Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 5 dalších ukázek

Koupit
184-stránková barevná povídková antologie, na které se sešli tvůrci ze čtrnácti různých zemí světa – včetně České republiky! Ano, je to poprvé, kdy čeští autoři píšou a kreslí Batmana – snad tu nejslavnější a nejpopulárnější z komiksových postav.
Samozřejmě, oslovit tvůrce z celého světa by nemělo takový dosah, kdyby se museli vejít do nějaké malé škatulky. Proto v těchto příbězích vyráží Batman do světa, aby se střetl se zlem v domovských zemích autorů. Ať už v současnosti, nebo v minulosti. Štěpán Kopřiva kupříkladu zasadil příběh ještě do komunistické éry a postavil ho na skutečných postavách a na koketování komunistů s mystikou. Magie mezi paneláky – a Temný rytíř v rudé Praze.

Scénář
Brian Azzarello, Alessandro Bilotta, Alberto Chimal, Ertan Ergil, Carlos Estefan, Mathieu Gabella, Inpyo Jeon, Štěpán Kopřiva, Tomasz Kołodziejczak, Kirill Kutuzov, Juiči Okadaja, Egor Prutov, Paco Roca, Lu Siao-Tchung, Sü Siao-Tung, Benjamin Von Ekartsberg
Art
Lee Bermejo, Ethem Onur Bilgiç, Kim Jung Gi (Kim Junggi), Čchiou Kchun, Piotr Kowalski, Nicola Mari, Thierry Martin, Pedro Mauro, Juiči Okadaja, Jaekwang Park, Paco Roca, Michal Suchánek, Rulo Valdés, Thomas Von Kummant, Natalia Zaidova
Ink
Lee Bermejo, Ethem Onur Bilgiç, Kim Jung Gi (Kim Junggi), Čchiou Kchun, Piotr Kowalski, Nicola Mari, Thierry Martin, Pedro Mauro, Juiči Okadaja, Jaekwang Park, Paco Roca, Michal Suchánek, Rulo Valdés, Thomas Von Kummant, Natalia Zaidova
Barvy
Lee Bermejo, Ethem Onur Bilgiç, Thierry Martin, Pedro Mauro, I Nan, Giovanna Niro, Juiči Okadaja, Jaekwang Park, Paco Roca, Brad Simpson, Michal Suchánek, Rulo Valdés, Thomas Von Kummant, Natalia Zaidova
Obálka
Michal Suchánek
Lettering
Petr Schwarz
Překlad
Ľudovít Plata (Turlogh)
Redakce
Filip Gotfrid, Jiří Pavlovský
Žánry
sborník, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-80-7679-054-4 (CREW)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
168 x 258 mm
Tisk
barevný
Váha
728 g
Stran
184
Cena
599 Kč
Originál
Batman: The World (DC Comics, 2021)
  • Mleako
    Mleako mecenáš13.1.2022 09:28Batman: Svět
    Připojím se k většině. Nápad dobrý, ale jednotliví tvůrci dostali příliš málo prostoru na to, aby dokázali vykřesat nějakou zajímavější zápletku. Nejzajímavější pak byl ruský příběh, kde autoři propojili svoje autobiografické prvky s DC univerzem. Jinak je to takové putování s Batmanem.
  • Sagikkun
    Sagikkun9.1.2022 02:26Batman: Svět
    Tak tu budu zřejmě jediný, komu se tohle vážně líbilo. Z hodnocení jsem čekal čistý průměr, dostavilo se ale velmi milé překvapení.
    Šel jsem do toho jako do světového exkurzu společně s Batmanem (což i samotný název Svět slibuje), a to jsem dostal.
    Už od začátku jsem byl nadšený pouhou myšlenkou tohoto projektu. Jedni z nejlepších umělců z kultur z celého světa, s jednou z nejznámějších fiktivních postav vůbec, společně v jedné knize. U každé povídky jsem se pak díky různorodým stylům vyprávění i originálními kresbami dokázal skutečně ponořit do té dané země a být tak na chvíli turistou stejně jako náš hlavní hrdina. Každá země měla svůj unikatní a specifický styl, který byl alespoň pro mě zapamatovatelný.
    Ano, povídky byly (pochopitelně) krátké, ale s malým prostorem si za mě autoři dokázali dobře poradit (někteří samozřejmě o něco lépe, než ostatní) a žádné vyprávění mě vyloženě nezklamalo a ani jsem neměl pocit, že by zde bylo něco neoprávněně.

    Nevidím nic špatného na tom, že se autoři snažili ukázat ze svých zemí co nejvíce, naopak mě v tomhle poněkud zklamalo Česko, které sloužilo jako názorný příklad... Česká povídka Batmanovi ostudu rozhodně nedělá, ale autoři jako by se báli riskovat a radši vsadili na jistotu - vytvořili tak naprostý batmanovský mainstream, ve kterém je už ale pramálo českého a jako zahraniční čtenář bych se tak o této zemi dozvěděl prd.
    Povídky čistě s Batmanem můžu číst v jakémkoliv jiném komiksu, tady jde ale o Batmana v cizích zemích. Neříkám, že to má být vyloženě cestopis nabitý daty a fakty, ale jak jsem již zmiňoval u Česka: povídka ve světovém sborníku, která se bojí něco ukázat ze své kultury a prostředí, pak působí neskutečně prázdně a nemusela by se ani odehrávat v té dané zemi (což u projektu jako je tento postrádá smysl).

    Na závěr chci jako mnozí také vyzdvihnout jednoznačně nejlepší, ruskou povídku. To je jedna z nejlepších poct nejen Batmanovi, ale superhrdinům celkově.
  • perak
    perak20.12.2021 17:08Batman: Svět
    Udělat na cca 10 stránkách komiksovou povídku, aby měla alespoň trochu nápad a pointu, je hodně těžké. Některým příběhům se to celkem povedlo, ale většinou i ty by s větším (alespoň klasickým jednosešitovým) možným rozsahem určitě vyzněly lépe. Na druhou stranu je v knize i pár kousků, které šly zcela mimo mne, u nichž jsem těžko hledal myšlenku.
    Vyzdvihnout musím Rusko - ucelený, dojemný příběh jako plnohodnotná pocta Batmanovi.
  • delsemela
    delsemela4.12.2021 13:50Batman: Svět
    Komiks Batman Svět se mi jako koncept docela líbil,ale na můj vkus jsou prostě příběhy málo rozvinuté a krátké ! Ono se nelze divit když měl každý autor z daného státu k dispozici jen cca deset stran. I přesto jsou některé příběhy velmi povedené a i po ilustrační stránce se mi některé příběhy velmi zamlouvaly. Mezi nejlepší příběhy dle zemí řadím Španělsko, Německo, Česko. Vůbec nejlepší story mne upoutal ruský autor, to mi přišlo jako ze života = takový pěkný doják :-) Kresby jsou většinou velmi zdařilé a každý autor má svoji techniku a rukopis. Jako celek mi to ale přijde celkově průměrné dílo. Každopádně od některých autorů bych chtěl v budoucnu určitě velký plnohodnotný příběh. PS: abych nezapomněl co se týče našeho příběhu a kresby = pokládám počínání Kopřivy se Suchánkem určitě k těm lepším ! Kresba je velmi povedená a taky dobře zasazená do příběhu československé kumunistické Prahy. Prostě jsme se neztratili - velmi povedené !

    hodnocení: 65%
  • Walome
    Walome mecenáš10.11.2021 10:36Batman: Svět
    Batman Svět mi přišel jako zajímavý koncept, ale neměl jsem od něj nějaká velká očekávání. Nicméně mě zaujal, a to hlavně díky českému zastoupení. Ze Suchánka jsem měl velkou radost, z Kopřivy už menší, ale kdož jsem já abych šejmoval devadesátkové pulpové autory.

    Musím přiznat, že kniha je pro mě spíš zklamání. Líbily se mi vlastně jen dva příběhy a na ty ostatní jsem už během dvou dní stihl zapomenout.

    Autoři dostali hrozně málo prostoru a rozjet komiksovou POVÍDKU s Batmanem na tak málo stranách je skutečně těžký úkol. Vyhráli ti, kteří se smířili s komornějším dějem, což jsou Rusové a Francouzi. Oba ty příběhy jsou naprosto dostačující, mají děj i polentu a pohladily mě po srdíčku.

    Český příběh je ok, neurazí nenadchne, nijak mi nevadil a v porovnání s tím zbytkem minimálně vyniká parádní kresbou. Nicméně kresebně mi přišlo všechno fajn. Hodně se mi líbil španělský kreslíř (btw děj je o tom, že Bruce Wayne je na dovolené a válí se na pláži... a paradoxně patří mezi ty lepší) a německý (kde vystupují čerti).

    Hodně srandovní byl tuším Brazilský příběh, který skončil tím, že větší superhrdinové než Batman je třeba učitel nebo doktor, který i přes špatně natavený systém společnosti pracuje za mrzký peníz a koná dobro. Politický přesah si bohužel neodpustilo více autorů, ale funguje to pouze v tom ruském. Btw ta ruská povídka se řadí mezi to nejlepší, co jsem s Batmanem kdy četl. Připomnělo mi to Marvels.

    A potěšila mě homáž na Soví tribunál (to už ani nevím kde bylo), ale spíše to vyšumělo doztracena.
    Takže nevím no, za mě nic moc.
  • Norri
    Norri mecenáš3.11.2021 20:30Batman: Svět
    Hodnotit tuto knihu jako celek je hrozně těžké. Ono je to těžké u antologií obecně, ale tady je to tak trošku soutěž národních reprezentantů a těžko se hledají kritéria, podle kterých by se to dalo porovnat. Jestli podle originality v uchopení Batmana, nebo naopak podle největšího přiblížení se americkému pojetí? Někteří autoři se rozhodli představit něco málo ze svých měst, jiní ukazují něco ze své historie a kulturního dědictví, a jiní se vyrovnávají s příliš skutečnou současností. Navíc byli všichni (skoro všichni) svázáni krutým omezením pouhé desítky stran. To se pak těžko buduje smysluplný příběh.

    Nejvíce prostoru dostal turecký tým, který se však nedokázal vejít ani do čtrnácti stran a jejich nezáživný příběh skončil znenadání brutální zkratkou. Nejméně stran naopak stačilo Mexičanům na jejich duchařský příběh, který byl sice trošku chaotický, ale měl překvapivě lehce mrazivou atmosféru. Chaoticky na mě působil i italský příběh, který jsem si musel přečíst dvakrát, abych chytil jeho pointu, která ve výsledku není vůbec špatná. Výtvarně zcela osobitě působí příběhy z Francie a ze Španělska. Zatímco francouzský scénář se snaží propagovat Muzeum Louvre a supráci jsou zde pouze špatní herci, tak Španělé udělali zcela relaxační a zábavný průzkum toho, jak by asi Batman trávil dovolenou. K propagaci domoviny se rozhodli i Poláci a v krátkém a pěkně nakresleném příběhu vzdávají hold Varšavě.

    Nejslavnějším autorským týmem v knize je zřejmě Azzarello a Bermejem. Jejich příběh je v podstatě sled nádherných obálek a ani malé vložené panely tento fakt nemůžou popřít. Je jich zde využito pouze jako pozadí k odvyprávění Batmanovy výhrůžky zločincům celého světa, které zároveň slouží jako obhajoba Batmanových výletů mimo Gotham a tím i existence této knihy. Tohle musel Azzarello zvládnout napsat během ranní kávy a smysl zde mají pouze ty nádherné Bermejovy obrázky. Vítězstvím kresby nad obsahem skončily i příběhy z Koree a Číny. Zatímco korejský příběh měl zajímavý nápad, který se nepodařilo vytěžit, tak čínský příběh je prostě jen pitomý.

    U zbývajících pěti příběhů bych se rád rozepsal trošku více, protože podle mě patří k nejlepším, nebo nejzajímavějším, v knize. Japonský příběh je jako jediný černobílý a kresbou se odkazuje nejen k manze, ale také k historickým obrazům samurajům. Odehrává se v historii, tématem je svoboda slova a celé to na mě působilo moc dobře.

    Brazilský příběh je sondou do toho, co pálí běžné Brazilce - korupce a zločinnost. Je to pěkně nakreslené volání o pomoc. Batman se snaží pomoci, ale zároveň musí konstatovat, že naděje je v obyčejných poctivých lidech, kteří ten boj nevzdávají a stále se snaží udělat svět lepší. Tohle propojení Batmana s nějakým poselstvím se mi líbí.

    Německý příběh je více zajímavý než dobrý, a to svým kontextem. “Německý” Green Deal straší Evropu a němečtí autoři se rozhodli rozehrát příběh s extrémními ekologickými aktivisty a pasovat Jokera do role hlavního ekoteroristy. Jako proč ne, ta role mu sluší. Batman si v příběhu udělá svoje. Bohům žel, ekoteroristi a exemplárně zlý “kapitalista” také. Kresba se mi zde nelíbí, ale barvy udělaly některé panely impozantní.

    Český příběh od Kopřivy a Suchánka se vrací do naší komunistické historie, ale z českých reálií ukazuje jenom pár střech a jeden panelák. Klidně by se mohl odehrávat kdekoliv jinde ve východní Evropě a nebylo by třeba nic měnit. Příběh jako takový má dobrý má dobrý začátek, průběh i konec. O moc více se toho na deseti stranách vymyslet nedá. Kresba je taková, na jakou jsme od Suchánka zvyklí a jakou ji máme rádi - dobrý americký mainstream.

    Jasným vítězem téhle mezinárodní sbírky je Rusko. Kirill Kutuzov, Egor Prutov a Natalia Zaidova se k této výzvě postavili úplně jinak než všichni ostatní a svým příběhem "Můj Bat-Man" si ukradli celou knihu pro sebe. Geniálním nápadem, scénářem a dokonalou kresbou. Musím přiznat, že mě jejich pocta Batmanovi dojala.
  • Karel Sec
    Karel Sec22.10.2021 11:03Batman: Svět
    Sborník povídek z celého světa. Čekal jsou spoustu nápadů, myšlení mimo krabičku DC, lokální brutalitu (Mexiko, Jižní Korea atd.) a nedočkal se. Je to velké zklamání. Většina povídek jsou turistické reklamy. Česká povídka je skvěle namalovaná nuda.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin4.10.2021 11:27Batman: Svět
    Námět této antologie je fajn, ale všichni víme, jak to chodí - kvalita kolísá. Největší škoda je, že český příběh patří de facto k tomu nejslabšímu z celé knihy, ale aspoň nám zůstala celkem hezká obálka s Johánkem z Pomuku a současnou rezidencí senilního zapšklého alkoholika. Mezi nejlepší příběh bych podobně jako Lenny řadil ten z Ruska, nezajímaví nejsou ani Japonci, Němci; Francie má vtipnou pointu...

    Celkový dojem: 50%
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš27.9.2021 10:30Batman: Svět
    Antologie obecně můžu, ale tady je to přesně to, co se dalo čekat. Přijde mi to jako ekvivalent, kdy někdo v nadšení na schůzi nebo ve třídě zvedne rychle ruku, že prostě do toho jde a pak jde hned ruka dolů s tím, že sakra, do čeho jsem se to zase uvrtal, to jsem asi neměl, apod. Prostě takovej drápeček s plnou polní a pak je střet s realitou, že si holt někdo ukrojil velké sousto. Otázka 1, proč batmanovské povídky v jiných zemích? Je to potřeba? Radši ať ti tvůrci dostanou prostor a udělaj pořádnýho Batmana s nějakou délkou a nemusí být ani v jiné zemi. Prostě pořádnej Batman detektivem tu chybí a jestli by se toho cizinci zhostili po svém ale v duchu batmanovské tradice, proč ne. To mi přijde srozumitelnější než jím plýtvat na 10 stranách o čem? To prostě nemůže vyniknout i kdyby byli tvůrci obdařeni 4 múzami naráz. Otázka 2, proč tak malý prostor? Co mi tím chce DC říct? 20 stran, ála oneshot, by prostě nešlo a lidi by to asi nekupovali. Batman netáhne, to je fakt :-). Otázka 3, proč dělají Češi zase komouše, proč proč proč!!!!!! Prosím už ty komouše nechte spát a maximálně je vyžeňme z parlamentu. Otázka 4, česká obálka v přebalu fajn, ale škoda, že pod ní je obal knihy totožný. Škoda, že tam nenechala CREW tu původní americkou od Bermeja.

    Ale abych nepůsobil negativně, pár příběhů mě opravdu pobavilo. Jako vážně. Ruský byl úžasný, japonský docela zaujal, polský až na ten prozaický konec docela taky, německý byl docela zajímavý, jen místy trochu drhnul ve vyznění myšlenky, ale jinak ok, turecký byl slušný, a celkově je kvalita kresby a oněch tvůrců, i když jde o kraťasy, na solidní úrovni. Jen bohužel už mě to prostě nebere a nic z toho v rámci velku nemám. Za mě je to střed.
  • house192
    house19224.9.2021 19:19Batman: Svět
    A já mám tyhle antologie docela rád, nejlepší je nečíst to naráz, ale dávkovat postupně.
  • Palebras
    Palebras22.9.2021 18:53Batman: Svět
    Když byl Batman: Svět oznámen, mé srdce zaplesalo. Povídková antologie včetně zastoupení borců z České republiky. Paráda. Ve finále jsem však čekal o dost víc. Příběhově se jedná o různorodý mix a musím ocenit, že jednotliví tvůrci přidali do svých příběhů něco ze své vlasti. Ať jsou to různé památky, legendy či místní zvyklosti, většina autorů toho využila a přiblížila něčím svou vlast ostatním čtenářům z celého světa. Je pravdou, že některé z příběhů jsou vyloženě slabé a některé lepší, ale asi ani v jednom případě jsem si neřekl, že by něčím některý vybočoval, či se jednalo o něco výjimečného. Prostě klasické Batmanovy příběhy naroubované do různých měst na světě. Co se kresby týče, zde taky není velký důvod k ovacím, protože se jedná veskrze o klasickou práci, která ničím nevybočuje. Nejvíce jsem se však těšil na příběh z naší domoviny a v tomto případě jsem byl zklamán nejvíce. Absolutně nezáživný příběh, který až trestuhodně nevyužil pražského zasazení. Chápu, že vzhledem k počtu stran toho moc kloudného vymyslet asi nešlo, ale v tomto případě se opravdu promrhalo potenciálem. Tak jako ostatní autoři dokázali svou vlast aspoň něčím minimálně přiblížit, zde se našinec nedočká prakticky ničeho byť jen lehce zajímavého či autentického. Suchánkova kresba však patřila k tomu lepšímu z celého sborníku. Celé to znělo velkolepě, ale provedení je o poznání horší. Jedná se opravdu pouze o průměrnou záležitost, která nemá příliš co nabídnout. Já jako člověk pro kterého je Batman srdcovou záležitostí a hlavně díky zastoupení naších autorů i když výsledný scénář není nic moc kvalitního, hodnotím jako lehký nadprůměr, bije ve ve mě však přesvědčení, že v tomto případě jsem dost benevolentní.
  • karl173
    karl173 mecenáš21.9.2021 22:25Batman: Svět
    Klasický sborník povídek, který je nejzajímavější propojením několika zemí a dává tak šanci i méně známým autorům. Bohužel prostoru moc není a tak téměř všechny příběhy mají jen triviální zápletky, které bohužel nepřináší mnoho.
    Souhlasím, že napsat krátký příběh, aby oslovil není nic lehkého. Nicméně jde to a zejména Japonskému a Ruskému příběhu se to povedlo.
    Bohužel valná většina autorů se raději do žádných experimentů nepouští a tak přináší jen tuctové příběhy odehrávající se v kulisách své země.
    Více zajímavější už je to s kresbou. Tady dostáváme solidní paletu stylů a většina z nich se mi líbila. Nicméně aby vás to přimělo ke koupi jen kvůli kresbě, to zas také taková hitparáda není.
    Co ještě jiného dodat... asi je fajn, že se mohla naše země na této knize podílet a určitě DC přišlo se zajímavým nápadem. Nicméně po stránce kvality se nejedná o příliš dobré čtení. Za nápad 3*
  • Lenny
    Lenny mecenáš19.9.2021 09:27Batman: Svět
    Z hlediska DC skvělý marketingový tah a sourcing talentů. Tvůrci ze 14 zemí dostali za úkol vytvořit krátkej příběh, kde k nim Batman zamíří na návštěvu. Na výsledek jsem byl dost zvědavej a bohužel jde o sborník, kterej stojí primárně na kresbě.

    Vytvořit funkční kraťas není žádná sranda, ale zrovna u Batmana už mnozí borci ukázali, že to jde (viz kultovní Black & White). Je tu hezký mix výtvarných stylů, ale scénáristi se drží sakra při zemi a víceméně pořád točí tu stejnou formulku. Body za odvahu jdou akorát do Ruska a +- i k Japoncům, kde to ozvláštňuje pohled civila.

    Dostáváme tak mix dvou přístupů:
    a) Batman po něčem/někom pátrá, město je kulisa
    b) rveme do komiksu co nejvíc našeho města a památek, do toho tam něco dělá Batman

    Čekal jsem krapet odvážnější sborník.
  • Liborius
    Liborius17.9.2021 12:29Batman: Svět
    Batman – Svět je velice zajímavý počin, postavený na chytré myšlence, která je sice možná víc marketingová než zištná, ale vlastně funguje. Různorodost sborníku nabízí širokou škálu pohledů na Batmana, od tradičních až po ty netradičnější, které mě třeba potěšili víc. Bylo dost zajímavé vidět, že Brazilci tuhle možnost využili k sociálnímu komentáři, kdežto Francouzi neodolali romantice. Ale i to je kouzlo této antologie, která do jisté míry ukazuje různé národní mentality a jiné úhly vnímání napříč celý svět. Pro fanoušky netopýřího muže povinnost, pro ostatní lehce nadprůměrný sborník, který občas drhne ve scénářích, ale vynahrazuje to bohatou přehlídkou zajímavé ilustrace. 7/10 - Více na https://nerdopolis.cz/2021/09/17/recenze-batman-svet/
  • SomeOne
    SomeOne16.9.2021 21:57Batman: Svět
    Úplně nevím, jak tohoto Batmana hodnotit. Kvalita povídek je bohužel hodně kolísavá, hlavním problémem je podle mě počet stránek (každá povídka má přibližně 10–15 stránek); je jasné, že na takovémhle počtu stran nelze napsat nic přelomového. Pro mě je nejzajímavější to, jak různě autoři v příbězích pracují se svými zeměmi (a Batmanem/Brucem Waynem). Někdy Batman zůstane jen v hlavním městě, někde se podívá na více míst. Také se mi líbily nové obleky (hlavně ty z Asie), které připomínají stará válečnická brnění.

    Nápad je to rozhodně zajímavý a originální, ale jednotlivým povídkám měli věnovat dvakrát více stránek, to by tomu za mě mohlo pomoct.
  • Killingjoke
    Killingjoke mecenáš15.9.2021 20:32Batman: Svět
    Do tohoto Batmana se mi moc jít nechtělo. Ale nakonec zvítězila zvědavost a sbírku jsem si přečetl... 14 povídek s velmi kolísavou kvalitou scénářů a kresby, kdy většinou je takové to "nenadchne, neurazí". Tak např. Azzarellův otvírák stojí na parádní kresbě Leeho Bermeja, jinak se jedna o tisíckrát omletou netopýří legendu. Nějak nechápu, proč Azzarella k tomu Batmanovi neustále pouštějí, protože z toho fakt vylízají jen podprůměry stojící na kresbě. Povídka, která se mi líbila naopak nejvíc byla ta z Ruska, která propojila "batmanovskou" realitu s fantazií dítěte a jala se zkoumat batmanovskou legendu z netradičního hlediska. Takových povídek mělo být ve sbírce víc a méně těch "klasických" ke kterým lze bohužel zařadit i český počin od dua Kopřiva/Suchánek, jenž sice přenesla Batmana do komunistické Prahy a vtipně využila odkazů na Bobíka, jinak se ale jedna o naprosto obyčejný a zapomenutelný příběh. Škoda... No prostě, potenciál na "něco netradičního" tu byl. A mohlo to být opravdu velké. Takhle mi to přijde jen jako komerční projekt, kterému jako vějička slouží jména světových a ve valné většině málo známých autorů, kteří však svou šanci šíře se zapsat do čtenářského podvědomí nevyužili. Bohužel...
315372
Četl/a (95)
123peta, 2scha, adevr, Al0f0k, Alikkk, Ash Pointak, BadBoy, Benny, Bonpar, calvin10, charvos, Cinema Ranger, Const.ex, Darth Raelchi, davidek, delsemela, Doppelganger, Draco nobilis, Dzoglik, Fox01, Garp, GavlaDan, Géba, George Walker Bush, Georgíno J., gezic, Hades, Hlousks, house192, invape, Izmir Čupr, James, Jay-jay, jeanbaklajean, jh666, jindroush, jiskra, Joshua_T, Kaaos, Karel Sec, karl173, kendor007, Keno, Kiko, Kil-Khal, Killingjoke, Kouzelnik7, Lachvos, lantan1, Lenny, Liborius, libormatejka, Lookass33, Lordsouli, LuckyLjuk, luky.kuky10, majer, malylada, me, Mercurio, michaldca, Mleako, MP, Mr.klown, Murphy722, NecRoman, Norri, oleav, Onkel 1928, Paja78, Palebras, paulmuaddib, pearlxjam, PeNNy, perak, Poseidon1978, PumpingArrow, Raul, robert.hladil, Roiser, RudyRod, Sagikkun, Schirru, Spike, taidana, terrordemon, the.kasztan, Thorug, Tomzany, Troyoun, trudoš, tukak, Ukko, Walome, Zbysek2410
(139)
123peta, 2scha, adevr, Al0f0k, Alfi, Alfred, Alikkk, Anton Whatever, Ash Pointak, BadBoy, Badgu.y1902, Benny, blackJag, bmc75, calvin10, Caylen-Tor, charvos, Const.ex, CSE_AC/DC, Dani El, deefha, delsemela, Denis, DKoscik, Doppelganger, Draco nobilis, Dzoglik, fifas, Filip123, Flowtek, Fox01, frantavasil, GavlaDan, Géba, Georgíno J., gezic, Glumal, Hades, Hawwwran, hellblazer, Hlousks, house192, hugosnowden, invape, Izmir Čupr, Jabba, James, Jay-jay, jeanbaklajean, jerry67, jh666, jindroush, Joshua_T, Karel Sec, karl173, Keenkeen, kendor007, Keno, Kiko, KINIMODUS, Kiwi1902, komik.sx, Lenny, libormatejka, lifi, listr, Lojza, Lookass33, luky.kuky10, malylada, Mamut12, markic, Marvin, Matio, me, Mercurio, merhyx, michaldca, mikado, Mikei, Mitak, monty.cl, MP, Mr. Baboon, Mr.klown, Mr.Plysh, mrstffl, Murphy722, NecRoman, Nightmare, Norri, o2t2, OldaB, Olesh, Onkel 1928, Paja78, Paldini, Palebras, paulmuaddib, pearlxjam, pechna, PeNNy, Petr, Poseidon1978, PumpingArrow, RadimNemec, Ricarderon, robert.hladil, Roiser, RudyRod, Sagikkun, Saran, schefik, Schirru, Šedo, SHORTY, SiWeX, Skot, sleepless, Spike, Stara.kryta, suricattaontheway, tacmud, taidana, the.kasztan, Thorug, Tialster, Tommar, Tomzany, Tony TwoDee, TQChose, Troyoun, trudoš, Ukko, utresyby, valon, xintax, yogi, Zbysek2410
Chce (17)
Azik2586, Blacklarch, burzum, deadpool, DracoAn, filosh, Infarkt, jajsemviktor, Jimbeam90, LookAss, Madao, Maty48, Michal Opitz, MonsterGyre, Mrlah, Spacecore, vrazdinek
Shání (3)
D.K.Logic, GeorgeeW, LookAss
Nabízí (2)
karl173, LuckyLjuk