Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 7 dalších ukázek

Declan Thomas, bývalý pacient ústavu pro choromyslné, zničeného při požáru, má zvláštní schopnost vcítit se do šílenství jiných lidí – a občas je dokonce dokáže i vyléčit. Doufá, že jednoho dne vyléčí i sám sebe, ale dochází mu čas, neboť ho stíhá přízračný vrah. Navíc jeho tělesná teplota nebezpečně klesá.

Obsahuje sešity sérií Colder #1-5 (listopad 2012 - březen 2013), Colder: The Bad Seed #1-5 (říjen 2014 - únor 2015) a Colder: Toss the Bones #1-5 (září 2015 - leden 2016)

Kniha obsahuje kompletní série Chlad, Chlad: Prohnilé sémě a Chlad: Kosti jsou vrženy v jediném svazku o patnácti kapitolách, s doplněnými bonusovými materiály, včetně skicáře a dvou beletristických povídek od Paula Tobina.


Scénář
Paul Tobin
Art
Juan Ferreyra
Barvy
Laura Binaghi, Nicolas Brondo, Juan Ferreyra, Eduardo Ferreyra
Obálka
Juan Ferreyra
Lettering
Martin Trojan
Překlad
Alexandra Niklíčková
Redakce
Veronika Černá, Radek Chaloupka, Barbara Doe (Warneke), Václav Dort, Tomáš Náprstek, Ladislav Niklíček, Martin Trojan, Milena Vojtková
Žánry
drama, horor, mytologický
ISBN/ISSN
978-80-7652-066-0 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách (s matným potahem a parciálním lakem)
Formát
220 x 325 mm
Tisk
barevný
Váha
2377 g
Stran
416
Cena
1400 Kč
Originál
Colder Omnibus (Dark Horse Comics, 2017)
Varianty
Chlad (2021)
Chlad (limitovaná edice, varianta A) (2021)
Chlad (limitovaná edice, varianta B) (2021)
Chlad (limitovaná edice, varianta C) (2021)
  • perak
    perak21.1. 08:50Chlad
    To byly vizuání orgie. Na mnohé obrázky se bude jen těžko zapomínat. Občas je to tak nechutné, až je to krásné. Z tohoot pohledu za mne absolutní nadšení. Pětiprstí psi jsou skutečně strašidelní, Jack dostatečně šílený a Obrtlíka si musíte zamilovat na první dobrou, ten se povedl. Ve srovnání s tím samotný příběh trochu pokulhává, občasné nelogičnosti v chování postav a fungování chladného světa, blázni ve skutečném světě na každém rohu, ... Ještě bych chtěl zmínit samostatné povídky na konci knihy, rozhodně doporučuji nevynechat.
  • TonyT
    TonyT24.8.2023 10:59Chlad
    Vizuálně výborný komiks, po příběhově stránce poněkud slabší. Ve finále jsme si řekl ,,Aaa tototo je vše?" Přesto celkově svižné a čtivé dílko. Takže nakonec spokojenost, jen to očekávání bylo trochu větší.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš3.1.2023 16:21Chlad
    „Každej má svoje vlastní šílenství.“ Sám zo seba som trochu prekvapený, že dávam plný počet, ale ono je to v rámci svojho žánru v podstate fakt dokonalé, takže si ich to zaslúži. Páčilo sa mi, že to má len dve hlavné postavy. Iní autori si myslia, že kvantita je viac ako kvalita a svoje príbehy zahustia desiatkami hrdinov, záporákov a antagonistov, v ktorých sa čitateľ stratí po prvých stranách (a do konca sa nenájde). Nie tak v Chlade. V ňom sa nachádzajú len dve hlavné kladné postavy a obe sú super a sympatické, čo nie je samozrejmosť. Akonáhle začne tempo mierne stagnovať, vyšle (zjavne totálne šialený) scenárista Paul Tobin na scénu dve ultimátne záporné: jokerovského Čiperu Jacka a nenapodobiteľného Obrtlíka. S pomocou fenomenálneho argentínskeho výtvarníka Juana Ferreyra (Temné noci - Metal) sa Tobinovi podarilo stvoriť čertovsky originálny Hladný svet. Vyzerá ako Silent Hill + Počiatok od Nolana + svety Dr. Strangea, avšak s dodatkom, že sa v ňom dejú veci, na ktoré rezignoval aj renomovaný Stephen Strange. Áno, niektoré zábery sú povedzme obyčajnejšie, ale Juan to okamžite vynahradí opulentnými scenériami, ktoré sú také úchvatné, že ak by som nesedel, určite by som padol. Jedna dvojstrana je extra unikátna: pozostáva z veľkolepých obrazov, z nich niektoré „ležia“, iné „stoja“ a ďalšie sú pre zmenu postavené na hlavu. Myslel som, že už som videl všetko, ale prstových psov alebo šialenstvo zhmotnené do cukríkov ešte nie. Z Chladu ucítite príjemne mrazivý závan Stephena Kinga, Joea Hilla, Carpenterovej Veci a Clivea Barkera. Nie je to však žiadne lacné (tobôž neschopné) napodobňovanie, vykrádanie, ani citovanie, dvojnásobne nie kopírovanie. Naopak, Chlad stojí suverénne na svojich vlastných nohách a tie končatiny sa ani na sekundu nezatrasú. Pôvodne som chcel povedať, že neverím, že tento človek písal detské komiksy Angry Birds alebo Spider-Man: Velká moc, velká zodpovědnost, ale ono práveže práve takýto autori napíšu pecku á la Chlad a všetci sa čudujú, kde sa to v nich vzalo, ja ale veľmi dobre viem, kde. Chlad nie je samozrejme úplne dokonalý. Jemne ma zaskočilo, že po tom všetkom, čo sa stalo, sa hlavné problémy vyriešia tak jednoducho (hoc treba dodať, že záver ukazuje, že možno nie). Ale to sú ozaj detaily. Monštruózny je nielen scenár (a pochopiteľne kresba s farbami), ale tiež samotný omnibus. S rozmermi 220x325 mm, počtom strán 416 a s váhou dve a pol kila (!) je to jeden z najurastenejších komiksov na našom trhu. K tomu masívne bonusy a hravý, zábavný a „živý“ preklad. Ono je to vlastne príbeh o láske, však? Proste delikátna pochúťka. Mľask.
  • SickNail
    SickNail mecenáš10.12.2022 15:35Chlad
    Sympatická slečna v najlepších rokoch nemá čo na práci a tak si domov nasťahuje pacienta zo psychiatrického ústavu s malým prekvápkom. Nuž a tak ako to začne, tak to aj fičí. :)
    Výborná ukážka fantázie, pokrútenej mysle a končatín. Po grafickej stránke jedna paráda, a aj keď sa občas postavy na seba nepodobajú, nie je ich problém rozoznať. Príbeh nebol najhorší, no mohlo to byť hlbšie a ešte trochu premyslenejšie. Chýbal mi tam nejaký hlbší cieľ, alebo aspoň niečo čo by so mnou zamávalo alebo ma zhodilo zo stoličky. Takto je Chlad hlavne o zábave bez premýšľania, čo ale nakoniec vôbec nie je na škodu.
  • sedw
    sedw20.8.2022 15:09Chlad
    Pokud bych měl hodnotit kresbu a představivost autorů, ani 5* by nestačilo. Vizuálně jde o úchvatné a z mého pohledu téměř dokonalé dílo a nápady autorů jsem hltal. Je tedy velká škoda, že příběh není tak dobrý. Místy na mě působil zmateně, místy nedotaženě. Hlavně pak poslední část mi přišla opravdu slabá a trochu pokazila dojem z prvních dvou. Celkově ale hodnotím velmi pozitivně, protože jde o unikátní zážitek.
  • Palebras
    Palebras1.1.2022 07:41Chlad
    Hodně povedená záležitost, vyznačující se jak skvělou obálkou, která prostě musí na první pohled zaujmout, formátem a zpracováním které zvolilo Comics Centrum a hlavně neskutečnou mírou všudypřítomné fantazie a šílenství, válící se na čtenáře prakticky s každým otočením stránky. Příběh jako takový není příliš rafinovaný či jedinečný, ale ve finále se stejně budete kochat scénáristickými fantaziemi realizované v perfektní kresbě. Všemožné lámání kosti, výstřiky krve, páčení čelistí, sekání prstů, stahování z kůže a mnohem více těchto radovánek, za kterými stojí záporáci, kniha obsahuje. Takže co slibuje obálka, čtenář opravdu dostane. Vyobrazení Hladového světa a monster v něm obsažených je také skvělé a byla děsivá radost na ně pohledět. Hlavní záporák Čipera Jack byl mírně otravný a nesympatický ocas, ale perfektně to vyvážil Obrtlík, který byl opravdu lahůdkový. Škoda, že tento týpek nedostal více prostoru. Celkově je samotný svět včetně hlavních postav bravůrně vymyšlen, avšak pořádnou dávku odpovědí na vyřčené otázky příliš neočekávejte. Při čtení se rozhodně vyplatí nechat se unášet na vlně šílenství, kochat se nápady a kresbou a příliš nepřemýšlet nad otázkami typu proč, kdo, jak a co. V opačném případě by mohl být čtenář lehce rozčarován. Chlad je velice povedená záležitost u které jsem rád, že se jí Comics Centrum chopilo a vydalo.
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš26.12.2021 19:41Chlad (limitovaná edice, varianta C)
    Příběh jako takový je v podstatě průměrný, ale fantazie a imaginace jak scénáristy, tak kreslíře jsou asi bezedné. Jako taková studie šílenství to funguje úplně perfektně. Doplňující povídky byly taky fajn.
  • faster86
    faster8621.12.2021 00:04Chlad
    Příhěh, nebo příběhy jsou tak lepší 3 hvězdy. Je to příklad tvrzení, že hrdina(příběh) jsou tak dobré jak záporák a tady je/jsou dobří. Na 4 hvězdy to vyšvihne parádní práce s přechodem mezi panelama a bonusové dva příběhy. Není to věc kterou bych vřele doporučoval, ale je to dobré čtení.
  • Norri
    Norri mecenáš17.12.2021 22:37Chlad
    Asi nejsem typický konzument hororů. Jsem totiž značně vybíravý. Nemám rád vyvražďovačky, lekačky a nechutnosti. Mám rád atmosférické, mysteriózní záležitosti. U Chladu jsem tak nějak očekával od všeho něco. Nechutnosti i atmosférickou mysterióznost. Něčím mě ten komiks přitahoval a jeho grafické podobě jsem nedokázal odolat.

    Vůbec jsem se nespletl. Ten komiks je krásně nechutný, ale zároveň je úžasně šílený. Chlad je totiž o šílenství a o všech jeho barvách. Jeho vizuální styl se sytými teplými barvami je v brutálním kontrastu s masakry, které zobrazuje. Pracuje s úžasnou fantazií a monstra jsou zde vskutku originální. Třeba takoví pětiprstí psi mě hodně bavili. Celé je to pak navíc odlehčeno jak humorem, tak také romantickým vztahem mezi dvěma hlavními kladnými postavami.

    P.S. Pokud nebudete vědět, koho vám hlavní záporák připomíná, tak je to Till Lindemann. :-D
  • rajot
    rajot6.12.2021 15:08Chlad
    Veskrze souhlas s oběma předchozími komentáři. Ale vlastně to zapadá do koncepce CC tak jak jí poslední dobou vnímám, takové krásné nablejskané ... nic. Vizuál je v tomhle formátu fakt mňamózní a nádhernej, je to pastva pro oči a fantazie autorů je dechberoucně ztvárněná, nicméně po obsahový stránce to nic moc nepředá (ano, láska láme ledy), nemá to žádnou nadstavbu, přesah, vlastně tam ani není nic moc vysvětleno, je to poměrně plochá popkornová zábava (Darth Raelchi to popsal výstižně), u níž můžete vypnout mozek a pak se budete poměrně dobře bavit. Ale s tímhle předpokladem jsem do toho šel, proto nakonec 4 hvězdy, k čemuž dopomohli i dobrý záporáci a tradičně kvalitní zpracování od CC, byť narozdíl od některých to pro mě není ten nejdůležitější faktor. Někoho halt zajímá i ten obsah, že ano, je tedy vítané, že trh poslední dobou dává poměrně na výběr - tak to má bejt :)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš5.12.2021 08:52Chlad
    Je to sice blbost, ale dá se to. Prostě jako současná produkce hororů, je to hezké, načančané, bohaté na audiovizuál, ale to je tak vše. Prostě se na to hezky kouká, je to popkorňák, ale jinak z Chladu nic jiného nemám. Chybí mi tam smysl. Proč se děje to, co se děje. Vlastně nevíte nic. Jenom to, že se nějakej chladnej týpek "probere" a začne bojovat proti nějakýmu jinými chlápkovi tím, že snímá z lidí šílenství. To je jako vše? Hladový svět je jako co? Jak to funguje? Kdo se tam může dostat a za jakých podmínek? Proč jenom šílenci? A jak to s nimi funguje? Není to relativní? Kdo je vlastně šílenec? Proč se na tom přiživovat? Prostě zákonitosti tohoto světa jsou nevysvětlené, ani se s nimi nijak zvlášť nepracuje. To nejlepší, co se mohlo stát v knize je nakonec rozbito, když se vrací Čipera. Právě představení Obrtlíka bylo velmi zajímavé a plné očekávání, kterou autoři bez ladu a skladu vložili do příběhu, budiž, ale pak s ní tak nehezky zatočili, že ji vlastně hned odstřelili v druhém volumku. Proč? Tak skvělá a zajímavá postava, když už se teda neřeší origin a nějaké to vysvětlení, tady by to dávalo smysl. Dále, Reece je jako kdo? Jak do toho zapadá, když vlastně není šílenec a jedinej důvod, je, že má chladného chlápka doma a proto se to kolem ní točí? Moc příhodné a tudíž málo uvěřitelné. Celý Chlad stojí teda na čem? Jaká je nosná linka? Hlavní syžet je jako co? Že je svět šílený, hmmm amíku, grow up, to už víme. Co tam máš dál kámo?
    Suma sumárum, je to prostě hororový popkorňák, který vás sice pobaví, ale smysl v něm nehledejte. Autoři to bohužel nedotahují do konce a spousta věcí zapadne a nevynikne. Kresbu můžu jen chválit. Je naprosto famózní, i ta změna stylů, aby vynikly dané doby a světy. Fakt smekám!
  • Fimi
    Fimi mecenáš29.11.2021 13:16Chlad
    Pěkné, bizarní, znepokojující...kresba výborná a líbí se mi i práce s panely, svět šílenství bravurně zpracován a Nible Jack jako jeden z nejlepších záporáků. Sice je to tak na jedno čtení a pak se už jen člověk kochá kresbou, ale i tak skvělé...
2527112