Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 10 dalších ukázek

Koupit
V nekonečné válce mezi Americkým impériem a skomírajícím odbojem je Ptáčátko poslední nadějí povstalců. Diktátorský režim zničil její vesnici, zajal její matku a zanechal po sobě zpustošenou zemi, a tak se mladá hrdinka vydává na zoufalou pouť dystopickou kanadskou krajinou, aby osvobodila legendárního Sekeru a znovu zažehnala plamen vzdoru – aby osvobodila svou zemi a svůj lid a našla pravdu o sobě samé ve světě, který pohltily plameny.

Scénář
Darcy Van Poelgeest
Art
Ian Bertram
Barvy
Matthew Hollingsworth (Matt)
Obálka
Ian Bertram
Překlad
Hana Vašková
Redakce
Kateřina Korábková, Michał Słomka
Žánry
dobrodružný, postapokalyptický, sci-fi
ISBN/ISSN
978-80-908168-5-5 (Centrala)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
205 x 310 x 31 mm
Tisk
barevný
Váha
1270 g
Stran
208
Cena
699 Kč
Originál
Little Bird (Editions Glénat, 2019)
  • trudoš
    trudoš editor26.9.2022 11:40Ptáčátko
    Alejandro Jodorowsky a Moebius se potkávají v kanadském komiksu aneb Apokalypsa podle Van Poelgeesta. Ptáčátko je zvláštní příběh a trochu doplácí na skutečnost, že jde o tvůrčí debut. Ne, že by byl špatně vyprávěn, pouze moc spoléhá na čtenářovu benevolenci vůči pravidlům žánru. Zpočátku se člověk ještě orientuje, náznaky a poznámky jej navigují správným směrem, aby si dal dohromady vše podstatné. Jakmile však autoři přeřadí na vyšší rychlostní stupeň, místo aby vysvětlili souvislosti a dali jim logický rámec, spanile uhánějí polem nepolem se svým velotraktorem. Podívaná je to fascinující a některé nápady stojí rozhodně za povšimnutí, ale potřeba dát příběhu přesah z něj v závěru dělá těžko srozumitelný epos, u kterého si nejste úplně jisti příčinami ani následky.
    Abych to zjednodušil, líbily se mi dílčí scény, umocněné kresbou Iana Bertrama, ale jako celek nemohu hodnotit jinak, než jako lepší průměr, protože scénář kolísá v tom nejzákladnějším – chybí mu srozumitelný dějový oblouk.
  • MEGA
    MEGA12.7.2022 01:43Ptáčátko
    Tohle mě dostalo. Skvělý napínavý příběh zasazený do nevšedního fiktivního světa. Komiks má i přes těžké témata svižné tempo a nikdy nezůstává na místě. Příběh má plno kreativních nápadů a skvěle vybudovaných zvratů. Líbí se mi, že autor nechává určité věci na čtenáři, aby si je poskládal sám. Také se mi líbila práce se sociálním tématem. Kresbu jsem si na první pohled zamiloval a dodává komiksu osobitou identitu. Postavy jsou expresivní a množství detailů dodává světu život. Místy mě rušil překlad a úprava textu, ale i tak jsem rád, že to tady vyšlo.
  • faster86
    faster8628.2.2022 09:29Ptáčátko
    Jde vidět že je to první komiks autora. Pár věcí je tam tak nějak mindfuck (viz komentář pode mnou), nebo autor chtěl aby si čtenář spoustu věcí domyslel jak by to asi mělo fungovat. Hold je potřeba po dočtení si to v hlavě celé projít znovu a poskládat si to nějak. Nicméně, scénář je ok, pár zvratů překvapí, kresba je škaredá ale k příběhu se hodí.
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš24.2.2022 14:31Ptáčátko
    Na Ptáčátko jsem se trochu vyhajpoval a byl natěšen, tudíž jsem ho vzal ke čtení přednostně hned po přijetí objednávky z bůkdepo a týž den (včera) přečetl. Úvod je poměrně náročný se spoustou nevysvětlených informací, které se objasňují zejména v druhé části z pěti. Jak píše většina... jedná se o dystopickou budoucnost, kde spolu válčí totalitní církev za USA a rebelové z Kanady. :D Církev je vykreslená jako sviňská organizace, což koresponduje s mým smýšlením o církvi, takže podobný výjevy ze světa kultury mám v oblibě (btw. doporučuju seriál Půlnoční mše, co paralelně právě sleduji, tématika s církví je tam též, včetně "andělů" :)) a my sledujeme malou zabijáckou holčičku s lookem little bird, jak chce spasit svět, nebojí se zabíjet pomocí nožů :) a dění doplňuje svými vnitřními monology. Kresba je fakt ve stylu Nikkarina (vyhledal jsem si...), poměrně netypická, ke komiksu sedne. Zpracování na první pohled vypadá luxusně...ALE!
    Kniha má opravdu spoustu chyb, a to: chybějící písmenka, chyby ve slovech (se > ze), některé zvláštní překlady, minimálně jedenkrát prohozené bubliny (Davenport VS biskup), na konci má stránka znaky z tisku, jedno slovo je úplně useklé (chybí asi půlka slova? věty? ani nevím :D) a nevím, zda název první knihy je název pro celou knihu, takže kniha bude mít pokračování nebo zda později pro další 4 pokračování názvy "knih" nepsali...

    SPOILER ALERT od ....TEĎ!:
    zpočátku jsem si říkal, že by se mohlo jednat o originální příběh ve známém konceptu, ale úplně to tak nebylo a spousta věcí se dala očekávat (paradoxně jsem teda čekal, že zabité postavy nejsou mrtvé, ale vrátí se, nj... superhero syndrom :D)...
    dost mě vytáčelo v první části, že prostě nechápu některé souvislosti, které se tedy objasnily později (musel jsem během čtení asi třikrát vrátit, protože něco dalo smysl až s dalšími novými informacemi...), ale beru to jako ok... nicméně některé věci vůbec vysvětleny nebyly:
    kde se vzali mutanti, kdy a proč začala válka, gen vzkříšení???, kde ten chlápek přišel o ruku? :D proč Sekera zůstával 30 let ve vězení?, ženská říká biskupovi otče, kterej jí získal jako dítě a zplodil s ní pak dvojčata, jo? :D jak se najednou Gabriel vyléčil??? a později!!!!!! 5.část/kniha/sešit: jak se Ptačátko dostala z USA do Kanady, jak některé vedlejší postavy přežily? (když ne hlavní, tak aspoň vedlejší, u nichž jsem to ale nečekal:)) a závěr je to total bizár a psycho, MEGA SPOILER!: Ptáčátko podřízne biskupovi krk = mrtvej :D , ona sama zdánlivě umírá, ale pak vstoupí do psycho snu nebo co a najednou vidíme retrospektivu sekery, kterej chce zapálit vlastní dítě, proč jako? a najednou jsme jinde, u nějaký vesnice, kde je ptáčátko ok, jde si vybudovat bezďák boudu, na pozadí kecá filozofický sračky, do boudy v době zimy vstoupí živej biskup, co jí nějak našel, chce jí zabít, jeho kumpáni ho sejmou jako hříšníka (asi tedy domluva s matkou představenou?), ptáčátko asi všechny kecy píše do knihy jako svůj příběh, která vzápětí po výbuchu shoří, včetně matky představený, která stvrdí nějakou domluvu, ptáčátko zmizí, utekla? přežila? kam zmizela? a celý to z dálky pozoruje starý zjizvený ptáče, co je asi slepá s tou sovou, co asi taky něco znamená a řekne "dítě je zde, tady to nekončí, takhle ne" a následně jí obmotá hromada těch penisů nebo žížal nebo co to je (ty, co vidíte na titulní straně).... DPČ, tohle těžkej WTF!!! absolutně nechápu, přecitlivělý Buš pode mnou píše, že je to patetický závěr, co s jeho srdíčkem nezachvěl. Se mnou to kurva vůbec nehlo, spíš jsem to zavřel s vykulenýma očima a výrazem "cože?", celej ten pátej sešit to posral.... jestli někdo máte vysvětlení ke všemu nebo aspoň něčemu, co píšu, tak jsem velmi ochotný naslouchat, ale že by mě to extra zajímalo se říct nedá. Byl jsem tím jen znechucenej.... jako nevim, jak hodnotit, protože se mi příběh líbil, závady redakce jsou otravný, ale neřeším je a ty nevysvětlené věci... dejme tomu ok, ale tenhle závěr a celej pátej sešit, ty voe....

    5* Ptákovi z principu dát nemůžu ani omylem, 3* se mi nechce, takže 4* s přimhouřením (v)očí :/ (btw. píšu zpravidla spatra, takže jsem neopravoval svůj text, nerevidoval, podobně jako redakce ptáčátka jejich knihu... => možné chyby, překlepy, apod.)
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin3.2.2022 17:02Ptáčátko
    Komiks, který mi celou dobu kresbou připomínal trochu Nikkarina a na kterém oceňuji jakousi absenci sentimentu, se kterou se vypořádává se všemi postavami, stejně jako určitou snahu o vykonstruování zvláštně propleteného a úderného příběhu. Bohužel mě celé tyto postapokalyptické výjevy a kulisy nechávaly vcelku chladným, dystopická křesťanská diktatura jakýchsi deformovaných Spojených států nedávala žádný smysl a celé se to zvrhlo v konvenční akční řež směřující k relativně očekávanému a patetickému konci, přičemž ani ten nějak mým srdcem nezachvěl, a to jsem duše citlivá. Také jsem citlivý na překlepy... o to víc, když jsou hned dva na jedné dvojstraně...

    Celkový dojem: 40%
  • Norri
    Norri mecenáš20.1.2022 22:11Ptáčátko
    Podivný sci-fi postapo svět plný bizarních monster a mutantů, ve kterém vládne Severní Americe totalitní křesťanská církev. Za pomoci vraždících strojů a jiných biomechanických hnusáren bojuje proti svobodomyslnému odboji. Je to osudový příběh o novém spasiteli, stojícímu proti falešné zvrácené církvi. Je to kruté, drsné a nezřídka to šokuje mírou brutality. Totální masakr! Výživné žrádlo pro všechny, co církev zrovna nemusí. Moc by mě zajímalo, jak se ta kniha představitelům církve líbí. Ano, můžou říkat, že to je fantazie, že to není o nich, ale svoji práci to, myslím, odvede.

    Příběh je vyprávěn kontinuálně, ale má retrospektivní části, které postupně odhalují minulost hlavních postav a jejich nečekané vzájemné vztahy. Celou knihu provází vnitřní monolog, nebo myšlenky, hlavní hrdinky, které ale spíše vytváří osudovost a náladu, než že by byly důležité pro děj. Zápletka má příjemnou míru komplikovanosti, ale úplný závěr je příliš filozofický a nejasný.

    Celé je to vyvedeno kresbou, která mi ponejvíce připomínala Nikkarina z dob jeho "stotřicítky". Společně s kostrbatými, ručně kreslenými okraji panelů, a se zvoleným odstínem barev to má hodně alternativní feeling.
  • regressiv
    regressiv17.12.2021 18:53Ptáčátko
    Super. Som veľmi rád, že to tu vyšlo. Ale preklad Hany Vaškovej je miestami veľmi amatérsky. Respektíve prekladala to len na základe textu? Inak si neviem vysvetlit, že matka podáva mapu svojej dcére a hovorí o nej v množnom čísle, alebo naopak biskup vchádza dnu a množstvu postav, ktore ho sprevádzajú povie "Počkej tady". Zároveň je v knihe veľké množstvo iných chýb, ako chýbajúcich, či poprehadzovaných písmen v slovách a podobne. To tá kniha vôbec neprešla korektúrou, či čo? Ako sa niečo také môže vôbec stat v profesionálnom preklade?
  • Vrenn
    Vrenn16.12.2021 11:49Ptáčátko
    Naprosto výborná věc!! Na první pohled mě zaujala obálka na cdb, jinak bych si toho všiml asi až po pár měsících, až se o tom začne víc mluvit a bude se to objevovat v souhrnech nejlepších věcí, co letos vyšly (což je po přečtení můj fundovaný odhad :)). Propagace fakt nulová. Takže jsem se nejdřív trochu pídil, co to vůbec je... A když jsem zjistil, že to má Eisnera, který to hodil do pytle s ostatními výherci dané kategorie, jako jsou třeba 300, Watchmeni, Criminal, Liga Výjimečných, Sin City, DC: New Frontier atd., tak mi bylo jasné, že to prvotní zbystření asi rozhodně nebylo mimo. A nebylo. Krásně vybudovanej svět + chytrej storytelling, hodně silný charaktery, je to chytlavý, hezky syrově drsný, surrealistický a kresleno barevnými barvičkami stylem, který též mému oku velmi lahodí. Prostě polívčička, jak ji mám přesně rád. A rozhodně doporučuji ochutnat.
  • Good Games
    Good Games mecenáš15.12.2021 19:45Ptáčátko
    Ptáčatko je veľmi drsný komiks, ktorý rozhodne nie je pre každého, ale napísaný je dostatočne kvalitne a pútavo. Zo začiatku skáče možno v deji až príliš z jedného miesta na druhé, ale zvykol som si rýchlo a veľmi dobre som sa bavil. Na mňa to celé pôsobilo ako poriadne brutálna verzia Star Wars. Vôbec sa nečudujem, že to vyhralo ocenenie Willa Eisnera, za mňa jeden z komiksov roku. =►Celá recenzia◄=
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš13.12.2021 08:53Ptáčátko
    Zajímavý nápad a myšlenka, ale tak nečitelná. Celou dobu mi to přišlo, že čtu pohlednice s nápisy. Jako kdyby chyběla autorům nějaká představa o koherenci textu a plynulosti vyprávění příběhu. Všechno mi přišlo jako zkazky a úderky, které k sobě někdo seřadil a přilepil k sobě, aby to zdánlivě působilo úderně. Pro mě to byl jakýsi chabý pokus o Francii, kterou dělal Jodo, Moebius a jim podobní. Vše naprosto nepřehledné a celé to vyšumí do ztracena. Pro mě je to komiks o symbolech, které ale nemají potřebnou úroveň a zařazení do příběhu. Kresba byla slušná, ale že bych byl z ní odvařený se říct nedá. Bohužel 2 hvězdy.
8966
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš2.1.2022 15:23Ptáčátko
    V CP na Chodově je min. 1 ks (Tráva)
  • regressiv
    regressiv22.12.2021 03:23Ptáčátko
    Ogre: ja som kupil v comicspointe
  • yogi
    yogi19.12.2021 21:34Ptáčátko
    Ogre: Napiš jim na fcb , já jim nedávno psal o Trávu a hned ji poslali i když je všude myslím vyprodaná. Bez poštovného.
  • Ogre
    Ogre19.12.2021 19:30Ptáčátko
    rad by som vedel, kde si to mozem objednat, kedze na ich stranke to je total neprehladne a shopy to nejak v ponuke nemaju
  • regressiv
    regressiv18.12.2021 10:01Ptáčátko
    Čo hovoríte na ten preklad? Ja som neskutočne sklamaný. To množstvo chýb a preklepov čo tam je.. Dokonca sú tam v jednom paneli vymenené bubliny medzi postavami. To neprebehla žiadna korektúra, či čo? Neskutočne odflaknutá práca. A pri tom tá kniha je nádherná, či už obsahom, alebo spracovaním (veľkým formátom v tvrdej väzbe). Toto si rozhodne nezaslúžila. Centrála by sa mala hanbiť.
  • wolfgang
    wolfgang27.11.2021 19:43Ptáčátko
    Na Ptáčátko jsem taky hodně zvědavý. Škoda, že Centrala má skoro nulovou propagaci a z jejich plánovaného letošního edičáku toho zatím moc nevyšlo - přitom zajímavých titulů chystali hned několik (Zenit, Na paprsku, Rusty Brown, Šangri-La).
  • Ogre
    Ogre25.11.2021 21:35Ptáčátko
    Podla popisu a ukazok to vyzera na zaujimavy pocin .... asi do toho pojdem