiks, tohle by vás nemělo minout.
  • Daw8ID
    Daw8ID15.1.2022 19:38Bomba
    Jaké jiné hodnocení dát než plný počet? Propracovaná a promyšlená kresba, v příběhu se člověk zorientuje nehledě na historické znalosti a souvislosti. Sice se často přeskakuje z místa na místo, z postavy na postavu, ale je to děláno s citem a srozumitelně. Úžasné jsou hlavně celostránkové (vzpomínkové) přechody. Téma je to opravdu silné a povedlo se zpracovat s naprostou grácií. A myšlenka udělat z uranu hlavního vypravěče je také nesmírně skvělá. A koho z nás by nezaujalo příznačné vyobrazení Pražského orloje v souvislosti s uranovým dolem. Kniha vás jednoduše poučí o historii a vědě, chytne vás precizně vystavěným příběhem, bude vás dojímat jednotlivými příběhy, v krátkých okamžicích i překvapivě pobaví a přesto, že vám objasní některé otázky, o kterých jste ani nevěděli, že je chcete zodpovědět, představí vám i nějaké staronové, morální.
  • Norri
    Norri mecenáš10.10.2021 14:16Bomba
    Obrovská a krásně udělaná kniha. Úžasná černobílá kresba, která naprosto čistou linkou dokáže věrně zobrazit obličeje a zároveň precizně a zajímavě zobrazit techniku i procesy na úrovni neutronů. Obličeje i atomy jsou zde skutečně nádherné a bavilo mě si je prohlížet.

    Bomba je další komiks vydaný Argem, který má edukativní rozměr. V roli marnivého vypravěče je zde chemický prvek uran coby klíčový hráč celého příběhu. Je to zajímavý nápad a zároveň to knize umožňuje zůstat politicky nestranná.

    Co se týká samotné atomové bomby, nikdy jsem se o to nezajímal nad nějaký běžný rámec. Pokud tedy pominu Feynmana, který se v tomto komiksu nevyskytuje, a jeho vzpomínky na Projekt Manhattan. Proto pro mě bylo zajímavé číst, jak se v celém světě postupně k atomovce směřovalo a jaká kde byla vědecká a politická motivace. Za scénářem je vidět obrovská práce na nastudování všemožných informací. Scénář se občas nimrá v až možná nedůležitých informacích, ale to jej činí živým a uvěřitelným. I přes tuto detailnost mi však ve scénáři chyběl třeba vznik zařízení v Los Alamos. Prostě scénář poskočil trošku více. Ale to je jenom drobnost, protože jinak je ta kniha úžasná. Je skvělé mít možnost nahlédnout na ten brutální čin, jakým použití atomovky je, tehdejší optikou a mít možnost sledovat všechna vědecká, vojenská a politická rozhodnutí, které k němu vedly.

    Konec knihy je naprosto děsivý a dává do kontrastu naprostou apokalypsu, smrt a zmar na jedné straně s oslavami úspěchu při svržení první atomové bomby na straně druhé. Ačkoliv každý ví, jak to dopadlo, tak přesto je tohle komiksové ztvárnění hodně silné. Kéž by Little Boy a Fat Man byly poslední atomové zbraně, které byly použité proti životu.
  • faster86
    faster867.10.2021 09:00Bomba
    Čekal jsem spoustu jmen, výzkumů, pokusů. Ale ono je to bráno i z politického celosvětového hlediska. Jsou tu super vedlejší postavy (komplet japonsko). A ta atmosféra? Úžasné. Po dočtení jsem si hned musel najít fotky Hirošimy před a po. Tohle je krásná ukázka komiksu s přesahem - i když si za nějaký měsíc nebudete pamatovat o čem to bylo (když opomeneme historii), tak si budete pamatovat dojem a pocity po dočtení. Jako fakt to je pecka.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin11.9.2021 21:01Bomba
    Ok, vtip o tom, že to byla fakt bomba, nepoužiji, už bych asi originalitou příliš neoplýval. Tak jenom řeknu, že jde o velmi povedený historický thriller. Personifikovaná bomba? To bude průšvih, říkal jsem si. Ale naštěstí mluví jen málo a člověk to její vypravěčství přežije. Jediné, co nikdy neujde mému ušklíbnutí je snaha o jakousi expozici a vysvětlení situace čtenáři (kdo je kdo, co je co atp.) v rámci jakýchsi dialogů či scén, které na mě i tady občas působily trochu škrobeně, uměle... ale jinak se to četlo jedna báseň.

    Celkový dojem: 90%
  • Hawwwran
    Hawwwran mecenáš6.9.2021 13:18Bomba
    Výjimečný komiks. Četlo se to jak akční film a přitom to byla realita. Netušil jsem jak složitá cesta k atomovce vedla a komiks to dokázal přednést velmi srozumitelně. Super. Více takových.
  • mcleek
    mcleek5.9.2021 09:20Bomba
    Tak tohle je opravdu bomba! Široce pojaté a přitom čtivé, perfektně nakreslené (ač černobílé), plné velkých i malých příběhů. Já jen čekal, že bude dovyprávěn i příběh ze stránky 90 ("Za tisíc jeřábů máš právo na přání.") a ten na konci nebyl (kdo ví, pochopil, kdo neví, dostuduje si).
  • Palebras
    Palebras13.7.2021 20:36Bomba
    Jednoznačně jeden z nejlepších komiksových zážitků vůbec. Absolutně by mě nikdy nenapadlo, že komiks pojednávající o cestě za vynalezením atomové bomby a jejím následným použitím, může být tak čtivý a doslova bombasticky zpracovaný. Když Argo tento komiks ohlásilo, představa byla taková, že dostaneme dokumentárně podaný komiks, opírající se o přesné informace k vývoji atomové bomby, doplněný o spoustu odborných termínů, ze kterých půjde čtenáři hlava kolem. Že se bude jednat o věc pro fyzikální a chemické labužníky. Opak je pravdou. Vše je sice napsáno v relativně přesné terminologii, ale podáno je to výborně a absolutně jsem neměl pocit, že v něčem plavu či se začínám nudit. Určitě jsem nerozuměl všemu a přeci jen, nejsem jaderný fyzik ani nic podobného, ale docela dobře jsem se v odborných termínech orientoval a rozhodně musím říct, že mi kniha rozšířila obzory. A to jsem opravdu fyziku s chemií ve škole vyloženě nemusel. Díky příběhům obyčejných lidí a díky dalším historickým událostem, které jsou zde obsaženy v symbióze s vývojem atomové bomby, se komiks četl doslova sám. Už dlouho jsem takhle nehltal stránku za stránkou, i když jsem věděl, jak tenhle příběh skončí. Kresba byla naprosto perfektní a těším se až si knihu dám znovu a věnuji jí více času, protože první přečtení bylo opravdu umocněno totálním nadšením, co se scénáře týče a na kochání se kresbou, jaksi nezbýval čas. Některé pasáže mi však v paměti utkvěly a rozhodně výjevy z Hirošimy po dopadu atomové bomby, byly opravdu hrozné. Bomba je pro mě absolutním překvapením, kdy z komiksu o vývoji atomové bomby, autoři vykřesali klenot, který aspiruje na komiks roku a to minimálně. Plus to perfektní zpracování, s ještě bombastičtější cenovkou. Opravdová povinnost. Opravdová Bomba!
  • Saint of Killers
    Saint of Killers7.7.2021 08:45Bomba
    Bomba je pro mě nejlepší komiks, který jsem v poslední době četl a jeden z nejlepších komiksů vůbec. Navíc za cenu jen lehce překračující 400,- je to povinnost pro všechny milovníky komiksů.
  • P.G.
    P.G. mecenáš20.6.2021 16:12Bomba
    Bomba!
  • Fimi
    Fimi mecenáš17.6.2021 08:55Bomba
    Aspirant na komiks roku? Jednoznačně... Výborná historická sonda do dění kolem pověstné bomby. Výborné..
    Argo fakt jede bomby
  • autokineton
    autokineton16.6.2021 23:56Bomba
    Bomba je skutečně bomba! Právě jsem dočetl a dlouho jsem nějaký komiks takhle nehltal... Za mě jeden z adeptů na komiks roku :-)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš15.6.2021 21:20Bomba
    Tak to bylo hustý. Hodně poučné, hodně reálií, hodně zájmových skupin, hodně faktografické a přitom je to neuvěřitelně svižné a čtivé. Opravdu krásná věc, kterou Argo vydalo. Kresba úchvatná. Reálie jsou také krásně zachycené. Vnitřní monolog bomby je velmi neotřelý nápad. Prostě skvělá věc, fakt fakt fakt!
  • Gmork
    Gmork10.6.2021 12:19Bomba
    Tohle je jedním slovem paráda. Podobné komiksy mi na zdejším trhu chybí. Plusové body Argu za odvahu to tu vydat. Kandidát na komiksovou knihu roku.
571012
  • Ter
    Ter17.6.2021 13:53Bomba
    Argo vyprodukovalo konečne obálku, ktorá sa hneď neoderie alebo nerozpadne? Tak snáď toto nebol omyl v tlačiarni
  • Gmork
    Gmork11.6.2021 19:04Bomba
    Mikei: To Tenkrát ve Francii existuje i v angličtině, v kvalitním amatérském překladu. Určitě se to dá vygooglit. Jde o hodně dobrou věc. Ještě bych doporučil Dekalog od Franka Girouda, to si kupuji v polštině.

    https://www.bedetheque.com/serie-514-BD-Decalogue.html
  • Mikei
    Mikei11.6.2021 08:35Bomba
    Díky za tip. Klidně i cizojazyčný.
  • Gmork
    Gmork10.6.2021 21:39Bomba
    Určitě mám, ale bohužel všechno v cizím jazyku, např. Tenkrát ve Francii od Nuryho.

    https://www.bedetheque.com/serie-16395-BD-Il-etait-une-fois-en-France.html
  • Mikei
    Mikei10.6.2021 13:53Bomba
    Gmork: Máš ještě nějaké tipy na komiksy s podobným rozsahem, formátem a historickým zasazením?
Četl/a (68)
123peta, 2Hitman3, 2scha, Anton Whatever, autokineton, Berry669, Black Bro, yo, Bonpar, calvin10, cyboy, Darker, Darth Raelchi, davidek, Daw8ID, disclose, Draco nobilis, farnhajt, faster86, filemon, flipflop, Fort, Future-Death, Garp, George Walker Bush, Gmork, Hades, Hawwwran, house192, IndyP, invape, jeanbaklajean, Kaluž, Kamoš, Keno, Killingjoke, kinak, Kouzelnik7, kubosos, Lachvos, Light, Mariohurbanek, Matthew, MEGA, mgeralt, Mikei, monte walsh, NecRoman, Nexis, Nezbi, Norri, oleav, Ozymandias, Paja78, Palebras, pechna, petrSF, Plechy, rajot, regressiv, rooty, RR, S313, Saint of Killers, start05, suricattaontheway, votik, Wasps, Zbysek2410
(128)
123peta, 2scha, Alfi, Anton Whatever, Artigas, autokineton, BadBoy, Beng.D, Benji, Berry669, blackJag, bmc75, Bob, Calvin Klein, calvin10, cyboy, Dalamar, DanielT, Darker, davidek, Daw8ID, Deckard, deefha, delsemela, Devilek, Dezodoo, disclose, Draco nobilis, farnhajt, faster86, Fida, fifas, filemon, filosh, Fort, Freckles, Future-Death, Georgíno J., Glumal, gongon44, Hades, Hawwwran, herbert, herrman, HevyEli, house192, IndyP, invape, james dixon, jeanbaklajean, jendavondra, jiskra, Kamoš, KarlosJB, Keno, Killingjoke, kinak, kubosos, libcenko, Light, Lord Baltimore, LuckyLjuk, maara, Mamut12, marduk, Mariohurbanek, Marvin, Matthew, Matthew, mcleek, MEGA, merhyx, mgeralt, mikado, Mikei, Mitak, Montiseus, moris.cz, mrstffl, NecRoman, Nexis, Norri, OldaB, oleav, Olesh, Onkel 1928, Paja78, Palebras, pavel, pechna, perak, rajot, regressiv, Ricarderon, RicHard. , rooty, RR, S313, Saint of Killers, Šedo, SickNail, skepsi, Skot, Stara.kryta, start05, stik, suricattaontheway, t0mas, tacmud, Tarka Daal, the.kasztan, Tialster, Tomket.Tom, Tony TwoDee, trudoš, valon, VasaX, Velkej šéf, vishnar, votik, vranakx, Vrenn, Wasps, Wasseg10, xintax, Yaromil, Zbysek2410, zd
Chce (9)
Ashek, burzum, Final, flynander, Infarkt, Marty_von_Shit, monty.cl, Nightmare, Wodry
Shání (6)
buscheer, Černá Krysa, GeorgeeW, mineralk, Nightmare, tukak