Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 5 dalších ukázek

Koupit
S pěti dolary v kapse a batůžkem na zádech se patnáctiletá Harleen Quinzelová vydává do města Gothamu. Nemá strach – už jako dítě se poprala se spoustou těžkých situací a ví, že se svou umíněností a prořízlou pusou dokáže lehce proplout životem i v nejnebezpečnějším městě na světě. A když se jí ujme ta nejhodnější královna travesti kabaretu, Mamá, a na Gothamské střední škole potká svou novou nejlepší kamarádku, Ivy, zdá se, že Harley konečně našla místo, kde může vyrůstat a stávat se sama sebou. Jenže pak padne kabaret Mamá za oběť vlně developerské bezohlednosti, která má smést celou čtvrť, a Harley dostane zlost. Má dvě možnosti, jak proměnit svůj vztek v čin: může se připojit k aktivistce Ivy a spolu s ní vést kampaň za lepší kvalitu života ve čtvrti, nebo se přidat k tajemnému anarchistovi Jokerovi, který plánuje ničit jednu gothamskou korporaci za druhou.

Vyšlo jako 4. svazek edice DC Young Adult - grafické romány

Scénář
Mariko Tamakiová
Art
Steve Pugh
Ink
Steve Pugh
Barvy
Steve Pugh
Obálka
Steve Pugh
Lettering
Tomáš Neubauer
Překlad
Filip Škába
Redakce
Filip Gotfrid, Andrea Nekvapilová
Žánry
romantický, superhrdinský, young adult
ISBN/ISSN
978-80-7679-033-9 (CREW)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
152 x 230 mm
Tisk
šedomodrý s odstíny červené
Váha
600 g
Stran
204
Cena
399 Kč
Originál
Harley Quinn: Breaking Glass (DC Comics, 2019)
  • Alfi
    Začnime tým najlepším. Kresba a práca s farbami je skvelá. Možno by bolo fajn mať takéto niečo vo väčšom formáte, ale spracovanie knihy je fajn. Tak poďme na príbeh. Ide o origin Harley Quinn a Jokera s jedným drobným kameom, určený násťročnej generácii. Nevadila mi ľavicová agitka, kde postavy sú čiernobiele bez charakteru. Vadilo mi, ako je vykreslená Harley. Zrejme mala byť pozitívnou postavou, ale z deja vychádza ako mierne retardovaná sociopatka - to asi nie je to čo autorka zamýšľala. Ďalšia postava Ivy je pre dej v zásade zbytočná a je tu najmä aby bolo obsadenie diverzifikovanejšie. Takže máme origin zasadený do sveta béčkového filmu kde bežná drobná 16ročná holka zmláti a odzbrojí dvoch statných chlapov čo na ňu mieria tasermi, príbeh zaľudnený plochými charaktermi, divnými motiváciami a neustálymi náhodami posúvajúcimi dej podporený fakt dobrpu kresbou. Nie som cieľovka, takže neurazilo ale ani extra nenadchlo. Priemer. Lepší priemer.
  • honzilee
    "Ač by se podle názvu a obrázku na deskách knihy mohlo zdát, že náplní bude, jak s Harley Quinn tříská puberta, opak je pravdou a v komiksu se řeší hlavně téma gentrifikace, rasismu, feminismu, aktivismu, sociální spravedlnosti a boji proti korporátu. Bohužel se Harleyiným průvodcem světem boje Davida proti Goliáši stane její spolužačka a aktivistka Ivy, která, přestože jako člověk souhlasím s jejím názorem, je svým přístupem a jednáním vůči ostatním trochu otravná a pro čtenáře nesympatická. Naštěstí je ale příběh zaměřen na Harley, která se s problémy vypořádává zábavnějším způsobem." Více na https://nerdopolis.cz/2021/09/22/recenze-harley-quinn-utrzena-ze-retezu/
  • Walome
    Walome mecenáš15.9.2021 08:22Harley Quinn: Utržená ze řetězů
    Ačkoli agitka a samoúčelnost prýští z každé stránky, příběh mě bavil. A to i přesto, že je to šííííleně levičacký. Protože ti chudí jsou slušní a hodní a ti bohatí jsou krutí a zlí. Nevím co si z toho odnese mladší generace (pro kterou je to určeno, což jsem při začátku čtení nevěděl), ale já si z toho odnesl fajn zábavu při koukání na vizuál, při sledování hysterické Poison Ivy a při sledování rozjívené HQ. Sice nevím, jak moc to sedí do DC kánonu, ale ani mě to moc nezajímá.

    Nicméně problém vidím v tom, že ten příběh nemá nic navíc, kromě těch agitek. Je tam jakože boj dobra (levičáci) proti zlu (kapitalisti), ale to málokdy stačí. Zároveň se tam HQ dopouští doslova kriminálních činů, spolupracuje se zločinci a to je jí nějakých 16 let... tak já úplně nevim, esli je tohle přesně ta doktrína, kterou chtějí soudruzi ze SJW šířit (ale asi ano). Předpokládám, že děti víc baví nějaké dobrodrůžu, než agitační pseudodrama, ale kdoví.

    Za mě každopádně cajk, já si to užil.

    A mimochodem - změny rasy u PI je úplně jedno, ta postava nemá žádnou historii, která by měla předurčit, že je bílá.
  • Skot
    Skot mecenáš5.9.2021 19:25Harley Quinn: Utržená ze řetězů
    Po přečtení Léta jsem se domníval , že se jedná o nadějnou autorku, s každým další komiksem , ale moje nadšení klesá. Autor má jistě nárok na fabulaci a zkoušení nových postupů a začátků , ale s některými základy by se nemělo přece jen hýbat. Z každé stránky číhá agitka , vyzdvihování různých menšinových komunit, ještě více než v předchozích knihách . Vyzdvihování ženských hrdinek , změna rasy u Poisson Ivy , atd. Poučování a vysvětlování jednoho světonázoru . Velké zklamání . Naopak úžasná kresba Steva Pugha zachranuje tento slepenec. Mladí dospělí si zaslouží lepší příběhy .
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš3.8.2021 18:47Harley Quinn: Utržená ze řetězů
    Naprostá blbost, která nedrží pohromadě a nedává vůbec smysl. Pohnutky postav jsou trapné a účelové. Navíc si komiks ve spoustě myšlenek (u postav) protiřečí, takže je to i nevěrohodné a samo si to podřezává větev. Do toho je totálně překopaný status všech DC postav - proč takhle? A hlavně pro koho? Na to, že je to young adult fikce mi nepřijde vhodné, že se tam používají sprostá slova. Takže pro koho to vlastně je? Co tím chtěla Tamakiová říct? Jednu hvězdu dávám za kresbu, která je opravdu famózní a ta jediná mě donutila do tohoto komiksu zabrousit.
14422