Koupit
Sir Charles Baskerville zemřel za záhadných okolností. Je za jeho smrtí dávná kletba, jež podle legendy pronásleduje jeho rodinu od dob Slavné revoluce? Rodinný lékař James Mortimer si to nemyslí. Vydá se do Londýna, vyloží své pověsti Sherlocku Holmesovi a požádá ho o pomoc. Slavný detektiv se rozhodne záhadu vyřešit.

Scénář
Jan Štěpánek
Předloha
Arthur Conan Doyle
Art
Jan Štěpánek
Obálka
Martyn Pospisil
Lettering
Martyn Pospisil
Redakce
Nina Chromečková, Tomáš Krejčí, Milan Soutor
Žánry
adaptace, detektivka, dobrodružný, horor
ISBN/ISSN
978-80-7642-094-6 (DOBROVSKÝ s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
175 x 265 mm
Tisk
barevný
Váha
560 g
Stran
112
Cena
399 Kč
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš10.12.2023 22:40Pes baskervillský
    Napodruhe uz se mi to cetlo o poznani lepe. Kresba to umne doprovazela. Navic jsem se celkove mene ztracel. Davam ctyri.
  • Bubákolog
    Bubákolog27.3.2022 19:30Pes baskervillský
    Výborná kniha, krásná ilustrace (připomíná akrylovou malbu), stavba příběhu je podobná filmu Pes baskervillský (1939).
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš14.1.2022 16:16Pes baskervillský
    Vizuální grafické orgie mistra Štěpánka. :) Obálka opět luxus, magory na obálky navnadí (já jsem jasnej), avšak není od Štěpánka, nýbrž od Pospíšila. Psa baskervillského jsem určitě v nějakém film zpracování viděl, ale už je tomu dávno a knihu jsem samozřejmě nečetl, ani číst nebudu, takže nemůžu posoudit autentičnost adaptace. Každopádně úvodní stránky seznámí s hlavním osazenstvem komiksu a poté se jde hned do blat v "prosluněném" Dartmooru, kde pod hroznou kletbou zemře hrůzou první Baskervill (resp. jeden z posledních), což je prvních pár temných horor stránek, super úvod...celkově je první půlka super, Holmes detektiv styl se mi hodně líbí (myšleno jeho mluva), děj pěkně jede zhruba do půlky, kdy se přecvakne na zkratkovitost ve stylu: 2 strany, druhý den odpoledne, 1 strana, týž večer, 2 strany, následující večer, od čehož po několika stranách autor upustí, cca 15 stran? pak už se ve zbytku druhé půle jede klasicky, ale předešlá síla z první půle je ztracená :) obecně k ději: každej to zná, rod B. je prokletý, umře poslední, přijede dědic, někdo mu usiluje o život, dojede na rodinné panství, pátrá se kdo je onen o život usilující člověk za přítomnosti strašidelného pudla... Nevím, jestli tohle vydal Štěpának jinde nebo jde o vyloženě první vydání cílené do knihy, jak se to jeví, ale za mě luxus, NEJ Štěpánek a výborný ryze český počin.. po první půli jsem chtěl, aby to Š. udržel a můžu dát 5*, ale po zlomu (viz výše) dávám hodně dobrý 4*

    Tip: sledujte obrazy v pozadí, jsou to reálné skeny? poslední dva vypadají jako Ash z Evil dead a Sláine :)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš19.12.2021 11:34Pes baskervillský
    Slušná adaptace, ale mám z ní pocit, že ji můžou pobrat lépe ti, kteří znají původní román. Je to velmi zkratkovité, i když vezmu v potaz, že je to poměrně dlouhá adaptace. Je to krásně napanelované a líbí se mi vypravěčský styl, ale zároveň mi to přijde takové rutinérské. Kresba je dobrá, s ní problém nemám, nicméně mi od Štěpánka mnohem víc sedí Krakatit a jeho starší kraťasy. Pro mě je to solidní práce, která zabaví, ale nijak zvlášť neobohatí.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš19.11.2021 19:35Pes baskervillský
    „Vyhýbejte se blatům v hodinách temnoty, kdy jsou síly zla nejmocnější.“ Je nepochybne super, že český komiks stále žije (aj keď tentoraz ide „len“ o adaptáciu zahraničného románu). Dvojnásobne som rád, že opäť po dlhšom čase znova vidím v akcii môjho obľúbeného Jana Štěpánka, na ktorého komiksoch v kultovej Kometě som vyrastal. Výsledok mi však pripadal nedokončený. Dobre vyzerajúci, ale ako keby doňho zabudli vložiť dôležitú ingredienciu. I bez jej použitia sa to dá jesť, ale proste v konečnom efekte daná surovina absentuje. Pes Baskervillský je moja najobľúbenejšia holmesovčina, keďže je to svojím spôsobom horor, čo je môj obľúbený žáner. A treba dodať, že Jan Štěpánek je typ autora, ktorý pochmúrnosť močiarov, v ktorých sa dej odohráva, vie perfektne predať. „Blata“ je jedno z najhororovejších českých slov a známy ilustrátor mu nezostal nič dlžný. Krvavá stará legenda, polnočné kvílenie a zlovestné zavíjanie sa atmosféricky ťahá naprieč močiarmi a starými a dávno opustenými ruinami a všade sa plazí tajnostkárska hmla, v ktorej sa môže, hoci nemusí, ukrývať váš vrah. Na druhej strane pôsobí kresba strnulo, neživo, stoicky, príliš staticky. Trocha ako fotografie, keď sa fotení pripravia a potom povedia: „dobre, môžeme“. Nepáčil sa mi ani dôchodcovský vzhľad postáv. Poteší záložka. Nepoteší, že komiks síce disponuje prebalom, ale ten je na 99% identický s obalom. Takisto mi chýbali textové bonusy, ktoré by dielo zasadili do kontextu (prípadne by ma neurazil aspoň medailónik ilustrátora a scenáristu). V ČR ide už o tretie komiksové spracovanie Doyleovej knihy (len v rokoch 2011 sme sa dočkali dvoch: prvú spáchal Petr Kopl, druhú J.R. Parks).
  • Palebras
    Palebras21.10.2021 20:38Pes baskervillský
    Psa baskervillského jsem si chtěl přečíst už dlouhé roky, nebo alespoň minimálně shlédnout jeho filmové zpracování. Pořád jsem to ale odkládal, takže když vyšla takhle adaptace Jana Štěpánka řekl jsem si, že bych si mohl alespoň touto formou rozšířit obzory. Do jaké míry je děj zkratkovitý nemohu posoudit, jelikož jsem nečetl originál a jedná se všeobecně o problém skoro většiny těchto adaptací, ale absolutně jsem neměl problém s orientací v ději. Je však pravdou, že některé pasáže byly dost uspěchané a ve finále působily lehce úsměvně. Spíš jsem byl překvapen, jak byl samotný děj celkem jednoduchý a z finále jsem nebyl příliš ohromen. Chápu, že se jedná o dílo více než sto let staré, ale vždy jsem Psa baskervillského pokládal za jakýsi kult a ve své podstatě jsem tak moc unešen nebyl. Třeba změním názor, až si jednou přečtu knižní předlohu. Jelikož nemám ani se Štěpánkovou kresbou zatím žádnou zkušenost, byla pro mě dost specifická, ale k temně laděným pasážím z blat celkem dobře seděla a po chvíli jsem si na ni zvykl. Ale přiznám se, že se nejednalo úplně o můj šálek kávy. Při čtení jsem si všiml dvou chyb s přehozenými bublinami, ale nejednalo se o nic zásadního. Tuhle adaptaci hodnotím pozitivně. Jedná se o příjemnou záležitost, která je dle mého dobře zpracovaná a jsem rád, že jsem se s kletbou rodu Baskervillů seznámil zatím alespoň touto formou.
1711