Vydáno pro sběratele u příležitosti Comic Con Prague 2021.

Scénář
Zdeněk Alfons Sedláček
Art
Jan Tatarka
Obálka
Jan Tatarka
Žánry
dobrodružný, humorný
Vazba
sešit v měkkých deskách
Formát
210 x 294 mm
Tisk
barevný
Váha
167 g
Stran
24
Náklad
500ks
Cena
500 Kč
  • Blair
    První komiks s Čolákem a Doláčem se mi dostal do rukou ještě v 90letech na základní škole - nemusím snad říkat, že tahle doba se naprosto nedá srovnat s komiksovým trhem, který tu máme teď. Čolák a Doláč jsou pro mne totální kultovka a jsem neskutečně rád, že jsme se po několika dekádách dočkali slibovaného pokračování. Příběh je poplatný době, ale nadčasová kresba Jana Tatarky pro mne toto vytoužené album staví do nadprůměru. Nedosahuje kvalitou humoru albu které sám psal i Jan Tatarka, ale je příjemné uzavřít tuto kapitolu českého komiksu a zároveň otevřít novou ... Čolák a Doláč se totiž vrátí v albu Návrat hukanů! ;)
  • baatcha
    Bohužel, velké zklamání. Autorem scénáře je stejně jako u prvního dílu Zdeněk Sedláček a v plné síle se tu odhaluje, co bylo zjevné už u prvního dílu: že neumí psát a vlastně ani není moc vtipný. Opět nás od začátku zahltí svou autorskou kreativitou a novotvary, jako je Lokáturum, cinbony, Varakoum nebo Alpory, aniž by cokoliv z toho bylo vtipné nebo bylo zdrojem nějakého humoru. Alpory jsou jakože vtipně přejmenované Alpy, že jo, haha. Jak píše Landauer, celý příběh se plácá odnikud nikam, a veškerý humor spočívá v tom, že někdo jde, zakopne a spadne. Žádné running gagy nebo absurdní humor á la kaktusový zábal. Nechci přímo říkat, že tohle mohlo klidně zůstat u pana Tatarky v trezoru, ale mnohem líp by udělal, kdyby sám napsal, nakreslil a vydal nový díl Čoláka a Doláče. Protože jeho ultimativně geniální Na stopě je jediný díl z téhle série, který opravdu stojí za řeč.
  • Landauer
    Po třech a půl milionech letech jsme se dočkali. První album Král podzemí se totiž tvářil jako pilot nové komiksové série se vší parádou a v závěru lákal na druhý díl To je ale smůla. Tenkrát jsme s kamarádem prošmejdili každý kout antikvariátů, knihoven, kupknihuctví, trafik, půd, sklepů, sběrných dvorů, ale ke vší smůle jsme Smůlu nenašli. Ba co víc, nebyli jsme jí ani na stopě. A tak v nás stále intenzivněji rostlo podezření, že nejspíš ani nikdy nevyšla. Nicméně jiskřička naděje stále ještě občas zažhavíkovala, aby postupně zcela nenávratně vychladla a upadla v zapomnění. A pak najednou na letošním ComiConu, co to nevidím! Jan Tatarka osobně prodává limitované vydání této komiksové podoby yettiho! A už je samozřejmě v mé knihovnické jeskyni.
    A to je asi ten největší a nejlepší zážitek z tohohle komiksu. Nemyslím to nijak špatně. Jsem neskutečně rád, že Smůla vyšla i kdyby to byl naprostý odpad, protože Čolák a Doláč je moje srdcovka a tahle epizoda zapříčinila velkou honbu za záhadou mého dětství. Skutečně to bylo jako hledání lochnessky, které letos, po tolika letech, kdy už jsem dávno pátrání vzdal, skončilo tak grandiózním filmovým finálem. S Honzou jsme se pak samozřejmě zlili. Ale co se týče příběhu, je to jednoznačně nejslabší album trilogie. Scénář jako by ani nevěděl, jestli má vyprávět tohle, nebo tamto, a zapomíná, co vlastně bylo na začátku. Pak snad dostal chuť na pivo, takže najednou skončí a jde do hospody a čtenáře nechá na holičkách se spoustou nedopovězených dějových špagátků. Ani gagy nejsou kdo ví co. Ano, pár dobrých se tu najde, ale to je zoufale málo. Je zkrátka vidět, že tenhle příběh vznikal v hektické atmosféře sametové nejistoty a protože ho vydával Oděvní průmysl Prostějov, přirovnání, že byl šit horkou jehlou sem sedne jako ulité. Je to zkrátka spíš srdcovka, yetti, kterého člověk konečně dostihl a neměl by mu v srsti hledat zip. A že první díl Král podzemí nebylo jen štěstí začátečníka dokázal Jan Tatarka o tři roky později ve zdaleka nejlepší čolákodoláčovce Na stopě.
  • Kapis
    Kapis mecenáš7.12.2021 10:44Čolák & Doláč #02: To je ale smůla
    Tak to hned objednávám a kupuju!! Díky za info!
    A když jsme u toho emailu, zrovna jsem se hrabal ve starých krabicích a našel jsem schované první a druhé číslo Orazu. Tuším, že to bylo v roce 1994 Sběratel ve mně už tehdá přikázal to schovat:))
  • JanTatarka
    Dobrá zpráva je, že zatím komiksy jsou a můžete je objednat na oraz@volny.cz Ve volném prodeji nebudou. Jde opravdu jen o sběratelskou záležitost. Já sám jsem si tento komiks přečetl po těch 30ti letech a celkem jsem byl spokojený. Dnes bych samozřejmě vše vyšperkoval daleko lépe. Moji tvorbu můžete sledovat na facebook/ORAZ J.Tatarka
  • willis
    email, kde si aktuálně (11/2021) lze sešit objednat:

    oraz@volny.cz
  • 2scha
    2scha mecenáš26.11.2021 20:06Čolák & Doláč #02: To je ale smůla
    Děkuji RadimNemec za kontakt na p.Tatarku, dneska taky přišla parádní zásilka s numerem 124.
  • deefha
    deefha mecenáš25.11.2021 10:00Čolák & Doláč #02: To je ale smůla
    FYI kontaktovat pana Tatarku se vyplatilo, dnes mi komiks dorazil i se spoustou bonusových materiálů :-) Každý výtisk je signovaný a číslovaný, ten můj má číslo 121. Čili pokud je pořadí prodaných výtisků sekvenční, ještě jich je k dispozici dostatek. Tak honem honem! :-)
  • jankie
    Podobně jako Landauer jsem roky hledal další díl. A ty dva co jsem měl, jsem četl tolikrát, že je papír průhledný (už mám další kopie). Čistě jen kvůli tomuto komiksu jsem chtěl jet na CC2021, ale nakonec jsem nemohl. Naštěstí pan Tatarka neprodal úplně vše a pár kusů dal k prodeji jako vánoční dárky přes fb. Takže spoléhám na manželku.

    Mé nadšení trochu opadlo, když jsem dostal darem sérii Clever & Smart. Ale i tak bych uvítal jakoukoliv "back story" ohledně vydávání v té rané době.
  • james89
    To je ale smůla, že tohle nemám :-/
  • deefha
    deefha mecenáš13.11.2021 19:35Čolák & Doláč #02: To je ale smůla
    Sákra, já jsem tušil, že když letos na CC zase nepůjdu, tak mi něco uteče... :-/
  • 2scha
    2scha mecenáš13.11.2021 14:38Čolák & Doláč #02: To je ale smůla
    Taky bych měl zájem. Jedničku mám od dětských let...
  • moiqpiom
    moiqpiom mecenáš13.11.2021 12:31Čolák & Doláč #02: To je ale smůla
    Ahoj, máme tu druhý díl Čoláka a Doláče? Velmi příjemné překvapení! :) Před lety jsem náhodou natrefil na první díl, komiks přesně podle mého gusta na který dodnes vzpomínám.

    Moc rád bych si to přečetl. Neví někdo kde by se to dalo sehnat, zda-li vůbec? Na internetech kde nic tu nic.