Desky
Přebal zadní
Str_031

+ 1 další ukázka

Koupit
„Je to zvláštní… Zabiju muže, a většina lidí to chápe a odpustí mi. Miluju muže, a mnozí to naopak považují za neodpustitelný hřích, který ze mě dělá špatného člověka. I když jsem neskončil za mřížemi, byl jsem přesto skoro celý svůj život ve vězení.“

„Knock Out!“ vypráví příběh boxera Emile Griffitha, který roku 1962 v zápase o titul mistra světa knokautoval Bennyho Pareta tak tvrdě, že dotyčný upadl do kómatu a o několik dní později v nemocnici zemřel. Byla to první smrt boxera víceméně v přímém přenosu, hrůzný závěr sledovaly miliony televizních diváků. Proč k tomu došlo? Emile Griffith nastupoval do ringu jako zkušený mistr světa. K boxu tohoto přistěhovalce z karibského ostrova Svatého Tomáše přivedl jeho nadřízený – majitel kloboučnické firmy. Griffith byl sportovně nadaný, rozhodně ale nepatřil k typickým boxerům. Raději by hrál stolní tenis, jenže tam jako černoch neměl šanci na úspěch. Box ovšem byla jiná káva, v něm se černoši prosadit dokázali, protože zapadali do představy majoritní bělošské populace o „černém rváči z džungle“. Co naopak budilo velké rozpaky, byla Griffithova záliba v módním návrhářství. A pak tu byla jeho sexuální orientace. Ne nadarmo si boxerův dlouholetý trenér Gil Clancy občas povzdechl: „Teplej černej boxer, co dělá do dámský módy! Co horšího mě ještě čeká?!“ Kvůli své jinakosti musel Emile neustále čelit urážkám a posměšným poznámkám. Neodpustil si je ani Benny Paret v průběhu osudného zápasu. Pohár trpělivosti, vypjatá atmosféra, pokřiky diváků vykonaly své…

Scénář
Reinhard Kleist
Art
Reinhard Kleist
Obálka
Reinhard Kleist
Lettering
Ivan Mráz, Lucie Mrázová
Překlad
Alena Pokorná
Redakce
Soňa Čapková, Milan Dorazil, Michaela Škultéty
Žánry
společenský, sportovní, životopisný
ISBN/ISSN
978-80-257-3546-6 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
160 x 230 x 15 mm
Tisk
černobílý
Váha
460 g
Stran
160
Cena
298 Kč
Originál
Knock Out! (Carlsen Verlag, 2019)
  • trudoš
    trudoš editor24.1.2022 16:46Knock Out!
    Reinhard Kleist u mě před lety zabodoval životním příběhem boxera z donucení Hertzka Hafta. Kniha Knock Out! teď přichází s obdobnou tematikou, ovšem se zcela jiným leitmotivem. Emile Griffith nemusel pomocí svých pěstí přežívat v koncentráku, jeho cesta na vrchol Olympu však nebyla o nic méně komplikovaná. Být černým sportovcem a navíc homosexuálním se rovnalo kariérní sebevraždě, přesto se mu podařilo několikrát obhájit mistrovský titul, což je velký úspěch pro člověka, který box vlastně ani neměl rád.
    Další autorův komiks, který se zaměřuje na méně známou postavu sportovní historie, ale v kontextu doby o to zajímavější. Právě různé detaily vykreslující společenskou atmosféru a „střípky“ ze soukromí dělají z grafických románů Reinharda Kleista velice působivé čtení, což je ještě umocněno pro něj typickou kresbou. Nejde přitom o komplexní životopis, ale v umělecké zkratce vyvedenou biografii, vytyčující určité detaily, které tím či oním způsobem zcela ovlivnily charakter popisovaného.
  • Skot
    Skot mecenáš24.11.2021 19:50Knock Out!
    Průměrný komiks jak do scénář tak kresby. Přímočarý životopis boxera. Patřím asi mezi chytrolíny ale propaganda je zde přece jen přítomna , zvláště doslov je jí plně prosycen a dle mého názoru je zcela zbytečný . Příběh by stačil sám o sobě .
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin27.10.2021 10:45Knock Out!
    Kleist opět předvedl svůj dar životopisného vypravěče i zdatného kreslíře, stejně jako svůj opětovný zájem o box. Příběh Emila Griffitha je nesmírně fascinující, zvláštní a působí zprvu, přes všechny překážky a "neboxerské" vlastnosti hlavního hrdiny, jako americká pohádka... jenže se v jednu chvíli změní v tragédii. Onen incident z roku 1962, který lze dohledat, je dosti děsivý, a nedivím se, že to Griffitha, který by za lehce jiných konstelací někde navrhoval klobouky, navždy poznamenalo.

    P. S. Doufám, že zdejší chytrolíni nebudou spatřovat v homo/bisexualitě aktéra zase "propagandu" :-)

    Celkový dojem: 80%
324