Desky zadní
Str. 66-67
Str. 68-69

+ 1 další ukázka

Koupit
Permakultura není pouhým přístupem k zemědělství: její principy mohou inspirovat alternativní životní styl, zodpovědný vůči přírodě i člověku – ať už se zásadami řídíme bezvýhradně, nebo do svého běžného života začleníme pouze ty podněty, které jsou nám blízké.
Permacomix je zároveň praktickým manuálem i vyprávěním o autentické zkušenosti.
Třicátník Gaëtan deprimovaný ze svého zaměstnání v korporátu, se nečekaně nadchne pro permakulturu, která dlouho fascinovala a přitahovala jeho milou Izii, a to mu konečně poskytne vhodnou příležitost zvolnit. Začínají se seznamovat s etickým konceptem, jehož záměrem je budování udržitelných lidských sídel inspirovaných přírodou. V karavanu, který se stane jejich novým domovem, se vydávají na cestu s kočkou a seznamem kontaktů na lidi, kteří jim mohou pomoci v dobrodružství, jež je zároveň duchovním putováním. Komiks citlivě popisuje cestu, kterou dvojice začínajících nadšenců podstupuje v touze po poznání, cestu dlouhou a náročnou, ale nesmírně vzrušující.
Příběh neustále vybízí k otázkám: Je vůbec možné „žít permakulturně“? Co přesně tento souhrn pojmů a postupů obnáší? Mohla by být permakultura klíčem k plnohodnotnějšímu, harmoničtějšímu a spravedlivějšímu životu?

Scénář
Guizou
Art
Cécile Barnéoud
Obálka
Cécile Barnéoud
Lettering
Marie Himmelová
Překlad
Petr Himmel
Redakce
Eva Hauserová, Petra Zikmundová
Žánry
naučný, ze života
ISBN/ISSN
978-80-7407-491-2 (Garamond (Albatros Media a.s.))
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
170 x 240 x 11 mm
Tisk
barevný
Váha
460 g
Stran
160
Cena
399 Kč
Originál
Permacomix - Vivre en permaculture, mode d'emploi (RUE ECHIQUIER, 2020)
  • Poniczech
    No, nevím. Tenhle komiks mi přišel "moc hrr" i na mě a to sám patřím mezi lidi, co si dávají pozor na to, co kupují, snažím se jíst míň masa, kompostuju, nakupuju co nejvíc bez obalů a kupuju potraviny od lokálních prodejců, aby nejezdily přes půlku zeměkoule.

    Myšlenka krásná, některé ukázky "jde to i takhle!" byly sice fajn, protože ten komiks pak nebyl jen obecné plácání o tom, že máme dávat pozor na přírodu, ale rovnou i ukázal, jak na to. Taky mi nejprve přišlo super, jak se můžu ztotožnit s postavou Izii - ráda by chtěla žít permakulturně, ale má spoustu obav a některé věci jí nevyhovují.

    O to víc mě mrzelo, že na konci příběhu prostě na všechno přistoupí a my se ani nedovíme, proč se tak nakonec rozhodla (asi aby zůstal šťastný její přítel?). Prostě změní povolání, což je tam sice popsáno jako něco, co není úplně jednoduché, ale ona to "prostě zvládne".

    Sečteno a podtrženo - komiks celkem hezký, ale jedině jako vzdělávací teorie, nemyslím si totiž, že někoho přesvědčí o změně životního stylu. Já osobně budu dál jíst víc zeleniny z vlastní zahrady, ale suchý záchod na zahradě a "lednici" z květináče a mokrého písku asi přenechám jiným nadšencům.