Str. 017
Str. 050
Str. 057

+ 8 dalších ukázek

Koupit
Série knížek o Kulihráškovi, která se mezi lety 1926 až 1935 dočkala čtrnácti dílů, patřila mezi válkami k nejoblíbenější četbě mladších školáků. Kulihráškovy příhody, svou formou stojící na pomezí leporela a komiksu, nabízely dětem zdařilé propojení poučení a veselých dobrodružství. Doboví pedagogové oceňovali verše Marty Voleské (1905–1985), hlavní kouzlo knížek ale spočívalo v kresbách Artuše Scheinera (1863–1938), jehož tvorba s kořeny v době secese se na čas stala téměř synonymem pro ideální výtvarný doprovod pohádkového žánru.

Kniha přináší vůbec první důkladnou studii o Scheinerově životě a díle a současně kompletní soubor všech Kulihráškových příběhů. To vše doplněno o Scheinerovy obrazové scénáře, ukázky korespondence a další materiály přibližující vznik slavné série.

Vyšlo za podpory Ministerstva kultury ČR. Originálně vycházelo v letech 1926–1935.

Scénář
Artuš Scheiner, Marta Voleská
Art
Artuš Scheiner
Obálka
Artuš Scheiner
Publicistika
Tomáš Prokůpek
Redakce
Pavel Kořínek
Žánry
dětský, dobrodružný, publicistika, retro
ISBN/ISSN
978-80-7470-375-1 (Nakladatelství Akropolis s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
280 x 250 mm
Tisk
barevný
Váha
1800 g
Stran
324
Cena
999 Kč
  • Darth Raelchi
    No dalsi dobova zalezitost, kterou hodnotit optikou dnesni doby, tak vyuzijeme nejspis veskere bodove spektrum. Nicmene, hodnoceno z pozice historickeho kontextu, musim dat plny pocet. Redakcni a vedecka prace je na vybornou, akorat ten format je opravdu otresny na cteni bezneho textu, ale s prihlednutim k puvodnimu formatu Kulihraska, jinak to ani neslo. Co me trochu mrzi, je absence vetsiho poctu Steinerovych ilustraci, ale zase, je to vic Kulihrasek, nez Steiner. Takze co naplat... Samotna kresba je opravdu famozni, ale rikam to jako clovek divajici se na to dnes. Chapu dobove komentare, protoze uz na 20.-30. leta je takovy styl docela mimo. Jenze, je to Kulihrasek, ktery si ani na to hrat nema a ma byt pouze vychovny a zabavny primarne pro detske publikum. Sam si matne vybavuju ze jsem jedno leporelo mel, poslepovane paskou, odrene a v podstate salatove. Kdyz jsem videl tuto kresbu "poprve", okamzite mi blesklo hlavou, ze nekdo mel za mlada rad Maleho Nema, i kdyz se to v textu nijak nepotvrdilo ni vyvratilo, ta podobnost je az neuveritelna. U Kulihraska me mrzi jen jedina vec, a to je jeji obsahlost, resp. jeji absence. Skoda, ze to zkratka neni vic komiksove. Ja tu kresbu opravdu muzu a i kdyz je to na dnesni pomery vlastne naivni az stupidni, ma to cosi do sebe a Voleska je ctiva a zapamatovatelna. Za me rozhodne vedou hlubiny oceanu a kouzelnik. Tam jsem se kochal nejvic. Steiner je opravdu vynikajici kreslir a ilustrator a zaslouzil by si vlastni monografii jako maji jeho dobovi souputnici, viz Burian, Lada aj. Kdo chce poznat dalsi dejiny komiksu u nas, at nevaha a Kulihraska si jde okamzite koupit. Pro zbytek je to bohuzel vec, ktera se ma jen odfiltrovat a jit dal. Tohle bezny komiksovy ctenar absolutne nemuze pochopit, natoz k tomu mit vztah.