Ukázka
Ukázka
Ukázka
Koupit
Bobby Fischer (1943–2008) je v šachovém světe považovaný za legendu, mimo šachové kruhy pak za určitý symbol epochy studené války. Fischer, zázračné šachové dítě, se v patnácti letech stal nejmladším americkým velmistrem všech dob. V roce 1972 hrál o titul mistra světa s ruským velmistrem Borisem Spasským – a jejich souboj v éře vrcholícího soupeření USA a SSSR se stal legendou.

Nikdy předtím nebyla šachům věnována taková pozornost – a Bobby Fischer se v devětadvaceti letech dostal na úplný vrchol. Pak ale následoval nezadržitelný pád: projevila se u něj duševní choroba, stal se silně paranoidním a zcela se oddal různým fantastickým konspiračním a antisemitským teoriím, což bylo o to bizarnější, že byl sám židovského původu. Jeho spory s americkými úřady došly dokonce do bodu, že veřejně schvaloval útoky na New York z 11. září 2001. V USA mu hrozilo zatčení, a tak strávil zbytek života v různých zemích světa jako uprchlík.

Zemřel v ústraní na Islandu. Bobby Fischer, výjimečný šachista, se tak z první globální šachové celebrity a americké kulturní ikony stal psancem a podivínem. Komiksové zpracování jeho životních osudů proto překračuje svět šachu a stává se i svědectvím o bouřlivém období studené války.

Scénář
Julian Voloj
Art
Wagner Willian
Obálka
Wagner Willian
Lettering
Jakub Náprstek
Překlad
Karel Kopička
Redakce
Petr Somogyi
Žánry
historický, životopisný
ISBN/ISSN
978-80-271-3273-7 (Grada Publishing (Bambook))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
160 x 240 mm
Tisk
černobílý
Váha
518 g
Stran
176
Cena
299 Kč
Originál
Black And White - The Rise And Fall Of Bobby Fischer (Éditions Les Arènes, 2021)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš1.12.2022 21:58Černý a bílý: Vzestup a pád Bobbyho Fischera
    Zajímavý příběh o zajímavé etapě dějin, ale bohužel je to strašně zkratkovité a nejde se vůbec pod povrch. Takhle to na mě působilo, že o nic nejde a on je prostě chudáček, přitom je evidentní, že to bylo mnohem složitější. Druhá půlka příběhu už byl jen "bug hunt" a úprk, pak samota a smrt v rychlém sledu.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin28.11.2021 12:13Černý a bílý: Vzestup a pád Bobbyho Fischera
    Vždy, když hraji partii šachu a náhle mám dojem skvělého tahu, mám tendenci ho označit jako "bobby-fischerovský". Tento člověk je u mě zakódován jako skutečný génius, i když jsem o jeho "vedlejších" vlastnostech vždy věděl a nevydržel bych s ním v jedné místnosti asi ani půl minuty. A tento komiks je takovým celkem civilním příběhem o tom, jak se z nadaného dítěte stává zprvu arogantní nepřemožitelný velmistr, poté naprostý blázen a antisemitský, antiruský a antiamerický magor oslavující 11. září či inklinující k těm nejdivočejším konspiračním teoriím. Člověk si musí klepat na čelo, částečně ho však podobné historky baví (nehraješ šachy? nedostaneš autogram).

    Komiks má sice ucházející tempo, velmi dobré téma, prima zašifrované vtípky (Travolta, Rasputin ad.), ale tak nějak nejde do hloubky, náhle končí, jako by jen z povinnosti převyprávěl, ale nic nechtěl řešit a více přiblížit, vysvětlit. Jo a nějaké zapsané slavné šachové partie bych taky ocenil, abych si to doma přehrál na šachovnici:) Šachová publikace bez šachových úloh, zápisů či ukázek (jo, jedna tam je) je neúplná!

    Celkový dojem: 60%