Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 3 další ukázky

Koupit
Byla dobrá, vyhrávala a nesnášela to. Každé ráno bylo stejné. Vstát z postele, vzít brusle a vyrazit na kluziště, zatímco okolní svět spal. Soutěžní víkendy plné pozlátka. Výkon, úsměv a to celé pořád dokola. Deset let pro ni bylo krasobruslení vším. Bylo součástí její osobnosti a představovalo bezpečný úkryt před stresem ze školy, před šikanou nebo před problémy doma. Ale když nastoupila do nové školy, objevila svět umění a zamilovala se do dívky, začala vše zpochybňovat… V deseti kapitolách pojmenovaných po krasobruslařských prvcích se Tillie Waldenová vrací ke dřině, kterou krasobruslení a s ním spojený životní styl představovalo. Nepřikrášlený a intimní memoár o dospívání, osamělosti a objevování vlastní sexuality zpečetil její novou kariéru ve světě komiksu. Piruety začala kreslit jako náctiletá a ve svých 22 letech se díky nim stala jednou z nejmladších držitelek prestižní Ceny Willa Eisnera.

Ocenění Muriel 2021 v kategorii Nejlepší překladový komiks.

Scénář
Tillie Walden
Art
Tillie Walden
Obálka
Tillie Walden
Lettering
Eva Nečasová
Překlad
Lenka Bukovská
Redakce
Lukáš Růžička, Vojta Sedláček, Radka Svobodová
Žánry
young adult
ISBN/ISSN
978-80-7637-228-3 (Paseka)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
152 x 216 mm
Tisk
modrobílý s barevnými odstíny
Váha
930 g
Stran
400
Cena
449 Kč
Originál
Spinning (First Second, 2017)
  • trudoš
    trudoš editor27.2.2022 12:03Piruety
    „Nesnášela jsem to. Ale na vzpouru jsem si přišla slabá.“
    Tyhle dvě věty by klidně mohli sloužit jako motto grafického románu Piruety. Je to dobrý komiks, o tom žádná, ale nezanechal ve mně nic z toho, co si autorka přála. Ono se totiž těžko ztotožňuje s hrdiny, kteří o nějaké životné změně permanentně mluví, ale nikdy ji neuskuteční. Navíc, při pohledu na vzpomínky Tillie Waldenové se nemohu zbavit pocitu, že opravdu silná témata zůstala pod povrchem, opomíjena a nedořešena, zatímco ústřední motiv se ukáže jako banalita v kostce – dvanáct let bruslí a sbírá odvahu s tím seknout, protože ji to vlastně nebaví.
    Rozhodně nechci autorce upřít umělecký talent, umí bravurně navodit atmosféru, obrazem nahradit slova a dotknout se čtenářových nejniternějších emocí. Zároveň krásně mluví o bruslení, stejně jako o soutěžní postupové hierarchii ve Spojených státech. Podle mě však postrádá cit pro stavbu zápletky, nebo alespoň představu, co že to je dějový oblouk a k čemu v literatuře přesně slouží.
  • Skot
    Skot mecenáš23.2.2022 19:32Piruety
    Komiks mě příliš nezaujal. Průměrný scénář o problémech dospívání, spíše deníkový záznam s překvapivou sexuální orientací.
    Každé dospívání bolí , v tomto směru žádný objev. Černobílá statická kresba průměrné kvality rovněž nijak nevyčnívá . Pro mě prostě průměrné trochu nezralé a cenou Wila Eisnera přeceněné dílo. Prostě ani to dojetí se nedostavilo.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin20.10.2021 19:47Piruety
    Hm, je to o krasobruslení, které mě tolik zase nebere, v podstatě se tam nic dobrodružného neděje, nebo myšleno alespoň něco, co by se vymykalo životu těch konvenčnějších z nás, vypointováno to taky podle mě není úplně dobře, ale přesto se mi to četlo náramně příjemně, knihu jsem nechtěl odložit a kresbu si více než užíval. A hlavní hrdince respekt za psychickou výdrž se vstáváním a nabitým programem... Asi stárnu, když jsem se u toho i jednou solidně dojal.

    Celkový dojem: 90%
632