Když už se zdá, že se vlna zločinnosti, rozpoutaná Red Hoodovým gangem, přelila, musí Batman čelit dvojité hrozbě, kterou představují Doktor Smrt a Riddler. Za pomocí svých spojenců Jima Gordona a Luciuse Foxe svádí Batman zoufalý souboj o kontrolu nad dodávkami elektřiny do Gotham City a snaží se odvrátit zaplavení katakomb. Pomohou Bruci Waynovi vzpomínky, které jej pronásleduií, při plnění životně důležitého úkolu, nebo mu budou spíš na překážku?

Hřbety jednotlivých svazků pak postupně tvoří ucelený obraz.
V české mutaci vyšel tento svazek jako 2. v pořadí.

Obsahuje sešity sérií Batman (New 52) #27 (leden 2014), #29-33 (březen 2014 - červenec 2014)


Scénář
Scott Snyder
Art
Greg Capullo
Ink
Danny Miki
Barvy
Francesco Plascencia (FCO Plascencia)
Lettering
Josef Ládek
Překlad
Martina Dari Antonínová
Redakce
Filip Gotfrid, Boris Hokr
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-88-9283-293-0 (BBart s.r.o.)
978-88-9283-293-0 (De Agostini Publishing S.p.A)
978-88-9283-293-0 (Eaglemoss (Eaglemoss Collection / Publishing Group))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
175 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
540 g
Stran
180
Cena
149 Kč
Originál
Batman: Year One (DC Comics, 2014)
  • Sagikkun
    Wow. Přiznám se, že Riddler není můj bůhvíjak oblíbený záporák z netopýřího světa, o to víc jsem byl tímhle mile překvapen.
    Začátek Temného města má dobrou hororovou atmosféru, především díky zajímavému záporákovi, fanatickému vědci Helfernovi. Je to však předehra toho hlavního...
    Riddler využije svůj intelekt naplno a do svých hádanek a krutovlády uvrhne kompletně celý Gotham. Má to ten správný post-apo feel, Batman má tematicky laděný cool rozpáraný oblek, všichni jsou na pokraji sil. A zatímco se v první části Roku nula musel Bruce spolehnout na svá bojová umění a vymlátit Red Hoodův gang, tady musel zapojit především mozek - tyto dvě části tak tvoří origin zaměřený na dvě hlavní přednosti, které dělají Batmana Batmanem.
    Jediné vady na kráse jsou občas už poněkud překombinované/zbytečně přehnané scény a roztříštěnost segmentů z Brucovy minulosti. Jinak je to skutečně povedený Batmanův origin a celkově velice kvalitní čtení.
  • Ivan Kucera
    „Možná právě o tom Batman musí být. Ne o vítězství, ale o prohře a opětovném návratu do boje.“ Rok nula 1 nebol dokonalý, ale 4* si s prižmúreným netopierom zaslúžil. Rok nula 2 si ich nezaslúži. Hádankár nie je zlý záporák. Vlastne škoda, že v ČR s ním vyšlo tak (relatívne) málo komiksov. Red Hood (resp. Joker?) v Roku nula 2 už nevystupuje a všetko zlo si vyzobal práve Hádankár (a čiastočne Doktor Smrť, u toho je ale vidno, že scenárista príliš nevedel, čo si s ním počať... a čitateľ tým pádom tiež nie). Síce sa v Roku nula 2 formuje priateľstvo medzi Batmanom a Gordonom, ale podobných plusov by sme našli už len málo (ďalej napr. dojemné Alfredove koncové predstavy súvisiace s doživotným Bruceovým prekliatím). Zarazilo ma, že od „pádu mesta“ ubehlo iba 27 dní a už to v Gothame vyzerá ako v Som legenda s Willom Smithom. To som skutočne nepochopil. Nebola to chyba v preklade? Nemysleli skôr 27 rokov? Je to vysvetlené špeciálnymi semenami od Poison Ivy (?!?), ale toto mi ako vysvetlenie totálne spustošeného mesta nestačilo. Takisto sa Snyder márne snaží vysvetliť, prečo dal svet od Gothamu ruky preč. Pri čítaní niektorých zvláštnych pasáží z jednotky (Nigéria) som sa upokojoval tým, že budú vysvetlené v dvojke, ale mýlil som sa. Pravdupovediac mi spätne nedáva zmysel ani postapokalyptický úvod jednotky, ktorý netuším, kam časovo zaradiť. Odfláknutých bolo viacero momentov (strašne samoúčelný náhodný spôsob, akým sa Gordon rozhovorí pred Batmanom o kabáte). Scenár je v prvej polovici výborný (mesto ponorené do chaosu vytvoreného blížiacou sa superbúrkou René). V druhej sa však rozpadne a už ho nikto do pôvodného stavu nepostaví. Ilustrátor Capullo si vychutnáva Gotham bičovaný dažďom (úžasný panel s Batmanom na elektrickom kábli číhajúcim pri rozsvietenom okne Gordonovej dcéry). I Gotham ponorený do divočiny. Ale scenár skrátka pácha priveľké škody na to, aby to kresba dokázala zachrániť. Hodnotím Legenda o Batmanovi: Batman – Rok nula, kniha druhá (prvý raz v ČR však vyšlo už v roku 2016 v rámci New52 pod názvom Batman: Rok nula – Temné město).
  • louza
    Pokračování nově nastartovaného roku jedna uzavírá celý příběh a zároveň posílá Batmana zpět na start jako hotového strážce Gothamu. Dojde tu na překvapivý twist co se těžiště záporáků týče, osvětlí se některé střípky, která nebyly z první knihy, Batman tu zažije křest ohněm. Místy sice kniha působí trochu překombinovaně a Snyder možná zachází až moc daleko v tom jakou metlu na Gotham pustí, ale jinak je to vcelku fajn čtení. Moderní zručně napsaný a nakreslený Batman pro všechny. Je celkem pochopitelné proč nový komplet začíná právě tímto příběhem.
  • hroubek
    Hodně povedený. Popravdě mi chvilku trvalo, než jsem si našel cestu ke stylu jakým Scott Snyder vypraví své příběhy. A prakticky to platí i pro jeho verzi Bruce/Batmana. Pro každého, kdo má načtené "pár komiksů s Batmanem" to bylo jiné. Naštěstí Snyder umí a dokázal pochopit podstatu toho, co Batman představuje a v druhé části Roku Nula to předvede na maximum. Příběh má zběsilé tempo, parádní zvraty, neokoukané prostředí Gothamu a zajímavý souboj s Riddlerem. A jako nový origin o Batmanovi to působí velmi dobře. Škoda, že Snyder občas tlačí moc pilu a některé věci jsou tam trochu na víc, klidně to místy mohlo být komornější a ne tak překombinované (Riddler je zde popsat skoro jako nejchytřejší muž na světě). Z mé strany spokojenost a těším se na další příběhy od Snydera, i na další díly v tomto komiksovém kompletu.
112752
Četl/a (64)
adam, adevr, Anton Whatever, Azik2586, BadBoy, Bary02, bidlo10, Caiiiczech, Cemino, chuckboris, Cinema Ranger, CoVseNerdit, Craxx, czeeri, dajik, deadpool, disclose, Doppelganger, DracoAn, Fox01, FumarEnPipa, GavlaDan, Grmi, Hades, Hlousks, Honzin, hroubek, invape, Ivan Kucera, Izmir Čupr, Jabba, jajsemviktor, Jay-jay, jh666, Joker189, luky.kuky10, majer, Majkl151, mineralk, NecRoman, opytz, Palebras, PeNNy, phillco, Procky, PumpingArrow, roswelll, Sagikkun, Schimi85cz, seneke, Shpeckk, Snegis, Spike, Staník, svknero, Symbi, tomkalhotka, Tommar, trudoš, Vajper, vankobra, vojti85, xflori01, Zdendy
(156)
10milda, 81splinter, adam, adevr, Al0f0k, Alfi, Alfred, Anton, Anton Whatever, ArmadOon, Azik2586, BadBoy, Badgu.y1902, Bary02, bboorreekk, bidlo10, blackJag, bmc75, Caiiiczech, calvin10, Cemino, chuckboris, CoVseNerdit, Craxx, CSE_AC/DC, dajik, Dali, Dani El, Deckard, deefha, Denis, Denis1996, Devilek, Deži, disclose, DKoscik, Doppelganger, DracoAn, Dzoglik, Ejdý, Ejdý1, Fida, fifas, filemon, filosh, Flowtek, Fox01, Foxized, FumarEnPipa, GavlaDan, Glumal, Grmi, Hades, hellblazer, Hlousks, Honzin, hroubek, hugosnowden, invape, Izmir Čupr, Jabba, jajsemviktor, James, Jay-jay, jendavondra, jh666, Jimbeam90, Jonas Woodsman , JORDY, k009, kindanerd, koudak89, Lenny, Lijem24, Lobok257, Lookass33, Lord Baltimore, LuckyLjuk, Magi621, majer, Majkl151, Mamut12, markic, Marvin, Maty48, mcleek, merhyx, michaldca, MickeyStuma, Mikei, mineralk, Montiseus, monty.cl, MP, NecRoman, Nevimtrebastofi, Nightmare, Nyxxie, OldaB, Olesh, opytz, Palebras, pechna, PeNNy, perak, PH79, phillco, Procky, psramek, PumpingArrow, puolpm, raimi, Ricarderon, RicHard. , roswelll, royan, Rumburaq, Sagikkun, Schimi85cz, seneke, Shpeckk, Sikk, Skot, SlavaBurlac, Spike, Staník, štěpin_8, StressCZ, suchosch, suricattaontheway, svknero, Symbi, t0mas, tacmud, Ter, Tomasino79, tomkalhotka, Tommar, trudoš, Tyfus, utresyby, Vajper, vankobra, vishnar, vojti85, vranakx, wesi96, Wiruss, xflori01, xintax, Zahonko, Zajo original, Zbysek2410, Zdendy, zdennanek, zdoog
Chce (4)
delsemela, illy, Radkos, TheLavk