Ukázka
Ukázka
Ukázka
Koupit
Nikopol je slavná řada tří sci-fi grafických románů napsaných v letech 1980 až 1992. Příběh se odehraje již brzy, Enki Bilal, francouzský kreslíř s jugoslávskými (i českými) kořeny, jej zasadil do Paříže roku 2023. Hlavní hrdina Alkidis Nikopol se probouzí po třicetiletém zmražení a ocitá se přímo ve víru dění. Respektive se v něm ocitá jeho tělo, které ovládne duše egyptského boha Hora. Blíží se volby a zvolení fašistického diktátora Kapustiera nenabízí nejlepší variantu. Jak by se vám líbil třeba socialismus pod vládou egyptských bohů? A to jsme přitom na pouhém začátku příběhu, v němž se nad Paříží vznáší létající pyramida.

Obsahuje původní tři alba série Nikopol v jednom kompletním svazku:
Nikopol #01: Jarmark nesmrtelných (Nikopol #01: La foire aux immortels, [Dargaud, 1980])
Nikopol #02: Volavka (Nikopol #02: La Femme Piège, [Dargaud, 1986])
Nikopol #03: Chladný rovník (Nikopol #03: Froid Équateur, [Les Humanoïdes Associés, 1992])

Vydání je doplněno o grafické a psané ukázky z alba Bleu Sang
Vyšlo jako 25. svazek velké řady edice Argomiks


Scénář
Enki Bilal
Art
Enki Bilal
Obálka
Enki Bilal
Lettering
Alena Tejnická (Sarah)
Překlad
Michal Lázňovský
Redakce
Eva Brucknerová, Richard Klíčník, Richard Podaný
Žánry
drama, sci-fi
ISBN/ISSN
978-80-257-3483-4 (Argo)
Vazba
sešit v tvrdých deskách
Formát
220 x 310 mm
Tisk
barevný
Váha
1260 g
Stran
192
Cena
598 Kč
Originál
La trilogie Nikopol (Casterman, 2005)
  • Django
    Django mecenáš14.3. 14:24Trilogie Nikopol
    Hodně zvláštní komiks. Když to srovnám s filmem tak nevím co je lepší.
  • sedw
    sedw5.3.2023 15:22Trilogie Nikopol
    Pro mě nakonec celkem zklamání. Komiks měl všechny předpoklady, aby mě bavil, ale díl od dílu to bylo horší. Z prvního jsem byl nadšen, ale poslední jsem sotva dočetl. Hezky byl vidět posun v kresbě, která byla v každém díle lepší, ale bohužel ji nenásledoval příběh. Pro mě komiks na jedno přečtení.
  • Fry
    Fry admin24.5.2022 21:10Trilogie Nikopol
    Trilogie Nikopol - Kultovní záležitost, některými přeceňovaná, jinými nedoceněná, avšak originální a vcelku nadčasová. Ono už to vlastně není ani sci-fi, rok 2023 je téměř realitou, a i když ambiciózní vize budoucnosti nejspíše nebudou naplněny, souboj ideologií stále probíhá a svět ne až tak vzdálený tomu z románu 1984 by měl být i nadále strašákem všech světových vlád ... Za mě 4*!
  • Qvestor
    Qvestor2.4.2022 14:56Trilogie Nikopol
    Bez nadsázky ten nejpodivuhodnější komiks, který se mi prozatím dostal do rukou. První sešit mě ještě příliš nechytil, tluče se v něm moc prvků, které nejdou moc dobře dohromady. A já nemám rád politická témata. Druhá a třetí část je už ale z jiného ranku. Volavka je halucinace, něčím připomínající vize Williama Sewarda Burroughse, Chladný rovník by se zase líbil Dalímu. Celkově je toho v Trilogii Nikopol mnoho, s čím se musím popasovat, co musím vstřebat a strávit. Zaujal mě chlad, který z příběhu stoupá, zároveň je ale ta atmosféra beznaděje skličující. Je to umění pro umění, samoúčelné, což nevadí. Tohle dílo mne oslovuje i dráždí.
  • Good Games
    Good Games mecenáš13.2.2022 18:01Trilogie Nikopol
    Trilógia Nikopol je rozhodne myšlienkovo zaujímavým titulom, ktorý nezostarol a stále je svieži svojimi originálnymi scenáristickými a aj vizuálnymi nápadmi. Nie je to pre každého, ale ak máte radi politické sci-fi satiry, môže vám to prekvapivo dobre sadnúť. Predsa len to nie je kultové dielo len tak pre nič za nič. =►Celá recenzia◄=
  • Norri
    Norri mecenáš30.9.2021 23:53Trilogie Nikopol
    Čekal jsem náročnou politickou sci-fi, ale začalo to egyptskými bohy hrajícími Monopoly…
    Trilogie Nikopol je kniha podivných a docela praštěných povídek, které jsou absurdní takovým tím správným způsobem. Pobaví a zároveň nechtějí, abyste pátrali po hlubším významu, nebo snad dokonce po nějakém ponaučení. Snad jenom ukazují to, že lidstvo je malé, přízemní a nepoučitelné. Sci-fi a budoucnost jsou zde vlastně jen kulisy, které umožňují tento šílený postapokalyptický svět někam umístit.

    První album "Jarmark nesmrtelných" je jakási politická sci-fi groteska, u které není potřeba se obávat nějakého politizování. Je to akčním, zábavné a vtipné. Druhé album "Volavka" opouští politiku a k již známým hrdinům přibírá modrovlasou holku s krabičkou plnou drog. Je to taková divoká povídka, která hrozně rychle uteče. Má výborné tempo a baví. Když si začnete říkat, že úvod máte za sebou a teď se rozjede hlavní děj, tak to skončí. Třetí album “Chladný rovník” pak pokračuje v podobném tempu jako druhé album, ale situace jsou snad ještě absurdnější a vtipnější. Zároveň uzavírá celou trilogii s mohutnou dávkou ironie. Konec se opravdu povedl.

    Bilalova kresba je silně osobitá a na této trilogii je krásně vidět, jak se v průběhu dvanácti let, po kterou Nikopol vznikal, měnil její styl. I když je ve všech albech nesmírně detailní a má propracovaný koloring, tak teprve až od druhého alba se mi ta kresba začala líbit, přičemž ve třetím albu jsem s ní byl nejspokojenější.
  • robur31
    robur3119.8.2021 11:16Trilogie Nikopol
    Asi nemá smysl psát cokoliv o komiksu, když už bylo napsáno vše u předchozího vydání. Současné souboru tří knih spolu s pár bonusovými stránky působí kompaktněji a "nějak" se to najednou lépe čte. Možná je to však tím, že jsem Nikopol četl opět až po x letech. Celý komiks do sebe lépa zapadá a jeho atmosféra působí na mne mnohem víc. Ač jsem si to v lednu nemyslel, zatím je pro mne kniha letos to nejlepší co zde vyšlo a ARGO si krapet, ale jenom krapet, vylepšilo jméno. Dal bych tak 95 ze 100.
101452
Četl/a (45)
2Hitman3, autokineton, Berry669, charvos, Const.ex, Django, farnhajt, flipflop, Fry, Future-Death, Garp, Géba, Georgíno J., Good Games, IndyP, Infarkt, invape, james dixon, jeanbaklajean, Joshua_T, Killingjoke, KOWE, kubosos, Light, majer, Mariohurbanek, Nexis, Norri, Paja78, Pej, perak, petad, Poniczech, Qvestor, RaidcomH, robur31, S313, Schirru, sedw, start05, vita, Zbysek2410, Zdendy, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(113)
123peta, 2Hitman3, 2scha, 81splinter, Alfi, autokineton, beanek, Berry669, binnmode, blackJag, bmc75, Bob, burzum, calvin10, Caylen-Tor, charvos, cobe, Const.ex, Dali, Deckard, deefha, Dinik, disclose, Django, DKoscik, farnhajt, filemon, Fox01, Fry, Future-Death, Géba, Georgíno J., gongon44, GORERATED, Hawwwran, hellblazer, herbert, HevyEli, hugosnowden, IndyP, Infarkt, invape, James, james dixon, jankie, jeanbaklajean, Joshua_T, komik.sx, KOWE, kubosos, kucik, Lojza, majer, Mamut12, Mariohurbanek, markic, Matthew, mcleek, merhyx, Mikei, Mitak, moiqpiom, moris.cz, Mr.Plysh, mstefl, Nexis, Norri, OldaB, Olesh, Onkel 1928, Paja78, paulmuaddib, pavel, pavouk, pearlxjam, pechna, Pej, petad, Philologus, Poseidon1978, psramek, RaidcomH, regressiv, Ricarderon, RicHard. , rockyt, royan, S313, Saran, Schirru, Šedo, sercial, skepsi, Skot, start05, suricattaontheway, tacmud, Tarka Daal, Tialster, Tony TwoDee, trudoš, VasaX, vishnar, vita, Vrenn, xintax, Yaromil, yojimbo, Zajo original, Zbysek2410, Zdendy, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
Chce (14)
BadBoy, besikv, Blacklarch, brkowycz, Bubákolog, delsemela, Devilek, Dezodoo, Draco nobilis, GeorgeeW, Himlik, Kamoš, Nightmare, smazenapikantniskeble
Shání (4)
D.K.Logic, GeorgeeW, mineralk, Nightmare
Nabízí (1)
charvos