Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 3 další ukázky

Koupit
Náš příběh začíná nálezem slavného obrazu namalovaného Maxem Švabinským. Za klidnou tváří na portrétu se skrývá výjimečná žena. Baronku Sidonii Nádhernou (1885–1950) si historie pamatuje jako múzu, kterou na zámku Vrchotovy Janovice pravidelně navštěvovali Rainer Maria Rilke a Karl Kraus. Prostřednictvím čtyř kapitol o vztazích k nejdůležitějším mužům jejího života však objevujeme ještě jinou osobnost. Sidonie byla nejen vnímavou a vzdělanou femme fatale, ale také silnou a emancipovanou ženou s bohatým vnitřním světem. Milovala umění, cestování a přírodu, byla jednou z prvních ekoložek i držitelek řidičského průkazu u nás. Ve svých dopisech a denících komentuje dramatické zvraty 20. století i marnou snahu o záchranu rodinného dědictví. Její důraz na rovnoprávnost, svobodu, péči o životní prostředí a rozvoj vlastního ducha zůstává inspirativní dodnes.

Vydání této knihy podpořilo Ministerstvo kultury ČR.

Scénář
Tereza Srbová
Art
Petra Josefína Stibitzová
Obálka
Petra Josefína Stibitzová
Lettering
Petra Dočekalová, Johana Švejdíková
Překlad
Radek Malý, Alena Wagnerová
Redakce
Johana Švejdíková
Žánry
feministický, historický, životopisný
ISBN/ISSN
978-80-88378-09-9 (Labyrint)
Vazba
lepená v tvrdých deskách
Formát
195 x 255 mm
Tisk
barevný
Váha
810 g
Stran
180
Cena
445 Kč
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin14.10.2021 10:35Sidonie
    Vrchotovy Janovice, rodné sídlo Sidonie Nádherné (celým jménem Sidonie Amalie Wilhelmine Caroline Julie Maria Nádherná z Borutína), další z mých milovaných míst, v covidovém roce 2020 jsem je navštívil hned několikrát.

    Ani nevím, s jakým očekáváním jsem ke komiksu přistupoval, ale musím říct, že mě T. Srbová celkem mile překvapila, jak se ujala scénáře, stejně jako P. J. Stibitzová, která se se svým výtvarným pojetím vykreslila k velmi pěknému grafickému zpracování a atmosféře. Pokud někdo očekával, že se dočká nějakého naučného a informativního nánosu, který by mu přiblížil postavu Sidonie z hlediska historického, nebo hlouběji životopisného, musím ho trochu zklamat. Tohle je spíše taková pohádka, celkem vydařená pohádka, která věci a okolnosti z bohatého života této vzdělané aristokratky tak různě a skokově pouze naznačuje, zastavuje se déle jen u některých. Čtenář tohoto komiksu už by tedy měl být trochu člověkem poučeným, ale možná to není třeba...

    Ona pohádka je zároveň příběhem o klasické femme fatale, která může být tou pravou femme fatale jen proto, že je sofistikovaná, vzdělaná, že vyznává svobodu a láme srdce hned několika mužům najednou. A nakonec je to i tragická výpověď o děsivém století 20., kdy všechny životní sny pohřbilo barbarství nacismu a komunismu. Majetek a gloriolu dámy, avantury, laškování, estetiku, nuance aspektů, krásu, observaci - ledacos (vše?) je třeba si užívat plnými doušky, dokud to lze.

    Celkový dojem: 70%
21
  • Lenny
    Lenny mecenáš27.7.2022 11:24Sidonie
  • robert.hladil
    robert.hladil10.4.2022 13:18Sidonie
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin14.10.2021 10:35Sidonie