Ukázka
Ukázka
Ukázka
V knize Otevřené hranice předkládá Bryan Caplan v dnešní době odvážný argument pro uvolnění všech omezení, kterými státy regulují imigraci. Výsledkem takové politiky by bylo celosvětové vymýcení chudoby a s tím související rozkvět ekonomik napříč planetou.

Kniha byla finančně podpořena na Startovači:

(...) Ačkoliv se jedná o bezpochyby krásně udělaný komiks, který je dobře přístupný každému čtenáři, kniha je plná reálných dat, faktů a příkladů. Caplanovy argumenty pro otevřenou imigrační politiku platí celosvětově, i když Otevřené hranice popisují primárně reálie Spojených států. Knihu si tak může bez újmy přečíst kdokoliv. Nejen že může ale dokonce by měl, pokud chce odhalit ekonomické zákonitosti a především vyhody související s volným pohybem osob.

Bryan Caplan, jeden z nejpopulárnějších ekonomů současnosti a autor bestsellerů Mýtus racionálního voliče, Selfish Reasons to Have More Kids a The Case Against Education, se spojil se Zachem Weinersmithem, ilustrátorem oblíbeného komixu SMBC, aby společně vytvořili unikátní ekonomický komiks o přínosu otevřených hranic a ekonomické migrace obyvatel Země.


Scénář
Bryan Caplan
Art
Zach Weinersmith
Barvy
Mary Cagle (Cube Watermelon)
Lettering
Monika Myslivečková
Překlad
Dan Vořechovský
Redakce
Pavel Mises, Jan Mošovský, Monika Myslivečková, Martin Pánek
Žánry
naučný, společenský
ISBN/ISSN
Grada Publishing (Bambook)
978-80-86389-69-1 (Liberální institut)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
166 x 215 mm
Tisk
barevný
Váha
648 g
Stran
268
Cena
359 Kč
Originál
Open Borders: The Science and Ethics of Immigration (First Second, 2019)
  • Poniczech
    Poniczech mecenáš10.5.2023 18:43Otevřené hranice: Etika a ekonomie migrace
    Souhlasím víceméně ve všem s GWB, jen mě to zaujalo nějak méně. Je zřejmé, proč se rozhodli naše české vydání podpořit libertariáni. Poselství "migrace není bad" je samozřejmě v pohodě, jak se k tomu autor dostal, s tím už úplně nevibuju.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin5.9.2021 13:51Otevřené hranice: Etika a ekonomie migrace
    Tento komiks (a myšlenka, kterou nese) má určitou nevýhodu v tom, že se na něj bude pohlížet vždycky ideologicky, byť je to celkem pochopitelné. Avšak chvála všem čtenářům, kteří umí přistupovat ke světu kriticky i otevřeně a nemají vždy dojmologicky a předem hotovo. Já jsem šel do komiksu s chutí ze dvou důvodů - zaprvé, nebaví mě neustále poslouchat názory prvoků a lobotomiků o tom, jak sem nepustíme žádné "čmoudy", zadruhé, ilustroval to jeden z obsahově nejsofistikovanějších komiksových autorů, Zach Weinersmith, jehož SBMC je legendární a prostě chytrý...

    Komiks (a jeho autor) je nesmírně zajímavý a nosný v tom, že útočí na protiimigrační rétoriku a politiku nikoli zleva, jak je spíše běžné, ale z de facto pravicových pozic. Zjednodušeně řečeno, Bryan Caplan tvrdí a jakožto ekonom argumentuje, že otevřené hranice a imigrace znamená zbohatnutí celé globální společnosti, znamená tedy jedině dobro...

    ... a tady podle mě komiks zároveň naráží na své limity. Ačkoli Caplan může mít se zbohatnutím celé společnosti pravdu, a ačkoli předkládá i jiné argumenty týkající se kultury, společnosti, morálky atd., kde podobně sem tam udeří hřebíček na hlavičku, je celá tato svým způsobem sympatická komiksová teze založená primárně na ekonomických argumentech a přímočarých jednoduchých teoriích. Zároveň je - až na světlé výjimky - celý komiks zaměřen pouze na situaci ve Spojených státech, které na imigraci vyrostly. A v neposlední řadě, mnoho příznivých ukazatelů o migraci čerpá ze situace a současnosti, které migraci nějakým způsobem a do nějaké míry omezuje. Platilo by to i v případě, kdyby se všechny hranice skutečně otevřely?

    Shrnuto, komiks přináší mnoho zajímavých úhlů pohledu, mnoho zajímavých argumentů, ale je v lecčem příliš jednostranně, jednoduše či úzce zaměřený. Je skutečně růst celosvětového HDP receptem na celospolečenské štěstí? Dosti o tom pochybuji. Američtí akademici při svých přednáškách často působí příliš žoviálně a relativně povrchní věci vydávají za velká moudra. Ani tomu se komiks úplně nevyhnul. A přestože je mi obhajoba migrace blízká, Caplan je příliš radikální a to, co myšlenkově tvoří, je vlastně utopie...

    Celkový dojem. 60%
1211