Koupit
Pátý díl série Jednou budeš Arab francouzského kreslíře Riada Sattoufa zavádí čtenáře do devadesátých let, kdy se čtrnáctiletý Rijád noří do temných zákoutí bludiště dospívání, útrap nenaplněné lásky i do úniků do fantaskních světů literatury a komiksu. Jeho syrsko-francouzská rodina je roztržena vedví: nejmladšího bratra Fadiho unesl otec do rodné syrské vesnice a matka se marně snaží pomocí francouzských úřadů, černé magie i babek kartářek získat syna zpět. To vše podáno ve výstižných obrazech s dávkou sebeironického humoru v autentické atmosféře francouzského maloměsta s jeho devadesátkovou subkulturou i zatuchlým kulturním rasismem.

Scénář
Riad Sattouf
Art
Riad Sattouf
Barvy
Riad Sattouf
Lettering
Jakub Plachý
Překlad
Magdalena Jehličková
Redakce
Zuzana Bramborová, Hana Zahradníčková
Žánry
autobiografie
ISBN/ISSN
978-80-7515-134-6 (Baobab)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
170 x 240 mm
Tisk
barevný
Váha
605 g
Stran
184
Cena
450 Kč
Originál
L'arabe du futur 5: Une jeunesse au Moyen-Orient (1992-1994) (Allary Éditions, 2020)
  • Fort
    Myslel jsem, že tohle bude ukončení série a ono ne. Nejslabší díl série, ovšem předešle díly byli tak na 6 hvězdiček. I přesto jsem se skvěle bavil a těším se na pokračování.
  • honzilee
    Jednou budeš Arab 5: Dospívání na Blízkém východě (1992-1994) trochu klame svým podnázvem, protože za celou dobu nevytáhneme paty z Francie. Tím samozřejmě přijdeme o hodně vtipných a zároveň i mrazivých situací, které vyplývají ze střetu kultur a jejich značných rozdílů. Trochu té blízkovýchodní odlišnosti nám autor ukáže alespoň v Rijádových představách, kde ho jeho příbuzní a přátelé ze Sýrie odsuzují a pomlouvají v určitých chvílích, které jsou v rozporu s jejich výchovou a náboženstvím. Bohužel to jsou jenom krátké střípky a je škoda, že jsme se alespoň na chvíli nepodívali někam jinam, protože kulturní propast mezi východem a západem patřila k tomu nejzábavnějšímu na celé sérii. Více v recenzi na https://nerdopolis.cz/2022/02/07/recenze-jednou-budes-arab-5-1992-1994-riad-sattouf/
  • George Walker Bush
    Rozmohl se u mě takový nešvar, a to sice, že se u nějakého dílu domnívám, že jde o konec série. A ono zase ne! Přesto jsem pocit očekávání z konce rychle ztratil a jedním dechem opět pročítal příhody, které se mohou jevit tentokrát až banálně každodenní, neb kromě oné jedné zásadní rodinné katastrofy sledujeme osudy dospívajícího Rijáda ve škole, jeho lásky a pubertání problémy, nicméně je všechno znovu odvyprávěno tak, že se člověk ani stránku nenudí.

    Celkový dojem: 90%
  • Kaluž
    Jestli toho fotra v poslední knize nesrazí autobus, bude mě to hrozně srát. Tak snad se zadaří a karma nezklame.