Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 1 další ukázka

Koupit
Po Rychlých šípech jsou Strážci druhým nejznámějším českým kresleným seriálem s klubovním námětem. Jejich dobrodružství vycházela v časopisu ABC – byť s přestávkami – plných sedmnáct let a vždy se těšila výjimečné oblibě čtenářů „ábíčka“.

Souborné vydání, které máte před sebou, obsahuje nejen všechna tato dobrodružství, ale je v závěru rozšířeno o zcela nový příběh. Kniha obsahuje bohatý doslov.

Vyšlo jako 3. svazek edice Galerie českého komiksu

Scénář
Vlastislav Toman (Vlastimil Kočák)
Art
František Kobík, Libuše Kovaříková, Jiří Petráček (Oskar)
Obálka
Jiří Petráček (Oskar)
Publicistika
Milan Krejčí, Vlastislav Toman (Vlastimil Kočák)
Žánry
klubácký
ISBN/ISSN
978-80-88098-74-4 (Josef Vybíral)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
217 x 305 mm
Tisk
barevný
Váha
1057 g
Stran
196
Cena
599 Kč
Varianty
Strážci (2. vydání) (2021)
Strážci (2016)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš17.11.2021 18:42Strážci (2. vydání)
    Podruhé a zrovna druhé vydání. Strážci mají bohužel jednu velkou nevýhodu a to je kolísavost jednotlivých epizod. Některé jsou zábavné, některé viditelně trpěné kvůli režimu, některé jsou nedotažené kvůli deadlinu nebo něčemu podobnému, a některé jsou prostě nezáživné. Pár jich je výjimečných, např. pokladovka ála Tajuplný ostrov. Při druhém čtení už mě to tak nebralo jako kdysi a to, co jsem dříve vyzdvihoval, už mně teď přijde jako průměr. Kresbu nebudu nijak zvlášť rozpitvávat, ta je prostě pořád famózní a Kronika Strážců mi přijde Kobíkův vrchol. Běžná série mě od Kobíka nebavila tak, jak kdysi. Naopak Kovaříková je pořád dobrá a svou kresbou podtrhuje onu dětskou linku v příbězích, nejsem jejím HC fanouškem, ale zároveň to nerve oči. Prostě je to čitelné a milé. Epilog mi přišel velmi prapodivný, jako by kontextově vůbec nezapadal a byl tam vložen jaksi násilně. Vůbec jsem si k tomu nedokázal vytvořit jakýkoliv vztah a raději, aby tam nic takového nebylo a nekazilo to konzistenci hotového díla. Původně jsem si myslel, že se někde vyhrabalo Kobíkovo dědictví, ale nakonec se jednalo o zgruntu nové epizody, jak staré jsou, je teď nepodstatné. Bonusy jako vždy potěší, jsou téměř totožné z předchozím vydáním. Co bych vytknul je zadní obálka, která je jiná oproti minulé. Ta minulá to měla krásně rozhozené do etap vydávání s jednotlivými roky, tady to chybí a je to škoda. Je to pořád dobré, ale už mi to nepřišlo tak dobré, jako před 3 lety. Možná je to i tím, že jsem se mohl více věnovat postavám a jejich pohnutkám a musím říct, že mě některé projevy postav vyloženě zarážely. Už jenom to, že je to dobově jinde než RŠ, tak mi přišlo prapodivné, proč se kopíruje skoro zrcadlově onen model RŠ, viz holky a randění. Když si vezmu jiné komiksy v té době, např. Modrou pětku nebo něco z Větrníku či Pionýra, takové silné pohnutky vůči budování prvních vztahů a lásek tam prostě nevidím a tudíž to působí mnohem víc organicky. Tady jako by někdo cíleně tlačil na linku dětství, ale bohužel u kluků, kteří už na to věk nemají. To bude možná ono, že jsem se mohl víc zaměřit na postavy apod. Každopádně jako pokračovatel tradice RŠ to je samozřejmě pěkné a ve své době to svůj účel splnilo a pro mě to je další sonda do českého komiksu.
  • kaylin
    kaylin9.11.2019 18:35Strážci
    Kniha "Strážci" je určitě skvělou vzpomínkou pro ty, kdo komiksy četli ještě přímo v ábíčku, ale myslím si, že to je zajímavé čtení i pro mladé. Možná v tom najdou něco zajímavého, co jim třeba uniká, anebo se jim alespoň odhalí to, jak děti před čtyřiceti lety a déle trávily svůj volný čas. A je to srovnání zajímavé. Jasně, možná si z toho nic nevezmou, možná to někoho zaujme. I to by stačilo. Na sbírce "Strážci" je pak krásně vidět, jak ani nevadila výměna kreslíře, i když Libuše Kovaříková a František Kobík přece jen měli každý výrazně odlišný styl. Kovaříkové tenká linka byla jaksi uhlazenější, Kobíkova silnější zase mnohdy výrazně dynamičtější. A musí se uznat, že kreslíř byl skvělý v technických věcech, což v "ABC" potvrzoval roky. "Strážci" jsou skvělým návratem do jiné doby, ale je jasné, že už to dnes nesedne každému. Ale klubácký komiks má na naší komiksové scéně nesmazatelné místo a "Strážci" jsou jeho velmi dobrým příkladem.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš24.7.2018 20:26Strážci
    Tohle je opravdu těžké hodnotit. Respektive je velmi těžké, natož objektivně, hodnotit komiksy s přidanou hodnotou (definice je na vás...). Což zde sedí. Dát 3 hvězdy u mě značí průměr, dát 5 hvězd znamená vše ok. Obojí mi nesedí a musím dát 4 a to i z důvodů, že se mi Strážci moc nelíbili. Zkrátka po scenáristické stránce mě to fakt nebralo a je to fakt Rychlé šípy sequel, resp. jeho jakýsi dobový odvar. Nicméně, některé díly byly zdařilé a vtipné i pro dospělého člověka. Nedokážu posoudit, jak moc to někoho mohlo zasáhnout a určitě se zde najdou tací, kteří budou se mnou nesouhlasit a budou tvrdit, že Strážci jsou takoví a makoví. Já jsem si osobně nejvíc užíval příběhy na Bonaventuře, s Tarzany a kdykoliv, kdy byli Strážci mimo město a je paradoxem, že příběhů, které kreslila Libka, se mi líbilo víc a četlo lépe než od Kobíka. Přestože v komentářích na Kobíka pěji ódy a jeho komiksy mám strašně moc rád, tady jsem měl prostě lepší pocit z příběhů od Libky (nemyslím to ale v rámci kresby, jednoduše všeobecně).

    Co se týče kresby, je těžké to posoudit, která je tzv. lepší. Když jsem se díval detailněji na Kovaříkovou, chvílemi jsem si říkal, že mi to nepřijde ani zdaleka 60-kové. Jestli to dělá papír a edice vydání, toť otázka, ale tak jak je to tady, mi ta kresba přijde velmi progresivní. Jednoduchá, ano, ale všimněte si, jak si hraje s prostorem a barvami. Přijde mi to strašně svěží a živé a připomíná mi to hodně komiksů pro děti dnešní doby. Kobík je jako vždy skvělý a rozpoznatelný, ale opravdu se mi hrozně četly č. 81-104 - jeho začátky v ABC a jeho první seznámení se se Strážci. Tady mi to fakt nesedlo a kresba je velmi neuchopitelná a jaksi nekonkrétní (chápejte: ztrácel jsem se a jsou tam nejasné odkazy a návaznosti mezi panely). Kronika Strážců už je jiná a tam jsem se bavil. Kresba už má jasný rozměr a parametry, je vidět, že už se stihl zajet a komiksů už pár udělal. Kronika mi přijde velmi dobrá a UFO příběh byl vynikající. Další příběh, který se povedl, byla sága Práčat a plavba na staré lodi od filmařů.

    V celku musím říct, že jsem opravdu rád, že jsem si tuto sbírku koupil a přečetl. Chci znát Tomana, chci znát Kobíka a chci znát český komiks v době před a během komunismu. A pokud možno, chci mít v rukou kvalitu a díky těmto dvěma pánům a v našem případě i jedné dámě, se mi to daří. Jsem zase o něco bohatší a "chytřejší". Edice je opravdu nabouchaná a i když je mi líto, že tam nejsou Strážci z Bílých domů, potažmo IKS Strážci času (aby to bylo úplně kompletní - i když nevím, jak moc to spolu všechno souvisí), tak si na druhou stranu říkám, že by se to tam možná nehodilo a jsem rád, že sbírka drží pohromadě tak, jak má a to v původním zamýšlení a v době, jak se o ni uvažovalo, že se má v ABC vydávat. Bonus, předmluva a celkové vydání je pořád na vysoké úrovni a dokonce mi přijde i zajímavé, že je papír nezvykle tvrdý, když to srovnám s dalšími edicemi z Nakladatelství Josefa Vybírala. Dále, některé skeny jsou opravdu nekvalitní a pouhé naskenování mi přijde málo k takovému opusu. I když to je jen malá kosmetická závada. Třeba ani jiná verze nešla sehnat a ve finále jsme rádi, že si to můžeme přečíst. Pokud bude pan Vybíral vydávat takové pecky, já je budu vždy kupovat a číst. Děkuji!!!
761
  • RadimNemec
    RadimNemec admin24.10.2021 09:50Strážci (2. vydání)
    Jsou tam nějaké rozdíly oproti Velkým knihám komiksů ABC?
  • Anton Whatever
    Anton Whatever mecenáš23.10.2021 13:48Strážci (2. vydání)
    Zajímalo by mě, proč tam nejsou alespoň Strážci z Bílých domů. Je to v podstatě přímé pokračování Strážců s časovým odstupem (Hadžiho dcera mám pocit). O kvalitě se dá diskutovat..kde je podepsaný Kocián, z toho se mi rolujou ponožky v botách, scénář je..meh…a je vidět, že je to neúspěšný pokus o nějaké pokračování. I tak by to tam ale mohlo být, aby to bylo opravdu komplet