Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 1 další ukázka

Koupit
Rok 1851. První světová výstava v Londýně, místo, kde mají být představeny kulturní a technické úspěchy národů světa...
Uprostřed výstaviště je nalezen „hrob“ skrývající tělo novorozeného dítěte. Aby se anglická elita zachránila před mezinárodním skandálem, snaží se celý případ utajit, ovšem dvě ženy, anglická aristokratka a japonská žena – matka novorozeněte, se vydávají na tažení proti Britskému impériu, aby okolnosti případu objasnily...
Z temného Londýna viktoriánské éry se tak rozpřede příběh pomsty.

Obsahuje původní dvě alba série Shi, vydané nakladatelstvím Dargaud:
Shi #01: Na počátku byl vztek... (Shi #01: Au commencement était la colère..., 2017)
Shi #02: Král Démon (Shi #02: Le Roi Démon, 2017)

Vyšlo jako 12. svazek edice ERB (Ediční Řada Bande dessinée)


Scénář
Benoit Drousie (Zidrou)
Art
José Homs (Homs)
Ink
José Homs (Homs)
Barvy
José Homs (Homs)
Obálka
José Homs (Homs)
Lettering
Jiří Nevěřil
Překlad
Jitka Musilová
Redakce
Zbyněk Froněk, Josef Vybíral
Žánry
dobrodružný, fantasy, historický
ISBN/ISSN
978-80-88098-67-6 (Josef Vybíral)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
225 x 315 mm
Tisk
barevný
Váha
852 g
Stran
116
Cena
499 Kč
Originál
Shi #01: Au commencement était la colère..., Shi #02: Le Roi Démon (Dargaud, 2017)
  • Poniczech
    Poniczech mecenáš28.4.2023 23:33Shi #1, 2
    Nenechte se odradit delším úvodem (já vydržel už jen kvůli krásné kresbě), protože příběh o pomstě, který se poté začne rozvíjet, by vám neměl uniknout (obvzlášť pokud jste taky fanoušky tohole klišé stejně, jako já).
  • mcleek
    mcleek10.2.2023 11:12Shi #1, 2
    Po druhé přečtení ubírám jednu hvězdu. Já se při tom dost nudil...
  • perak
    perak19.1.2023 16:15Shi #1, 2
    Tak toto bylo zatím lepší, než jsem očekával. Cesta za pomstou v atmosféře viktoriánské Anglie a vedle toho paralelně na pozadí ještě další příběh, přičemž oba mají zajímavou zápletku. Hlavní linka pak obsahuje větší počet záporných, především mužských, hrdinů, ale spíše než agitka proti mužům je to otázka výrazných třídních rozdílů a tehdejšího postavení mužů ve společnosti. To se pak ženám těžko bojuje, i když občas jim nic jiného nezbývá. Hlavní hrdinky vystupují sympaticky a čtenář jim plně drží palce ve všech krkolomných situacích. Mnohem více nejednoznačně zatím působí vedlejší linka ze současnosti, kde se k pomstě využívají i prostředky z oblasti terorismu. Tak snad pokračování udrží nastavenou laťku.
  • sedw
    sedw29.10.2022 16:28Shi #1, 2
    Já jsem se u tohoto komiksu velmi bavil. Kresba byla parádní a byla doprovozena i skvělým scénářem. Hodně pomohlo, že se odehrával v mé oblíbené zemi a v mém oblíbeném období. Akce bylo hodně, ale vůbec to nebylo na škodu. Takže za mě plný počet.
  • Alfi
    Alfi5.8.2022 10:36Shi #1, 2
    Shi je dôkaz, že keď budete hovno dosť dlho leštiť, naozaj sa bude krásne lesknúť.
    Shi je komiks, ktorého vizuálna stránka je úchvatná. Nádherná kresba, skvelý koloring, nápadité panelovanie.
    Shi je zároveň komiks, ktorého scenár pôsobí, ako keby ho napísal päťročný chlapec, ktorý chce do príbehu narvať všetko čo je cool a nehľadí na to, či to dáva zmysel, logiku a či sú postavy konzistentné.
    Shi je komiks, ktorý tvrdí, že ak sa niečo stane vaším blízkym, stačí pozabíjať a zmrzačiť pár nevinných detí a tehotných žíen a hneď sa budete cítiť lepšie.
    Shi rozpráva príbeh z Anglicka roku 1851 o lady Jennifer "Jay" Winterstoneovej a japonky Kitakamury "Kita" bez priezviska. Jennifer je niekedy 36 ročná, niekedy 27 ročná - ako sa to príbehu práve hodí - prekrásna krehká žena, ktorá je zároveň ale, v rámci moderného pokrokového scenáristického rozmýšľania, neľútosná skúsená bojovníčka, ktorá keď vojde do pajzla kde popíja londýnska spodina, tak všetci tí mohutní muži sa strachom krčia v kúte kým ona vypočúva jedného z nich (true story). Jej rod Winterstoneovcov, plný degenerátov a sexuálnych zvrhlíkov zatiaľ plánuje veľmi dômyselný plán na podmanenie si Spojených Štátov (ktoré sú v dobe deja už 75 rokov nezávislé) - plán, nad ktorým sa potrebujete aspoň tri sekundy zamyslieť aby ste prišli na to, že je to hovadina, ktorá nikdy nemôže fungovať. Ale to nie je všetko - máme tu sedemročné londýnske siroty, ktoré, pochopiteľne, prechytračia a neskôr aj fyzicky premôžu dospelých vojakov, technológie nevyhnutné pre dej, ktoré nikdy a v žiadnom prípade nemohli fungovať tak ako je to popísané ako aj anachronizmy použité spôsobom ako to dej práve potrebuje.
    Zidrou ignoruje akékoľvek logické správanie postáv - všetko sú to len papierové výstrižky, ktoré sa musia spoliehať na neuveriteľné náhody aby sa dej mohol posunúť ďalej.
    Napríklad - koho poslať aby v obrovskom sídle našiel adresu ktorá môže byť niekde napísaná? No jasne, analfabeta.
    Strašne som sa musel do dočítania nútiť. Ak ste preveľmi nenáročný čitateľ a stačí vám, aby bol príbeh akčný, Shi je komiks pre vás. Ináč od neho ruky preč.
    Toto je hodnotenie oboch kníh ako celku. A nie, príbeh nie je ukončený ale končí gigantickým cliffhangerom.
  • Norri
    Norri mecenáš29.5.2022 01:02Shi #1, 2
    Fantasy příběh o pomstě z viktoriánského Londýna. Od tohoto komiksu jsem vlastně nic nečekal. Nic jsem si o tom nezjišťoval a plně jsem se spolehnul na výběr pana Vybírala. A tak jsem z určitých aspektů toho komiksu mírně překvapený. Musím říct, že je velmi těžké to hodnotit podle první knihy. Svádí to k předjímání a unáhleným závěrům. Například to vypadá, že se snaží obhajovat terorismus, a to v dějové lince ze současnosti. Také neumím úplně zhodnotit míru prohnilosti viktoriánského britského impéria, ale podle dějové linky z minulosti to vypadá, že imperiální aristokracie devatenáctého století byla to největší zlo na světě. Ale chápu, bylo potřeba rozdat karty a jasně rozlišit tým utlačovaných a utlačovatelů. Musím říct, že hra je rozehraná velmi dobře. Je to napínavé, pěkně nakreslené a jsem moc zvědavý, jak to dopadne a jaké ideologické a morální závěry to bude mít.
  • Qvestor
    Qvestor27.5.2022 21:52Shi #1, 2
    Komiksu jsem si všiml v době, kdy ještě připadal v úvahu k vydání v Modré Crwi. Internetové ukázky se mi zdály zajímavé, takže jsem si to s koupí příliš nerozmýšlel. Ale už když jsem si Shi přinesl domů, začalo mi být jasné, že jsem se docela seknul. Kresba v reálu zdaleka nevypadá tak dobře, tváře postav jsou obludné, záměrně nehezké. Ani hlavní hrdinka nezůstala ušetřena takového pokřivení. Hlavní problém je pro mě ale příběh, který hned po otevření smrdí přepáleností a účelností. Knihu jsem po několika stranách zavřel a odložil; vrátil jsem se k ní až teď, abych zjistil, jestli si mám kupovat knihu 3 a 4.
    Bohužel jsem se Shi obával oprávněně, příběh je černobílý jako pohádka od disneyho, karty a role jsou rozdány, ty nejhorší zrůdy a vlci jsou muži příslušící k londýnské smetánce, jejich chování je směšně brutální a „toxické“ a jejich oběti jsou ženy. Hlavní postava je rebelka z lepší rodiny, umělkyně, která neváhá riskovat svoje postavení, aby pomohla ublížené cizince - jako taková je naprosto něvěrohodná. Všechny postavy šustí papírem, jsou neživotné, nesympatické, jejich jednání je příliš extrémní na to, aby bylo uvěřitelné. Celkové vyznění komiksu je poplatné době svého vzniku a zrcadlí v sobě tendence woke kultury. Z celého díla jsem cítil scénaristovu agresivitu.
  • louza
    louza19.11.2021 10:38Shi #1, 2
    Příběh z viktoriánského Londýna příjemně šmrncnutý východními i západními motivy. Točí se kolem tajemného spolku mocných mužů s nejvyššími politickými ambicemi, které ovšem zasahují úplně vše. Od osudu Britského království až po jejich nejbližší okolí. Státnické tragédie se tu snoubí s tragédiemi osobními a zasahují stejnou měrou nejchudší i ty z vyšších tříd. Celý příběh pevně stojí na historických konotacích a je opravdu pěkně rozprostřený v čase a hezky okořeněný fantastičnem. Podpořeno krásnou kresbou a výtečným technickým zpracováním knihy z ní dělá suma sumárum záležitost roku. Perfektní.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin16.11.2021 14:33Shi #1, 2
    Ačkoli se jedná o dobrodružný příběh, je jasně patrný scénář z pera Zidroua, který je prostě na první pohled rafinovanější. Všechny ty dialogy jsou dobře a sofistikovaněji psané; nejsou jalové, jako bych od tohoto druhu komiksu čekal. Celý ten ošklivý, dekadentní, zlý svět je prošpikovaný vtipnými karikaturami a žije v něm až k neuvěření naivní kladná a sympatická hlavní postava, přesto - nebo možná právě proto - se jedná o zajímavě napsaný a zábavný komiks!

    Celkový dojem: 80%
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš8.11.2021 16:27Shi #1, 2
    „Jsou zranění, která se v ženě nikdy nezahojí.“ Good Heavens, to bola jazda! Namakaná vec, ale pozor: žiadna jednohubka. Shi (japonský symbol pre smrť) je komiks, pri ktorého čítaní musíte premýšľať a, to najmä, pamätať si. Naplno to do seba zaklapne až po druhom čítaní (a samozrejme úplnom dokončení, keďže toto je len prvá polovica). Príbeh je rozdelený do dvoch časových rovín. V minulosti sa odohráva väčšina deja, ale je zjavné, že všetko so všetkým súvisí a scény zo súčasnosti tu nie sú náhodou. Chvíľu vám potrvá, kým sa naladíte na dej z pera belgického scenáristu Benoita „Zidroua“ Drousieho, na jeho postavy, vzťahy medzi nimi a zápletku, ale potom už to pôjde šup na šup. Budete dychtivo očakávať pokračovanie. Možno o to viac, že finále je pomerne nečakane mystické a budete vďaka nemu zvedaví, čo sa z toho vykľuje. Nepravdepodobné, ale fungujúce spojenectvo dvoch žien nielen z odlišných spoločenských, ale i rasových vrstiev. Bez debaty je kresba Španiela Josého Homsa. Ak o nej poviem, že je megalomanská, opulentná, exkluzívna, detailná a úchvatná, budem zbytočne krotký (tá šialená dvojstrana s dvojicou kočiarov!). Kriedový papier, pevná väzba, výrazná obálka a exkluzívne rozmery 225 x 315 mm. Škoda u Josefa Vybírala tradične absentujúcich textových bonusov.
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš25.10.2021 10:44Shi #1, 2
    Tajemný a temný příběh z viktoriánského Londýna plný násilí a dekadence nejhrubšího zrna. A hlavně také příběh o pomstě. Příběh odsýpá, jedna zvrácenost střídá druhou a utrpení je na každém kroku. Ale i nějaká ta naděje tam občas prosvitne. Taky je třeba vyzdvihnout kresbu, protože ta je prostě parádní.
  • SickNail
    SickNail mecenáš22.10.2021 09:52Shi #1, 2
    Úžasne nakreslené!!! Či už rafinované panelovanie (napr. šachová scéna), farebné zladenie strán a pochmúrne tóny. Proste jeden majstrovský počin. GoodGames to vystihol úplne presne. Skvelé dielo s hutným a napínavým príbehom nechal otvorené vrátka pre pokračovanie, ktoré rozhodne musím mať. Opäť trefa do čierneho pán Vybíral.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš16.10.2021 23:28Shi #1, 2
    Je to divný komiks, ale nějak mě to docela bavilo. Co mi trochu nesedlo je konec, je evidentní, že se vše řekne až v další knize. Prostě je to napínavé natolik, že do poslední strany této knihy nevím nic. Za mě prostě dobrý, i když je to žánr místy trochu vyčpělý. Proč ne a kresba je famózní!
  • faster86
    faster867.10.2021 08:17Shi #1, 2
    Milé překvapení, dobře prokládané 2 časové osy. Ke konci se objeví prvek fantasy. Je to mezi 3 a 4 ⭐ ale kresba to lehoulince naklonila na 4.
  • trudoš
    trudoš editor6.10.2021 19:55Shi #1, 2
    Nejlépe chutná za studena. Alespoň tak se to o pomstě, živené nenávistí, říká. A třebaže se mnozí snaží tohle „rčení“ popřít, skutečností zůstává, že když už nic jiného, po završení odplaty má člověk pocit, že boží mlýny nemelou naprázdno. To, že každá akce vyvolá reakci a brzy se tak emoce motají v kruhu jak perpetuum mobile, je věc už jiná.
    Komiksový tvůrci Zidrou a Homs rozehráli napínavé drama o dvojici žen, jež se odhodlaly vzít spravedlnost do vlastních rukou, protože ta světská se roztříštila o zeď postavenou z třídních rozdílů. Je to nerovný boj, o to komplikovanější, že se odehrává v době, kdy projev nevole mohl pro něžné pohlaví skončit jedině výletem do blázince. Druhá dějová linka je morálně krapet komplikovanější, protože pravidlo, že účel světí prostředky, má mnoho nepříjemných skulin a je těžké určit, kde stojí hranice zadostiučinění. Obě zápletky však fungují perfektně, přičemž člověku ani nevadí jejich střídání bez jakýchkoli přechodů.
    Pomsta je zázrak, kámo, zázrak.
  • Gmork
    Gmork15.9.2021 18:50Shi #1, 2
    Na Zidroua poměrně temná záležitost, nejdrsnější věc, co jsem od něj četl. Homsova kresba k tak temnému příběhu vyloženě sedne, některé scény jsou jak z viktoriánského hororu o Jacku Rozparovači. Každopádně Zidrou opět dokazuje, že je mistrem zajímavých charakterů a dobře načasovaných a emocemi nabitých scén. I v tomto komiksu dostál své pověsti mistra vypravěče. Víc takových komiksů a ve formátu 1:1, samozřejmě.
  • Good Games
    Good Games mecenáš8.9.2021 23:28Shi #1, 2
    Shi 1, 2 je prekvapivo drsný komiks, v ktorom sa mŕtve novorodeniatka hádžu do pece, kňazi sú poriadni úchyláci a krky sa podrezávajú alebo vykrúcajú. Perfektný scenár, dostatočne zaujímavé hlavné a aj vedľajšie postavy, skvelá gradácia príbehu a poriadne prehnitá atmosféra Londýna roku 1851. K tomu si prirátajte kvalitnú kresbu a máme tu ďalší skvelý výber do edície ERB a patrí to k tomu najlepšiemu, čo v tejto edícii vyšlo. =►Celá recenzia◄=
2934431
Četl/a (88)
2Hitman3, 2scha, Alfi, BadBoy, Berry669, Cabal, calvin10, charvos, Cinema Ranger, cobe, cyboy, Darker, Darth Raelchi, davidek, Dinik, Django, Draco nobilis, faster86, Final, flipflop, foudy, fuerto_gepa, Garp, Géba, George Walker Bush, Georgíno J., Glumal, Gmork, Good Games, Hanussen, house192, hugosnowden, hypermlok, IndyP, Infarkt, invape, Ivan Kucera, Jabba, James, Jay-jay, jh666, jiskra, John Wick, Kamoš, Kazumaki, KdG, Killingjoke, Lachvos, lantan1, Light, listr, Mamut12, Mariohurbanek, Matthew, Mercurio, mineralk, NecRoman, Nexis, Nezbi, Noci, Norri, oleav, Ozymandias, Paja78, perak, petad, Poniczech, Qvestor, radimisko, RadimNemec, robur31, rooty, S313, sedw, sercial, SickNail, Sikk, start05, tacmud, the.kasztan, trudoš, Valdaufinka, vankobra, vranakx, Yaromil, Zbysek2410, zipiik, zlejzmrd
(141)
2scha, 81splinter, Alfi, Azbest, BadBoy, bboorreekk, Benji, Berry669, blackJag, bmc75, Bob, buscheer, calvin10, charvos, cobe, cyboy, Dalamar, DanielT, Darker, davidek, Deckard, deefha, delsemela, Dinik, disclose, Django, Draco nobilis, farnhajt, fel68, filemon, Filip123, filosh, Fimi, Final, flipflop, Fox01, fuerto_gepa, Géba, Georgíno J., Glumal, Greyman, Hanussen, Hawwwran, hugosnowden, hypermlok, IndyP, Infarkt, invape, Jabba, Jahunda, jakub186, James, james dixon, jankie, Jay-jay, jh666, jiskra, jjjirik, John Wick, Kamoš, Karel Sec, KarlosJB, Kazumaki, KdG, kendor007, Knuckless, kubosos, kucik, Lenny, listr, Lojza, Lord Baltimore, LuckyLjuk, maara, maco, malylada, Mamut12, Mariohurbanek, markic, Matthew, Matthew, mcleek, Mercurio, merhyx, mgeralt, mineralk, Mitak, moiqpiom, Mr.Plysh, mstefl, NecRoman, Nexis, Noci, Norri, o2t2, OldaB, Olesh, Onkel 1928, Paja78, Paldini, paulmuaddib, pavel, pechna, perak, petad, radimisko, Ricarderon, rooty, S313, Saran, schefik, sedw, sercial, SickNail, Sikk, Skot, sleepless, start05, suricattaontheway, tacmud, Ter, terrordemon, the.kasztan, Tialster, timek, Tomket.Tom, Tony TwoDee, trudoš, Valdaufinka, valon, vankobra, VanTom, vishnar, vranakx, Vrenn, xintax, Yaromil, yogi, yojimbo, Zbysek2410, zlejzmrd
Chce (19)
burzum, Corvus, Davispear , Dezodoo, DKoscik, Fida, Finvarra, Himlik, illy, maitreja, monty.cl, Nightmare, Pizza Guy, Raido26, royan, smazenapikantniskeble, spagr, Tarka Daal, Ukko
Shání (4)
Corvus, GeorgeeW, Nightmare, spagr
Nabízí (2)
flipflop, Vrenn